Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek kaj iz maskarponija

kaj iz maskarponija

rada bi naredila kakšno enostavno in dobro sladico iz maskarponijem svetujete kaj???lp

Tiramisu 🙂

TIRAMISU

50 dag sira Maskarpone
4 rumenjake
4 beljake
10 dag sladkorja v prahu
cca 40 – 60 baby piškotov
Močna črna kava
malo ruma
Kakav oz. čokolada v prahu

V trdo stepen sneg vmešamo polovico sladkorja v prahu. Rumenjake penasto vmešamo s preostalo polovico sladkorja. Ko je rumenjak penasto vmešan mu primešamo sir maskarpone, ki pa ne sme biti hladen. Najbolje je, da je približno sobne temperature. Rahlo zmešamo s snegom.

V močno črno kavo, ki smo ji prilili malo ruma, pomakamo baby piškote, tako da so ob polaganju na pladenj s spodnje strani suhi. Na eno plast piškotov namažemo kremo, ki jo prekrijemo z drugo plastjo namočenih piškotov. Ponavljamo postopek, dokler ne pridemo do zadnje plasti kreme, ki pa je ne obložimo s piškoti, temveč jo debelo posujemo s čokolado oz. kakavom v prahu.

Pred serviranjem mora biti tiramisu vsaj nekaj ur v hladilniku, oz. ga damo za 1 uro v zmrzovalnik.

TORTA Z VINSKO KREMO

cca 55 baby piškotov
malinova marmelada
1/4 l belega vina
6 dag mletega sladkorja
6 plošč želatine
2 jajci
limonin sok
20 dag sira mascarpone
1/4 l sladke smetane
ščepec soli
grozdne jagode za okras

KREMA:

Želatinaste plošče namočimo v hladni vodi, jih dobro stisnemo in dodamo hladno vino.
Vse to skupaj segrejemo na pari do 50 stopinj C.
Jajce in mleti sladkor penasto vmešamo. Sir Mascarpone, vročo želatino in limonin sok dodamo vsakega posebaj po istem zaprednem redu, kot je napisano, nato hitro vmešamo sladko smetano.

TORTA:

Tortni model obložimo s peki papirjem, da so špranje dobro zaprte. Dno dobro obložimo z baby piškoti, ter jih tanko premažemo z malinovo marmelado. Prelijemo s kremo, da je model poln.
Nekaj ur pustimo, da se krema strdi.
Z vročim nožem odstranimo model, torto okrasimo s piškoti, stepeno smetano in grozdnimi jagodami.

(Nasvet: vino ni nujno potrebno za pripravo kreme. Lahko se uporabi sadni sok)

TORTA OTELLO

Osnovni Mascarpone kremi dodamo:

cca 5 dag mletih lešnikov/orehov/mandljev
marelična marmelada
cca 40 baby piškotov
4 dag mlete čokolade
ribana čokolada / jedilno čokolado nastrgamo
rum

voda in sladkor za namakanje piškotov

V kremo vmešamo mlete lešnike/orehe/mandlje in mleto čokolado.

Baby piškote po eni strani namažemo z marmelado in polagamo v tortni model, ki smo ga obložili s peki papirjem. Oblijemo s kremo cca 1 cm na debelo. Ponovno obložimo s piškoti, ki smo jih namočili v vodi pomešani s sladkorjem, ter pokapali z rumom.
To ponovimo cca 3 X.
Na koncu dobro obložimo s piškoti namazanimi z marmelado. Hladimo najmanj 1 uro. Potem torto z vročim nožem ločimo od modela.
Po vrhu in s strani namažemo torto s preostalo kremo. Potresemo z ribano čokolado in rahlo posujemo s sladkorjem v prahu.

DNEVNA IN NOČNA TORTA

Osnovni Mascarpone kremi dodamo:

2 dag mlete čokolade

cca 55 baby piškotov
ribano čokolado
Konjak oz. suho belo vino pomešano z vodo in mletim sladkorjem za pomakanje piškotov
1/8 l sladke smetane

Polovico kreme zmešamo z mleto čokolado – da dobimo čokoladno kremo

Tortni model obložimo s peki papirjem in obložimo z eno plastjo namočenih piškotov. Premažemo s čokoladno kremo. Preostalo kremo, premažemo čez drugo plast piškotov in damo torto na hladno vsaj za 1 uro.
Torto okrasimo z ribano čokolado, baby piškoti, ki smo jih do polovice namočili v čokolado in s sladko smetano.

Mascarpone lahko uporabiš tudi za omake – kot preliv za pašto.

Tiramisu ali višnjeva sladica

500g mascarpone
6rumenjakov
140g sladkorja
300-400g bebi piškotov (odvisno od velikosti pekača ca. A4 format papirja)
3dcl kave ali
višnjev kompot (lahko tudi kak drug)

Zmešaš rumenjake , dodaš sladkor in mascarpone. To je osnovna krema.

Piškote namočiš v kavo ali v sok od kompota, položiš eno plast, če delaš z višnjami naložiš višnje in premažeš s kremo, še ena plast piškoto in ponoviš postopek (sadje, krema).
Namesto piškotov lahko napraviš tudi biskvit in zadevo oblikuješ kot torto.

New Report

Close