Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev KIK trgovina in zaposlitev – NEHUMANI DELOVNI POGOJI

KIK trgovina in zaposlitev – NEHUMANI DELOVNI POGOJI

Zakaj je razpisanih toliko prostih delovnih mest za opravljanje dela prodajalk v Kik Textilien Und Non-Food poslovalnicah po celi Sloveniji?
Ste kdaj opazili, da se prodajalke v vaši najbližji poslovalnici nenehno menjajo?
Razkrili smo poslovalnico v Zagorju ob Savi, ki je le ena izmed mnogih. V kolikor imate slabe izkušnje s tem podjetjem tudi sami – podajte izkušnje v komentarju spodaj pod objavo.
NAJ SE RAZVE!

Naj se prodajalke še tako trudijo, jih nadrejeni vseskozi kritizirajo, njihovo delo in trud pa nista vredna nič. Vsakodnevno se soočajo z zatiranjem, psihičnim in verbalnim nasiljem ter nenehnim priganjanjem k delu in ustvarjanju še večjega dobička. Delajo od ponedeljka do sobote, velikokrat preko uradnega delavnega časa, plače pa kljub temu ostajajo minimalne. Za zaprtimi vrati skladišča se odvijajo sestanki, na katerih ne manjka verbalnih groženj in pritiskov, kričanja, zmerjanja, podajanja nejasnih pripomb, nenehnega kritiziranja dela kakor tudi osebnega življenja.

To so ponavljajoče se oblike psihičnega nasilja s katerimi se delavke srečujejo na dnevni bazi. So dnevi, ki so hujši od drugih vse pa je odvisno od tega, kako slab dan ima poslovodja. Če ima probleme v zasebnem življenju, se to še kako odraža v odnosu do zaposlenih. Vsak dan v službi je, kot da bi delal s tempirano bombo nikoli ne veš kdaj bo eksplodirala. Preden do tega pride se prične izmikati neposrednim kontaktom, zaposlenim daje odklonilne geste in poglede. V zraku je čutiti napetost vse dokler ne napoči čas, ko se ne more več zadrževati in skliče vse zaposlene na ”sestanek”, kjer so deležne brutalnih verbalnih izpadov ter napadanj, ki lahko privedejo tudi do tega, da po pisarni letijo predmeti.

Malica zaradi povečanega obsega dela večkrat odpade. Domov zaposlene hodijo lačne. Dokler delo ni opravljeno, pač ne gredo domov. Na delu ostajajo še po koncu uradnega delavnega časa včasih je to po zaprtju trgovine, včasih po končani jutranji smeni. Če na urniku na primer piše, da delaš do 14:00 ure, greš domov uro ali dve kasneje. To so ure, ki jih seveda nihče ne beleži, obračuna, niti izplača.

»Ko se spomni, da mora v službo, ji je slabo. Ponoči ne spi. Duši jo.«

»Občutek imam, da se mi bo zmešalo. Samo premišljam, kaj bo spet hudega naslednji dan.«

Delavke trpijo, saj ne želijo izgubiti službe, ki jo je v teh časih še toliko težje dobiti. Zavedajo se, da so jim kršene pravice iz dela in da je takšno ravnanje nedopustno, obsojanja vredno in navsezadnje tudi kaznivo. Nekatere kljub temu še vedno vsakodnevno prenašajo psihične pritiske in ostajajo na delovnem mestu, vsaj tako dolgo, dokler si ne najdejo druge službe, saj si odpovedi enostavno ne morejo privoščiti.

Z nenehnim izvajanjem psihičnega nasilja zaposlene dobivajo občutek manjvrednosti, rušiti se jim prične samozavest, razjedata jih stres in depresija. Zaposlene izgubijo motivacijo za delo, s strahom in odporom prihajajo na delo, med njimi prične vladati nezaupanje. Kot v vseh večjih podjetjih tudi tu ni izjema, da so zaposleni le številke in jih lahko brez večjega problema nadomestijo z drugimi delavci. Od nadrejenih ni pričakovati empatije, kaj šele pomoči. Dokler se ustvarja dobiček prav nikogar ne zanima kaj se dogaja z zaposlenimi, še manj pa v kakšnih razmerah so le-ti primorani delati. Odnos vodstva do zaposlenih je, kot vedno, zreduciran na njihovo tržno, dobičkonosno in stroškovno vrednost.

Problem takšnega odnosa do delavcev ni omejen samo na trgovino KIK Zagorje, zato apeliram na vse, ki se s takšnim ali podobnim trpinčenjem soočate ne čakajte, da bo nasilje minilo samo od sebe, saj se to ne bo zgodilo! Namesto tega čim prej UKREPAJTE ter še pravočasno zaščitite svoje dostojanstvo in zdravje!

Torej kaj lahko storite, če doživljate trpinčenje / mobing na delovnem mestu?

