Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kdaj lahko otrok začne piti normalno mleko

Kdaj lahko otrok začne piti normalno mleko

Z na primer 1,6 maščobe, če ni alergije….

(mi smo ugotovili, da vendarle nismo fasali alergije na kravje mleko – imeli smo samo suho kožo in temenca)….

Soseda ima 8 mes starega fantka, ki že pije kravje mleko, ni pa nič povedala od kdaj…

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

jaz sem moji pupi dala to mleko pri 11 m, pa ni bilo nič narobe. Sicer pa ponavadi pije 3.5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Včasih so rekli pri 6. mesecih, sedaj ob letu. Mislim, da pri 8. mesecih že lahko postopoma poskušaš. Lepo postopoma, če ga otrok lepo sprejme, potem kar. Tako mi je svetovala prijateljica zdravnica (prišepnila na uho).

Verjetno boš dobila toliko različnih odgovorov, kot se nas bo oglasilo… Moja svakinja je vsem trem otrokom pričela dajati mleko po 6 mesecu, pa ni bilo nobenemu nič (do zdaj), ko je bila moja prvorojenka dojenček je veljalo po prvem letu (takrat smo mi menjali), zdaj velja naj otrok ne bi pil kravjega mleka do drugega leta…; moja drugorojenka se je zelo dolgo dojila, zaradi možnosti alergij (geni…) sem ji kravje mleko hotela dat čimkasneje, pa je šla pri 13 mesecih v vrtec, pa smo bili tam. Naj bi pa otroci do 2 leta pili polnomastno mleko, kasneje pa lahko posneto.

Lp
M.

P.S. Imaš pa danes enih vprašanj… :-)))

Ja, sej veš… En teden me ni na netu pol ga pa zasujem… Se bom poskusila poboljšat (nič ne obljubim)…

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Svetujejo pri enem letu oz. 15 mesecih. lp

Slonček, jaz bi na tvojem mestu počakala do dopolnjenega prvega leta.

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Tudi jaz ti svetujem, da začni pri enem letu. V več knjigah in člankih sem zasledila, da lahko otrok dobi sladkorno bolezen tipa 1, če ga pije prej. Seveda to ni nekaj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ampak kravje mleko je lahko eden od povzročiteljev nastanka te bolezni.

Pri meni je pa bilo tako, dojeni smo bili 1 mesec, pol pa se cist tak 1-2 krat po malem na dan. Takrat smo presli na Pikomil1, pol na Piikomil 2, pol je blo tisto z vracanjem Pikomila in smo preklopili na Hipp 2. Pol pa pri 8ih mesecih, ko bi naj presli na Hipp3 ni zaboga vec hotel tega prilagojenega mleka. Ne ta pa ne drugace.

Pol pa, ker je ze jedel pire v katerega sem dala vleko in malo masla, pa ni blo reakcije, sem mu poskusila 3,5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mleko. Prvo 100ml, pol 150 ml,.to je blo kak teden, da smo cakali reakcije. Pa je na sreco ni bilo.

Od takrat naprej pije mleko, ceprav sedaj opazam, da mu je 1,6 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bolj vsec kot 3,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Kakorkoli. Dobi to kar mu je vcec.

Jaz se od prvega korencka naprej ne oziram na to kaj pravijo zdravniki, ker ce bi cakala na korencek, bi verjetno se sedaj cakala, ker ga sam vidi pa bezi pred njim. Drugace pa ze papa z nama vsa kosila – razen izjem, od 9 meseca naprej. Delam po svoji vesti in tem kako se na kako stvar misko odziva.

Tudi mi trenutno dodajamo Hipp (prej smo imeli Novalac)… Se mi pa zdi, da je tale Hipp zelo gosto mleko in da ima veliko škroba (a je to sploh dobro)… Z mlekom bom še malček počakala (saj smo stari šele 5 mes)… pol pa bom po malem probavala… Po moje bom začela okrog 8.mes… Takrat so začeli pri sosedi (njena tašča pa je vzojiteljica in je dala že veliko otrok skoz)…

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Meni je totalno fascinantno, kako hitro se “najbolj prav” menja. Jaz sem po nasvetu pediatrinje pri obeh otrocih začela z uvajanjem kravjega mleka (z vodo razredčeno 3,5 mleko) pri šestih mesecih. Pa starejši sin še pet let nima, mlajši jih ima pa ravno 3,5.

