Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek KAKO ven z novorojenčkom :-))

KAKO ven z novorojenčkom :-))

Pozdravljeni,
sem se vrnila iz porodnišnice s sinčkom! 🙂
Spodaj je tema kdaj ven z novorojenčkom, no, nam je pediatrinja v porodnišnici rekla, da lahko kar takoj, ne pa na direktno sonce in naj se pazimo mrčesa.
Mene pa bolj zanima kako ven z novorojenčkom, včeraj sva poskusila za 10 minut, po večernem hranjenju, vendar sva ga potem z oblačenjem (verjetno s kapico, saj je kar opletal z rokicami okoli glave) razdražila, tako da v eno smer je še kar šlo, v drugo pa je bil veeeelik jok!

Prosim za kak praktičen nasvet, kako ste se vi odpravili na prve potepe, ste ga v voziček položili budnega, ko je spal, nahranjenega, fejst oblečenega ali raje fejst pokritega….

Hvala in lep pozdrav od nove mamice Azzurre.

Moji so šli po večernem hranjenju spat in ne ven. Pazi da ti ne bo zamenjal noč za dan.

Seveda budnega.
Imel je body z kratkimi rokavi in kratke hlače,če je bila pa orank vročina pa je bil samo v plenički in eno pleničko bombažno smo mu dali čez nogice
Pa brez kapice

Čestitke za sinčka!

In čim manj kompliciranja.

Idealno je če imaš košaro ali globok voziček, ali vsaj tisti voziček z okroglo strehico.

Otroka ko je sit položiš v voziček in greš 🙂

Pri večernjih urah, ko ni več močnega sonca, tudi kapico ne rabi.

Moja je bila rojena lanskega maja .. in mogoče smo le nekajkrat dali kapico .. bolj aktualen je bil klobuk – če je bila na soncu.

Otroka imej oblečenega tako kot doma … če ga imaš še vedno v dolgih rokavih/hlačah ga kar pusti … s sabo vzami eno do dve tetra pelenici, s katero lahko pokriješ otroka. Upoštevaj, da je sadaj zunaj ista ali večja temperatura kot v stanovanju, sigurno pa se ne boste sprehajali pod 20 C.
Torej, ni ga treba preoblačiti … Edino, ne pozabiti na nogavičke – meni se je zdelo, da je hčeri tudi sredi poletja bilo fajn imeti tanke bombažne nogavičke… zgoraj pa je bila skoraj gola (širok, platnen, tanek pajac brez rokav in brez nogic – skoraj vsak dan sem ga prala, ker je bil zelo praktičen).

Pa še to .. če majčken zajoka poskusi s hitrejšim tempom vozička, ali ga zapelji po makadamu. Mogoče se bo umiril. Pusti mu časa za to. Če se navadiš takoj ga vzeti na roke, boš v naslednjih mesecih mogoče sprehoe imela tako, da boš nosila otroka in porivala voziček. (Osebno poznam primer – prijateljco, ki je otroka ob prvem joku dvigovala iz vozička… nikoli niso mogle skupaj na sprehod, ker se na koncu celo ni upala iti na sprehod, ker je otrok “jokal”. Ko smo končno prišle skupaj, ta mali sploh ni nič več jokal od mojega – saj vsakem otroku enkrat ustreza, drugič ne sprehod).

Srečno! in Hrabro naprej v sprehode:)

kapico????? fejst pokrikega?????? fejst oblečenega??????
pri +30 stopinj ?????

Joj, joj, joj.

Ven pojdi v taki vročini z novorojenčkom samo dopoldne do največ 10. ure. Imej ga oblečenega tako kot sebe, pokrij pa ga samo s pleničko! Tudi kapica ni nujna, eventuelno čisto tanka bombažna tetra kapica.

Dobro je, da je otrok sit, če pa postane lačen, se pa pač suedeš v senco in ga podojiš. Buden ali speč – to boš pa sama videla, kako mu najbolj paše. Moji hčerki je bolj pasalo, da je šla ven budna, potem je pa navadno v vozičku zaspala.