Če je nadrejeni ali delodajalec tisti, ki povzroča nasilje, si nemudoma poiščite pravno pomoč oziroma se obrnite na sindikat, če le-ta v vašem podjetju obstaja. O napadih, ki povzročajo hude občutke, obvestite osebnega zdravnika in mu zaupajte čim več podatkov o vašem počutju in zdravstvenem stanju, ki je vzrok psihičnih pritiskov in napadov na delavnem mestu. Tudi zdravnik namreč lahko nastopi kot priča v dokaznem postopku. Navsezadnje pa se poizkušajte solidarnostno povezati s svojimi sodelavci/kami ter se skupno upreti nasilju, zatiranju ter gonji po profitu.

Pozdravljeni!
Želim še zaposlit v Kiku v Mariboru. Zanimajo me kaj vaše izkušnje z poslovalnicami tam.
Hvala

Popolnoma se strinjam s teboj, ki si to napisala. Mislim da je po celem Kiku v Sloveniji tako, samo da so use tiho.
Meni je se vedno zal, da sem se sploh prijavila na razpis v kiku, da sem videla njihov pravi obraz, kar se tice manipulacije, mobinga in se bi lahko nastevala.
Kar se tice, podrocne NATAŠE VIHER, je najbolj hinavska in nesramna oseba, ki sem jih spoznala.
Ima dva obraza, ko ni kakor ona hoce, pokaze svoj pravi kačji obraz.. Drugace se dela da je vredu, fajna.. Dalec od tega, ko ji nazaj kaj odgovoris.. Si za njo nesposoben! Zna samo žaliti in vrteti svojo zgodbo. Fuuuj!!
Cela pametna ko se gre za KIK, zame je to bila navadna “kitajska roba”, (same skatle od robe smrdijo) ampak, mogle smo biti nasmejane.,kot da prodajamo najbolj znano blagovno znamko. Veliko je bilo manipulacije in mobinga, vidimo use zaposlene, da se nam zdi to krivicno, ne fer.. Ampak se moras delati da je use uredu.
Delas kakor ti ona napise urnik. Pri 40urnem delovniku, delas od ponedeljka do sobote.. In ne, ne delas 8ur.. Lahko si tudi 12ur,10ur.. Kakor njej pase. Praznik imas placan samo 5 ur??? To je samo v kiku..
Placilna urna postavka se ti spreminja.. Uglavnem delas 3eura na neto urno postavko. (Kakor pri kitajcu)

In na koncu ce jim ne pases, proti isteku pogodbe, te dajo na koriscenke ur ali dopust.. In to je to..
Nimajo ti jajc povedat v faco da ti ne bodo podaljsali, ker se jim ne pustis da te ponizujejo!

Ampak oni se hocejo oprati.. In bodo krivili vodstvo podjetja kik v Mariboru, da so se oni tako odlocili. To sploh ni res!
Zelo hinavsko, za njih si samo stevilka. Karkoli bos naredila, ne bo dovolj.

Ce znas da jim kimas z glavo, da bo kakor ti recejo, se posebej imas prednost ce jim lezes v rit in kontroliras ostale svoje zaposlene.. Sikiniranje sporocis svoji podrocni Natasi Viher, imela te bo najraj, ima korist in siht ti je zagotovlen haha.. Malo sarkazma more bit, ampak tako je!
Ce se vidis v opisu, pejd v Kik..

Tocno to se je meni zgodilo par dni nazaj.
Samo cim dlje od trgovine Kik!!

Sama sem bila zaposlena v eni iz med poslovalnic kika v sloveniji, potrdim da kar je zapisano na zalost drzi. Na zacetku se vse zdi super fajn, saj zaradi nenehnega menjavanja kadra nocejo izgubiti novih delavk. Lahko se clovek se nevem koliko trudi biti priden/hiter njim to ni dovolj. Delavke prej slisijo kritiko kot pa pohvalo. Vse to pa se zalomi ze pri vodstvu saj direktorji pritiskajo na podrocne vodje, te na poslovodje in te posledicno na prodajalke, ki morajo vsakodnevno pozirati njihovo slabo voljo ter ne organizeranost. Da o odmorih oz. malicah ne govorim lahko delas 8ur ali 12ur na malici si 20/30min in to je to, kolikor sem ozavescena vem da si lahko malico/pavzo das na kose ali porabis vse na enkrat, tega tukaj ni seveda poslovodja in njene izbranke hodijo veckrat na tako imenovano “cik pavzo” ce ima poslovodja dober dan so tega delezne vse zaposlene drugace ne. Prav tako se zalomi s prihodom na delo in odhodom domov. Na delovno mesto “moras” priti 15/30 min prej (ker ni rezima stemplanja je ta cas cisto brezpredmeten) odvisno katera izmena si ,odhodi so isti jutranje so morale velikokrat podaljsati zaradi prenatrpanega dela ali sestankov,se je ze zgodilo da so te ure izginile nakoncu so ti pa se rekli da jih imas premalo. popoldanske pa zaradi zakljucevanja in posprvlanja 15/30min kasneje domov. Lahko si zaposlen za polni delovni cas ali skrajsani se vseeno si po “cele” dneve na sihtu. Ce se jim ne dopades oz. za njihove pojme nisi dovolj hiter letis. Delavke lahko pozabijo za kakrsno koli podporo nadrejenih sploh ko pride do kakrsnih koli konfliktov z poslovodjo oz. njihovimi ljubljenkami grdo receno en drugemu lezejo v rit. Veliko prodajalk je imelo pogovore z podrocnimi vodjami glede ravnanja poslovodij zal nobena ni prisla dalec najpogostejsi scenarij je bil da preprosto niso podaljsali pogodbe in tako odstranili ze veliko dobrih delavk raje menjajo kader kot pa da bi preprosto odstranili dejanski problem (veze imajo tut velik pomen). Ce si zelel prost dan haha pozabi, zmenit se za dopust nimam komentarja, ce si sel na bolnisko pa drugi dan so te klicali ce prides delat ces dela je veliko in se in se.Da ne dolgovezim, ker taksnega materiala je ogrmono, veliko prodajalk je pravih sonckov in delo z njimi je bilo zabavno, so bile izmene, ko si sel za spremembo domov dobre volje, mi je pa iskreno zal za to pescico delavk, ker jih kik vidno psihicno/ter fizicno unicuje. Tako da drage stranke (tudi o vas bi se dalo pisat) ne jim grenit dneva, ker vasa slaba volja je velikrat le pika na i.
Za vse tiste cvetke ki ste se prepoznale v zgornji objavi in na moj komentar pa en lep pozdrav in ne pozabit vse se vraca.( p.s. ni groznja ;))