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

Pediatri, ki sledijo najnovejšim dognanjem svetujejo uvajanje kravjega mleka šele okoli trugega leta ali kasneje in sicer zaradi več dejavnikov. Posledične slabokrvnosti, premalo selena, preveč maščobe in težje prebavljivih beljakovin,… Zaradi vsega naštetega je lahko oslabljen imunski sistem, pa niti ne vemo zakaj. Večina vas bo verjetno rekla, da smo vsi ob tem mleku “gor zrasli”, pa nam nič ne manjka. Pa verjetno nikoli ne bomo vedeli, če naše zdravsvene tegobe kot na primer pomanjkanje železa ne izvirajo od prehrambenih navad od otroštva pa do danes. Tako se vsak odloča na podlagi nasvetov prednikov in zdravnikov, ki jim zaupa. Naša osebna izkušnja nas je pripeljala do tega, da naša 4 leta stara punčka pije kozje mleko, ker po dveh letih prestajanja vseh možnih boleznih in antibiotikih, da o slabokrvnosti in alergijskemu kašljanju ne govorim; nismo vedeli več kaj storiti, da ji izboljšamo imunski sistem. Po naključju smo prišli do mednarodnega foruma na temo kravjega mleka in otrok, kjer sma zasledili številne zgodbe z enakimi izkušnjami in nasvet, da se kravje mleko zamenja z kozjim ali sojinim. Z možem sva se odločila, da za tri tedne poskusimo. V treh dneh je nehala kašljat in od takrat nima več podočnjakov. Vročine sploh več ne poznamo, tudi kadar je malo prehlajena. Sedaj ima rožnata lička in in veliko več energije za raznorazne vragolije. Tudi njena 2 leti stara sestrica še pije Milumil 3, na kozje mleko pa se že navaja skozi Čokolino in gris, tako da bomo v to smer nadaljevali. Mogoče vam bo kaka sterejša gospa vedela povedati, da so v starih časih, v primerih, ko ženske niso mogle dojiti, dojenčkom dajali kozje mleko in ne kravjega, ker so ga veliko lažje prenašali.

No pa je tu še en nasvet več, da se bo še težje odločiti. Presoja je seveda vaša.

Pozdrav

Mislim, da vse preveč kompliciramo. Vse okrog nas in tudi že v nas, je že tako ali drugače “kontaminirano”, da je sedaj too late. Zrak je onesnažen, voda zastrupljena, zelenjava in sedje do fula prešpriacna, a sedaj bomo pa debatirali kdaj kravlje mleko, da ne bo zdravju škodljivo?? Lp Adda

Vanja, zanima me ali kupujete kozje mleko v trgovini ali pa imate možnost kupovati domače kozje mleko? Tudi jaz poznam to razlago o kravjem mleku, ki si jo opisala in bom otroku do drugega leta dajala adaptirano mleko. Kozje mleko je baje zdravilno tudi za marsikatero zdravstveno težavo odraslih. Moje mnenje je, da je dobro imeti čimveč informacij in se potem po lastni presoji odločiti kaj bi bilo najboljše za našega otroka saj so si otroci med seboj zelo različni eni bolj odporni drugi manj.

jaz si mislim da po prvem letu .. če je z otrokom vse OK komot damo kravje mleko … po mojem mnenju so priporočila, da adaptirano mleko do drugega ali tretjega leta … precej povezana z agresivno industrijo prilagojenih formul … zadnja leta se tako zelo poudarja dojenje da industrija izgublja na dobičku … so pač morali pogruntati nekaj da lahko svoje izdelke še naprej prodajajo.

po drugi strani pa vem da je moja stara mama mojo teto in mami dojila zelo dolgo … kasneje pa sta še leta pili kozje in ne kravje mleko.
Zato tudi mene zanima … vse ki kupujete kozje mleko … kje ga kupite??

B.

če ni alergije potem lahko že pred enim letom. naša malčica ge včasih pije že sedaj pri 10. mes, pa ji ni nič narobe. poskusi, pa boš videla reakcijo.

Na ljubljanski tržnici se dobi pri Pustotniku domače kozje mleko, ki pa je precej močnega okusa in ga naša mala ne mara, na njihove kozje jogurte pa sta obe čisto nori. Tako, da kupujemo kozje mleko od Vindije in sicer v Intersparu, Merkatorju, Leclerc-u, zadnje čase se ga dobi tudi v manjših Merkatorjih in Sparu. Enkrat na leto, pa ga nekaj mesecev ni za dobit, ker kozice verjetno pričakujejo mladičke, zato si mi sedaj že delamo zalogo (je pasterizirano, tako da ima kar dolg rok trajanja).

