Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kako pogosto in koliko casa vam vzame ciscenje?

Kako pogosto in koliko casa vam vzame ciscenje?

Ojla!
Ker je sobota, sem se kot dobra gospodinja spravila k ciscenju stanovanja.:-)
Jojmene, pa sem cist brez volje.
Imava 7 prostorov plus kopalnica in WC in se mi zdi, ce bi hotla to temeljito pocistit, bi mi vzelo ogromnoo casa.
Kako pa vi cistite? Kako pogosto?
Jaz moram priznati, da sem med tednom bolj lena za te stvari, zato me cez vikend caka tolk vec dela. Pa, priznam, nisem natancna. Posesam, pobrisem prah, tud tla ne pomivam vsak teden.
Kaj pa ve? Kako pogosto delate generalko?
Kako se je spremenilo ciscenje, ko ste dobile otroka? Namrec, midva ga pricakujeva kmalu, pa bo takrat treba verjetn bit bolj natancen, al kako?
Kako pogosto recimo menjate posteljnino in perete zavese?
No, pa se eno vprasanje: ali katera ve, s cim ocistit fuge v kopanici, ki so ze cisto crne?
Lep dan!

jaz kar med pospravljanjem skačem na forum..pa vseeno,če nebi.
Sicer pa bo do večera vse narejeno..kot praviš preveč sob,pa kopalnica,pa
še balkone bi bilo dobro pred zimo(oziroma deževjem)generalno očistiti…Grem brž nazaj,k stvari,čez pol ure bom pa spet pokukala in pofirbcala….kakšno je stanje TU(kjer preživljam lepe trenutke)

Sesam(o) vsak dan. Tla pomiva(o) 2 do 3 krat tedensko.
Temeljito čiščenje: 1-krat tedensko (sodelujemo vsi po razporedu, vendar s prioritetami: jaz-keramika, najstarejša hči: kuhinja s policami, fronti, ipd., srednja hči: brisanje prahu s končnim mokrim čiščenjem nadtalnih površin- po vsem stanovanju; mož-temeljito sesanje z mokrim čiščenjem tal; likanje -izmenjaje, a vodita mož in sin; kljuke, robovi, vrata: sin.
Menjava posteljnine: 1-krat tedensko, mini zavesi imamo le v dveh otroških sobah: pranje cca 2-krat letno.
Črnih fug še nismo imeli, verjetno pa bi se jih lotila z raztopino varekine ali preparatom na bazi klora.
Ko so bili otroci majhni, smo tla pomivali vsak dan, včasih celo večkrat dnevno, saj so bili otrocii ogromno na tleh. Vrsto let je likal izključno mož.
Po rojstvu sina (3. otrok), pa do njegovega 4. leta smo imeli še gospo, ki je 1-krat tedensko opravila generalno čiščenje. Ko so bili otroci stari 7, 6, in 4 leta, smo presodili, da so stari dovolj, da v polni moči sodelujejo pri pospravljanju.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Uf Nina, sedaj imam pa kar slabo vest.
Oblačna pri nas je podobno. S tem, da ko je bil pikec dojenček, je bilo stanovanje večinoma tipi topi. Sedaj pa ob službi, uživanju s tamalim in študijem ne najdem več časa (no ja volje!) za čiščenje.
LP Punček

Ni razloga za slabo vest. Po eni strani sem jaz tako in tako malce “čistilno premaknjena”, po drugi pa sem imela v kritičnih letih (vsi trije majhni otroci in študij za specialistični izpit), kot vidiš, pomoč. Sedaj, ko nas je pet “čistilcev”, ki smo vsi zelo malo doma, pa do hujše umazanije (z izjemo oken in balkonov, ker imamo čez cesto gradbišče), sploh ne more priti.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

1x na teden posesamin pomijem po tleh. Takrat pomijem tudikopalnico in wc. in to je to.

vSAK DAN 1 URO

Ponavadi čistim v petkih popoldne, vendar večkrat tudi v soboto, da je vsaj čez vikend pospravljeno, ko je največ obiskov. Ampak vseeno čez teden velikokrat obrišem tla v kuhinji, saj se 2x kuha in je huhinja najbolj umazana od vseh prostorov!
Posteljnino menjam približno 1x na 3 tedne, zaves na srečo (še) ni-tako da s tem nimam dela!
Je pa seveda drugače sedaj, ko sem doma in imam čas, kriza bo, ko bom šla v službo. Je pa tako, da hčerka in mož gresta na sprehod ali kam na obisk, jaz pa čistim. Da res vse počistim traja 2 uri, imamo pa trosobno stanovanje(65m2)!
Brisanje praha (iz polic, žaluzij, okenske police), potem čiščenje kuhinje(ploščice umit), vse posesam in po tleh pobrišem, nato celo kopalnico (upor. stelex)umijem in na koncu wc!