Popolnoma se strinjam z vsem napisanim v vseh komentarjih….sama zaposlena v Kiku ze dobri 2 leti tako da prepoznam use te probleme…..ko je promet je use super fino fajn cetudi je premalo zaposlenih….ko je prevec zaposlenih in premalo prometa pritiskajo direktorji in vodja prodaje z vsemi mogocimi zahtevami….sicer kolektiv super se pa najde izjema ko za vsak shit klice poslovodjo ali vodjo podrocja in poroca kaj kdo dela in kaj kdo ne medtem ko sama ko klicari pol sihta ne naredi nic samo komandira druge ko pa je poslovodja v sluzbi pa lezenje v rit…..prihajanje prej odhajanje 15 do 20min po zaprtju…..v kratkem menjam sluzbo saj psihicno niti fizicno ne prenesem vec tega zabijanja v poden….

Popolnoma se strinjam z vsem kar je napisano za delu v Kik. Vse je napisano brez laži in dodajanja. Vse je resnično, sama bi lahko napisala še marsikaj.

Vse je resnično in brez pretiravanja, če dobiš malico si lahko srečen. Če pa slučajno pride ta dan področna v trgovino pa kar lepo pozabi na malico

Delavke tam so prestrašene da je joj…ma če bi začela pisati ne bi bilo konca, skratka vse drži.

podpis pod vse. Nehumani pogoji, prisilijo te da ostajaš tudi po koncu delovnega časa. Če je delo malica kar odpade. Ves čas pritiski da nisi dovol dober da nikoli nič ne delaš, kar delaš vedno je premalo. Področna Vilher Nataša podn od podna, hinavska, vse kar delaš ni nikoli dovolj dobro, garaš po cele dneve, urnike pišejo tako da si v bistvu po cele dneve v kiku. Lohk še tok delaš pa je vedno p remalo. Vodja je katastrofa. Vse nosi področni, zafrkavanje, poniževanje, ves čas govorijo da delaš premalo pa čeprav komaj stojiš na nogah. Katastrofa. Vodja ponižuje in žali zaposlene ves čas. Skoz ti govorijo da nič ne znaš in da nisi dovolj dober. Delaš po cele dneve, družine sploh ne vidiš. Katastrofa. Kje so inšpektorji in borci za človekove pravice? Sindikati? To kar se dogaja v kiku je mobing prve vrste in pravo psihično nasilje. Samo stran od kika.

Uf totalno strinjanje vecina visjih ljudi na polozajih je podn od podna….dokler clovek lepo tiho kima in ja ja ja seveda vse v najlepsem redu….ko se koncno postavi zase takrat je pa najvecji gnoj od cloveka in kako nic ne dela kako je pocasen in itd itn…..izkoriscanje po mili volji ko se spomnijo da se prihaja prej v sluzbo ali podaljsuje moras laufat oziroma si dolzan priti tako pravijo…..nobenega hvala niti nic samo se vecje drkanje v glavo in podjebavanje. Hvala bogu je to bilo i proslo tako, da ljudje bozji samo cimdalj od kika in nehumanosti katero kazejo svojim zaposlenim in pa kdor to bere in je zaposlen v kiku, ce ste pametni vclanote se v sindikate in se borite za svoje pravice placo malico itd itn.

Vse se strinjam, saj sem sama delala v kik-u. Nobene pohvale, samo grožnje. Sodelavke tudi niso nevem kaj, saj se vidi tista, ki je hinavska in vse pove pride najdaljše in je ljubljenček od področne. Žalostno , da se sploh še spuščamo v take posle, ker tudi plača je zelo žalostna. Smeh

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close