Kruhomat namesto kupovanja kruha
Koliko se prišpara, je odvisno od tega, kakšen kruh sedaj kupuješ in kakšno moko bi kupovala pri uporabi kruhomata. Se pa da kar nekaj prihranit, ja. Jaz sem nekaj časa kupovala bio polnozrnato pirino moko (po 4 EUR na kg), pa me je kruh še zmeraj prišel pol ceneje, kot če bi ga kupila. Če kupiš cenejšo moko, je prihranek še toliko večji. Glede cene kruhomata pa nisem na tekočem. Mi imamo našega že 5 let.
Teh -50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} že od nekdaj prakticiramo, ampak zadnje čase ni več na voljo toliko kruha, ga tudi ostali pograbijo. Zato razmišljamo o dodatnih prihrankih.
Na bele štruce zaenkrat ne gremo, nekaj pa vseeno damo na hrano pa tudi če je to minimum.
Sama pečem kruh približno 3 leta. Za peko kruha doma sem se odločila zato, da bi šli manjkrat v trgovino. Takrat se nisem mogla odločiti kateri kruhomat kupiti.Odločila sem se, da poskusim s peko v pečici, če mi bo “zalaufalo” pa kasneje kupim kruhomat. Še zdaj pečem v pečici in kruhomata ne pogrešam. Naenkrat spečem kruha iz pribl. 3 kg moke, naredim 4 “štruce” v pekaču od pečice; polovične štruce zapakiram v vrečke in to imamo za 10 dni. Moko kupujem v lokalni kmetijski zadrugi od mlina Katič in na mesec dam pribl. 10 – 15 eur za moko tipa 500, 1100, 850 in/ali polnozrnato.
Kruhomat sem dala stran, ker je kruh iz njega zanič. Tu na monu sem dobila super recept za kruh, včasih ga naredim za priboljšek, ne zaradi šparanja:
1/2kg moke
3dl vode
0,5dl olja
žlička soli
1 vrečka kvasa
namesto olja lahko daš 3,5dl vode.
Vse vsuješ v skledo, premešaš s kuhalnico, samo da je premešano, nič ne mesiš. Daš vzhajat za 30 min. Spet premešaš, daš vzhajat še za 25 minut, pa v pečico na 180 ventilatorko (200 navadno) za 30-35 minut. Vzameš iz pečice, daš hladit v pokončnem položaju, tako da hlebec prisloniš ob nekaj.
To je to, najcenejša varianta.
Lej, mogoče je kdo v odgovorih na tvoje trolanje našel kaki koristen nasvet, ampak zdaj ti je pa res že zmanjkalo niti. R*t bi si brisala v lakiran papir od reklam, al jedla bi pa polnozrnati kruh, ker nisi na tekočem in misliš, da je še vedno moderen in khm… zdrav.
Za tiste, ki res rabijo šparat, pa se mi zdi najboljši nasvet Lorealke: kruh od prejšnjega dne po polovični ceni. Pa tiste narezane štruce trgovinskih znamk tudi niso drage, včasih pa ob nedeljah spečeš, ko je cenejši tok.