Kaj pa kuharji v restavracijah?
Glede na spodnjo temo o kuhanu in čistoči.
Če že gremo kdaj pa kdaj ven jest, ma ne morem, da ne bi razmišljala o tem, kako so pripravili hrano ali si je kuhar umil roke, potem ko je šel na WC in prijemal svojega lulčka, je kihnil, pljunil v hrano,…. a kdaj razmišljate o tem?
A so kakšne restavracije kjer se pa to ne dogaja? Ali sploh kakšni inšpektorji to kontrolirajo in kako? Včasih je bilo po TV, ko so kaj skrivoma snemali in jih zasačili ob pljuvanju in ne vem kaj še vse. Kako je pa pri nas? Joj, bljak….
Ja, seveda. V vsaki restavraciji v kotu čubi en inšpektor in vsem gleda pod prste.
Pa zresnite se no, ljudje. Še kaj hujšega ste v življenju pojedli kot malce potu ali solato, ki je bila zmešana z ne pred sekundo opranimi rokami, pa ste živi. Od kod takšna potreba po kompliciranju?
Če te tako zelo moti razmišljanje o tem, pa jej pač samo in izključno doma. Tam je najbolj ziher.
Zunaj jem zelo, zelo redko. Pa ne gre se za to, da bi kuharji pljuvali v hrano ali kaj podobnega. Gre se bolj za to, kakšne sestavine se uporablja, kaj se naredi s tistim, kar ostane, kako se upošteva roke trajanja in tako naprej. Imam izkušnje z delom v kuhinji (sicer že 15 let nazaj …) in moj glavni pomislek je, kot rečeno, kakovost surovin/rok trajanja/svežina in ravnanje z ostanki.
Imaš prav, samo jaz ponavadi to kar izklopim, ko pomislim na gore umazane posode in pač umazane kuhinje, na to sploh ne misim. Rada se malo razvajam, pa no kakorkoli že no”
Če pa pomisliš na vse druge stvari zunaj: solarij (katera prešvicana rit je bila gor pred tabo), plaža in stoli v kafičih na morju (kdo je sedel pred tabo, npr. plaža je polna kocin verjetno, pa tega ne vidiš), da ne omenjam savne bljak, pa masaž…
Skratka ja to se meni šele zdi nagravžno, pa kaj čmo.
A ja hotelske sobe, kakšni tepihi, kaj tapeciranega, sedžne garniture,…bljak!
Jah kar živimo, poleg te “umazanije”!
Se spomnim, ko smo čakali v rastavraciji na naročene dunajske šnicle. Pa vidimo, ko gre kuhar k nam z našo jedjo, pa mu po nredodnosti pade en šnicl na tla. Pa ga frajer pobere, da nazaj na krožnik in nam mrtvo hladno servira na mizo. O tem , kaj se dogaja v kuhinju raje niti ne razmišljam, sem pa slišal že marsikaj.
Tudi o tem, ko je inšpektro prišel k mesarju, pa mu je naročil, da mora zanič meso zabrisat v keson. Ko je pa inšektor odšel, pa je mesar naročil vajencu, da gre pobrat meso in ga prinese noter. Če se mogoče kdaj sprašujete zakaj so nekatre stvari pri mesarju tako začinjene malo v razmislek.
Prvič slišim. Od kod pa je to tako vsesplošno znano? A je mogoče kdo nasedel fotkam enih svinjskih kuhinj, ki so krožile po mailu kot “kuhinje kitajskih restavracij”?
Valjda niste nasedli tistim slikam, no …[/quote]
jah kitajci so pač packi…poglej sma kaj vse živo žrejo pse, kače, ščurke fuj pa na kitajskem v restavracijah je po tleh vse popljuvano, ker je to pri njih navada…pa potrebo opravljajo kar na cesti…je rekla ena kolegica, ki je bila v pekingu, da je tam ena starejša ženska kar sred ulice počepnila in se pokakala…pa menda v kitajskih restavracijah namest piščanca dobiš podganje meso…jaz niti mrtva ne grem jest h kitajcem
[/quote]
Ja vse to drži, samo ne verjamem, da nikoli nikjer čisto nič švica ali pa raznih telesnih izločkov ne ostane!
Jaz solarij drgnem kot nora, pa še nisem čisto prepričana, da ni še kje kaj ostalo.
Pa a na ležalnik pa nič ne prinese, npr veter, saj hodiš po plaži, mende tudi kdaj bosa stopiš na tla a ne?
Da ne govrim o jacuzzijih v hotelih za razvajanje. Hm no, sem slišala že vse živo!
Skratka,meni se bolj gabi vse to, kot pa hrana v restavrcijah, je pa res, če bi človek non stop razmišljal o tem, potem nebi verjetno nikamor šel!
