Najdi forum

Naslovnica Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Julija beremo

Julija beremo

Spet sem začela brati Avgusta Demšarja, začela sem z njegovo najnovejšo kriminalko.

Avgust Demšar: Cerkev

Izvrstna in zelo obsežna kriminalka, kjer inšpektor Vreno z združeno ekipo (iz prejšnjih kriminalk) raziskuje umor cerkvenega dostojanstvenika. Najprej seveda nimajo nič, potem sestavljajo zgodbo po drobnih koščkih, indici jih zapeljejo na cel kup stranpoti, vmes pa dregnejo ob finančni zlom mariborske nadškofije, korupcijo in razne politične lobije. No tu sem bila malo razočarana, ker se tega v bistvu le dotaknejo, pričakovala pa sem, da bo šlo bolj v globine.
Kljub temu je to po moje Demšarjeva najboljša kriminalka. Priporočam vsem ljubiteljem kriminalk.

Avgust Demšar: Pohorska transverzala

Politična kriminalka, kjer se prvič združita 2 ekipi mariborskih kriminalistov in raziskujejo trojni umor. Ne manjka vpletenosti politike in raznih pritiskov, konec pa je presenetljiv in po svoje banalen.
Odlično.

Avgust Demšar: Otok

Vse se začne na dopustu na enem od hrvaških otokov, a tamkajšnja smrt je zaključena kot nesreča. Ko iz Drave potegnejo 2 trupli, pa se začne vse preplatati.
Tu sta obe kriminalistični ekipi že uradno združeni. Rešitev pa pride na podlagi Nikinih občutkov, nedoslednosti dogodkov in vedenj, sumov in predvidevanj.
Dobro, malo drugačno.

NATO-gladio solidna knjiga, veliko podatkov… Po sledovih črne roke zelo veliko podatkov… Kabala oblasti zelo zanimiva knjiga, vredna branja.

Alex Michaelides: Tiha pacientka

Zelo dober, kompleksen psihološki triler. Govori o slikarki, ki je kar naenkreat ustrelila svojega moža in ni več spregovorila ter o psihoterapevtu, ki bi ji rad pomagal.
Medsebojni odnos trči ob dilemo, kdo je tu bolj potreben pomoči.
Priporočam ljubiteljem te vrste literature.

John Knittel: Amadeus

To je pa čisto druga sfera. Odličen, zelo kompleksen roman iz leta 1939 (slovenska izdaja 1957). Poln, bogat, tako vsebinsko kot besedno. Pravzaprav je ljubezenska zgodba med inženirjem in glasbenico, vpeta v nezmožnost njune veze. Ob tem pa slikovit prerez tistega časa, družbenih in medsebojnih razmerij. Enkratni dialogi in debate o vlogi tehnike in umetnosti, politični aktivizem za skupno Evropo in načrt povezave Evrope in Azije. Vizija tehničnih projektov od velikih elektrarn po Evropi, Afriki in Aziji, do prekopa pod Rokovaskim prelivom. Tudi sovraštvo do tujcev. Vse to že takrat.
Toliko vsega v enem romanu. Preprosto briljantno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close