Naslovnica Forum Starševski čvek Javna tribuna: Kako veste, da ste se zares uspeli sprostiti?

Javna tribuna: Kako veste, da ste se zares uspeli sprostiti?

Prihaja čas praznikov. Čas, v katerem nam družbeni običaji in mediji že skoraj nalagajo dolžnost do veselja in obdarovanja. In prav to je tudi čas, v katerem mnogi občutijo še večjo stisko.
Dodatne stiske med prazniki se pojavijo iz različnih razlogov. Od tega, da svojim bližnjim zaradi finančne stiske ne moremo kupiti darila, mnogi pa se med prazniki počutijo še bolj osamljene in pozabljene. Zdaj v času nenehne negotovosti, izgub in strahu pred prihodnostjo zaradi epidemije, je teh stisk še več.
Zato je zdaj pravi čas, da se naučite načina za uspešno zaustavitev misli, ki vas bremenijo in jih preusmerite v bolj prijetne. Mnogo ljudi je že preizkusilo razne načine sproščanja, meditiranja, a neuspešno. To s pomočjo meritev ugotavljajo tudi pri podjetju SITA. Gostji tokratne Javne tribune bosta ga. Blanka Seliškar (Gašperlin), višja medicinska sestra in ga. Sandra Preradović, univ. dipl. sociologinja iz podjetja SITA, ki bosta z vami spregovorili o tej temi.

Priružite se nam v sredo, 23. decembra 2020, ob 11. uri, na forumu Starševski čvek. Sogovornici bosta z vami delili praktične nasvete, kako preusmeriti črne misli v bolj prijetne in vam pomagali pri reševanju stisk.

Pozdravljeni!
Na vsem svetu sem sama. Peščica prijateljev, ki jih imam preživlja dopuste in praznike s svojimi družinami. Čas mineva, enkrat manj, drugič bolj tesnobno, najhujši pa so trenutki tesnobe, ko se vsedem za mizo. S kom naj nazdravim, poklepetam? Takrat se počutim kot bi mi po žilah gomazelo tisoče mravljincev. Kaj naj naredim, da prekinem tesnobne občutke?

Mene pa zanima, če obstaja kakšna metoda, s katero lahko vsaj malo omilim žalost, se naterniram, da me ne bo vsakič, ko so prazniki dotolče.
Imam družino, ampak staršev že nekaj časa ne. Oče je naredil samomor pred 5 leti ravno dan pred božičem, grozno mi je, ko se spominjam tistega dne.

Ali pri vas učite tudi meditiranja?

Ampak kako lahko zaustavim črne misli, ne znam si predstavljati, saj me mori kako bo s službo. Vsak dan se ukvarjam z mislijo, če me bod poklicali, da me vržejo na cesto.
In če me vržejo, kako naj si pomagam potem?

Dragi uporabniki,

začenjamo z današnjo javno tribuno in lepo pozdravljamo naši sogovornici.

Uredništvo Med.Over.Net

Pozdravljeni,

kako merite, da je človek sproščen, na kakšen način?

Povedal bom zelo osebno stvar, sem študent, ki živi v Ljubljani, sam. Sicer prihajam iz Koroške. Moja družina je na Koroškem, ampak nekako ne čutim, da bi jih obiskal, smo v slabih odnosih. S sestro, ki je starejša 10 let sva zaradi spora neke zadeve z očetom, v zelo slabih odnosih. Mama je potegnila z njo in mene krivi za vse. Težave imam tudi s tem, da sem v Ljubljani zelo osamljen in nimam prijateljev. Večkrat sem pomislil tudi na samomor.
Kaj mi svetujete?

