Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kurikulum v vrtcih?

Kurikulum v vrtcih?

Se morda kdo tukaj spozna na kurikulum v vrtcih? Je angleščina sestavni del kurikuluma? V našem vrtcu imajo namreč angleščino kar v igralnici (neka firma) in tisti trije otroci, ki se niso vpisali (za zajeten kup denarja, ne samo par jurjev) so med tem časom poslani iz igralnice. Stvar je taka, da naša hčerka že cel teden joka, da noče več v vrtec in počasi sem že jezna. Plačujem namreč vrtec oz. igralnico in ne zdi se mi fer, da se to dogaja. Če je angleščina že del kurikuluma, potem ne vem, zakaj plačevati zasebni firmi? Ta post bom dala še na forum, kjer odgovarja neka vzgojiteljica (moram ga še najti). Če pa gre za privat tečaj, zakaj se izvaja kar v igralnici?

NE. Od jezikov samo slovenščina.

Za popizdit. (se opravičujem). To se ne bi smelo dogajati.

Po tvoji logiki, naj se torej 20 otrok odpravi nekam drugam, da bodo tisti trije, ki niso pri tečaju ostali v igralnici?
Res pa je, da bi se ta tečaj moral odvijati popoldan in ne v dopoldanskem času.
Poleg tega, eni pa ress iščete v vrtcih same napake.

Definitivno bi se tistih 20 otrok moralo odpraviti drugam z drugo strokovno osebo in ne z dvema vzgojiteljicama, ki sta tam po službeni dolžnosti tudi tisto uro.
Jaz bi zaropotala, da bi se treslo!

Pri nas imamo tudi plesni tečaj ob 15 uri in tisti otroci, ki ga ne obiskujejo grejo ven iz sobe, v našo sobo pa se pridružijo drugi otroci, ki tečaj obiskujejo.

Kdo pa išče napake? Jaz sem z vrtcem do sedaj vedno bila zelo zadovoljna, problem je v tem, da je hčerka začela vrtec zavračat. Če tega ne bi bilo, potem se ne bi oglašala. Mogoče bi se pogovorila tudi s preostalimi starši od teh dveh otrok?

Mogoče so poslani v drugo igralnico. Če je tako, potem ne vidim problema. Ča pa morajo sedeti v garderobi in čakati, je pa narobe.

Nekateri vrtci sedaj uvajajo program “kroženja” To pomeni, da se skupine selijo iz igralnice v igralnico. V posameznih igralnicah so svoje delavnice in otroci gredo tja, kar jih veseli.

Mislim pa, da tale vaša angleščina ne spada ravno v ta kurikulum vrtcev.

Pogovori se s hčerko, zakaj zavrača vrtec. Mogoče ne zato, ker mora ven, pač pa zato, ker se ne sme učiti angleščine? V vsakem primeru pa je verjetno napačen način, ki so ga v tem vrtcu izbrali.

Pri nas so vse dodatne dejavnosti prestavili v čas po tretji uri. Po navodilih ministrstva. Jaz bi se pozanimala na ministrstvu, ampak tole je definitivno v neskladju s pravilniki. V delovnem času vrstca se izvajajo samo vrtčevske dejavnosti. Mi smo imeli lani podobne težave s plesnimi. Ker so tisti, ki jih niso obiskovali, ta čas gledali risanke, tudi našega nismo več spravili tja. Ampak odšli so tisti, ki so imeli plesne in ne tisti, ki so ostali.

Pri nas so dejavnosto ob 15.30, ko se skupine začnejo združevati in veliko otrok že odide domov. Dejavnosti se odvijajo v prostih igralnicah. Pridejo jih iskat, odpeljejo v določeno igralnico in pripeljejo nazaj v dežurno sobo.

V našem vrtcu je angl. v pop. času, je pa tako da je pol skupine vpisane v tečaj pol pa ne. Tečaj se izvaja v isti igralnici kot so ostali otroci, vendar sta skupini ločeni in do sedaj ni nihče nikogar preganjal, je pa res, da ta čas ko poteka angl. ostali nevpisani otroci ali ležijo na ležalnikih ali pa se potiho igrajo in rišejo, tako da se ne motijo med seboj.
Bolj mi je zaskrbljujoče to, da moramo plačevati posebej likovne delavnice neki likovni umetnici, ker vzgojiteljica in varuška – ki samo nadomešča zaradi porodniške – nič ne ustvarjata z otroci. Vzgojiteljica opravlja še posle vodje vrtca in nima časa raznih posebnih priprav, varuška pa itak šteje dneve do konca nadomeščaja. Ob koncu leta dobimo domov 12 slik, ki so večinoma narisane z barvicami, da o kakršnih koli drugih materialih, idejah, motivih… ne govorim. Verjamem, da želijo izstisniti iz ene osebe delo za 3 ljudi, a žal se to odraža na naših otrocih, Vendar pa opažam da ostale starše nič ne moti ta sistem, zato tudi jaz ne protestiram, saj je itak še pol leta, potem pa v šolo!!

Pri nas se je angleščina izvajala dopoldan in mamice smo bile vse presrečne zaradi tega, ker nam otrok ni bilo treba popoldan vodit na tečaj, časovno nam je to vsem zelo utrezalo. In od nikogar ni bilo pripomb, ravno obratno, ko so otroci imeli nastop v angleščini, so navdušili še kopico ostalih.
Sem prepričana, da je enako ugodno tudi tistim mamicam v vašem vrtcu.
Mogoče se otroci postavljajo s kako besedo ali dvema v angleščini in vaš otrok ni član te skupinice in se zato počuti zapostavljeno.

