Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek kako na cres?

kako na cres?

Za vikend se odpravljamo na Cres na obisk k prijateljem. Če je kdo kaj letos ali v bližnji preteklosti potoval na ta otok, me zanima, kaj se bolj splača (predvsem finančno, mudi se nam sploh ne): potovati čez Krk ali se vkrcati na trajekt kar iz Rijeke?

Hvala za info 🙂

Trajekt iz Krka (Baška) je bistveno cenejši!

Mah kaj pa vem. Če greš iz celine preko Brestove na Cres te košta trajekt približno 140 kn v eno smer (dva odrasla + avto). Iz Krka pa je vožnja daljša, pa tudi trajekt ni cenejši, če ne celo obratno. Je pa potem od Meraga bližje do samega mesta Cres, kot prva varijanta. Imaš pa še eno varjanto in to je da greš do Reke, tam pustiš avto in se potem pelješ s katamaranom Judita, ki te pripelje v eni dobri uri točno v mesto Cres! Pa še poceni je. Mi damo od Reke pa do otoka Unije (to sta dve postaji naprej) 36kn- kar je smešno poceni, pa če računaš, da si lepo na hladnem v katamaranu…! Odločitev je tvoja.

Cena trajekta je enaka Brestova-Porozina (s celine) in Valbiska-Merag (Krk), s tem, da boš čez Krk plačala še mostnino.
Meni je prva varianta bolj všeč, pa tudi hitrejša se mi zdi. Ne vem pa, kako je z gužvo, ker hodimo vedno izven sezone.

No, mostnina se zdej plača le enkrat, pa še ta ni tako grozno visoka. Mene bolj moti daljša vožnja z avtom.

Mi hodimo že nekaj let na Cres in nam je najkrajša in najcenejša pot na Brestovo in tam na trajekt. Letos smo za avto+3odrasle +1otrok dali 164kun.
lp

Koliko časa se pa voziš do Unij?

Odvisno, kam na Cres se odpravjaš (kateri trajekt ti je bližji). Cesta do Brestova je meni osebno zoperna, ker se voziš skozi naselja in se grozno vleče, pa tudi prvi del ceste po Cresu ni nič kaj prijeten. Razlike v ceni ni, razen za most, če greš na Valbisko (plačaš pri prevozu na otok – 15 kun, iz otoka ti ni treba plačati mostnine). Je pa razlika v pogostosti vožnje trajektov (na Valbiski čakaš 45 minut na naslednjega, trajekt Brestovo – Porozine vozi pogosteje). Meni osebno je vožnja čez Krk prijetnejša.

Z katamaranom nekje okrog dve uri in pol.

Mostina na Krk stane 30 kun!!! in ne 15 kun. Včasih je to zneslo 15 kun naprej in 15 kun nazaj, zdaj pa plačaš samo ko greš na Krk.

Več folka gre na Brestovo, tako da je tam večja varianta, da boš prej na trajektu, če zamudiš redno linijo. Z Brestove gre vsako uro ob pol, medtem ko z Valbiste malo redkeje.

Mi vozimo raje na Brestovo.

Drugače pa je v sezoni gužva itak z obeh strani (Brestova ali Valbiska), za Brestovo vem zagotovo da vozijo 3 trajekti, medtem ko se mi zdi da sta na Meragu 2 (lahko me kdo tudi popravi, če želi).

Zaključek: Brestova je cenejša, saj te do trajekta košta samo 5 kun (“avtocesta” od meje).

Mi smo dali (šli smo preko mejnega prehoda Petrina) 2x 7 kun za AC, 30 kun za mostnino na Krk (je vštet tudi povratek) in 2x 149 kun za trajekt do Meraga na Cresu in nazaj. Avto, 2 odrasla, 2-letni in 8-letni otrok.

Za tja in nazaj je torej vse skupaj zneslo 342 kun.

New Report

Close