Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek kmetje: nekaj o kozjem mleku

kmetje: nekaj o kozjem mleku

Potrebujemo kozje mleko, zdravstveni razlogi.
V okolici ga prodaja gospa, po 2e za liter. Kolegica je skeptična, da je menda to premalo za pravo kozje mleko, ena gospa v širši okolici ga prodaja po 5e za liter. Kolegica ga je pokazala enemu kmetu, poznavalcu, ki je “potrdil”, da gre gotovo za mešanico z mlekom iz tetrapaka, saj ima premalo intenziven vonj. Ko ga skuhaš, naj bi bil vonj precej “neznosen”, to mleko pa ga ni imelo. Rekel je, da je vmes nekaj kozjega, sigurno pa le manjši delež.
Gospa, ki ima kozo, pravi, da ji kozica da 1,5 litra zjutraj in enako količino zvečer, “ocenjevalec” pa trdi, da je to preveč, in da bi morale koze sedaj biti breje, takrat pa dajo še manj.

Zanima me vaše mnenje- mnenje tistih, ki se na to spoznate, ki imate ali pa ste imeli kozo.
Kakšna je torej realna cena mleka, ali res tako smrdi, koliko mleka da koza na dan, kako bi lahko vedela, da je mleko pravo? (razen tega, da visi, zraven, ko molze, ampak ne vem, če bi bila gospa za to, kaj bi rekla itd) Ali so res kozja mleka vsa “enaka”, da lahko nekdo po vonju oceni, če je pravo ali ne?
Hvala.

original smrdi, uno iz trgovine pa ne

Iz prve roke lahko povem. Imam koze in prodajam kozje mleko (po 2 eur).

Če je koza zdrava, higiena pri molži in nadaljni obravnavi mleka (torej čiste posode itd.) brezhibna, mleko nima nikakršnega vonja. Še najmanj pa “smrdečega” ali “neprijetnega” ali kar je še teh pridevnikov. Je mleko kot vsako drugo mleko. Okus je nekoliko drugačen od kravjega, ampak daleč od tega, da bi bil neprijeten. Le drugačen. Če bi bilo kar koli od tega res, ga ne bi pili niti moji otroci, niti vsi naši kupci, ki ga vsi po vrsti hvalijo, da je okusno in daleč od tistega kar so pričakovali (po teh stereotipih, ki si jih naflancal v svojih besedah).

Kako prepoznat ali gre za kozje mleko ali ne? Težko. Jaz ga pijem vsak da, pa ne vem, če bi lahko za kako mleko rekla, da ta je pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kozje mleko. Če gre za mešanico, pa sploh ne boš ugotovil. Tu gre preprosto za zaupanje kmetu. Če mu ne zaupa, naj ga ne kupi.

Tale ocenjevalec pa nima blage veze o kozah, to je 1×1. Pri kozi je količina mleka odvisna od:
– tega kako daleč je tega, kar je imela mladiča (na začetku je mleka največ, potem ščasoma količina mleka pada),
– kakovost in količna paše, krme (če je ta dobra, je laktacija daljša in bogatejša, sicer mleko prej presahne),
– zdravja koze.

In še: niso vse koze breje ravno v tem času. Ene koze so pripravljene na paritev skozi celo leto in imajo potemtakem lahko mladiča neodvisno od letnega časa. Ene koze pa so pripravljene sezonsko (npr. poleti-jeseni) in so tako res breje sedaj. Ampak spet, tudi brejo kozo se lahko molze. Običajno se jo pa preneha molsti najkasneje 2 meseca pred porodom, da se koza okrepi in da plod lahko dobro raste.

Aha, še to, da kozje mleko iz trgovine nima groznega vonja in okusa, direktno od kmeta pa ja. Običajno je ravno obratno. K nam hodijo ljudje, ki tistega iz trgovine tudi od daleč niso mogli ne vonjati, kaj šele piti, našega pa ne samo da ga lahko, ampak ga z veseljem pijejo.

Skratka, tale poznavalec je daleč od poznavalca.

Gospa pa naj do kmeta s kozami stopi, pogleda, kje koze živijo, kje se pasejo, kaj jedo, se pogovori s kmetom, pa bo hitro videla pri čem je.

