Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kako naj otroku ustvarim rutino, če…

Kako naj otroku ustvarim rutino, če…

je pa vsak dan drugače? Nimam pojma, kdaj bo jutri jedel in kdaj zaspal! Edino kar vem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} je, da se bo ponoči zbudil ob 00.30, 3.00 in ob 5.00 :((

Bližamo se starosti, ko mu moramo privzgojiti eno večerno rutino, vsaj pravijo tako (star je 5,5 mesecev). Saj ni tako problematičen za zaspat, ko je pač zaspan… res pa je da zaspi večinoma samo z dojenjem… In upam, da se ne bo vedno zbujal ponoči tako kot se sedaj, zato bi bila večerna rutina na mestu…Spat gre včasih ob 20h včasih ob 22h, vse je odvisno od njegovega popoldanskega spanca ki je včasih dvakrat po tri četrt ure včasih pa v kosu dve uri in seveda kdaj se zbudi iz tega počitka. Včasih mora pod mus zadremati za pol ure tudi ob 18.30 (takrat gremo spat šele ob 22h). Saj se vsak večer bolj ali manj ponavljamo: če ni kopanja, je pač umivanje in oblačenje v pižamo, pa malo crkljanja v naročju (kolikor mu nemirna rita dopušča), včasih še igranje vmes, če ni še zaspan, potem dojenje in spanje… Ampak jaz bi rada izpustila tisto igranje vmes, pa raje kakšno umirjeno dejavnost vpeljala…

Kako naj torej vem, ali začnemo s pižamo in kopanjem ob 19h ali ob 21h, če ne vem ali bo zaspal 1,5 ali 3 ure po zadnjem počitku? Pa kakšne pravljice pri njem ne pridejo v poštev… Knjige so po njegovem za v usta (ali vsaj v svoje roke), mamino naročje (ali očijevo) pa ni prostor kjer se počiva ampak skače, dviguje rit, obrača, grabi mami za lase, očita za ušesa, smejanje…

Ko je bil manjši, je spal v piko točno na uro čez dan… uro bi lahko navila po njem….

A se res da vse otroke sprogramirat :)))? No ja, to vprašanje bolj za šalo kot zares, ampak vseeno!

Pa sorry, če se vam zdi to bolj za forum SO, ta mi je postal malo bolj domač…

Premlad je za rutino.Bo že sam začel z redom ,ko bo pripravljen.Moj je 9 mes , pa se sedaj nekaj pripravlja na red.Si ga je pa sam izbral ,vendar je v redu.
lp

ne da se sprogramirat otroka (hm, to bi bilo lepo, ampak mi imamo enega 5letnega neprogramiranca :), da se ga kvečjemu navajati vsaj na eno rutino in to je način (in ne toliko ura), kako se poslavljamo od dneva. naj bo vedno enako, vedno pomirjujoče… tvoj otrok zdaj še ne ve, ali je ura 9 ali 10 zvečer, bo pa prepoznal vzorec obnašanja. Predvsem to morate uvesti. Lahko recimo naredite tako – če ne veš, kdaj bo zaspal – da ga okoli 19. ure spravite počasi v kopalnico, v pižamo, potem pa je še malo pokonci,a imate umirjene dejavnosti – masažo, petje, ples (to je našega zelo pomirilo – naročje in nežno petje in pozibavanje) … ja, ko ste enkrat v pižami, ga ne “vznemirjajte” več.
T.

Jaz sem naši pupi “red” okoli večernega spanja začela uvajati nekje po 8mesecu starosti, ko je začela spati samo 1krat na dan.
Prej se mi je zdelo nemogoče in se nisem niti trudila.

Jaz sem mojemu vpeljala urnik nekako pri šestih mesecihin pol, ko je čez dan še vedno spal trikrat in je tretje spanje bilo med peto in šesto uro popoldne, včasih še bolj pozno.
Tretje spanje sem mu ukinila in ga vedno dajala spat ob točno določenih urah: ob 10h, 15h in 19.30. Na začetku, kak dan ali dva, je še bilo nekaj sitnosti, potem pa se mu je njegov bioritem prilagodil temu redu in zdaj postane zapan po treh urah, odkar se je nazadnje zbudil.
Mislim, da se je dobro obneslo: začel je spati dlje, bolj se naspi, je manj siten, obenem pa smo tako lahko uvedli tudi red pri hranjenju.