Ja, ampak pri nas gredo v drugo igralnico, kamor bi šli drugače ob pol štirih.

Pir nas so tudi ob dveh take in podobne dejavnosti in gredo tisti, ki jih ne obiskujejo, v drugo igralnico. Ja, najbrž to res ni prav, ampak dokler se otrok ne buni, pač ne delamo galame.

a veš kaj, nekaj je redni program, nekaj pa izredni in zakaj se tečaj angleščine izvaja v dopoldanskem – rednem urniku?! saj se vrtec plačuje za redni 9-urni program npr., zakaj morajo po tem otroci ven iz igralnice?
vse lepo in prav, če bi bili vsi vključeni, ampak vsi nimajo denarja in tečaji ne stanejo malo, zato se mi to zdi nezaslišano!

Jaz plačljivega (!) tečaja zunanjih izvajalcev ne bi tolerirala v času rednega programa vrtca. Vrtec plačam, zato dobi moj otrok vzgojiteljico, pomočnico, igralnico, in dokler teče v vrtcu program vrtca, zunanje plačljive dejavnosti nimajo tam kaj počet.
Organizacijo tovrstnih dejavnosti dovoljujem edino v času dežurstva, torej popoldne, mislim, da se te reči začnejo okrog 15. ure. Tako je tudi urejeno v našem vrtcu. Sicer pa pridejo za plesne vaje in angleščino (drugih dejavnosti ne poznam, vem samo za svojega otroka) po njih, jih odpeljejo v prazno učilnico in jih potem pripeljejo nazaj.

Vse dodatne dejavnosti (dejavnosti, ki jih izvajajo zunanji sodelavci in so plačljive) se NE SMEJO izvajati v času rednega programa amak po 15.uri. (V privatnih vrtcih je to seveda drugače). Obstajajo pa dejavnosti, ki jih vodijo vzgojiteljice (govorim za naš vrtec)- pevski zbor, folklora. Te dejavnosti se izvajajo ponavadi pred zajtrkom. V dejavnost so vključeni vsi otroci v skupini (ali vsaj večina), nihče pa ni “odstranjen” iz skupine oz. iz igralnice. In pa- oboje je seveda zastonj.

Pri nas pa so vse te zadeve (angleščina, nemščina, plesne urice in ritmika) v času vrtca. Obiskujejo jih vsi otroci, zraven sta njihova vzgojiteljica in njena pomočnica ter vzgojiteljica, ki določeno dejavnost izvaja. Sodelujejo vsi otroci in pri tem prav uživajo.

Otroci, katerih starši ne plačujejo dodatnih (komercialnih) vrtčevskih aktivnosti so upravičeni do nemotenega izvajanja vrtčevskih aktivnosti (tudi če je v skupini samo en tak, ki ne obiskuje komercialne dejavnosti).

Pošiljanje v garderobo, ali aktivnosti, ki so zgolj mašila za to, da ne motijo komercialnih aktivnosti niso dovoljena.

Zato ker ste plačali popolno uslugo vrtca, in zato ker je vrtec javen in podvržen vsem zakonskim pravilom.

Angleščina ni niti slučajno del kurikuluma!!! Če bi bili na prvem roditeljskem sestanku, bi tudi slišali kaj kurikulum vsebuje – oz. vam ga je vzgojitelj dolžen predstaviti.

Vrtec lahko organizira angleščino, vendar ne v isti igralnici z otroki, ki ne obiskujejo angleščine. To so dejavnosti, ki v običajen vrtčevski urnik ne sodijo, zato se lahko izvajajo v popoldanskem terminu.

Sicer pa ne vem zakaj ste tiho – jaz bi že zdavnaj šla k direktorici vrtca – če pa tam ne bi zaleglo, bi napisala pritožbo na Ministrstvo za šolstvo in šport. Na svoji spletni strani imajo e-kontakt na katerega lahko pišete kar vam ni všeč – in iz lastnih izkušenj vam zagotavljam, da boste odgovor tudi dobili.

lp
alenka

TANA!
Kdo pa je s skupino otrok, če njihova vzg. izvaja program v sosednji skupini? So v tem času brez vzgojiteljice? Pa se ti zdi to prav? Ne vem no… Sicer je pa v vsakem vrtcu drugače (očitno). Pri nas sta (razen v primeru bolniške) v vsaki igralnici vzg. in pom.vzg. skupaj 4ure oz. 6ur (jasli)-tako kot mora bit (po zakonu) in skupaj izvajata vzg. program.

moja hčerka

spoznavanje s tujim jezikom sodi med dodatne programe, kot so na primer plesne urice.

Dodatni programi niso vključeni v ekonomsko ceno programa, izvajajo pa jih zunanji izvajalci. Programi v manjših skupinah otrok potekajo v popoldanskem času.

Tvoja hči je med odsotnostjo skupaj z vzgojiteljico in pomočnico.Če ni si sama kriva, da to dovoliš.

tudi vzrok za jok tiči drugje, saj so te dejavnosti že skoraj dva meseca.

srečno

srečno Bodi, kar si, ostalih je tako že preveč!

New Report

Close