Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek komunikacija z vzgojiteljicami

komunikacija z vzgojiteljicami

Ker sem že nekajkrat naletela na čudne poglede vzgojiteljice, ko sem jo kaj vprašal v zvezi z otrokom, sprašujem vas, KAJ sploh lahko vprašamo, ne da bi naleteli na čudne poglede in ‘kao’ samoumevne odgovore, ki naj si jih kar sama razlagam.
Naprimer, vsakič ko pridem po hčerko v vrtec kaj vprašam…kako je bilo, je bila pridna, kako je jedla, je spala- koliko…In potem tisti čudni pogledi, češ, a nam ne zaupate? Ali me ne sme zanimati za svojega otroka?
Res ne vem, kaj se dogaja tam v vrtcu, zato me zanima, kaj so kaj počeli.
Kako pa ve reagirate? ali sploh kaj sprašujete za svoje otroke?
Mislim, da imamo kot starši pravico vedeti kaj se dogaja z našimi otroci, mar ne?

*~ *~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* 'Saj res - mar bomo ves čas brez zabave?' William Shakespeare

Normalno, da je treba dobiti odgovor…saj jih predobro plačujemo……meni povedo, če pa je vse res, je pa drugo…..

Jaz vedno vsak dan vprašam ali je bila pridna,je jedla ,spala ali je bilo kej posebnega.In vedno dobim tudi odgovor.Vzgojiteljica ti je dolžna odgovoriti kaj in kako v zvezi s tvojim otrokom,ne oziraj se na njene poglede ti jo kar vprašaj.

Ko je bil mlajši sem spraševala, sedaj mi pa že sam kaj pove, vzgojiteljica pa pove, kadar je bilo kaj posebnega. Seveda imate pravico vedeti kako je bilo z vašim otrokom, ampak pomislite kako bi bilo, če bi si morala vzgojiteljica vsak dan za vsakega starša vzeti 5 min časa. Za takšne stvari imamo pri nas enkrat mesečno govorilne ure. Vsakodnevno pa sprašujte le po posebnostih oz. mislim, da bi vam to morale same povedati.

Vzgojiteljici to vzame mogoče minuto,dve in ne več.Pri nas so govorilne ure enkrat na mesec na vrsto pa pride pet staršev ne mesec,mulčkov pa je 14 v skupini.

Meni še zdaj, ko je sin zadnje leto v vrtcu, vzgojiteljica zreferira, koliko je pojedel, pa čeprav načeloma s tem ni posebnih težav… Ali pa reče, vse je bilo v redu, lepo smo se imeli… Jaz bi jo kar direkt vprašala oziroma ji povedala, da pač rada slišim, da je bilo vse OK. Beseda ni konj.

Pozdravljena Žabica!

Ne vem več kaj je res in kaj ni. Očitno vsak vrtec ima svoja pravila.

Naše vzgojiteljice v vrtcu so rekle na sestanku, da nimajo časa se pogovarjat s starši vsak dan in da so zato govorilnr ure. Če bi bile kakšne nujne zadeve bi itak obvestile starše.

Meni je hudo, ko zjutraj pustim otroka pred vratmi igralnice, ker so uvedle “zakon”, da otroci, ne glede na starost, morajo priti v sobo sami.
Razumem, da vzgojiteljica ne more pustit skupino otrok in se posvetit staršem. Samo pri nas se zjutraj vsi otroci zbirajo v eni sobi tako, da je veliko vzgojiteljic in pomočnic, ki pijejo kavico in klepetajo, ko z enim učem spremljejo otroke.

Lep dan vsem OTROKOM, mamicam, očkom in VZGOJITELJICAM,
Moni

Pri nas pa te osnovne stvari povejo, kar same vsak dan sproti (glede hrane, spanja,…). Pa tudi kako posebnost. Vzame nam morda pol minute in ne deset! Za dva stavka! Npr. danes je pa bila bolj zadržana, morda se je pa loteva bolezen; je en upornik, jo daje jeza,… in glede na opazovanje in odzivanje doma pogruntamo ali pa morda le zaslutimo vzroke določenega obnašanja, morda najdemo rešitev, ali pa opažanja povemo naslednje jutro ali popoldan ob predaji oz. prevzemu otroka in moram reči, da krasno odreagirajo, upoštevajo predloge, namige,… Morda poiščejo še svojo varianto, saj imajo več otrok in izkušenj, pa še obnašanje v skupini se razlikuje. Definitivno pa živijo z otroki in jih poznajo ter poslušajo.

Hvala vam S., N. in Z.!

Vsem vašim otrokom želim take vzgojiteljice!

Jaz vedno vprašam vzgojiteljice, kako je bilo, ali je kaj spal, če je bila kakšna posebnost,… Meni se to zdi normalno, saj otrok tam preživi več kot pol svojega dneva in seveda želim vedeti, kaj se z njim dogaja. Vzojiteljici to vzame max. minuto in moram priznati, da pri nas ni nobenih problemov ali čudnih pogledov pri teh vprašanjih.

Ja valjda, da ti morajo povedati, saj zato pa so tam. Pa v kakšnih zaporih imate svoje otroke?