Generalko naredim 1x na dva meseca. Drugače pa vsak dan nekako porabim za čiščenje nekje 1 uro. Likam pa ponavadi zvečer 1 – 2 x na teden po 2 uri. Posteljino menjam na 10 dni, zavese pa sedaj, ko ne kadimo v satnovanju operem 1x na 4 mesece.

Fuge v kopalnici sem si jaz očistila s Pingvinom, ki mi ga je posodila mami, to je tista stvar na paro, ki jo je kupila preko Neckermana. Drugače mi je zelo všeč za kopalnico tudi od Mr. Muscola za kopalnico, ker imamo zelo trdo vodo in večno bele pipe ( včasih sem tako jezna zaradi tega).

Drugače pa tudi pri nas na žalost ni pospravljeno. Sem pač bolj demokratični tip in pustim hčerki, da ustvarja, raziskuje, da se igra povsod, jemo itak vsi v dnevni sobi itd. In temu primerno je potem tudi stanovanje. Priznam pa, da tudi sama nisem neki frik za čiščenje, ker se mi zdi, da preveč čisto stanovanje duši mojo kreativnost. Pa tudi na obiske tam, kjer imajo vse tipitop čisto sama ne hodim rada.

Ravno zadnjič sem bila na obisku pri sodelavki, ki je imela v dnevni sobi nalepljen tavelik plakat od bepop in bbt-ja. In sem videla, da ljudje radi pridejo k njej na obisk. Kako topli, ustvarjalni, domiselni in sploh simpatični sta njeni hčeri, pa tudi ne morem opisati. Skratka, vidi se, da si raje vzame čas za sočloveka, kot za stanovanje.

In tako je tudi pri nas. Dopoldne služba, pridem domov, skuham, grem po hčerko, smo z njo cel dan, zvečer pa zopet služba. Pred pospravljanjem stanovanja pa je še pranje in likanje perila.

Skratka, jaz se ne obremenjujem. Če je umazano počistim, če je včasih razmetano pa ni takšen problem.

Po tleh pomijem 1- 2x tedensko, poleti manjkrat, pozimi večkrat, kopalnico isto, sesanje isto, drugače se pa trudim vzdrževat neko srednjo žalost, da nismo sužnji stanovanja in se ne utapljamo v svinjariji. Okna 2 x letno (če je treba ali ne), zavese 3-4x letno (imamo samo ene, aleluja!), postelnjino poleti na 14 dni, pozimi tudi na tri tedne ali mesec, ker spimo v pižamah in stuširani, edino vzglavnike preoblečem vsak teden, vse ostalo pa čistim po potrebi. Ne pretiravamo, pa tudi po rojstvu mulčka nismo pretiravali. Čimmanj razkužuj in drgni, da se otrok navadi na nekaj “svinjarije”. Pri nas so bili v času plazenja tabu samo pasji kakci, čiki in čevlji, pomivali smo pa po tleh prav tako 1-2x tedensko. Generalka maksimalno 2 x letno.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

jezus, kok ste pridne. pr men pere stroj, likat pa se noce samo, zato tega prakticno ne pocnem (oz. zelo redko kake hlace al pa srajco).
skuham 1x na dan, pa to ponavad le zase, ker moj vecinoma je zunaj (med sluzbo), sesam 1x tedensko (vmes pa pometam, to pa ja), dobr, da mamo malo stanovanje :))))

Čez teden bolj malo, posesam kuhinjo, posodo v pomivalni stroj…
zato pa ponavadi ob sobotah dopoldan pospravim intenzivno celo stanovanje, zamenjam posteljnino, operem in posušim perilo, ki ga potem v nedeljo zvečer zlikam in to je to.
Nam zadošča in mislim, da ne pretiravamo. Res pa je tudi to, da so sobotna čiščenja domena celotne družine ( 2+1/6).

LP Maja

Lep pozdrav !

Vsak dan 15 minut!

Po navodilih FlyLady.

To so internetne strani, ki ti vsak dan v tednu pošljejo “navodila” kaj je na vrsti za pospravljanje.

