kosilo za čim manj denarja
Res poceni kosilo, za potešit prvo lakoto, vendar to ni za vsak dan, za kvaliteten in zdarv obrok pa vendarle rabiš še kaj poleg zgoraj naštetega. Pa sestavine niso vse kar rabiš pri kosili, tukaj je še tvoj čas, delo, plin oziroma elektrika, voda s katero pomiješ posodo. Spodaj so to vse vračunali v ceno kosila v šoli veš.[/quote]
Nikjer nisem napisala, da je za vsak dan. Ampak takrat, ko imamo pri nas to na mizi, noben ni lačen.
ne vem o čem teče beseda spodaj, nisem brala
Ampak ti pa si sitna danes 🙂
Nauči se brati sama – ne vem, kaj je šara, kaj so ledvičke in pašta fižol pa seveda vem 🙂
Glede na količino mojih smeškotov bi morala videt, da se ne jezim. Ravno obratno, smejem se – ker tako kot pišeš, se mi pač prikazuje slika ene, ki ji lasje skačejo do stropa od jeze, in mi je pač smešno – sploh glede na temo, ki ni ravno tako pomembna, da bi moral človek toliko energije vanjo vlagat :))))Saj, čisto lahko pa da slika ni prava in si skulirana do nezavesti :)))) Ne glede na to si me spravila v še boljšo voljo, zdaj bom vedno, ko bom cmarila jetrca, pomislila na eno, ki me pošilja na sonce za dve uri :))))
Posluš ti Miciuiberpametna, tukaj se pogovarjamo, kako skuhati kosilo čimbolj poceni, celo za 1 EUR.
In prosim, bodi korektna ter upoštevaj, da si (nekoč pred davnimi časi) morala iti v trgovino in nakupiti osnovna živila – da, celo ti.
In, če ravno ne kradeš, si jih plačala.
Zato seveda tvoja zelenjavna rižotka ni brezplačna.
In, ker jih mnogo nima vrta, njih zelenjavna rižotka s solato tudi še kar nekaj stane.
Posluš ti Miciuiberpametna, tukaj se pogovarjamo, kako skuhati kosilo čimbolj poceni, celo za 1 EUR.
In prosim, bodi korektna ter upoštevaj, da si (nekoč pred davnimi časi) morala iti v trgovino in nakupiti osnovna živila – da, celo ti.
In, če ravno ne kradeš, si jih plačala.
Zato seveda tvoja zelenjavna rižotka ni brezplačna.
In, ker jih mnogo nima vrta, njih zelenjavna rižotka s solato tudi še kar nekaj stane.[/quote]
Punce, ignore – raje še kak recept dodajmo, bo več haska 🙂
evo, kosilo za 3
bučka 45 centov
paprika 50 centov
riž 80 centov
ena žlica olja
čebula 15 centov
pol piščančjega fileja 1 €
= 2,90 € /3 = 0,96 €/os
čebulo prepražiš, dodaš pišče, narezano zelenjavo, riž, zaliješ z vodo posoliš in je rižota.
eno veliko korenje 20 centov
ena bučka
cebula 15 centov
en večji govejii zrezek 1 €
pol kg krompirja 40 centov
solata 80 centov
1.dl vina 40 centov
=2,95/3 =0,98 €/os
prepražiš čebulo, dodaž na trakove narezeno korenje, na trakove narezeno potolčeno meso, bučko na koščke in to popečeš, zaliješ z vinom …vzporedno spečeš krompir, kateremu dodaš zadnjih 10 min na malo večje kose narezane pol čebule.
in solata.
za tiste, ki ne poznajo
Ja npr. meni se zdi nasednje čisto sprejemljivo “užitno” in dovolj poceni:
– pečen piščanec (nogice ali krilca ali pa celo cel piščanec) – poceni meso
– riž z grahom in korenčkom, ali pa samo z grahom
– zeljnata solata (cela glava svežeg zelja je zelo poceni in ima jo za kar nekajkrat)
– pečeni kremenatli ali v omakci taki naravni kamo vržeš samo na pol prerezano čebulo in kakšen strok česna kar celega za okus) – poceni meso
– kuhan krompir
– sardelice (ocvrte, pečene…) – smešno poceni
– kisli krompir s čebulco
– mleto meso (omaka bologneze)
– špageti
– zelena solata – kupiš pač cenejšo katera je v akciji
– pašta fižol
– palačinke
– jetrca
– kuhan krompir
taka kosila res niso pretirano draga…
za razliko od npr.: jagenjčka, raznih rib (orade, brancini…), da ne omenjam drugih rib, kakšne teletine, mlade junetine, raznih svinjskih ribic, medaljonov, biftka, ramsteaka – to pa je res drago.
Kot priloge npr. riž, krompir, to res ni drago, pa riž npr. imaš kar za nekajkrat.
Evo, to je moje mnenje.
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=7656&besede=poceni
Uh, kar dosti idej 🙂 Na kulinariki so že imeli to temo, sem našla tudi na kupe receptov. No, zdaj bo morda malo lažje – če ne za en evro, pa morda vsaj za dva, tri, pri nas bo že to napredek 🙂
Mleto meso je drago, vsaj v mesnici in mercatorju, tisti iz lidla nam ne potegne.
Sem pa v mesnici naročila cca. 15 kg mesa za juho po 3,70.
Svinjino po 5 evrov- lepi kosi za zrezke.
Mama mi da čebulo, krompir, teta peteršilj, soseda solato, tašča kis, vino …
potem pa lagko rečem da dam malo za hrano.
Nas je pa 6, in sem zmanjšala nakupe čokolinota, čok. kroglic …
Jaz sem se še nekaj stvari spomnila npr.:
– jabolčni štrudelj (najdeš poceni jabolka ali pa ti jih sedaj ko jih je toliko kdo da, če koga poznaš npr.)
