Naslovnica Forum Starševski čvek Javna tribuna: Imate težave z žolčem?

Javna tribuna: Imate težave z žolčem?

V tokratni javni tribuni, v sredo 17. 4. ob 10h, bomo govorili o vzrokih za nastanek žolčnih težav, zakaj jih mnogi ne prepoznajo in kako jih lahko uspešno zdravimo oz. lajšamo, tudi s pomočjo zdravila Rowachol.

Gost in vaš sogovornik bo Robert Terčelj, ki z ekipo Farmedice podpira uporabo zdravil rastlinskega izvora, fitoterapijo.

Pridružite se nam!

Ali Rowachol res raztaplja žolčne kamne, kot piše v navodilih? V kolikšnem času in s koliko kapsulami se raztopi poln žolčnik kamnov in kakšna dieta je potrebna?

Zakaj so jeterni testi slabi, ko odkrijejo težave z žolčem?

Imam žolčne kamne, imam občasne težave vendar zadnje čase kar pogoste. Na operacijo ne bi šla, rada bi se teh kamnov rešila na naraven način. Rowachol res pomaga? Kaj se zgodi, če potrpiš vse te napade?

rowachol ne raztaplja žolčnih kamnov

oziroma, ga tako minimalno stopijo, da je uspešno zgolj, če je malo peska

holesterolski kamen se raztopi v obsegu 0,7 mm na mesec.
in to v vodeni zdravniški terapiji, nato pa je treba jemat posebna zdravila.

Kakšni pa so statistični, dokazani podatki? Koliko zdraviulo res pomaga? Hvala za odgovor

Ali je operacija res nujna? Zdravnik mi je rekrel, da ce ne grem na operacijo, bom prisla z dezja pod kap… nevarnost vnetja zolcnika, trebusne slinavke … moznost raka?

Rowachol obljublja topljenje kamnov. Kaj pravijo izkusnje ljudi?
Hvala za odgovore.

Pozdravljeni,

mož ima nekoliko povečan bilirubin, ali ima zato večjo možnost za žolčne kamne? Kaj predlagate, česa naj se izogiba ali kako preventivno ukrepa?

Imate podatke, kako pogosti so žolčni kamni? Imam občutek, da vse večkrat slišim, da kdo zboli za žolčnimi kamni.

Lepo pozdravljeni,
zadnje čase imam, karkoli pojem, pekoč občutek v želodcu. Traja že mesec dni in stanje se ne izboljšuje. Je to povezano z žolčem?

Hvala.

Pozdravljeni,
v kliničnih raziskavah so pokazali, da Rowachol uspešno raztaplja žolčne kamne. Pri tem je šlo za manjše kamne, velikosti 8-10mm. Glede na način delovanja, je tako raztapljanje uspešnejše pri kamnih holesterolske strukture, če so kamni pigmentni ali kombinirani, je težje in uspešnost znatno manjša. Čas neprekinjenega jemanja je bil v raziskavah do 2 let. Večina uporabe Rowachola gre predvsem za lajšanje žolčnih simptomov. Če so kamni prisotni in povzročajo težave, jih lahko lajšamo z Rowacholom, zmanjšamo intenzivnost žolčnih krčev, redčimo pregost žolč in predvsem bolje prebavljamo maščobe. Ob tem lahko sočasno pride do zmanjšanja obsega in števila kamnov, ni pa to osnovna indikacija uporabe in uspešnost raztapljanja, kot že rečeno, je različna od primera do primera.

lep pozdrav,
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Pozdravljeni, pogosto me boli želodec in sumim na težave z žolčem. Ali lahko pred obiskom zdravnika sama poskusim z vašim zdravilom.

Hvala.

Pozdravljeni,

Začenjamo z današnjo javno tribuno, ki bo za vprašanja odprta do 11.00 ure.
Dobrodošla so vsa vprašanja in tudi uporabniške osebne izkušnje.

Pozdrav gostu strokovnjaku Robertu Terčelju iz Farmedice, ki bo odgovarjal na vaša vprašanja ali izkušnje povezane z vzroki za nastanek žolčnih težav, zakaj jih mnogi ne prepoznajo in kako jih lahko uspešno zdravimo oz. lajšamo, tudi s pomočjo zdravila Rowachol.

Vabljeni, da sodelujete!

