Naslovnica Forum Starševski čvek Kisla juha

Kisla juha

Prosim za kak dober recept za juhico, ki pride prav v poznih jutranjih urah.

http://www.slovenia.info/si/Jedi-in-recepti/{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}A0tajerska-kisla-juha.htm?recepti=8386&lng=1

http://www.lepa.si/kulinarika/juhe/kisla-juha-obara.html

Kuham jo tako, kot jo je kuhala moja babica(Prlekija):

V lonec s cca. 3l mrzle vode dam 1 – 2 na drobno narezane čebule, 20 – 30dkg svinjskega stegna narezanega na kockice, 3 na kolobarje narezane korenčke, lovor list, par zrn črnega popra,timijan, sol, vegeta, če komu paše kocka. To kuham cca, pol ure, nato dodam 5 krompirjev (srednjih) narezan na kocke,dolijem 2 dl rdečega vina in kuham toliko časa, da je meso mehko.
Na koncu lahko dodamo tudi prežganje(jaz ga ponavadi ne, ker dam precej čebuje, pa tudi krompir fino zgosti.)
No, čisto na koncu pa še žlico ali dve vinskega kisa, premešam in to je to.
Meni osebno njami juha.

P.s.
Zdaj, ko je šel mož stran , povem še to, da dodam tudi eno na majhne koščke nasekano sv. tačko. Mi jo mesar zrihta, da moj ne ve za kaj gre, ker ima to juho noro rad, če bi pa vedel, da je pujskova noga not, bi ga pa minilo – tako je rekel, ko sem mu povedala, da je babica dajala nogice notri.Hi, hi…

Sporoči, kako ti bo všeč( če jo boš seveda kuhala.)
LP!

Hvala.

Imam pa en problem… namrec sem vegetarijanka. Torej nic nogic.

A bo juha se vseeno ok, ce bo brez mesnih priboljskov?

Joj, slavljenka, to pa ne. Boš mogla pa kakšen drug recept dobit. Če se kaj spomnim ti jutri napišem, zdaj grem pa spat.Nočko!

Kisla juha brez svinjskega mesa… bolj težko, ker je ravno svinjsko meso osnova.

Lahko pa pripraviš sarmice s katerimkoli ne-mesnim polnilom, so prav dobre za “ob čudni uri”.

Ali pa ponarejena golaževa juha (veliko pražene čebule, kocke krompirja, korenja in sveže paprike, rdeča paprika v prahu, sol, poper, česen, malo majarona, lahko malo vegete, po potrebi moka (podmet) za zgostitev in po želji še kisla smetana – ponudiš posebej).

Tudi gobova juha je v redu. Če jo pripraviš iz jurčkov ali šampinjonov, lahko preverjeno skuhaš že zvečer in potem ponoči samo pogreješ. Gobovo lahko tudi kar konkretno okisaš oz. ponudiš kis zraven.