Tudi mojga sem dala po vecernem obroku spat in nisem sla ven..bil pa je zunaj skorajda po cel dan…sploh pa si nisem zastavljala taksnih vprasanj..pac polozila sem ga v vozicek…ce je potem zaspal ok, ce se je mal pojokcal tud ok…

Nikol pa ga nisem fejst oblacla..pac tako kot sebe…..ravno vceraj sem vidla eno mamico,ki je svojega novorojencka peljala ven popoldne zavitega v dekco???? halo?? pri teh temperaturah…sej ni cudno, da so otroci potem toliko bolj obcutljivi in takoj bolni…

Oj Azzurre!

Čestitam za sinčka.

Na tvojem koncu pa res ne rabite kapice, edino, če ti je to svetovala patronažna, čeprav dvomim v tej vročini.? Ma ne ga preveč pokrivat, ker mu je prevroče.

Zvečer je najboljše, če gre v posteljico spat in ne žurat;-).

Lepo se imejte in uživajte,
Aja

No v tej vročini, jaz novorojenčka ne bi nosila ven prej kot zvečer, ko se shladi ali zgodaj zjutraj, tako, da sta termin pomoje kar prav izbrala.
Boljše je da je nahranjen, ko ugotoviš ritem ”prebave” pa prilagodiš ali ga oblečeš pred ali po hranjenju. Oblečen naj bo v tanka oblačilca, za pokrit kvečjemu kakšna plenička, bolj za zaščito.
Če ga pelješ ven v vozičku, lahko kapico ( če je sploh potrebna ) daš na glavico kasneje, ko se že umiri.
Lahko pa opavite sprehod kar v naročju, če vama ni prevroče

srečno

Zvečer je še vedno sopara, razen po 21. uri. Meni se bolje zdi zjutraj oz. zgodaj dopoldne, ko je pa res prijetno sveže.

Meni je zdravnica takoj rekla, da je slabše če otroka pregreješ, kot pa če ga malo zazebe. Da ga bo zeblo, se pa ni za bati :-))) Tudi moja je bila rojena lani maja in sva se poleti sprehajali samo v bodiju, tudi nogavičk ni imela nikoli. Je bilo enostavno prevroče.
Najbolj me boli, ko vidim mamice, ki svoje otročke sprehajajo z vozki takole: strehica jasno popolnoma razprta, čez pa tetra plenica. Je pa res bolje si omisliti senčnik, vsaj diha lahko.

Prvo iskrene čestitke.

Tudi mi smo imeli pred leti… novorojenčka julija ob visokih temperaturah.

Na sprehode sem hodila zjutraj in zvečer oz. po sedmi uri.
Pazi, da ga ne boš oblekla preveč. Temperaturo dojenčku preverjaš na zatilju in po sredini prsnega koša. Če tam ni prevroč ali hladen, mu je ravno prav.
Rdeče pikice po koži so vročinski izpuščaji, ki se pojavijo zaradi potenja, ko otročke preveč oblečemo.
V zaprtem vozičku je vroče. Tudi če je malo vetrovno se v globokem vozičku to ne čuti saj je otrok zaščiten s kupolo in stranicami.
Navadno sprehodi na zraku otroke uspavajo, lahko pa so tudi izjeme.
Seveda je nabolj praktično, da otroka nahraniš in previješ preden se odpraviš od doma. Budnost ni pomembna.
Sama kapic nisem uporabljala do jeseni , saj če se otrok poti, se lahko hitreje prehladi.
Nekateri dojenčki ne marajo kapic. Moj sinu je šla kapica hudo na živce. Ko je že bil večji si jo je nenehno vlekel z glave.
Tukaj so mnenja deljena. Moja pediatrinja je rekla, da dojenček kapice ne potrebuje dokler ni pod 17 stopinj, razen kot zaščita pred soncem. sama se po dveh otrokih strinjam (niso imeli vnetih ušes)
Tako kot že sama veš, otroka ne izpostavljaj direktnemu soncu. Ob hudem vetru pa verjetno ne boš zunaj, če pa že pa je seveda kapica dobrodošla.

