Katera čokolada vam je boljša, GORENJKA ali MILKA? :D
Gorenjka zmaga na celi fronti, Milka je zanič, to se samo cuker da peče po grlu, noben je ne mara, otroci jo pustijo in govorijo da je zanič. Poleg Gorenjke je dobro še skoraj vse od Kraš, res okusno, od Milke je boljše vse iz Hofra ali Lidla. Milka je postala najslabša in najbolj nagravžna čokolada, ki sploh ni več čokolada, ker je notri ni, je samo cuker in barvilo.
Meni tudi tne Hoferjeve, pa kaksna Lindt temna in buticne temne cokolade… mmmmm… solni cvet mi je tudi top.
Milko sem vcasih zmazala vsaj eno na dan, potem pa slucajno dooolgooo ne in ko mi je prisla pod roke, to ni bilo to… zanic. Gorenjka mi od nekdaj ni bila ravno neka cokolada, a v sili hudic vse pozre 😉
Ne ocenjujem pa cokolad po ovitkih. Najboljse ckolade, ki sem jih jedla, mi je teta nosila iz Avstrije in so bile zavite samo v bel papir.
Če imam res samo tidve na izbiro, potem definitvno Milka, čeprav nisem njen ljubitelj, ker mi je presladka. Ampak Gorenjka žal ni več to, kar je bila pred 30imi leti, ni všečen okus, p konec. Druga masa, drugačen kakakav….
Od Milke imam pa najraje tiste “specialne: z arašidi in karamelo, noisette, pas celimi lešniki – če bi bile še malo manj sladke, da nebi tako zapeklo dol po grlu od sladkobe, bi bile idealne.
Tako pa je moja najboljša znamka čokolade Lindt-predvsem izbrane praline, ki jih na kilogram kupim v italijanskih outletih, kjer imajo tudi Lindt trgovino. Še raje pa imam Loacker Tortine – tiste male tortice, najmanjša velikost; s temno čokolado in tiste s pomarančo in temno čokolado.. mmmmm.
pa ti veš, da ima ponavadi “črna grenka” čokolada eno tretjino več cukra noter, kot mlečna ? 🙂 Da ne peče po grlu ne čutiš, ker sladkobo ubije grenkoba 🙂
Pa še za titse, ki pišete bela čokolada – to ni čokolada, poglejte si, kaj so sestavine belih mlečnih tablic 🙂 cuker, maslo oziroma kakavovo maslo ali olja, lecitin…..Kakavovo maslo je izvleček rastlinskih maščob, ki nastane kot stranski produkt pri izdelavi temne čokolade….
Vprašanje teme je prepovršno. Sprašuje se po znamki proizvajalca čokolad in ne po čokoladi sami.
Vsak proizvajalec bo imel čokolado, ki je ne boš ravno prebavljal.
In če že, je najboljša od omenjenih dveh specifično: Milka s celimi lešniki, proizvedena v Švici (svoji domovini – dasiravno so si lastništvo podajale ameriške in druge združbe).
Narejena v Avstriji je brutalno presladka in že malce nagravžna. Švicarska ima pa enak okus kot Nestlejev pri nas.
Nestle seveda premaga Milko.. Suchard. Še posebej one maloserijske ročno narejene umetnine..
Gorenjka s celimi lešniki je pa tudi zelo dobra, pod pogojem, da jo kupiš neposredno iz tovarne – še čimbolj svežo. Ne vem zakaj, a s časom izgubi svoj okus in je zato bolj na zadnjem mestu. V trgovinah se je sploh ne upam več kupiti.
Drugače pa, najboljša pri nas dostopna velikoserijska čokolada je pa Ragusa.. se dobi v Mullerju.. včasih tudi Merkatorju. Neke vrste bajadera s celimi lešniki 🙂
Drugače pa seveda briljirajo butične čokoladnice po Zurichu.. tudi Furst v Salzburgu..
Italijanska Nutela pa takrat, ko res, res potrebuješ tolažbo in toploto 🙂
pa ti veš, da ima ponavadi “črna grenka” čokolada eno tretjino več cukra noter, kot mlečna ? 🙂 Da ne peče po grlu ne čutiš, ker sladkobo ubije grenkoba 🙂
Pa še za titse, ki pišete bela čokolada – to ni čokolada, poglejte si, kaj so sestavine belih mlečnih tablic 🙂 cuker, maslo oziroma kakavovo maslo ali olja, lecitin…..Kakavovo maslo je izvleček rastlinskih maščob, ki nastane kot stranski produkt pri izdelavi temne čokolade….
[/quote]
to seveda niti slučajno ni res. Mlečne čokolade imajo tam okoli 50 g sladkorja na 100 g čokolade (+/- 10 g), temne pa med 20 in 30 g na 100 g, nekatere z višjim {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kakava še manj. To velja za temne čokolade brez raznih polnil, ta so res lahko bolj sladka.
Bela čokolada je res brez nemastnih kakavovih delcev, ampak le iz kakavovega masla, ki pa ni nek izvleček maščob iz rastlinskih delov (katerih rastlin) in še manj stranski produk pri izdelavi temne čokolade.
pa ti veš, da ima ponavadi “črna grenka” čokolada eno tretjino več cukra noter, kot mlečna ? 🙂 Da ne peče po grlu ne čutiš, ker sladkobo ubije grenkoba 🙂
Pa še za titse, ki pišete bela čokolada – to ni čokolada, poglejte si, kaj so sestavine belih mlečnih tablic 🙂 cuker, maslo oziroma kakavovo maslo ali olja, lecitin…..Kakavovo maslo je izvleček rastlinskih maščob, ki nastane kot stranski produkt pri izdelavi temne čokolade….
[/quote]
to seveda niti slučajno ni res. Mlečne čokolade imajo tam okoli 50 g sladkorja na 100 g čokolade (+/- 10 g), temne pa med 20 in 30 g na 100 g, nekatere z višjim {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kakava še manj. To velja za temne čokolade brez raznih polnil, ta so res lahko bolj sladka.
Bela čokolada je res brez nemastnih kakavovih delcev, ampak le iz kakavovega masla, ki pa ni nek izvleček maščob iz rastlinskih delov (katerih rastlin) in še manj stranski produk pri izdelavi temne čokolade.
[/quote]
beri: pod kakavovo maslo:
http://www.mojacokolada.si/novice/izdelava-bele-cokolade-n215