Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kako rešiti dislektika , da bo speljal srednjo šolo

Kako rešiti dislektika , da bo speljal srednjo šolo

Dislektik ima v srednji take težave, pa ne vem več kaj mu svetovat.Zapiskov ne uspe delat, pa še grdo piše.  Ker slabo bere, noče brat in po ogledu zvezka pravi, da zna.In dobi cvek. Jasno.

Leos sem mu jaz težila, drugo leto, ko bo v šoli bo pa grozno. Kako ste ste se dislektiki reševali?

Ali ima odločbo in prilagoditve?

Če ja, pojdi v ponedeljek s svojimi skrbmi v svetovalno službo in naredite načrt. Oni znajo s pubertetniki.

Če ne, se loti dela in mu pridobi to odločbo. Vmes pa še kakšnega študenta, ki bi recimo 3x tedensko z njim delal za šolo.

Hvala, ima odločbo.

Naj se vpiše na srednjo šolo primerne težavnosti, kjer bodo realne možnosti, da bo uspešen. Če je vpisan na program, kjer je težavnostna stopnja zanj primerna, mu bo s prilagoditvami, rednim delom ter motiviranostjo mu bo uspelo, ampak če eno od naštetih izpade, je uspeh vprašljiv.

Očitno je šel v zanj pretežko šolo.

Nisi napisala na katero šolo hodi, ampak tudi jaz menim, da če mu ne gre, naj se prepiše na kakšen lažji program.

Doma imam dislektika. Ja z njimi je težko a se da. Zelo pomembno je da se ga posluša in da mu pomagaš tam kjer lahko. Je pa zelo pomembno sodelovanje vseh treh strani. otrok, starši in šola. Moj trenutno zakjučuje drugi letnik  srednje šole s prav dobrim uspehom.

Je pa res da jaz že od osnovne šole, ko smo izvedeli za težave nisem vstrajala pri glasnem branju, pisanju na roke, ker to mu je res povzročalo preveč stresa. V šoli smo imeli dogovor da ni glasno bral pred razredom, vse pisne naloge je delal z računalnikom. In spodbujat njegovo močno stran. Pri nas je to slušno zaznavanje. To se pravi veliko se nauči ko posluša. Tako da letos ko so delali šolo od doma je to šlo kot za šalo. Pa tudi drugače se velikokrat s sošolci uči tako da en drugega sprašujejo. Močna stran mu je tudi  matematika tako da že dve leti daje inštrukcije sošolcu.

Predvsem je pomembno da ga ne silit z stvarmi, ki ga obremenjujejo to je delanje zapiskov, glasno branje, ker je to ze njih zelo naporno in še nekega efekta ni. Jaz sem mu  eno leto res še v osnovni šoli kadar je bil bolan in ni bil pri pouku posnela snov na telefon in jo je poslušal potem pa sva se o tem pogovarjala. Kasneje je sam prebral snov potiho in sva se o  tem kar je prebral pogovarjala in se je tako naučil. Velikokrat je tudi učiteljica rekla da je pri kakšnem odgovoru ponovil njeno razlago in ne to kar je bilo napisano v učbeniku.

Prevsem ga vzpodbujajte na močnih področjih, verjemi da se in lahko so zelo uspešni.

 

Obrni se na društvo bravo imajo polno nasvetov za starše, učence. Plus radi svetujejo. Plus naj pač piše koliko zmore, ostalo ima tako možnost fotokopijo.

Pa testiranje ga mogoče ni klasična disleksijo ampak skotopifni sindrom. Pa kupi mu zvezke za dialektike. Za OŠ vem, da ti tudi natisnejo učbenike na ustrezen papir in pisavo.

 

Moj brat ima disleksijo. Seveda v njegovem času ni bilo odločb, še vedeli nismo, da ima disleksijo.

 

Kako je naredil srednjo šolo? Z veliko pomoči. Moj mož mu je pomagal vsako nedeljo pri fiziki, matematiki in kemiji, mami mu je prebrala vse knjige. Nekako je šlo.

 

Če ima odločbo bi se verjetno lahko zmenili da ne piše v zvezke ampak s tablico, recimo?

New Report

Close