Raje ga obleči tanko in s seboj vzami različne kose pokrival ob spremembi temperature ali vremena. Naprimer pleničko, tanjšo koco, lahko tudi brisačo, tako da ga lahko pokrivaš oz odkrivaš po potrebi.

Po fontaneli ( to je predel na vrhu glave)ugotavljaš, če otrok dobi dovolj tekočine. Če je vrh glave lepo zaobljen je ok, če je rahlo vdrt pomeni, da mu premankuje tekočine.

Če nima težav s kolki (1A) se v največji vročini izogibaj širokega povijanja.
V tujini že desetletje ali celo več ne uporabljajo širokega previjanja razen ob težavah s kolki.
Kako je s tem danes pri nas ne vem.

Natresla sem ti nekaj nasvetov, ki se jih še spomnim.
Sama izberi, kateri se ti zdijo koristni.

Ljudje ti bodo dobro namerno natrosili mnogo koristnih in tude ne koristnih nasvetov. Mirno jim pusti veselje, sama pa zaupaj vase in izberi tiste nasvete, za katere čutiš, da bi lahko koristili točno tvojemu otroku.

Želim ti, da se v svoji novi vlogi čim boljše počutiš.
Poslušaj svoj materinski čut in mi verjemi, da boš ravnala prav. Kadar boš pa vseeno v dvomih, pa le povprašaj za nasvet in ga upoštevaj, če se ti bo zdel smiseln.

V tem času je zame najbolj idealno za sprehode zjutraj okoli 8h – 10h, potem pa not, zvečer se pa tudi do 21h ne shladi, pa tudi spat je potrebno. Oblečenega imaš čisto komot v bodi s kratkimi rokavi in kratke hlačke, nič kapice.

o, hvala za predloge.

tiste (oz. tista (m), ki se pa tako čudi(te)…je moj prvi otrok in ima 8 dni, tako da prosim za malo razumevanja, poleg tega pa praksa pravi eno, teorija pravi drugo, pediatri tretje…kako naj se mamica v vsem tem znajde?
Kapico nam je svetovala patronažna, ki nas je včeraj obiskala. In kaj bi ve? Jaz sem valda poslušala njen nasvet, saj jih je ona več videla kot jaz…

Skratka, vseeno hvala za nasvete. Bomo poskusili in že kaj pogruntali. Dolgčas nam res ne bo 🙂

jst sem tud mama v prvi vrsti..prvic…a se najbolj kot nasvete drugih upostevam svojo zdravo pamet…v koncni fazi tudi jaz najbolj poznam sebe in mojega tamalga 🙂

pa veliko sprehajanj in uzivanja na zraku 🙂

teichi tudi jaz pravim da edino mama ve kaj je najbolje za njenega otroka. Sem pa jaz pri prvem pretiravala in ga zavijala kot medveda. Rezultat je bil, da je bil vedno bolan. Potem mi je pa soseda dala nasvet naj ga oblačim tako, kt sem oblečena jaz in je dejansko to zaleglo. Pri drugem se se držala tega in je bilo vse ok.
Poskušajte dobiti nasvete čimveč ljudi kaj bo pa ustrezalo tvojemu otroku se pa odloči mama sama.

če ga oblačiš tako kot sebe-hallo a ti nosiš kapico pri 30 st?????

naredi po svojem občutku pa brez kapice….

Azzurra……………………. vedi le to, kar koli se boš odločila, boš naredila z najboljšim namenom……zato kar pogumno,…….presodi po lastni pameti………….je pa res, da zdaj k je tako vroče, ga ni potrebno preveč oblečt, ven greš do 10h-11h zjutraj, pa po 17-18 h uri……..kape, pa če mu ravno okoli ušes ne piha, ni potrebna……..saj leži v vozičku

Punce, ne pozabite, da je novorojenček nekaj drugega kot dojenček! Novorojenček je navajen na normalno temperaturo 37 stopinj C in mu pri 30 sploh ni nič vroče. Tam okrog 3 kg štručka še ne zna zadrževat toplote. V senčki je novorojenčka sigurno treba pokrit.

New Report

Close