Mi imamo doma koze (veliko koz, paša na travniku,…). Liter mleka je mislim, da okrog 2 eur (nisem ziher) ker teh stvari nimam jaz cez. Sem pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da ga z nicemer ne mesamo!
toplo kozje mleko ima malo vonja (prepoznaš, da ne gre za kravje),hladno pa težje ugotoviš. Ima pa toplo kozje zelo intenziven okus. Tako, da ce ga boste pili, vam priporočam hladnega, ker jaz toplega ne spravim v usta.
Tisti, ki pa prodaja kozje mleko za 5eur, pa ima očitno zlato mleko, ker ta cena je pa bolana.
Ena koza na dan ne da 3 litre mleka…mogoče če jo krmijo s kakšnimi dodatki…mogoče tudi zaradi tega nima mleko intenzivnega vonja. Iz katerega konca pa ste?

no, oni nad mano sta ti zelo dobro odgovorili. Sicer so pa koze zelo različne mlekarice. Od enih dobiš pri isti prehrani dosti manj kot od drugih. In po mojih izkušnjah se okus mleka spreminja s prehrano, časom laktacije (drugačen okus, ko povržejo, ko jih molzeš en mesec in pa proti koncu, nekje 3 mesece brejosti). Potem je odvisno ali so koze na paši ali skoz v hlevu in če je poleg še kozel ali ne. Skratka toliko vplivov, da ne moreš dobiti identičnega mleka skozi celo leto pri istem kmetu, kaj šele primerjava med ostalimi.

Mi smo najraje pili surovo mleko direktno po molži, se pravi toplo. Nikoli ga nismo ne močno greli, ne kuhali. Smo imeli svoje koze in seveda smo vedeli, da je s higieno in zdravjem živali vse ok. Cena 2 eur/l je čisto solidna in ni potrebe, da nekdo računa več, da mu zaupaš. Na tvojem mestu bi pa tudi jaz šla pogledat kmetijo in njihove živali. Mogoče se zmeniš za čas molže in pač poveš, da te zanima, kako to gre. Tudi mi smo imeli firbce in me ni bilo sram pokazati, od kje dobijo mleko. Na čistočo tako ali tako paziš že zaradi sebe.

No, zdaj smo pa presedlali na druge živali in koz več nimamo. Meni je pa tudi vseeno, če od zdaj naprej pijem spet kravje mleko. 😉

Kje v okolici Ljubljane se da dobit kozje mleko?Hvala

V Ljubljani v Btcju in na tržnici ima kmetija Videc svoj štant, prodajajo kozje izdelke, tudi mleko. odlični izdelki, zaupanja vredni, bo pa kmalu konec sezone, tako da samo še kakšen mesec potem bo pa pavza nekje do marca.

Tukaj je pa link na njihovo stran. Lp

http://www.podezelje.com/vsebine/kozjereja-in-sirarstvo-videc/180/

Jaz kupujem kozje mleko v Ljubljani (Rudnik) pri gospodu ki ga pokličem in se zmeniva kdaj pridem iskat , tako da me čaka in ko pridem začne molsti kozo (seveda počakam 10-15 minut) in odnesem še toplo mleko…..aja pol litra stane 1,5 eu…

lep dan Joži

Zdravo, no pa da dodam še jaz nekaj na to temo. Imam koze srnaste, ki so skoz na prosti paši tudi pozimi,mleko skoraj nima vonja moreš imet res super nos, glede okusa je odvisno od človeka kakšno mu odgovarja, toplo ali hladno, čistoča je pomembna in da ni kozel v bližini ko se molze, moja najstarejša koza, 5let, ima čez celi dan, ko nima več kozličkov 2,5litra mleka, mleko imam trenutno po 2€, ja pa še to tudi od paše in cvetenja rožic je odvisen okus, menda tdi od vrste koz, kar se tiče brejosti pa takole, če je kozel skoz zraven, pri nas je in zato imamo trenutno: 5kozličkov starih 1mesec, 2 stara 14 dni, enega čakamo v teh dneh, ena koza je imela zdravstvene težave in zato splav, ampak je kozel vse uredil tako da bo imela verjetno čez mesec ali dva. Tudi glede dolžine molže, obdobja kako dolgo molzemo je od koze do koze različno, enim se zmanjšuje količina počasi, drugim pa zelo hitro. Mleko je pa kot veste zelo zdravo.

Pozdravljeni!
naj še jaz malo dodam o kozah…. imam srnasto pasmo koz. No moj Betka mi da 3litre mleka na dan, plus da so mladiči še zmeraj zraven….. stari so mesec dni. in še nekaj koza je 24h/365dni v letu na paši!!!!! Pozimi dobi seno in to je to! brez kakršnih koli dodatkov!!!!! mogoče kdaj pa kdaj nekaj zrnja (koruzo, oves ječmen ali pčenico…. malo mešano na žaru) da jo malo pocartam in pohvalim ko se pride pocartat….

Od koze do koze je različno koliko mleka dajo, nekatere dajo tudi po 5litrov… ja to so pa ornk mlekarce. VONJ…… TO je odvisn od ČISTOČE MOLŽE.

Mleko nima groznega vonja in ne okusa! zelo dobro je še posebaj čisto sveže po molži, ja še toplo. pri nas mleka ne grejemo in ne prekuhavamo ampak pijemo ohlajeno mleko in je odlično!

ta vaš poznavalec mleka pozna povsej verjetnosti samo kravje mleko pa še to tisto kupljeno…. mimo kozjega pa še šel ni…..