Cilj vsakega posameznika je, da se v svoji družbi počuti najbolje. Dobro bi bilo, da dosežemo, da smo do sebe najbolj ljubeči. To storimo najprej preko zavestnega dihanja. Občutimo hvaležnost za vse kar imamo. Zavestno delamo stvari, ki so nam všeč in tako polnimo svojo baterijo dobrega počutja – skuhamo dobro kosilo, spečemo najljubšo sladico, pogledamo dober/smešen film, poslušamo glasbo,…

Preko sistema metode SITA pa se naučite živeti polno življenje, četudi za mizo ni prijateljev. Ključno je naučiti se kako pomiriti živčni, ki vam sicer neprestano ponuja ene in iste informacije (sem osamljena,..).
Osnova je zavestno dihanje, ki pomiri vse ritme v telesu. Harmonizator dihanja pa vam pomaga napolniti notranjo baterijo, da so vaši hormoni uravnoteženi in občutite srečo, tudi če ste sami.
Življenje ni tisto, kar se dogaja, ampak kako mi gledamo na to, kar se dogaja.
Začnite že danes.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Spoštovani,
zaradi korone se mi bo zmešalo. Delam od doma, šolam enega otroka, en je še v vrtcu. Ugotavljam, da si ne vzamem več časa zase, niti se ne morem sprostiti, saj ko se uležem, mislim na vse kaj še nisem storila. Kot se ne bi več znala sprostiti.

Stara sem 22 in že od 16 leta imam težave z anoreksijo. Vem, da sem do sebe zelo stroga in želim biti na vseh področjih najboljša. To me vendo znova pahne v nek mazohističen odnos do same sebe.
Nimam miru, ne znam se umiriti. Velikokrat čutim v prish težak, občutek, ko bi me nekdo držal močno.

Ključno je nadzorovati vaš živčni sistem. To najhitreje dosežete preko zavestnega dihanja. tako najprej pomirimo naš srček, ki to informacijo (da ste vi “ok”) prenese vašim možganom. Tako možgani dobivajo nove/drugačne informacije in jih nadomestijo (stare se vedno manj vključujejo). V tem stanju se potem poskušate spomniti lepih trenutkov z vašim očetom.
Edino vi imate vpliv na vaše mišljenje, čustvovanje, počutje. Dobro se je odločiti, da žalosti ne pestujete tako dolgo, ker to zelo slabi vaše duševno in telesno zdravje.

Običajno to težko dosežemo sami.
Metoda SITA je najhitrejši most do boljšega duševnega in telesnega počutja. Naše strokovno in certificirano osebje vam pri tem pomaga, da so rezultati hitri.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Pozdravljeni.

Jaz imam eno čisto preprosto vprašanje – kako se zares sprostiti. Zase vem, da tudi, ko sem sproščena, to čisto zares nisem….kako bi lahko človek izklopil glavo? Še posebno v teh časih, ko se nam problemi kar vrstijo in ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti?

Hvala za odgovor.

Dober dan,
stara sem 42, sama, živim z mamo v isti hiši. Imam prijatelje, ampak zaradi bolezni se ne čutim dovolj močno, da bi se z njimi slišala, dobivala. No, zdaj se niti ne morem, ker sem v ogoroženi skupini in bi me vsak virus prikoval na posteljo.
Mori me odnos z mamo, ki s starostjo postaja vse težja in tudi žleht.
Berem, da govorite o harmonizatorju? Ali to lahko kupim? Potrebujem kakšne inštrukcije za uporabo?

Meditacija je ena izmed tehnik sproščanja in ni merljiva. Zanašate se na subjektivni občutek ali in koliko ste se uspeli sprostiti.
Metoda SITA vas nauči doseganja stanja kohrence (globoka budna sproščenost) na merljiv način. Rezultati so bistveno drugačni, ker imate povratno informacijo ali ste se zares uspeli sprostiti. Poleg tega preko harmonizatorja dihanja napolnite “notranjo baterijo”(cirkadialni ritem), iz katere potem čez dan črpate energijo za vse obveznosti. Gre za globoko regeneracijo, ne zgolj samo sprostitev.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Oče je v DSO. Ni tako star in tja je želel sam, saj je ostal brez mame. Zdaj, ko so jim prepovedana vsa druženja in obiski, čustim, da je nemiren. Bi bil harmonizator tudi zanj?
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,
morda se moje vprašanje ne dotika točno te teme, upam, da mi boste odgovorili.
Ali z vašim načinom in tem pripomočkom lahko dosežem, da sem tudi pri poslu bolj miren? Pri odločitvah namreč opažam, da sem prehiter v reagiranju. Vem, da je boljše malo počakati, prespati, jaz pa vedno planem na prvo žogo. Se da to tudi s tem urediti/naučiti?
Hvala

Ne zamerite, kar bom vprašal. Ker nisem psroščen zaradi posla, podjetje posluje slabše zaradi situacije. Posledično imam težave se sprostit, kar vpliva tudi na spolno življenje, najbrž veste kaj mislim. Ne najdem več izhoda, poskusil sem že nekaj terapij, a brez uspeha.

