Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Koliko ur/dan preživite s predšolskim otrokom?

Koliko ur/dan preživite s predšolskim otrokom?

Me malo zanima. Vikendi ne štejejo – te vsi preživljamo skupaj.
Takole gledam mamice, ki pridejo z dela ob 17h. Dve uri na dan za otroka … se vam to zdi dovolj?
Je še vredno imeti naraščaj, če odrašča mimo nas?

Malo razmišljanja … za konec tedna.

Ja malo več pa že, ker se potrudim da vsaj malo prej pridem iz službe, je pa res, da itak mamo vsak popoldne ful opravkov , da pravega ukvarjanja ni – ni časa.

Jaz skušam preživljati čas tako, da hodim domov ob štirih in dajem otroke spat od 8-9, tako da imam vsaj štiri ure dnevno za otroke tudi med tednom.

Zadnje čase ugotavljam,da vse manj. Selitev,polno opravkov in se mi zvečer kar fajn zdi,da se uležem zraven nje,preberem pravljico in počakam,da zraven zaspi,ponavadi mi takrat največ pove,kaj se ji je zgodilo.

z dela ob 16.30. spat gre ob 20.30.
2krat na teden ima karate po 1 uro.

odrašča mimo mene?
ne, ko smo skupaj, se veliko ukvarjamo drug z drugim. Ko sem v službi, je v šoli, kjer se uči, igra, zabava, nori, ne tiči v kotu in ne čaka na moje ukvarjanje kot ena lutka.

Imam zahtevno službo in nimam slabe vesti. Ko sem doma, sem z njim. Prav tako mož. Igramo se igrice, beremo, včasih skupaj pogledamo kako oddajo, norimo zunaj, gremo s kužiko na sprehod …
ja, kakšen dan je norišnica, kakšen dan pa ljubi mir.
Ampak tako življenje bo imel tudi sam, ne morem ga obvarovati pred tem.

Jaz sicer delam po 6 ur do hčerinega 3. leta, zato sem z njo od 15h do 19.30. Ampak po tvojem razmišljanju pač nihče ne bi imel otrok, saj danes pač moraš delati po vsaj 8 ur in takrat sta pač tisti dve urici na dan in vikendi toliko bolj dragoceni. Sicer pa šteje kvaliteta in ne kvantiteta. Če se z otrokom 2 uri na dan resnično 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ukvarjaš, potem je tudi to nekaj vredno!

Ja, Tinkara, sprašujem za predšolske. Šolarji so že poglavje zase, s svojimi aktivnostmi, obveznostmi.
Ja, temu nihče ne uide.
Razen če otroka šolaš doma.
Nekaj je tudi takih primerov …

Ja, ja, ne razburjaj se. Saj nismo krivi, da delamo 6, 8, 10 ur.
Samo malo sprašujem.
Kdo lahko ima otroke – v to se pa ne bom spuščala.
Niti koliko naj jih ima …
Nisem … saj veste, tista ustanova, ki ima šefa v Rimu 🙂

no, ok, to je pač letos, ker je 1. razred, ampak sicer smo imeli isto. saj ni večje razlike – še zaenkrat 🙂 – je naša družina (razen tiste torbe in lokacije 🙂 ne opazi ravno …

A veš, da sem šele zdaj pomislila, da v bistvu še sploh ne percipiram mojega otroka kot šolarja … ajajajaj 🙂 zato pa sem kar avtomatsko odgovorila na tvoje vprašanje … sori 🙂

Pa smo že spet pri kavaliteti in kvantiteti

Ja isto kot vsi, 2-3 ure. Žalostno, ja.

:))))

Med tednom sem sicer res malo manj s svojim sončkom, saj pridem z dela ob 5h, razen v petkih, ko sem doma uro prej. Ampak se potem tako intenzivno ukvarjam z njim, da si tudi 10 min samo zame ne vzamem. Sem pa za vikende prosta, tako da je 2 dneva samo moj. (in seveda tudi od partnerja)

Če se mi zdi vredno imeti otroka. Vsekakor. Ne bi si več znala predstavljati življenja brez njega. Takšnega delovnega časa pa tudi verjetno ne bom imela celo življenje.

Gre pa očka ponj v vrtec ob 3h, tako da tudi ni s tujimi ljudmi do 5h, ko pridem domov jaz. To pa tudi nekaj šteje.