Stanovanje je razdeljeno v 5 con
Veža, kuhinja, dnevna soba, spalnica, kopalnica

In vsak teden pospravljaš (po 15 minut dnevno) eno od con.
Nastaviš si uro (jaz si nastavim kar tisto na štedilniku) na 15 minut in dokler ne začne zvoniti, toliko časa delaš. če končaš prej kot v 15. minutah, toliko bolje.

Najbolj mi je všeč finta: enkrat dnevno določiš 2 minuti, v katerih mora vsak član družine pospraviti svoje stvari tja, kamor pašejo.
Ali, enkrat tedensko vzameš vrečo za smeti in moraš vanjo zmetati 27 stvari ter odnesti v kontejner.

Edina stvar, ki mora biti vsak dan narejena, je prazno in čisto pomivalno korito zvečer, ko se odpravljaš spat.

Verjemite mi, da je po mesecu dni rezultat 15 minutnega dnevnega pospravljanja očiten.

Če želite, vam lahko vsak dan napišem nalogo, ki jo morate(mo) opraviti.

Nataša

To pa je zanimivo! Me zanima!!!

ja,to mi delaj
Z organizacijo sploh nisem skregana(kar se tiče nakupovanja,pa izleti,pakiranje za na morje…)Pri zadevah,ki se jih tiče tema,pa sistem občasno zataji

Ravno včeraj, ko so se ostali družinski člani namakali v bazenu in sem jaz doma pomivala stanovanje, se mi je porodilo vprašanje… katere dneve ostali pospravljate stanovanje.
Sicer sem zdaj hotela že biti kar tiho, ko sem prebrala odgovor NineP., pa le vidim, da nismo edini, ki pomijemo stanovanje le 1x na teden, posteljnino menjamo na 3-4 tedne (prevleke za vzglavnik večkrat) in kopalnice prav tako pomijemo 1x na teden… Še to imam občutek, kot, da sem ravnokar pomila, pa ne, da bi ostalo tako čisto (nemogoče pri 6-ih članih), ampak čas tako hitro beži dalje :o)

Prijetno jutrišnjo nedeljo vam želim!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Tud mene zanima.

proti plesni je super bref (s pumpico , pise na njemu proti plesni ) – ravno sprobala , vse slo dol

daj prosim napiši naslov teh strani, da si poiščem na internetu.

Meni se zdi škoda časa pospravljat čez vikend, edina dneva, ki res lahko skupaj uživamo mi 3…Zato si delo razdelim na 2 dni čez teden, pa ne kompliciram preveč: posesam 1-2 krat na teden, 1krat pomijem po tleh, počistim kopalnico, prah, kuhinjo itak sproti, v glavnem, da ni umazano…Imam pa v spalnici še skladišče, ker smo se preselili pred enim letom in nimamo še vsega pohištva, pa samo nalagamo, nalagamo, in mi gre na živce…

NatašaH – jaz sem za navodila.
Prilepiš link z internetno stranjo? Hvala.
LP,T.

**************************************************************** The old dreams were good dreams; they didn't work out, but glad I had them. (Robert Kincaid v Najinih mostovih)

živjo!
mi imamo sicer majhno stanovanjce cca40 kvadratov, tako da za na hitro posesat in pomit po tleh porabim cca30 min- to je na vrsti 2-3Xtedensko.
sicer pa vsak dan nekaj pospravim(vržem proč), pobrišem prah mimogrede, ko se igram z malim, rjuhe menjam na dva tedna, poleti pogosteje. kopalnico čistim enkrat na teden. likam ne, razen moževih srajc in kakšnega finega kosa cunjc. se pa trudimo, da pomivamo sproti, ker če ne ni prostora za obroke štimat 🙂
no to je vse…je pa ta fly lady varianta super…
lp
Pati

Tla pomivamo vsak dan, po kuhinji še večkrat na dan, ker mali ob vsakem obroku kaj spustina tla :). Okna čistimo na dva meseca, posteljnino menjamo na teden poleti in na 14 dni pozimi. Kuhinjske elemente pomivam na en mesec, kopalnico pa dvakrat na teden, bolj občutljive stvari kot so ogledala, pipe… pa kar sproti, da ni preveč dela ob koncu tedna.

V bistvu delamo kar se le da kar sproti, tako da tudi velika čiščenja ne vzamejo ogromno časa z izjemo oken, ki jih je pri naši hiši kar 27!

Je pa res, da mi ogromno pomaga mož, edino lika ne.

New Report

Close