Če bi kdo želel kupiti kozje mleko sem iz okolice Šmarja pri Jelšah in bi se ga dalo dobiti… cena je 2e za liter.

LP Maruša

Kozje mleko ne smrdi če je higiensko pripravljeno in če koze ne dobivajo krmil.

Jaz ga imam po 2€ in sem iz okolice Ljubljane.

Imam jih pa že zelo dolgo tako da vem kako se ga prideluje in kaj je dobro za živali in kaj ne.

LP

Pri nas delamo kozji kefir, pa tudi mleko imamao
https://www.facebook.com/Kozji-kefir-z-Osojnika-704991359635187/timeline/?ref=hl

Prodajate v Lj?

Lepo pozdravljeni. Rabim kozje mleko. A pozna kdo koga z Koroske regije da prodaja? Hvala.

Kozje mleko nima kaj smrdeti, če je higiena pri kozah in prava prehrana. Če pa je svinarija in prodaja mleka samo za dobičke, potem pa imaš smrad. Meni preizkušeno samo dva nimata skoraj nikakršnega vonja, mleko locatelli in sparovo bio kozje mleko. Sta tako dobra, da jih ne zamenjam za nobeno kravje mleko. Sparovo je po okusu manj sladko.
Drugače pa vse zdravilne lastnosti mleka lahko dobiš na tej strani: http://www.virmodrosti.com/prehrana/kaksne-so-prednosti-kozjega-mleka-za-nase-zdravje/

Če kupiš pa tisto trajno mleko hrvaškega porekla je pa totalno zanič. Drugače pa Z’bregov je enako slabo, pa tudi neka slovenska podobno. Če ne sprobaš pravega kozjega mleka, se ti lahko povsem spremeni mišljenje o njemu, zato pa vzemi v sparu ali pa mercatorju. Jaz kupim preko spleta.

Zdravo,

a se da dobit kakšen kontakt?

hvala!

Lp, Mirko

Odgovor na objavo uporabnika
jaz imam koze in kozje mleko, 10.11.2013 ob 20:54

Iz prve roke lahko povem. Imam koze in prodajam kozje mleko (po 2 eur).

Če je koza zdrava, higiena pri molži in nadaljni obravnavi mleka (torej čiste posode itd.) brezhibna, mleko nima nikakršnega vonja. Še najmanj pa “smrdečega” ali “neprijetnega” ali kar je še teh pridevnikov. Je mleko kot vsako drugo mleko. Okus je nekoliko drugačen od kravjega, ampak daleč od tega, da bi bil neprijeten. Le drugačen. Če bi bilo kar koli od tega res, ga ne bi pili niti moji otroci, niti vsi naši kupci, ki ga vsi po vrsti hvalijo, da je okusno in daleč od tistega kar so pričakovali (po teh stereotipih, ki si jih naflancal v svojih besedah).

Kako prepoznat ali gre za kozje mleko ali ne? Težko. Jaz ga pijem vsak da, pa ne vem, če bi lahko za kako mleko rekla, da ta je pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kozje mleko. Če gre za mešanico, pa sploh ne boš ugotovil. Tu gre preprosto za zaupanje kmetu. Če mu ne zaupa, naj ga ne kupi.

Tale ocenjevalec pa nima blage veze o kozah, to je 1×1. Pri kozi je količina mleka odvisna od:
– tega kako daleč je tega, kar je imela mladiča (na začetku je mleka največ, potem ščasoma količina mleka pada),
– kakovost in količna paše, krme (če je ta dobra, je laktacija daljša in bogatejša, sicer mleko prej presahne),
– zdravja koze.

In še: niso vse koze breje ravno v tem času. Ene koze so pripravljene na paritev skozi celo leto in imajo potemtakem lahko mladiča neodvisno od letnega časa. Ene koze pa so pripravljene sezonsko (npr. poleti-jeseni) in so tako res breje sedaj. Ampak spet, tudi brejo kozo se lahko molze. Običajno se jo pa preneha molsti najkasneje 2 meseca pred porodom, da se koza okrepi in da plod lahko dobro raste.

Aha, še to, da kozje mleko iz trgovine nima groznega vonja in okusa, direktno od kmeta pa ja. Običajno je ravno obratno. K nam hodijo ljudje, ki tistega iz trgovine tudi od daleč niso mogli ne vonjati, kaj šele piti, našega pa ne samo da ga lahko, ampak ga z veseljem pijejo.

Skratka, tale poznavalec je daleč od poznavalca.

Gospa pa naj do kmeta s kozami stopi, pogleda, kje koze živijo, kje se pasejo, kaj jedo, se pogovori s kmetom, pa bo hitro videla pri čem je.

Res je tako kot ste napisali, se strinja z vami. Tudi sama imam koze in  se strinjam s tem zapisom.

 

lp,

New Report

Close