Jest prihajam po njiju v vrtec tam nekje okrog tretje ure. To mi zaenkrat omogoča skrajšan delovnik. Kako bo čez eno leto sploh ne upam pomisliti, ker bom domov hodila okrog pol petih- petih. Takrat bo z njima več mož. Sicer smo potem skupaj nekje pet ur, ker hodita spat ob osmih, pa še kakšne pol ure sem v njuni sobici, saj vest pravljice, poslavljanje, ljubčkanje…., to je itak najslajši del dneva. Nevem, precej žalostno je to, da si z otrokom le kakšno urico ali dve. Iz tega razloga sem že začela iskati službo nekje bližje doma, da vsaj ne bom izgubljala časa z vožnjo.
Imam pa eno sorodnico, ki dela od osmih pa do petih, mnogokrat tudi dlje. Njen mož pa ima turnus. Ko dela dopoldne, ga dajo v vrtec normalno in ga potem mož pobere okrog treh. Sama ga potem da le spat, ker mali hodi v posteljo okrog sedmih. Naslednji teden pa ga dajo v vrtec okrog 12 in je potem tam skoraj do šestih. Ko ga mamica dvigne, doma le še pojesta skupaj in konec. Pa se ženska tolaži, da je boljša kvaliteta kot kvantiteta, vendar če otrok mamico vidi le po eno uro na dan, nevem če je lahko hudo kvalitetna, če računamo še na to, da ima ženska res naporno delo in ko pride domov pravgotovo ni ravno poskočna, potem težko govorim o kvaliteti tiste ure. Grozno, vendar jim drugega za enkrat ne preostane. Se mi ta mali smili, ker je že po naravi tako zelo plašen. Ko se srečamo, ga našedva skoraj povozita z energijo, pa je tamauča mlajša več kot eno leto. Žal.

Anjapanja, prosim te no….si ti malo ustrelila mimo s tem vprašanjem?
ALI JE VREDNO????? PA LEPO TE PROSIM NO!!!

Jaz pričakujem otroka, rodila bom poleti, in moj urnik je do 18.30 in ob sobotah delam do 12.00 !!!! (in ne delam v trgovini)

Zdaj bom jaz zaradi družbe in politike se odrekla otroku…?
Najprej razmisli, kdo družbo sestavlja in kdo voli. Potem potegni ven odgovor glede delovnega časa v Sloveniji….še posebej zdaj, ko je bilo toliko govora o nedeljskem delu…

Ti misliš, da je meni lepo, ko vsako leto znova dobim nov urnik s še pol ure več, drugo leto bo do 19., naprej pa še do 20…. Misliš, da sem jaz vesela, ko je tako?! Ampak…da vprašaš če je vredno??? Torej sem jaz zaradi tega, ker mi vsilijo tak urnik MANJ VREDNA kot potencialna mati????

Če dajo otroka v vrtec ob 12h,potem je mamica z njim od takrat, ko vstane, pa do 12h. To pa je malo več kot ena ura ali kako?

Mamica dela od 8 do 17…

hja, enako kot vsi ostali, ob 4h letimo v vrtec po tamala (zdaj sta vsaj še na isti lokaciji, kako bo drugo leto, ko gre večji v šolo, sploh ne razmišljam…). V kopalnico ob 8h, pravljica in spančkat. Poprečno smo skupaj 4 ure na dan med tednom. Vse “aktivnosti” imata v vrtcu, popoldan nič in smo skupaj.

Po nakupih med tednom sploh ne hodimo, včasih grem ob 8h sama v Špar, če je nujno in jih da spat potem mož.

Če imam slabo vest??? niti ne… saj so tu vikendi, pa počitnice, pa podaljšani vikendi v toplicah, na morju, pa smučamo, kolesarimo, rolamo, igramo tenis, hodimo po okoliških hribih…

LP

Ja če računaš na to, da ima zjutraj precej opravka s pripravo na službo, pa oblačenje, zajtrk in da mora biti vslužbi ob osmih, tja pa se mora tudi pripeljati, ker ji ponovno vzame kakšne četrt ure ali pa celo več, potem nevem če je to ravno kaj več kot kakšne pol urice… Presodi sama.

Zakaj ene grizete? Napisala sem samo dejstva, ki so takšna kakršna pač so. Saj tudi sama priznava, da to ni to in če bi imela lahko drugo službo, bi jo sprejela ravno zaradi pomanjkanja časa za otroka.

