Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek kapitalske naložbe?-znižano plačilo vrtca

kapitalske naložbe?-znižano plačilo vrtca

Vem, malo hecen naslov sem postavila, ampak izpolnjujem vlogo za znižano plačilo vrtca, pa se mi ustavi pri VI. točki glede vpisa premoženja in sicer glede vpisa:

– kapitalske naložbe oziroma deleži

Kaj bi po vaše to pomenilo, kaj vse je potrebno vpisati. Pri nas v službi je tekla orng debata o tem kaj ja in kaj ne.

Problem pa je sledeči: Z možem varčujeva tako, da kar varčujeva mesečno (ali pa na dva meseca) dajeva v sklade (Modra kombinacija, Galileo, …) in tega denarja se je že kar nabralo tako, da če vpišem, bom spet v višjem razredu. Zdaj pa me zanima, ali je potrebno ta znesek vpisati v vlogo ali ne?

V službi pravijo, da ne, razen, če bi dvignili in če bi imeli od tega dobiček.

Kaj pa pravite ve?

Vesela bom vsakega odgovora. Hvala

LP, ŽivaM

Nobena ne ve?

Pa ste nekaj časa nazaj odgovarjale, kam nalagate denar – pa tiste sigurno tudi oddajate vloge za znižano plačilo vrtca?

Fiju ravno danes sem izpolnjevala vlogo za znižano plačilo vrtca in sem pustila pri kapitalskem vložku ali kaj je že prazno. Sicer ne vem ali je prav ali ne, vendar ker so to najini prihranki se mi zdi nesmiselno (kot če bi moral izkazati stanje na banki pa ga ne.
Čakam na ostala mnenja.

Lansko leto smo mi to vpisali; saj to je premoženje ali ni? Če je bil od tega kakšen dobiček ali ne po mojem mnenju nima veze… Saj ravno tako vpišeš avtomobil, vikend hišo… pa od tega nimaš ravno nekega “dobička” 🙂
Stanje na banki; v glavnem so to tvoji OD, ki pa jih vidijo preko dohodninske odločbe. Razen če ti je še kdo nakazal bajne vsote…
Žal…jaz ne vidim razloga, zakoj to ne bi spadalo v to rubriko. Če pa dobite kakšno uradno obrazložitev, da to ne spada v vlogo, bom pa tudi vesela :-)))) No, ravno to je smisel tega dodatnega lista pri vlogi…

Vse lepo in prav, ampak ni pa fer.

Nekdo ta denar, ki ga midva prišparava, zapravi za …………… (dodatne počitnice, draga oblačila, …..lahko naštevam v nedogled) pa mu ni treba tega vpisati.

Tisti, ki pa gledajo malo v prihodnost in svoje dohodke razporedijo tako, da jim še kaj ostane in vlagajo, a tiste pa je treba upalit, kjerkoli se da???

Midva vlagava šele dobro leto, a potem, če bova tako mesečno vlagala v sklade (splača se, če imaš vloženo vsaj 3 letaf), vsako leto bo več, torej …

Na našem koncu smo mnenja, da ne vpišemo, bom pa vesela še kakšnega mnenja

No saj gre za en in isti denar. Znesek ki sva ga dala v vzajemni sklad je denar iz OD katerega vidijo preko dohodninske odločbe. Kot je bilo že napisano eni denar zapravijo oziroma porabijo za kaj drugega mi si pa odrekamo in ga damo v sklad in zdaj moramo še vpisati koliko denarja smo privarčevali. Res ne vem v čem je razlika ali varčuješ na banki ali v skladih razen da v prvem primeru moraš napisati v obrazen v drugem pa ne.
Jaz res ne vem kje je pravica in logika.
Prosim za pomoč.

Jaz sem pa poklicala in vprašala. Gospa je rekla, da je treba vse vpisat, potem sem jo vprašala kako naj vpišem vrednost napr. delnic, če se ta spreminja vsak dan, pa je rekla da naj vpišem vrednost na dan vloge. Ja pa kaj še, pa menda res ne mislijo, da bom pisala kje imam vrednostne papirje pa koliko in kakšna je vrednost. Je bilo pa lani v Delu napisano, da premoženja ne morejo kontrolirati ker moraš dati ekstra soglasje razen tistega, ki ga prijaviš z dohodnino. Skratka po njihovem je treba prijaviti vse, kako in kaj še sami ne vedo, odločitev kaj boste prijavili pa je seveda stvar vsakega posameznika.
Pa čim manjše položnice za vrtec želim.

Jaz sem se zanesla na logiko 10 milijonov. To je menda meja, ki določa preskok v višji pl. razred.