LP,
Bojana

Amai, jaz pa bi ti predlagala, da mogoče poskusiš z tem, da svojega malčka po 5uri popoldne ne pustiš več spati. Mi smo imeli enak problem, da zmeraj če je popoldne po 5 uri zaspal smo bili potem zopet budni do 22.00. Tako pa ,sem v knjigi dojenček prebrala, da so otroci od 5mes pa ne vem do kerega sposobni biti budni v kosu od 3,5 do 4 in v knjigi je predlog da otročka ne pustimo spati po 5 uri pop., saj več ko je buden čez dan bolje bo spal ponoči. Tako se mi sedaj popoldne lepo igramo, gremo na sprehod in če vidim da se mu dremlje ga vzamem ven mu kažem stvari. Okrog 18 ima večerjo, okrog 19 kopanje pa dojenje in potem sladko zaspančka in pri nas pali. No kak večer še vedno ne zaspi ob dojenju pa še dam še malo med igračke in kar hitro postane zaspan, tako da sedaj že ima rutino in zaspi med 20 in 21 in spi do 7-8 zjutraj z vmesnim dojenjem enkrat. Kaj pa narediš glede tega da ti ne bi zaspal samo pri prsih pa ne vem, saj tudi moj vedno zaspi samo pri prsih.

Amai, če želiš ti pošljem svoje izpiske iz knjige Otroško spanje brez joka v sanje.
Res je, da je dobro otroku pomagati, dokler njegova biološka ura šele dozoreva. Pomagaš s precej ustaljeno rutino, ki pa naj bo takšna, da ti vseeno dopušča dovolj manevrskega prostora.

Tudi mi še nimamo stalnega urnika. V povprečju gremo čez dan spat dvakrat, zvečer zaspi najkasneje tja do 20.30 ure, ponoči se hrani enkrat ali dvakrat. Vstaja različno. Včasih vstane ob 5:30, danes pa je vstala šele ob 7:30 – odvisno od tega, kolikokrat ponoči papca.

Mah, ja! Pri nas lahko sanjamo o rutini:))))

Tanja

Rutina je bila pri nas najbolj zaželjena beseda do 9. mes. Najmanj problemov je bilo z večernim spanjem, tam do 9. mes je mrknil med 18. in 19. uro, ker čez dan skorajda ni spal. če pa že, pa za pol ure. Tinakara ti je dala nekaj dobrih nasvetov, moraš pa bit vztrajna. Ne bo šlo kar v nekaj dneh, vsaj pri nas ni šlo.

Pri 9. mes si je sam vpeljal fiksno uro za spanje in držimo se je še danes, čez dan okoli 11-11,30 za uro in pol do dveh, zvečer pa med 20-20,30. Spi do cca 8h.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Hvala za ponudbo. Knjigo sem prebrala sicer ko je bil pikec še malo manjši tako da sem takrat brala samo tiste odlomke za otroke do 4 mesecev. Jo bom šla še enkrat iskat v knjižnico, saj sedaj pademo v drugo kategorijo…

Tudi jaz sem prebrala o tem, da otroka ne dajati spat ob tej uri… Skušala sem se tega držati in dokler smo bili lahko zunaj ni bilo težko, zdaj je pa ob pol sedmih že tema in doma “že vse pozna” pa ima čas tudi za ratat zaspan in s tem tečen…

Bomo nabavili zobotrebce za učke :))

Se lahko jaz ‘prifehtam’ (prosim), za tvoje izpiske? Bi jih bila zelo vesela…, saj knjige nisem prebrala… pravzaprav prvič slišim zanjo…

lp

MC

************************************* Človek, ki ne dela napak, običajno nič ne dela!

Jaz bi se tudi za zapiske zraven prislinila 🙂 Zdaj smo začeli hoditi spat šele ob 23 🙁 Kje so tisti časi, ko smo zaspali “že” ob 22h…
Je pa res, da ga navadno zmanjka tam okrog šeste popoldne za kakšne pol urice. Bomo najprej to uredili.

lp

Vama jih kar na mail pošljem? Upam, da imata isto verzijo Worda.

