Naslovnica Forum Starševski čvek kako najti kompromis

kako najti kompromis

tisti,ki se ne strinjate v odnosu s partnerjem,ali pri vzgoji otrok, kako najdete kompromis oz. čigava obvelja?

Povej kaj več, kompromis je vedno možno doseči, ampak le, če obe strani to hočeta.

Jaz sem odličen kompromisorni človek, če mi je do tega (v pomembnih odnosih)….Če dosežeš kompromis pomeni, da ne obvelja od nikogar in od obeh hkrati. Pomembno je, da obe strani žrtvujeta približno enako, da pride vsak do polovice mostu in ne samo eden na drugo (ali ostaneta vsak na svojem bregu, kar je enako slabo, oboje rodi zamere in prepad).

pri nas obvelja od tistega, ki ima boljše argumente…pa ne da bi se kregala..ampak če so argumenti dobri, potem ponavadi prepriča drugega. Če pa sva enakovredna (noben ne zna bolje utemeljit svojega prav) se poskušava najt na pol poti. Recimo, da nekaj časa obvelja odločitev enega, čez nekaj časa pa narediva “poračun”..če se je zadeva obnesla je v redu, sicer je na vrsti drugi 🙂)

dostikrat je tudi dobro ubrat bolj trotelziher varianto.

recimo se želi hčerkica malo pocrkljati in pride iz svoje sobe direkt v spalnico
jaz bi jo vzela k sebi v posteljo mož pa vztraja da ne,da je to najina soba kjer nima otrok kaj iskati,dokler ji to midva ne dovoliva (stara pet let)
to je samo eden od primerov

Kaj pa tale primer: obstaja ena rač. igrica, mislim, da se imenuje Moorhuhn. Gre za to, da pobijaš piške, čisto na začetku pa je celo prizor, ko dve ovci veselo natepavata. Jaz hčeri (2 leti) ne dovolim igrati te igrice, ati pa ji. In se vsakič skregava glede tega. Pravi, da je to pa č igrica in da mala ve, da so drugače piške boge in da se jih ne sme streljat. Pa on bi ji kar razlagal, da prašiča zakoljemo za meso itd…

Kaj pa vi mislite?

🙂) mislim, da bi jaz kar s tabo potegnila. Ali pa mu reci, da ji lahko ob prizoru ovčje ljubezni razloži, kako otroci pridejo na svet:))) to, da tamala ve, da je to “le” igrica, mu pa ne bi dala prav. Ne bo rekel, da otroc pri 2 letih dosledno ločijo resničnost od navidezne resničnosti…še celo nekateri odrasli je ne.

Tudi pri nas sekušava najti srednjo pot. Če to ni mogoče, vsak predstavi svoje videnje in tisti, ki ima tehtenejše argumente “zmaga”. Je pa res, da tako jaz kot mož brez težav priznava, da ima drug prav in daje res bolje tako kot trdi on. Pri vzgoji otrok sva pa ponavadi vsaj pri pomembnejših zadevah enotna, ker se o njih veliko pogovarjava, tako, da do bistvenega zaključka vedno prideva skupaj (npr. otrokom ne kupujeva nasilnih igrač, otrok ne tepeva, otrok ne zmerjava, pred otroci se ne kregava, kraje, laži, nasilje… v naši družini niso dovoljeni in so kaznovani, preden izrečeš kazen preštej do 20….)