Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek kruh bi rada spekla

kruh bi rada spekla

prosim pomagajte mi moj otrok je dobil diagnozo celiakicja

jedel bi rad kruh pa ne vem kako ga spči. kupila sem moko schar za kruh, in imam sposojen avtomat za peko kruha zdaj me pa zanima kaj dam še notri in koliko in kako sploh spečem v temm avtomatu

Zdravo,

jaz ponavadi nič ne kompliciram, dam približno enako količino vode in moke v pekač, dodam pa tudi sol in sladkor, pa kvas (brezglutenski). Nato pa spremljam dogajanje, ko se peče kruh (3 ure približno traja ves postopek). Posebej sem pozorna, ko ko še tesno gnete, meša, saj takrat na oko ocenim ali je moke preveč ali premalo in nato dodam ali vodo ali moko. Kruh je našim všeč, je dovolj mehak in to je to. Občasno pa dodam tudi jajce, mleko ali kakšne dodatke v kruh, kokos, sadje kandirano ….. Seveda, takrat ko dodajam mleko in druge tekočine dam toliko manj vode. Upam, da ti bo nasvet kaj koristil. Moraš pa biti vztrajna, vsaj meni je na začetku se vse ponesrečilo. (beri – trdo kot kamen ali pa preveč kvasa..)
LP

Če pogledaš na “Kulinarično Slovenijo” ali pa tukaj na med.over.netu forum Prehrana boš našla marsikaj. Jaz ti lahko povem moj recept za kruh s pšenično moko, tvoja moka bi po mojem lahko rabila kvečjemu majčkeno več vode za optimalen rezultat, ostalo verjetno isto:

500 g moke
350 ml vode
pol kocke svežega kvasa
eno (poravnano) žlico sladkorja
eno (zvrhano) žličko soli
dve žlici olja

Pečem v aparatu Severin na tahitrem programu (slabo uro), na koncu lahko še kakih 10 minut dodatno pečeš na programu “backen”, če želiš bolj konkretno skorjo.

Veliko sreče!

ali te sestavine daš v aparat hkrati

Jaz vse prej zmešam v drugi posodi in nato kepo testa prevalim v avtomat. Po navodilih aparata bi lahko vse dala hkrati notri, ampak jaz imam občutek, da tako vseeno malo bolje premeša… Tako sem prvič in tako zdaj vedno…

Najprej daj noter tekočino (voda, mleko…), na vrh pa suhe stvari (moka, kvas, sol….). Ne komplicirat z mešanjem zunaj, nima smisla, stroj bo dosti bolje premešal, kot bi sama.

Živjo Tika,
nasveti za peko brezglutenskega kruha, tukaj:

Priporočam ti, da se vključiš v Društvo celiakašev, kjer boš dobila veliko potrebnih informacij in izkušenj. Prirejajo tudi tečaje peke kruha.

New Report

Close