– štrudelj iz svežega zelja, pa vmes lahko daš še mleto meso ali pa tudi ne
– krompirjev štrudelj (krompir, čebula, olje, začimbe, testo)
– pa pri nas obožujemo ričet npr., če ne daš notri ravno ne vem kako dragega suhega mesa je lahko zelo poceni, pa še za par dni je (vsaj za 2 dni), namesto suhega mesa daš lahko malo špeha ali kakšno klobaso…
– kislo zelje, jota, pasulj, vse te stvari lahko skuhaš ceneje ali pa pač dražje, sploh enolončnice
Saj se najde še mnogo stvari, samo pozabimo ali pa enostavno tega nikoli ne kuhamo (pečemo).
Pri nas imamo vse doma: meso je v zamrzovalniku, krompir in jabolka v kleti, zelenjava, mleko, olje ipd v hladilniku, riž, zdrob, kaša ipd v kuhinjski omari. Ko kuham, jemljem iz zamrzovalnika, iz hladilnika in iz omare. In me nič ne stane.
OK, zdaj pa brez heca: pred ene 15 leti sem kupila eno ultra poceni knjižico v zelo skromni vezavi. Naslov je Kuhinja za krizne čase. Notri so recepti za preproste jedi iz osnovnih sestavin. Takrat sem knjižico kupila kot zanimivost, v teh časih pa čedalje bolj prav pride. Seveda pa nikakor ne trdim, da se s to knjižico da skuhati kosilo za 1 EUR oziroma manj. Se da pa skuhati preprosto poceni jed.
P.S.: VSe, kar je bilo enkrat kupljeno v trgovini, smo morali plačati, pa čeprav je to samo ščepec soli. Vse, kar smo pridelali doma na vrtu, nas je kar precej stalo. Osebno menim, da je zelenjava pridelana doma na vrtu kvečjemu dražja, kot pa tista iz trgovine. Pridelujemo jo zato, ker verjamemo, da je bolj zdrava.
Smo petčlanska družina. Ker si prihodke in stroške beležim že precej let lahko povem, da izdatek za hrano pri nas mesečno znaša od 150 do 200 EUR, se pravi okrog 1 eur na dan /osebo. Res imam vrt, ki ga obdelujem, meso kupujem domače v večjih količinah, in se mi zdi, da imamo vsega dovolj, res pa seveda kuham vsak dan. Tako da, se da prišparat (čeprav mi glede na dohodke sploh ne bi bilo treba, seveda pa je v pripravo hrane vloženega veliko časa in dela). Zato ne razumem, zakaj bi bilo tako težko preživeti z enim evrom /dan /osebo!
Jaz preprazim cebulo in stresm makarone.in posolim ali pa dam vageto.Ce imate smetano lahko tudi smetano zmesate.Super rucak.ha ha.Al pa sam skuhaj riz na brzino da ne porabis veliko elektrike ce je pa nimas.pol pa za kosilo nemores nic narest.kupis si kruh pa mal salame he he.Sam tle v Svicu za 1e nebos nc pojedu.makarone skuhas pa tko jes.ce noces elek.up.potem kupis zemljo in mleko pa nadrobis zemljo v mleko.supwr rucak.al pa jogurt.namest mleka.ha ha to ti je najcenej.Al pa gres sosedu porobutat jabuke in pojes jabuk to je najbolj zdravo.za rucak oz kosilo.
Za en evro za tri ali štiri osebe po mojem ne zmorem, za dva se pa že lahko pogovarjamo.
Ko je ravno sezona bučk – meni se zdijo razmeroma poceni in zelo vsestranske. Poceni obrok razen z rižem, makaroni in krompirjem so tudi slane pite (moka, jajce, sol, razna zelenjava od bučk in korenja do pora in paprike), jajčne jedi (frtalje in podobno), fižol (sploh če kupiš zrnje) …
Pa seveda enolončnice brez mesa.
Predvsem pa seveda znese, če jeste normalne količine, ne slovenskih (preobilnih) porcij.
Pa še nekaj imam občutek v teh odgovorih: obrok ni polnovreden avtomatično zato, če je zraven meso.
Ješprenj z zelenjavo in fižolom ponavadi skuham za par dni, poleg kruh, ki ga sama spečem. Če delim ceno na 2 dni, za kolikor imamo to enolončnico 4 osebe, potem pride 1 euro na dan. Nam je okusno in nasitno.
Pozimi velikokrat skuham segedin za 3 dni, saj je pregret še boljši. Dodam eno kajžarsko kobaso , narezano na koščke. Tudi 0,90 eura na dan.
Navadna polenta in zelenjavna omaka, samo po 1 porcijo za vsakega pride 1,10 eura.
Nisem pa upoštevala porabljenega plina.
Ja, o tem govorim. Recimo da nimaš vrta in moraš vsak korenček kupit.
Saj, tudi če nimaš vrta se da marsikaj v naravi najti, tako kot tamle v Preverjenem Čerin govori. Recimo namesto špinače koprive. Ampak te so za kuho dobre samo spomladi. Jeseni kostanj, ja, ampak za vsako kosilo tudi ne moreš kostanjevega pireja jesti 🙂 Pa borovnice, gozdne jagode, gobe – to je vse sezonsko.
Hm.[/quote]
Ja, hm…in to ponavadi ne raste v mestu. Če si iz mesta doma, se je treba v naravo z avtom odpeljat, to pa spet stane. In vsega sezonskega lahko nabereš največ 2 kili na dan, drugače dobiš kazen, da te glava peče, tako, da zopet nikakor ni zastonj. Kot je npr 2 kili kostanja na tržnici, stane za nekatere samo bencin.