Uredništvo
Med.Over.Net

Pozdravljeni,

običajno gre eno z drugim – jetrne celice proizvajajo žolč, ki se zbira v žolčniku. Če imamo težave s presnovo v jetrih, povišan holesterol, pridružene druge dejavnike, ki povzročajo slabše ali moteno delovanje žolčnika, se pojavijo žolčni kamni in težave, ob tem pa tudi jetrni izvid ni najboljši, npr. povečan bilirubin ipd. Glede izvidov je seveda potrebna previdnost, ker ne gre nujno za neposredno povezavo. Pogovor z osebnim zdravnikom bo tu na mestu.

lep pozdrav,
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Je možno te težave odpraviti samo z dieto?

lp,

Pozdravljeni,

napadi, kot jih omenjate, se običajno pojavljajo vse pogosteje in intenzivneje. Lahko se zgodi, da brez operacije ne bo šlo. Ta je v mirni fazi, ko ni neposrednih težav, običajno primernejša. Spremljajte stanje pozorno, predvsem če bo napad trajal več ur in ne bo popuščal – v tem primeru gre lahko za vnetje žolčnika ali celo trebušne slinavke – vsekakor stanja, ki ne spadajo med samozdravljenje in zahtevajo takojšnjo zdravniško pomoč. Rowachol, glede na to, kako opisujete vaš primer, lahko pričnete uporabljati že sedaj. Težave bodo milejše, manj intenzivni žolčni krči oz. žolčne kolike, kot jim pravimo, prebava maščob bo lažja. Ali bo Rowachol pri tem uspešno topil kamne, težko rečemo, ker niso vedno topne strukture. Začnite jemati v prvem tednu 3×1 kapsulo, nato preidite na 3×2 kapsuli in vztrajajte 3-6 mesecev. Neposredna dobrobit bo vsekakor podpora žolčniku, manj simptomov in boljša prebava maščob, ki je ob žolčniku polnem kamnov motena, saj ne deluje več optimalno. V primeru močnega, več ur trajajočega napada ravnajte, kot sem uvodoma zapisal.

lep pozdrav,
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Kako lahko ugotovim, da je težava povezana z žolčem….namreč večkrat me boli želodec…..no vsaj pripisujem jo želodcu…sem pa že razmišljala, da je mogoče kaj drugega.

Hvala.
Lep dan.

Kdor ima povišan holesterol … In če Rowachol znižuje holesterol, potem ga je smiselno jesti preventivno poleg tega, da seveda paziš tudi pri hrani? Predlagate, da se ga jemlje preventivno?

Pozdravljeni,

drži, uspešnost raztapljanja je predvsem pri holesterolskih kamnih. Glede hitrosti raztapljanja ne bi ugibal, ker je odvisna od številnih dejavnikov. Glede na izkušnje priporočamo Rowachol predvsem, ko so žolčni simptomi prisotni, v smislu trajnejše vzdrževalne terapije ali preventivno pred zaužitjem močnejše hrane (npr. pirhi in potica – zato imamo to JT ravno v času Velike noči :). Ob vztrajnem jemanju skozi daljše obdobje, lahko pride do zmanjšanja obsega in števila kamnov, vendar to ni osnovna indikacija.
Rowachol je primeren tudi po že odstranjenih kamnih, ko se težave čez čas rade ponovijo, predvsem kot tiščanje (droben pesek, žolčno blato). Tu je smiselno spomladi in jeseni uvesti terapijo za 1 mesec.

In hvala za pomoč pri razlagi učinkov!

lep pozdrav,
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Pozdravljeni,

če govorimo o zmanjšanju intenzivnosti simptomov, je uspeh Rowachola praktično pri vsakem jemanju. Da ne bo pomote: ne govoriva o akutnem stanju, sredi napada, ko je na mestu zdravilo proti bolečinam in krčem (spazmoanalgetiki). Govorimo o daljšem več mesečnem jemanju – tu je bilo vedno pokazano zmanjšanje intenzivnosti žolčnih simptomov.
Na kratko o učinkih:
– Izboljša nastajanje žolča v jetrih
– Zmanjšuje raven holesterola v žolču > manjše nastajanje žolčnih kamnov
– Pomaga pri raztapljanju kamnov
– Lajša praznenje žolčnika
– posledično izboljšuje prebavo maščob