V solarijih, bazenih (a ja, te sem pozabila omeniti) se neštetokrat dobi kakšna fajn svinjarija na kožo ali pa kakšno faj vnetje tam spodaj. Verjetno se to ne dobi od čistoče in ker vsa sredstva tako zelo očistijo vse a ne?
citiram iz spodnje teme:
Eno je obsedenost s sterilnostjo in čistočo ( to je bolezensko!), eno pa je spoštovanje osnov higienskega minimuma in bontona, sploh če veš, da pripravljaš za druge!!!!!! Lahko verjameš, da je marsikateremu kuharju, ki dela v javni kuhinji in restavraciji kaj malo mar, ko kihne preko hrane s svojim nahodom, ali pa ko z neumitimi rokami, pripravlja hrano, ker ve, da on pa tega že ne bo jedel!
Hja, dostikrat je bolje, da po gostilnah in obratih prehrane, ko jemo zunaj stvari ne vemo/vidimo, ali pa da slučajno na poti na wc ali zadaj pred kontejnerji na čik pavzi ne srečamo kuharjev, saj lahko že po njihovem videzu, obnašanju oceniš, kaj lahko pričakuješ od gostilne, kamor si namenjen….. ker potem res skoraj nikjer nebi več hotli jest zunaj. Sej isto je tudi v slavnem McDonaldsu – kr poglejte po tleh, kako umazano je, pa ostanki hrane, pa bi morali sproti pucat ob taki masi ljudi, ki se obrne – govorim za strežni del pulta, ne tam, kjer jemo! Potem pa taisto osebje v taistih oblekah preverjajo in dopolnjujejo wc papir, milo za roke in brisače za brisanje tudi po wc-jih, zadnjič si eden sploh rok ni umil, k oke šel potem strežt hrano. ko to vse sešteješ, šele ugotoviš, kako odporna so naša prebavila in kaj vse požremo zraven – je pa res, da se nam potem lahko to kmalu tudi maščuje – zato tudi Japonci umirajo bistveno starejši, ker jedo veliko surove termično neobdelane hrane in morski alg, kot pa Evropejci in Američani( fast food, ocvrta hrana, termično obdelana in dostikrat šprezažgana živila – akrolein je strup, ki se izloča pri žganju maščobe, pečenju na žaru in je precej precej rakotvoren!)
In se strinjam s predhodnico/kom, da je po kitajskih kuhinjah dostikrat največ nesnage – kar oglejte si najprej njihove WC-je za stranke, pa vam bo vse jasno…
Že pred desetletji je vsaj na vsakih pet let v sloveniji tržna inšpekcija prepovedala obratovanje vsaj eni kitajski restavraciji.
Znanka, ki dela v splošni medicinski ambulanti, kamor hodi na preglede ena ized družin, ki vodi eno izmed kitajskih restavracij v Sloveniji, pravi, da prihajajo neumiti, z vonjem po kuhinji, da mora še najmanj 10 minut po njihovem odhodu luftati celo ambulanto zaradi vonja po hrani, namesto sopdnjega perila pa dostikrat nosijo kar lycra kopalke ( velja za moške) Bljaaaak! Eden izmed njih je hodil po terapijo z injekcijami, pa je hodil teden dni v enih in istih kopalkah, ker se je še videlo krvavo od pikic od vboda po injekcij ( ni pustil dat na rit zaščitne gaze z medicinskim flajštrom in je kar hitro kopalke gor potegnil!) Fljak!
Nasplošno znano je, da je WC v gostilni njegovo ogledalo!!!
hehehehe, si me spomnila na mojo izkušnjo v solariju pred leti: ženska pred mano je imela očitno menzes, se je šla sončit brez tampona, ker je bila potem kar zasušena lužica krvi v predelu mednožja ( tsti, ki hodite v solarij veste, da tisti turbo fen na koncu, ko hladi solarij posuši tekočino) in tipica je verejtno mislila, da se bo posušilo samo od sebe in bo postalo nevidno…
Sem šla do receptorja, mu rekla, naj si gre pogledat, kakšne nagravžne stranke zahajajo v njihov solarij, pa mi je pritrdil: “Ja ponavadi so tiste, ki so po zunanjem izgledu najbolj urejene, preedvsem take umetnimi dooolgimi nohti, s katerimi ne zmorejo niti solarija za svojo ritjo spucat, največje prasice!” Očitno ni bilo prvič….. Jaz od takrat v solarije ne zahajam več – ker se mi je preprosto zagabilo in se mi fržmaga, da za pošteno odštet znesek, ki ga plačam za storitev, ne doim ene higienske kulture na nivoju!