Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek kateri so kvalificirani in nekvalificirani vzajemni skladi?!

kateri so kvalificirani in nekvalificirani vzajemni skladi?!

V mesecu decembru imam namen vstopiti v vzajemni sklad. Ravno danes pa sem brala v Delničarju, da s 1.1. 05 stopi v veljavo nov zakon, po katerem bo potrebno od dobička v nekvalificiranih vzajemnih skladih plačati davek, v kvalificiranih pa ne. Prosim, naj mi kdo razloži, kateri so kateri in kakšna je razlika med njimi. Hvala in lp

Te delitve ne poznam. So pa skladi, katerih upravljalci so iz držav članic EU in tisti, katerih upravljalci so izven EU.

Za vse sklade, katerih upravljalci so znotraj EU, bodo veljala ista pravila oz. predpisi. Vsak upravljalec bo moral svoje sklade, ki jih bo tržil v Sloveniji, registrirati, ne več iskati dovoljenja za trženje.

Razlike bodo le v obdavčitvi. GGlede na to, da bodo upravljaci iz različnih držav EU, bodo davčne stopnje različne, odvisne od tega, v kateri državi ima sedež upravljalec. Seveda bodo pa dohodki potem obdavčeni še z davčnimi stopnjami, ki veljajo v državi, kjer živiš (v Sloveniji), do sedaj dohodki iz vzajemnih skladov niso bili obdavčeni.

S 1.1.2005 pa stopi v veljavno novi zakon, za katerega pa še ni jasno, kaj bo z dohodki iz vzajemnih skladov.

Za preostale države, torej drtžave izven EU, pa je sistem obdavčitev različen – od tega, da do lani niso pobirali dvakov v Srbiji in Bosni, do tega, da je bil sistem urejen na Hrvaškem. Boš pa dolžan plačati davek iz kapitala v Sloveniji po slovenski zakonodaji, poleg tega pa še davke, ki bodo izhajali iz dohodninskih predpisov.

Takko da razen MOjce in Katje Pust1 nihče natančno ne ve, kak sistem bo v veljavi po novem letu. Gotovo je le to, da neke spremembe v obdavčitvi bodo, bodo pa zelo velike razlike v obdavčitve, od 1 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v Liechtensteinu do 30 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v Sloveniji.

Če prosiš MOjco, ti bo pa naredila izračun za tvoj vzajemni sklad oz. Fond polico, ki temelji na vzajemnem skladu. Moj predlog je vsekakor, da počakaš na noivo leto, da ugotoviš, v kak davčni režim boš vstopila, če boš kupovala točke vzajemcev.

Na osebne napade spet ne bom odgovarjal.

Vsi slovenski skladi bodo kvalificirani. Verjetno bo le nekaj tujeih nekvalificiranih, pa še to je bolj malo verjetno.

Nataša

VIR: revija Delničar

New Report

Close