Iz osebnih izkušenj vem, da je to samo še en pokazatelj več, ali gre za dober vrtec ali pa so vzgojiteljice tam “samo zaradi plače”.
Mogoče se katera ne strinja z mano, ampak za nasmešek in dva stavka mora biti vedno čas!!! Če se jim ne zdi potrebno vzeti čas za takole malenkost…potem ne vem kaj delajo, ko nas ni v bližini.
…Če so starši zadovoljni…so otroci zadovoljni …so vzgojiteljice zadovljne…
A je to tak problem??

Se tristokrat podpišem!!!

naj dodam…
hčerko imam v vrtcu od septembra letos in moram reči, da je zadovoljna. uvajala se je dva dni in zelo hitro sprejela njihov ritem. kot povsod, ima eno vzgojiteljico in njeno pomočnico. vzgojiteljica je izredno prijazna, materinska, crklja otroke, je nežna in dobra dušica. njena pomočnica pa je čisto nasprotje: mrka, stroga, ne pestuje otrok in zdi se mi, da v svojem delu ne uživa najbolje. in ta pomočnica torej mi ne da miru, ker vedno čudno gleda izpod čela in se posmehuje mojim vprašanjem. ko sem jo včeraj vprašala, do kdaj je hčerka spala, je rekla, da do 14h in me prav podcenjujoče pomerila s pogledom, češ kaj sploh sprašujem. potem sva šli z malo proti izhodu, v vetrolovu sem se ustavila, prebrala jedilnike, ona je mislila, da me več ni in je že na hodniku začela jamrati neki kolegici, kok kompliciram, pa kaj je sploh važno do kdaj je spala…me je imelo, da bi šla kar nazaj in ji rekla, da imam pravico vedeti za svojega otroka. pa sem kar šla domov.
drugače sem pa prepričana, da bi si vsak vzgojitelj moral vzeti čas (tako kot je zapisala makaronček) vsaj minutko, da staršu odgovori na dva tri vprašanja. in to vsaj približno prijazno. seveda so mesečno govorilne ure, ampak mene za otroka zanima dnevno obnašanje v vrtcu.
glede zaupanja pa…seveda zaupam vzgojiteljicam, drugače ne bi otroka tam pustila; kar pa ne pomeni, da bom zjutraj otroka ‘vrgla’ v igralnico in ga popoldne prišla iskat- brez besed!? Za vsakršen dober odnos, je potreben pogovor! ne želim si, da bi se grdo gledali in si za hrbtom govorili grde stvari.

*~ *~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* ~* 'Saj res - mar bomo ves čas brez zabave?' William Shakespeare

Pri nas je tako – od pomočnice (ki je letos s septembrom nova) izvem ama vse. Od vzgojiteljice tudi, ampak, če jo vprašam. Sta pa obe ljubeči in ju ima otrok izredno rad. Druga pesem je, če ga dvignemo pri kakšni drugi vzgojiteljici – itak vedno vprašam, če je bilo vse OK, morda kaj posebnega – in navadno dobim odgovor, da “ne ve”. Saj je po svoje to tudi razumljivo, ker je otrok pri njej samo zadnje pol ure do uro. Če bi se pa res kaj posebnega zgodilo, bi ji pa itak vzgojiteljica naročila, da pove.

Govorilne ure pa… To je pa pri nas slaba točka. Niso vsak mesec in naš je od maja v vrtcu, pa še nisva bila z možem na nobenih. Sem ravno prejšnji teden prosila, da bi se rada dobila za vsaj kakih 15 minut, da se malo pogovorimo. Roditeljski sestanek smo pa letos v začetku oktobra žal zamudili, ker je bil otrok en teden zaradi bolezni doma in je bil ravno v tem času. :(( Mi je žal, da niso te zadeve znane že prej.

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Tudi mi se bojujemo proti nezgovornim vzgojiteljicam. Mislim, da si starši vsak dan zaslužimo zvedeti kako je bilo z otrokom (koliko je spal, jedel, kakal). Vzgojiteljice z našimi otročki preživijo več časa kot mi in je normalno, da pri prevzemu otroka z nami spregovorijo par besed. Je pa vse odvisno od njihove predanosti poklicu.
Upam, da boste vzgojiteljice uspešno navadili na “zgovornost”, tudi mi se na vse pretege mučimo in upamo, da ne bo treba pristati pri njihovih nadrejenih (česar se na vse pretege izogibamo, ker se nazadnje vse konča pri njihovem “posebnem” odnosu z našim otročkom).
veliko dobre volje in prijaznih nasmehov.
t.

Pa poglejte na vso stvar še takole –

v 2. starostnem obdobju je v skupini od 19 do 24 otrok!

A si ni malce težko zapomniti za vsakega posameznika, kaj je delal skozi ves dan? Kolikokrat je šel lulat? Koliko risbic je narisal? Kolikokrat se je prepiral za določeno igračo?

Ne rečem, tudi mene ponavadi zanima ali je spal, verjamem, da nas največkrat zanima predvsem spanec in pa hrana.

Če zastavim kratko vprašanje, dobim tudi kratek odgovor in to je to!

Kajti, ta čas, ko bi meni razlagala celoten potek dela, se ji lahko tam za hrbtom dva stepeta, trije skregajo, če ne še kaj hujšega!

Ne vem, no!

Se pa strinjam, da prijaznemu vprašanju sodi prijazen odgovor, pa čeprav nam ne pove nič.

Me pa kar malce jezi, da tistih nekaj vzgojiteljic, ki so v skupini le zaradi plače, mečejo slabo luč na vse tiste, ki se resnično trudijo!!

Lp, Ajna

New Report

Close