Rutina???? Kaj pa je to:-)))))))) Pri nas je ni, že pet dobrih let ne. Pri nas je palilo naslednje; midva sva se nehala obremenjevat z rutino, spala je ta velika in zdaj ta majhna, ko sta bili utrujeni. Ur se nismo nikoli držali, počeli smo vse in še počnemo z otrokoma, od izletov, do nakupov, obiskov… Plus tega je to, da ne rabiva nikoli gledat na uro (no dobro ponočujemo pač ne, ali žuramo v diskačih z otroki), nikoli nismo imeli kosil samo doma in ob uri, ampak smo jedli, ko smo bili lačni, če je to pomenilo da pač skočimo na pizzo ali pa pri prijateljih pojemo govejo župco, smo pač tako naredili. Ne vem no, mi se ravnamo po otroku, saj sam pokaže kako in kaj. Tudi mi hodimo bolj pozno spar, najini službi (šolstvo) nam to omogočajo in že starejša zaspi okoli 21.30 do 22-ih včasih celo kasneje, ta manjša tudi v razponu med 21. uro in 23. uro, vstajamo kakor kdaj (včasih ob 7.30, včasih celo ob 9.30. Imamo se super.
Moje mnenje je, da rutino določa otrok sam, njegov bioritem, mi pri tem samo nekoliko usmerjamo. Rutina v smislu kopanje, crkljanje, pogovor, pravljicA, risanka… je in drži, ker je pozitivna in obema veliko pomeni. Pričakovati od otroka, da zaspi takrat ko bi midva rada pa ni smiselno.
Ne vem, pri nas to deluje zelo dobro in smo zadovoljni. Zbujanje ponoči je že druga tema, čeprav moram reči, da ne razumem mamic, ki jamrajo kako hudo je ker se otrok zbuja dvakrat na noč za dojenje. Mi se zbujamo včasih 20X, včasih 3X, manj kot to nikoli, ampak spanje v družinski postelji nam daje to prednost, da nas to (pravzaprav mene) ne moti. Pač se dojimo. Pika. Še prihitro bodo zrasli in potem vem, da bom želela te trenutke priklicati nazaj.

Lp Andreja

Mi smo pri naši punci rutino vpeljali, ko je bila stara 9 tednov. Takrat je začela spati cele noči in danes, ko je stara 5 mesecev spi od 19:30 do 8:30. Na začetku se je dogajalo, da je jutranje spanje ( ki je bilo na začetku do 7:00) podaljševala, vendar smo jo budili, drugače se je zgodil premik ostalih ur in ni bilo reda. Kar naenkrat pa smo opazili, da se hoče okrog 19:00 pripraviti za spanje, ne glede na to ali je nazadnje jedla ob 16:00 ali 18:00. Zato je sedaj zjutraj ne zbujam več, prav tako mi je vseeno, kdaj ima tretji oz. predzadnji obrok, ker vem da bo ob 18:45 dala prst v usta in nakazala, da hoče iti spat. Res pa je da nikoli ni zaspala ob prsih, ampak si je poiskala prst. Sedaj se celo velikokrat zgodi, da pred glavnim spanjem spi 1 uro ali pol ure.

Mislim, da je pomembno, da se z otrokom čimveč ukvarjaš, ko je buden, saj potem ves miren zaspi. Verjamem pa, da ga je težko navaditi, da ne bi zaspal pri prsih. Tudi jaz si ne predstavljam kako bi bilo brez prsta.

Draga amai, držim pesti zate!

lp,
Mateja

Jala, moj mail je: [email protected].

Hvala,

MC

************************************* Človek, ki ne dela napak, običajno nič ne dela!

Živjo!

Saj ni važno, če zaspi za celo noč ali pa sam za tri ure! Ti ga vsak večer ob isti uri spravi v pižamo. Naš mali je star 10 mesecev in ga obvezno vsak dan spravljam spat ob 19. Najprej kopanje (umivanje), potem večerja, flaša mleka, pravljica, lupček in postelca. Pa VEDNO ob 19. Tudi naslednji teden, ko se ura obrne, bo hodil spat ob 18.
Sicer ti ne morem garantira, da bo to pri tvojmu užgalo, ampak jaz sem se že v nosečnosti zaklela, da bom imela red pri spanju, hranjenju in takih stvareh. Je pa tudi res, da je naš mali strašno potrpežljiv otrok, ki se prilagodi vsaki situaciji, zato se tudi lahko afnam z rutino.

Ampak nekaj si zapomni: bolj boš vztrajna, bolj verjetno boš dosegla svoje!!!

Veliko uspeha pri vpeljevanju ti želim!!!!

New Report

Close