Zdi se mi pa malo noro, da vpisuješ svoje prihranke. Ali ste jih v dohodnino tudi?
Mislim, da se tja vpiše samo dobiček.

Še kakšno mnenje? Boste vpisale ali ne?

Zaradi prihrankov sem tudi vsak mesec slabše oblečena in manj jem. Za penzije mi občina ne bo nič dala, jo moram sama našparat.

Torej, neeee vpisovati. Revežem bi še gate z riti slekli, da se ta bogati lahko v vrtce vozijo s kul avtomobili in plačujejo 7 jurjev.
Ja pa ja, hvala za tako poštenost.

Živa,
vprašala sem koklega, ki prodaja sklade in ta je vprašal nekje naprej in mi zagotovil, da zaenkrat ne.
Imam pa tudi jaz precej pomislekov, na primer to, da se delnice upoštevajo, obveznice pa ne.
skratka – ne vem…
jaz imam sklade napisane na očeta, žal, v izogib tem težavam.
LP

bi bilo fino, če bi pojasnila, kako je s tem. In kakšne so lahko posledice, če ugotovijo, da so podatki neresnični? Samo to, da te dajo v najvišji razred ali še kaj drugega?

Tudi mi se še odločamo.

A je res, da lahko samo tvojo davčno odtipkajo in vidijo vse – tudi delnice, sklade…..??

Ravno danes se vbadam s tem vprašanjem, ker sem solastnica podjetja in po mojem mnenju in znanju, ki ga imam kar nekaj na tem področju je kapitalska naložba naložba v kapital drugega podjetja(delnice, vrednostni papirji..), kapitalski delež pa je delež v osnovnem kapitalu, ki ga je nekdo nakazal v podjetje(solastnik podjetja). Mi nimamo osn.kapitala, ker smo osebna družba imamo pa nerazporejene dobičke, ki pa jih ne bom vpisala.
Upam da sem kaj pomagala,
Darja

Jaz nisem vpisala, saj pač šparamo na tak način. A če bi imela pa ta denar v štumfu, mi pa ne bi bilo treba pisat??? Ni logike. In kot ste že ene pisale, saj to je del OD in prihodkov, prikazanih v dohodnini, ne pa nek dodaten denar, torej bi v primeru vpisa isti denar šteli dvakrat ali kako? Dobiček pa itak dobim v roke šele, ko ta denar dvignem, nič prej.

Helena

Helena

darja&m

Ali boste napisala, da ste zaposlena ali zaposlena v lastnem podjetju kar letos pricakujejo(tako je v navodilih)

Jaz sem napisala, da sva zaposlena v lastnem podjetju. Predstavljam si kaj to pomeni. Po liniji najmanjše odpornosti bodo šli gledat bilance in se bomo po možnosti morali pogajati, kaj je kapitalska naložba in kaj delež in kaj dobiček. Upam , da znajo brati bilance.
Lep dan,
Darja

HelenaK, po mojem mnenju čisto pravilno razmišljaš. Saj verjetno z vlaganjem v sklade nimate nobene glasovalne pravice na skupščini ?
Darja

Ja, v bistvu je res hecno. Čeprav iz dohodkov kupiš tudi avto, pa hišo, pa vikend, pa jadrnico, pa… Potem se tudi to nekako dvakrat šteje, ne?

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

No jaz pa vloge za vrtec sprejemam.

Lahko vam potrdim, da se premoženje (avtomobili, kapitalske naložbe in osnovna sredstva ..)ne vštevajo če ne presegajo 10mio. Občina pa ima tudi pri raznih oblikah varčevanja lahko diskrekcijo in tega ne upošteva….
Glede poštenosti tega sistema pa je bilo že veliko povedanega. Občine se z takšnim načinom obračunavanja oskrbnini ne strinjamo. Država je pač predpisala Pravilnik.
Delavci v obč. upravah vidimo, da se oseba pripelje v avtu višjega cenovnega razreda, plača pa 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} -cca 7.000 sit. In kaj ji moreš, Na podlagi podatkov, ki jih dobiš lahko izračunaš samo to. Kaj pa on dejansko ima-to dragi moji pa je stvar davčne.
Mi je žal ampak kot referentka z 120.000 SIT, se ne morem spravljati na “magnate”, ki našo davkarijo prinašajo okrog. Pa tudi zakonodaja mi tega ne dopušča!
Lahko pa rečen, da sem se zavzela že za marsikatero znižanje plačila, čeprav so številke kazale višji plačilni razred.

Žal ta naša socialna država velja le za nekatere!

lp

Za “tista ki vloge sprejema”

Nisi pa napisala konkretno – vpisati ali ne vpisati???

A, če te “pogruntajo”, resnično padeš v najvišji razred?

Hvala, če odgovoriš

New Report

Close