Seveda se tudi strinjam, da se pač vsak sam odloča, kot misli da je najbolj prav. Glede na dostopnost informacij v današnjem času pa imamo starši seveda vedno zadnjo besedo pri tem ali bomo upoštevali nasvete generacije naših babic ali novejša spoznanja stroke, ki se seveda spreminjajo in se tudi kdaj zmotijo, kar pokaže čas. Jaz poskušam pridobiti čim več mnenj (seveda, če je problem dovolj velik, da se mi zdi z njim vredno ukvarjati), potem pa poskusim s tistim, ki menim da ima najboljše argumente.

Nikakor pa ne pristanem na to, da se moram sprijazniti s tem, da je tako ali tako vse kontaminirano in nezdravo. Ampak moramo ravno zato oblastem in industriji “težiti”, da nismo samo potrošniki, ki bomo kupovali karkoli, kar se reklamira, temveč pričakujemo zdravo hrano in čim manj onesnaženo okolje, saj se tudi ponudba prilagaja vse bolj zahtevnemu kupcu. Puške v koruzo pa ja ne bomo metali, saj za našimi otroki pridejo tudi njihovi otroci itd.

Pa pozdrav vsem tukaj prisotnim in zdrave in nagajive otroke vam želim.

Moj mali pije kravje mleko od petega meseca….od takrat prilagojenega dobim v glavo :))))

Naša je do tretjega leta prenašala kravje mleko brez težav, ko smo po naklučju pri testiranju na celiakijo ugotovili intoleranco na mlečni sladkor. Nikoli ni imela drisk, ni bruhala tako da jaz svetujem, počakajte.

lp

Mlečni sladkor-laktoza je v vseh mlekih, tudi prilagojenih!

Mamice, dobro jutro. Moja mami mi je povedala, da so nas pri 2. mesecu odstavljale, ker so morale v službo in takrat smo bili kakšen mesec na nadomestkih, potem pa smo že začeli piti normalno mastno (3,2) kravje mleko, razredčeno z eno tretjino vode. In, če nismo bile alergične, smo bo brez problemov prenesle.
Ne komplicirajte torej in privoščite svojim malčkom mleko, jogurte, sirčke itd.

Slonček, zakaj pa mleko z 1.6 mlečne maščobe??? Saj materino mleko ima celo preko 4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mlečne maščobe!! Problem kravjega mleka so samo beljakovine, ker jih je nekoliko preveč. Kar pa je zanemarljivo za otročke po šestem mesecu, kateri morajo že itak pojesti več beljakovin (skuta, sirček, meso, kjer so beljakovine še toliko bolj koncentrirane kot pri mleku).
Tako da, ti kar, ampak polnomastno 3,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mlečne maščobe vsaj do dveh let, zaradi pravilnega razvoja živčevja.

Tudi nam je pediatrinja svetovala da vsaj do 18.mes otrok ne bi pil kravjega mleka. Razloge je že napisala vanja. Nekaaj povsem drugega pa so fermentirani mlečni izdelki, pa še to smo mi s skuto pričeli šele pri 9.mes. Se pa še veliko dojimo in ne vem, zakaj bi posegala po adaptiranem ali kravjem mleku.

Ja, Neža, nisem prov dobro vedela zakaj ne smemo dajati kravjega mleka…. Pa moja stara mama, ki je umrla ko je bila moja mami stara 2 leti (mene je pa mami imela pri 47 letih) – skratka dolgo je že tega – je izgubila prvega otroka zaradi tega, ker mu je poleg svojega dodajala kravje mleko…

Zdravnik (v tistih časih so znali biti ljudje prav robustni) ji je otroka (ki je umrl) vrgel na posteljo in rekel: Ja, tukaj ga imate… Kaj ste pa delali… Saj veste, da je kravje mleko premastno zanj..” Ona pa je revica hotela samo, da bi otrok ne trpel pomanjkanja… Ki je bilo takrat v izobilju… Joj, sem zakomplicirala … :(((

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

Na hitro:
Sestavin v mleku zaradi katerih ima otrok lahko težave je precej. Včasih zdravniki vzroke hitro ugotovijo nemalokrat pa je to kar dolga maša. Iskanje vzroka je pač prvi korak k rešitvi.
Kozje mleko se v določenih stvareh ujema z kravjim, ima pa več imunogenih in antikancerogenih snovi, ter več fosforja in kalcija. Svetujejo ga tudi otrokom nagnjenim k alergijam. Žal je mlekarsko pridelovalna industrija tako močna, da se redko kdo sploh vpraša; zakaj pa ne bi malčkom ponudili kozjega mleka, ki ima boljše lastnosti? Tukaj je nekaj linkov. Za kaj bolj strokovnega pa še malo pobrskaj na spletu.

http://ro.zrsss.si/projekti/kmetijstvo/mlekoinm/koza.htm
http://www.geocities.com/kmetija_goste/zanimivosti.html

Pa srečno z malčkom

New Report

Close