Žal je naš živčni sistem zelo hudomušen in nagnjen k konstantni drami. Edina rešitev je, da si zastavite cilj, ki izhaja iz ljubezni do sebe in svojega življenja. Že stari pregovor pravi, da je strah znotraj votel….
Preko zavestnega dihanja umirite srček, enako sporočilo (da ste umirjeni) dobijo vaši možgani in od tu naprej lahko začnete spreminjati vaš miselni tok.
iz umirjenega stanja nato razmišljajte o tem, kaj si želite (zapišite). Scenarij je vaš. Podzavest sprejema vse kar si vi čez dan govorite, mislite,…

Brez orodja in vodenja do teh rezultatov pridemo težje. Metoda SITA vam omogoča hiter preskok v miselnem procesu in notranjem počutju.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Je to primerno tudi za otroke ?

Harmonizator dihanja je namenjen merljivemu sproščanju. Preko meritve spremenljivosti srčnega ritma pa spremljamo doseganje koherence – globoke budne sproščenosti.
Usposobljena in certificirana ekipa po metodi SITA vas vodi in spremlja vaš napredek.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Vi ne morete spremeniti vedenja drugih. Lahko spremenite vaše vedenje, ki bo posledično vplivalo na vedenje drugih (vaše družine).
Postaviti morate vašo stabilnost, definirate vaše želje in cilje.
poskušajte polno živeti, ne glede na to, da ste sami – hoja, tek, branje, filmi, ples,…
Začeti je potrebno pri temeljih. Začeti je potrebno zavestno dihati – vsaj 2x po 30 min na dan. Brez tega ne boste mogli spremeniti vašega odziva in počutja.

Lahko se obrnete na SITO, ki vam bo pomagala, da boste hitreje naredili most, do tega, kar želite VI. Ne oziraje se na odzive vaše družine.
Povabim vas, da si pogledate katero izmed oddaj, ki jih najdete na našem youtube kanalu (link na spletni strani).

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Ko se uležete se dajte zavestno osredotočiti na dihanje s trebušno prepono (vsaj 2x 30 min na dan). Dihajte skozi nos, izdih podaljšajte. Vse v vašem ritmu, vendar bolj polno (trebušček napolnite kot balonček in potem do konca izpraznite). S tem boste umirli srček, vaši možgani pa bodo dobili informacijo, da ste ok (sicer vas neprestano “lovi medved”). Tako se bodo misli počasi umirile. Tudi vaši odzivi skozi dan bodo bolj umirjeni, komunikacija bolj prijetna.

Za res dober počitek in regeneracijo pa vam svetujemo tudi uporabo harmonizatroja dihanja, ki bo merljivo napolnil vašo “notranjo” baterijo.

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808

Bi bilo to primerno tudi za študij, torej, da bi lažje študirala?

Vaša zahtevna situacija ima globlji izvor in je potreben strokovni pristop.
Namesto mazohizma se moramo naučiti ljubečega odnosa do sebe. Šele, ko pridete do notranjega ravnovesja/harmonije (ko pomirite vse notranje ritme), lahko to dosežete.
Metoda SITA in harmonizator dihanja že 40 let učinkovito odpravlja psihosomatska stanja, da človek ni več v začaranem krogu, ampak hitro naredi most in začne kvalitetno in polno živeti.
Na našem youtube kanalu si lahko pogledate tudi kakšno oddajo na tovrstne teme (link na spletni strani).

SITA sistem super učenja [email protected] www.sita.si 041342808