Se pa povsem strinjam, da bi bilo veliko bolje in lepše, če bi bile lahko več z otroci, ampak škoda se pri nas krajši del. čas lahko uveljavlja samo do 3. leta. Če bi bila možnost, bi jaz tako delala vsaj do šole.

Glede utrujenosti, ko prideš iz službe. Kadar sem jaz zelo utrujena, pa morda še malo bolna, vseeno najdem toliko energije, da sem vsaj par kvalitetnih uric z malo, ko pa zaspi, pa še jaz padem dol.

Absolutno premalo za moj okus. Vseeno nekako spraskamo skup 4 ure, ker gre spat malo po 21. uri, saj mu zjutraj ni treba tko zgodaj vstat. Dirkam kot modri dirkač, da sem doma malo po 4. uri, vendar je treba v te 4-5 ur spraviti še vsa ostala gospodinjska in domača opravila. Nakupujem ob četrtkih popoldan, ko pride domov ati-pri nas šoping ni dogodek. Ati je doma še vsaj uro do dve za mano, torej je družinskega časa malo. Vikendi so tisti glavni.

Dokler sem še lahko delala polovično, je nekako šlo, tale ritem pa mi nikakor ne odgovarja, samo rešitve še vedno nimam. To, da vsi drugi več časa preživijo z mojim otrokom, kot jaz, mi nikakor ne gre skozi želodec. Žal. Slaba vest mi kaj malo koristi, ker trenutno nimam druge možnosti in nisem zdoma zaradi svojega užitka

Pozdrav!

….saj ne provociram, sam kolk vas je pa takih, ki še imate službo od 6-14 ure, pa do doma in vrtca 5 minut z avtom… jaz sem taka SREČNICA (mož tudi), pa upam, da bo vsaj še kar nekaj časa tako (a je to čista utopija??),

ker kar naprej poslušam kolegice, da so popoldneve v službi, pa kar ne grejo po 8 urah domov, pa delo si nosijo domov (pa mimogrede tudi jaz delam v pisarni-v računovodstvu)!

Sej vem, da nam je fajn, samo, če bi imela pa službo z daljšim delovnim časom, bi se pa tudi mogli prilagodit, saj kaj pa češ, brez denarja pač ne gre.

LP

treza napisal:

> Pozdrav!
>
> ….saj ne provociram, sam kolk vas je pa takih, ki še imate
> službo od 6-14 ure, pa do doma in vrtca 5 minut z avtom… jaz
> sem taka SREČNICA (mož tudi), pa upam, da bo vsaj še kar nekaj
> časa tako (a je to čista utopija??),
>
> ker kar naprej poslušam kolegice, da so popoldneve v službi, pa
> kar ne grejo po 8 urah domov, pa delo si nosijo domov (pa
> mimogrede tudi jaz delam v pisarni-v računovodstvu)!
>
> Sej vem, da nam je fajn, samo, če bi imela pa službo z daljšim
> delovnim časom, bi se pa tudi mogli prilagodit, saj kaj pa češ,
> brez denarja pač ne gre.
>
> LP

joj, trezaaa :-)))))))
ma ne mi zamerit, ampak meni te debate resnično dvignejo pritisk….ne samo na forumu, tudi v družbi, da ne bo res kake zamere….
tudi moja bližnja in daljna družba je prepričana, da ker smo taki nesrečneži, da imamo take urnike in delovnike, da dobivamo bajne plače….
no, meni se je urnik 4-krat do zdaj spremenil (na daljše, kakopak), plača pa niti enkrat. s tem, da si po novem, ker ne začnem več delat za 8. uro, moram plačevat parkirišče, ker ga ob uri mojega prihoda več ni (9.00), in ker je edini obrok v dnevu, ki mi je na voljo, kosilo v menzi, me to stane še dodatnih 1.500 sit (nadomestilo pa 717 sit…)
Ni stvar v denarju, to je stiskanje v kot.

Na srečo končam s službo ob pol treh in nato sem lahko ves popoldan z otroci razen če nimam kaj v popoldanskih urah. Res sem vesela da imam tako službo.

[url=http://tickers.families.com][img]http://tac.families.com/ezb/905782.png[/img][/url]

Imamo srečo. Jaz pridem domov ob 14.30, mož in tamali ob 14.45 – tako smo vsak dan do 20.00 skupaj. Imamo pa seveda še kakšne druge pop. aktivnosti (mož 1x tedensko dela še pop. dve uri, jaz imam aerobiko, tamalček telovadbo).

J.

New Report

Close