Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek kako pridit not

kako pridit not

Predsednica LDS Katarina Kresal je javno že potrdila, da bo na jesenskih parlamentarnih volitvah kandidirala v Ljubljani, kje točno, pa je zaenkrat še ena od največjih skrivnosti volilnega štaba liberalnih demokratov. Toda po naših zanesljivih informacijah se bo Kresalova za poslanko državnega zbora potegovala v Šiški, kjer bo kandidiral tudi poslanec in nekdanji dolgoletni vodja poslanske skupine LDS Tone Anderlič; Šiška velja za njegov tradicionalni volilni okoliš, kjer je bil za poslanca izvoljen tudi leta 2004. Odločitev Kresalove, da tako rekoč emigrira v Šiško, čeprav stanuje v Trnovem (v prestižnem stanovanju na vrhu bloka Trnovskih 7, ki meri neverjetnih 500 kvadratnih metrov in leži čisto blizu odvetniške pisarne njenega intimnega partnerja Mira Senice), je nedvomno pogojena z razmerjem sil v najožjem vodstvu LDS, trdijo naši viri, poleg tega je Šiška stara dobra volilna baza liberalnih demokratov; tam je izvolitev vsaj enega kandidata LDS kobajagi zagotovljena.

Negotovost: poslanca LDS Jožef Školč in Tone Anderlič septembrske parlamentarne volitve pričakujeta s cmokom v grlu …

… Roman Jakič pa resno računa tudi na glasove ljubljanskih Srbov. Morda se je tudi zato odločil, da bo med dopustom skrbno prebral biografijo zloglasnega Osame Bin Ladna.
Anderlič: Me nič ne moti, samo ne tam, kjer kandidiram jaz
Strategi LDS namreč realno računajo, da bi liberalni demokrati v prestolnici lahko dobili dva poslanska mandata. Toda za dve poslanski mesti se bodo spopadli vsaj štirje njihovi močni kandidati in to pomeni čisto loterijo: vodja poslanske skupine Jožef Školč, ki bo tradicionalno kandidiral v Fužinah; nekdanji predsednik ljubljanskega sodišča in novopečeni zvezdnik liberalne demokracije Aleš Zalar, ki bo najverjetneje kandidiral v samem centru Ljubljane, in – kot že rečeno, Kresalova ter Anderlič. Sprva naj bi Kresalova kalkulirala, da bi se za poslanko potegovala v Centru ali za Bežigradom; toda v strogem središču Ljubljane, kjer je tudi številčna borčevska populacija, po tajnih meritvah, katere naročajo ali opravljajo posamezni volilni štabi političnih strank, menda kraljuje poslanec Socialnih demokratov Miran Potrč, ki znotraj levosredinskih glasov lahko računa na gladko zmago, za Bežigradom pa menda zelo dobro kaže predsedniku stranke Zares Gregorju Golobiču, ki naj bi nase povlekel tudi večino volilcev nekdanje LDS – Bežigrad je bil prej namreč tradicionalno eldeesovski. Zato se je Kresalova raje ziheraško odločila za Šiško, sicer pa naj bi si intimno želela, da bi se poleg nje v parlament na vsak način uvrstil tudi Aleš Zalar; slednji, sodeč po številu njunih skupnih tiskovnih konferenc, postaja politični ljubljenček predsednice LDS. Najmanj zaželjen za Kresalovo naj bi bil Tone Anderlič (Kresalova menda goji ambicije, da bi kandidirala točno v njegovem okraju), ki naj bi poleg Školča preveč simboliziral bivšo LDS, Kresalova pa naj bi stranko po volitvah še odločneje zapeljala v vode kapitala. Nekateri sicer trdijo, da bi morala Kresalova deklarativno to storiti že pred volitvami, toda vodstvo LDS – očitno naivno – še vedno računa na nekatere tako imenovane socialne glasove, čeprav je malo verjetno, da je izrazito bogataški življenjski slog Katarine Kresal privlačen za tiste sloje prebivalstva, ki bolj ali manj životarijo z nekaj sto evri mesečno. Če se Anderliču 21. septembra ne bo upelo prebiti v državni zbor, bi to skoraj zagotovo pomenilo tudi konec njegove politične kariere, Kresalova pa bi tako elegantno ubila dve muhi na en mah. Toda Anderlič je v neki ožji družbi pred kratkim povedal, da bo naredil vse, da bo kandidiral v svojem dosedanjem okolišu; to si pač ne bo pustil vzeti. Zaradi mene Kresalova lahko kandidira v Šiški, me nič ne moti, samo ne tam, kjer kandidiram jaz, je bil takrat odločen in jezen Anderlič.

Gregor Golobič naj bi za Bežigradom nase povlekel večino volilne baze nekdanje LDS, zanj pa naj bi lobiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Na sliki desno podžupan Jani Moederndorfer, ki je tudi praktično Zares.