Ko pogledamo pomoč pri raztapljanju kamnov, je uspeh omejen, študije kažejo približno tretjinsko uspešnost, pri jemanju vsaj leta dni. To ne preseneča, saj je večina kamnov holesterolsko-pigmentnih, lahko že kalciniranih in tu Rowachol preprosto ne more biti dovolj učinkovit. Mehanizem vpliva na velikost in število kamnov gre preko zmanjšanja zasičenosti holesterola v žolču. Je pa ta učinek zelo koristen v smislu preventive, da se kamni ne povečujejo, da ne nastajajo novi oz. da se umirijo simptomi, ki jih povzročajo obstoječi. V primeru pogostih težav (tudi Rowachol ne bo mogel uspešno umiriti vseh stanj) in vnetja žolčnika, bo verjetno indicirana operacija. Tudi sam ji nisem ušel, Rowachol sedaj jemljem redno in lepo pomaga, da je tiščanja manj.

lep pozdrav,
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Pozdravljeni,

zdravnik ima prav in če smatra, da je situacija zrela za poseg, kamni pa dovolj majhni, da povzročajo z migracijo težave, bo to prava pot. Rowachola, kot sem že omenil, v osnovi ne komuniciramo kot zdravilo za raztapljanje kamnov. Zakaj, če pa je to dokazan učinek? Zato, ker so danes, ravno v smislu preprečevanja zapletov, ki vam jih je omenil zdravnik, na voljo znatno lažji, skoraj rutinski posegi odstranitve s kamni polnega žolčnika, kot pa so bili pred desetletji, ko je bil Rowacho prvič na voljo. Razlog je tudi v tem, da je pri raztapljanju znatno manj učinkovit, kot pri lajšanju težav. Njegova pomembnost v ključnem delu ni danes nič manjša: če kamni povzročajo težave, je to zdravilo prvega izbora, ravno tako po operaciji, ko se čez čas lahko tvori droben pesek ali žolčno blato ob jetrih oz. v žolčevodu in tam ovira pretok žolča in nas zaradi dodatnega pritiska v žolčevodu posledično tišči.

Več lahko preberete tudi na http://www.farmedica.si/si/zdravilabrezrecepta/rowachol.html, na voljo pa smo vam tudi za dodaten nasvet na 01.5240216.

lep pozdrav,
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Kako vaše zdravilo pomaga pri zdravljenju po operaciji žolčnih kamnov? Je treba vedno zdraviti v kombinaciji z dieto? Kako dolgo po operaciji je smiselno še jemati zdravilo? Kaj, če takoj po operaciji nisem začel z jemanjem zdravila, samo dieto? Operacijo sem prestal v februarju, je potem sploh smiselno jemanje?

Pozdravljeni,

samo na podlagi tega težko rečem, da je tveganje večje. Hrana ima vpliv, močnega tudi vsakodnevno stresno življenje, ki vpliva na delovanje jeter, večje nastajanje holesterola in zasičenost žolča z njim.

Priporočam tale res dober članek Adriane Dolinar.
https://www.farmedica.si/clanek/103/Bi-se-zeleli-izogniti-tezavam-z-zolcnikom?-Uzivajte-hrano-ki-podpira-jetra

V primeru simptomov, žolčnih težav, lahko pred močnejšimi obroki (prazniki, praznovanja itd.) dan ali dva prej prične z jemanjem Rowachola in vztraja z njim še nekaj dni. Tudi podporno jemanje ob menjavi letnega časa in s tem sestave jedilnika, se kaže kot smiselno, t.j. spomladi in jeseni po mesec dni. Praviloma 3x 1-2 kapsuli dnevno.

Sicer pa: ker ne hranimo le telo, temveč tudi dušo, naj mož zmerno uživa tudi tisto, v čemer res “uživa”. Življenje brez tega bi bilo prepusto.

lep pozdrav,
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Ali ima Rowachol kakšne morebitne stranske učinke?

Večkrat sem že slišala, da je žolčne kamne možno preprečiti ali pa že nastale kamne obvladovati brez operacije… Pri tem je mišljena sprememba življenjskega sloga, predvsem sprememba prehrane in pa jemanje prehranskih dodatkov – kateri so ti dodatki oziroma ali vse to zajema vaše zdravilo Rowachol?