kaj boste kuhali za martinovo?
Recept je sicer za pripravo v parni pečici. Vendar verjetno lahko probaš tudi v parni kopeli v klasični pečici.
80g masla penasto umešaš in postopoma dodajaš 4 rumenjake, 70g mletih mandeljnov in vanili sladkor. 80 g temne čokolade stopiš in jo počasi primešaš v maso. Stepeš sneg iz 4 beljakov in vse skupaj narahlo vmešaš in spečeš v majhnih modelčkih (20 – 25 minut).
Postrežeš s vanilijevim sladoledom ali stepeno smetano.
No, jest pa sem rojena na Martinovo 🙂
Vsako leto zberem v svoji miniaturni kuhinji kompletno družino, torej nas bo letos: 11 odraslih, najina 4letnica in 7mesečni nečak… Vsako leto sem prakticirala bogat narezek z vsemi možnimi dodatki, ogromno prigrizkov in sladic, letos pa sem povabila na kosilo: predjed, pečena goska, mlinci, široki rezanci, tenstan krompir, dušeno rdeče zelje, na pari pripravljena zelenjava, motovilc, endivijo, radič, torto in nekaj sladkega ter slanega peciva…
Moje vprašanje: a ima katera preizkušen recept za martinovo gosko, bi bila zelo hvaležna…
Hvala za ideje.
Bajsika, tole sem našla … za gosko.
Gos s kostanjevim nadevom
Sestavine:
– 1 za peko pripravljena gos (približno 3,5 kg)
– 40 dag olupljenega in kuhanega kostanja
– 1 žlica masla
– 1 stara žemlja
– 1 rumenjak
– sol, poper, majaron
– 2 žlički škroba
Žemljo namočimo v topli vodi, stisnemo in nadrobimo, primešamo kostanj, rumenjak, sol, poper, majaron in dobro premešamo, da dobimo nadev. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Gos natremo s soljo in napolnimo z nadevom. Zadek spnemo z zobotrebcem. Bedri pritisnemo k trupu, da se pečeta enakomerno s trupom. Gos položimo s prsno stranjo navzdol v pekač, v katerega nalijemo 1 cm vrele vode. Gos pečemo v vroči pečici dve do tri ure. Po 1 uri gos obrnemo, premažemo s pivom ali pa maščobo in pečemo, da lepo porjavi. Vmes odlivamo maščobo v poseben lonček, kamor vmešamo z metlico škrob in jo ponudimo kot prilogo h gosi.
Jaz bom naredila kmečko pojedino, žgance, mal pečenic, krvavice in konec svinjine, malo tenstanega krompirja, skleda motovilca in kislo zelje, vse to bo na večji tasi, vsak si dol vzame kar mu paše, za sladico za nas ta stare, kuhan vinček, za otroke pa kuhan kostanj in jabolčnik.
To je vse in nato na en dolg prijeten sprehod!
Pa Martinovo gor ali dol, nam raca -perjad ne potegne;)).