Se bo nekdanjemu podžupanu Antonu Colariču Coletu (levo, desno Boris Makoter) posrečil veliki comeback v politiko?
Je Školč napol že pri Škrabcu?
Izvolitev v parlament hudo skrbi tudi Jožefa Školča; potem ko naj bi se sprl z liderjem srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani, parohom Peranom Boškovićem (slednji naj bi zato odrekel podporu Školču in navijal za kandidata stranke Zares; o tem smo na našem portalu že pisali), se je izkazalo, da v Fužinah močno vleče tudi poslanka Lipe Barbara Žgajner Tavš (po nekaterih meritvah naj bi dobila skoraj dvajset odstotkov levosredinskih glasov), za Socialne demokrate bo kandirala profesorica Andreja Černjak Meglič (Fužine so bile sicer tradicionalna volilna baza prejšnje ljubljanske županje Danice Simšič), v sosednjih Mostah pa se že nevarno blizu pojavlja mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića Roman Jakič, eden od liderjev ljubljanskega odbora stranke Zares. Jakič, ki ga je ljubljanski župan Zoran Janković na predlog Gregorja Golobiča postavil za direktorja Športnega zavoda Tivoli (spomnimo: pred zaposlitvijo v Tivoliju je bil Jakič pogodbeni sodelavec podjetja Ultra, kjer je delal tudi Golobič, podoben poslovni status v Ultri pa ima še vedno nekdanji minister za okolje in prostor Janez Kopač, ki je neodvisni mestni svetnik), si kot nekdanji generalni sekretar LDS neznansko želi nazaj v politiko, pred kratkim pa je pokasiral tudi posebno priznanje Srbske pravoslavne cerkve. Jakič, ki je trenutno v Združenih državah Amerike, lahko torej računa tudi na glasove ljubljanskih Srbov, njegov glavni konkurent pa bo še en bivši ljubljanski podžupan, član SD Anton Colarič Cole. Tudi slednji potihem upa na vrnitev v politiko, čeprav ima kot svetovalec direktorja JP Enegetike Hrvoja Draškovića odlično plačo, menda višjo kot kdajkoli prej. Colariča zadnje čase večkrat videvajo na pijači skupaj z generalnim sekretarjem Socialnih demokratov Urošem Jauševcem, občasno pa se jima pridruži prejšnji direktor Tivolija Boris Makoter, ki ga je Janković zamenjal z Jakičem. Školč, ki očitno ni več tako prepričan v nadaljevanje svoje politične kariere, naj bi si za vsak skučaj že zrihtal rezervno službo. Po nepreverjenih informacijah naj bi v primeru svojega volilnega debakla začel delati kot svetovalec in lobist znanega poslovneža Janeza Škrabca v podjetju Riko, s katerim sta sicer dolgoletna prijatelja. Mimogrede, za Škrabca delata tudi nekdanji generalni sekretar zadnjega jugoslovanskega CK-ja Štefan Korošec in bivši predsednik uprave Slovenske izvozne družbe Marko Plahuta. Pri Škrabcu pa je zanimivo tudi to, da se je med študijem ekonomije znašel na volilni listi Boruta Pahorja, ko je sedanji lider SD kandidiral za predsednika Študentske organizacije v Ljubljani, toda volitve izgubil proti listi zdajšnjega Jankovićevega svetovalca in člana Zares Sama Lozeja. Poražena Pahorjeva študentska lista je bila doslej tudi edini Škrabčev formalni izlet v politiko, čeprav se ga je v času vladavine LDS večkrat omenjalo kot morebitnega ministra.
Širca tokrat nima Ropa
Na listi Zares bo v Šiški kandidirala Majda Širca, ki je bila leta 2004 v istem okraju izvoljena za poslanko LDS. Sicer ji je sprva kazalo že bolj slabo, saj naj bi med prejšnjim mandatom poslanke nemarno pozabila na neko bosansko društvo, ki je zanjo lobiralo pred volitvami leta 2000, njegovi člani pa so solidno pripomogli k Šircini izvolitvi. Med sedenjem v parlamentu pa se Širca nanje kakor ni več spomnila, pozabila je na Bosance, vključno s predvolilnimi zagotovili, da bo poskrbela za njihove poslovne in družabne prostore. Ko so ji Bosanci zagrozili, da bodo lobirali proti njej, je to prejkone naključno izvedel tedanji predsednik vlade Tone Rop. Najprej je v svojem slogu popenil na Širco, nato pa učinkovito posredoval v korist Šircinih Bosancev. Majda Širca je bila potem izvoljena, no, zdaj pa bo v Šiški, tokrat na listi Socialnih demokratov, kandidiral tudi Tone Rop.
Golobičev Zares, podobno kot LDS, v Ljubljani računa na dva poslanca (predvidoma Golobič in Širca ali Pavle Gantar; Golobičevo stranko naj bi na volitvah podprl tudi župan Janković, nenazadnje je precej njegovih mestnih svetnikov članov Zares), medtem ko naj bi Socialni demokrati pričakovali celo šest do sedem poslancev. Na enako število poslancev iz prestolnice (6 do 7) ciljajo tudi v Janševi SDS …

Če bi se obravnavano nanašalo na SDS in njihove člane, bi po moje že najmanj 10 forumašev napisalo, da zahtevajo VIR od kod si prekopirala. Tako pa nič.

No, pa daj vseeno napiši, da vidim kateri cajteng bereš.

New Report

Close