koliko časa se kuha krompir?
Pri nas krompir v kosih vre 20 minut, cel pol ure, jajca pa kuham 10 minut.
Tudi za našo 7,5 mesecev staro piko 😉 Zanjo naredim pire enako kot za ostale, le solim ga ne. Torej malo margarine in mleka, pretlačim in je.
čao
Krompir dam v mrzlo vodo in pustim vreti 20 minut, če je krompir cel v olupku; za pire pa ga olupim in narežem na kocke ter pustim 10 minut. Vedno pa naredim preizkus tako, da ga z vilico prebodem. Če gre vilica v krompir kot v putrček je krompir kuhan. Če še vedno nisi prepričana, ulovi en krompirček in ga probaj. Jaz sem tudi za dojenčka krompir solila (malo), drugače mi ga ni hotel jesti.
Jajce naj bi bilo mehko kuhano v 3 minutah in trdo v 5 minutah, vendar ga jaz vedno pustim še kakšnih 5 minut dlje.
Ma, kaj češ za 2 olupljena krompirčka zaganjati ekonom. Meni se zdi to bolj pripomoček za kuhanje velikih količin fižola, govedine in takih zadev. Pač, komur sploh paše prisiljevanje jedi.
Časovna razlika, kot jo zgoraj bereš, je med drugim zaradi vrste krompirja. Ene vrste so moknate in bolj razpadajo, druge bolj voskaste. En se skuha hitreje, drugi rabi več časa. Mladi krompir je kuhan prej kot stari in tudi od velikosti kock je vse skupaj odvisno.
Večinoma je krompir po 20 minutah kuhan, brez ekonoma. Nič pa ne bo narobe, če ga pustiš vreti pol ure. Potem pa izbezaš kako kocko in jo poskusiš. Pri krompirju ne moreš falit, ali je kuhan ali ne. Glej samo, da kuhaš skupaj krompirje iste sorte oz če imaš različne, se za pire ravnaj po najbolj žilavem.
Krompirja za pire nikoli ne miksaj v kakem blenderju ali s paličnim. Pretlači s tlačilko ali (če imaš malo količino) z vilicami, dodaj maslo in mleko in ročno stepi z metlico. Zmiksan krompir se spremeni v neko sluz brez okusa, kar je čista škoda.
Jajca pa se položijo v hladno soljeno vodo in od trenutka, ko voda zavre, se kuhajo 3 do 4 minute na mehko, približno 5 minut na srednje in 7 minut na trdo. Več ni treba, ampak če počasi vre, do 10 minut ne bo nič narobe. Potem pa začne rumenjak dobivati eno čudno zeleno barvo, ki sicer ni škodljiva, je pa grda in tudi okus ni ta pravi.