Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Lastništvo hiše

Lastništvo hiše

Se je mogoče že katera srečala s tem problemom? Že štiri leta živim s partnerjem v njegovi hiši, ki si jo je postavil z bivšo ženo, ki pa jo je izplačal. Imava dva otroka. Zdaj bi rad polovico hiše prepisal name, ker pridno vlagam vanjo, pa me zanima, kakšen je postopek. A katera ve?

Lp, Ali Baba

Če je samo mož lastnik,nebi smelo bit težav,Vse uredta pri notarju.

Najbolje, da gresta h kašnemu notarju.

Nič posebnega. Najbolj enostavno je z darilno pogodbo, ki ti jo sestavi odvetnik, lahko pa vse zrihtaš pro notarju, ki jo mota tako ali tako overovit.

Mislim pa, da se lahko v primeru ločitve darilo zahteva nazaj.

Nekaj o darilni pogodbi…

Nekaj o davku…

Zakon o davku na darila sicer plačila davka oprošča zgolj zakonca, medtem ko zunajzakonskih partnerjev ne omenja. Vendar je to določbo po našem mnenju potrebno brati v povezavi z zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravi, da je zunajzakonska skupnost popolnoma izenačena z zakonom. Zato po našem mnenju za darila med zunajzakonskima partnerjema ni potrebno plačati davka na darila. Seveda pa boste morali obstoj ta zunajzakonske skupnosti dokazati.

Če bosta spremebo želela vpisati v zemljiško knjigo, bosta imela stroške tudi s tem: cca 17. 000 sit za predlog o vpisu v zemljiško knjigo in 0.5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vrednosti nepremičninskega deleža sodne takse.

Stroški overitve podpisa pri notarju so odvisni od višine vrednosti nepremičnine: od 6000 sit do cca 24000 sit.

Darilno pogodbo kupita v knjigarni, ker je to občutno cenejša varianta kot da vama jo sestavi notar. Če potrebuješ osnutek, mi piši na mail.

LP

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Lola, se ukvarjaš z zakotnim pisaštvom?

Ali Baba, ali ima mož iz prejšnjega naslova kakšnega otroka?

Od kod ti ta ideja? ;o) Hmm……

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Ja, ima otroka in zanj plačuje preživnino. Zakaj?

Lp, Ali Baba

ta otrok bo dedič. če bo mož tebi podaril polovico hiše, bo otrok dedoval le sorazmeren delež očetove polovice hiše.

če sta hudo preračunljiva, naj prepiše nate celo hišo. tako otrok iz prvega zakona ne bi dobil nič. ampak zdaj so moji namigi res nesramni. sorry.

Naj nate prepiše celo hišo.
M

Ne bo čisto držalo in prav je tako……

3. Preklic zaradi prikrajšanja nujnega deleža

Ta preklic ureja dedno pravo. Darila se vrnejo, kadar je potrebno dopolniti nujni delež. Pri nas se darila vračajo v obratnem vrstnem redu, kot so bila dana – najprej zadnje darilo.

Če je že namen, da se otroka opehari za delež po očetu, ki mu gotovo pripada, potem je bolje izročilna ali kupoprodajna pogodba.

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Pa ne, da bi se otroka iz prvega zakona opeharilo. Smo predstavljajte si, kakšne zagate in kregarija in spori in pravdanje lahko pridejo iz tega, če bodo en del očetove lastnine dobili otroci prvega zakona, drug del pa otroci iz drugega zakona. Ali ne bi bilo bolje, da se temu izzogne?

Pa dobro, saj še nisva pod rušo! Da bi opeharila prvega otroka, nama še na pamet ni prišlo, ker smo v zelo dobrih odnosih in prav je, da je dedič tudi on. Po očetu, seveda. Pa res ne gre brez darilne pogodbe? Fant je enkrat slišal, da se da kar na občini uredit. A živiva v oblakih?

Predlagam kupoprodajno pogodbo, ne da se je izpodbijat, moraš pa žal plačati davek…

Mislim, da imata kar malo žaljive predloge. Osebno bi bila hudo užaljena, če bi me moj oče hotel tako opehariti, da bi dal samo mojima polsestri in polbratu… otroci so pač otroci, sploh pa ker se dobro razumemo. Poskušaj se postaviti v kožo tega otroka… ti ne bi bilo hudo, ko bi dobila občutek, da te tvoj oče ‘pa nima tako rad, da bi ti dal isto?’
Želim, da se vama ne bi bilo treba kdaj ubadat s čim takim… zato raje takele obdržita zase.

Draga anaana, že velikokrat sem se srečala s podobnimi in zelo hudimi težavami (na srečo ne v lastni žlahti), pač pa sem videla, kako so se tudi bratje in sestre skregali zaradi kvadratnega metra zemlje, pa se ne bi zaradi stanovanja.

Nikjer nisem zapisala, da bi se moralo otroka iz prvega zakona opehariti, sem šla še enkrat brat. Mogoče bi bilo bolje, če bi za otroka iz prvega zakona podaril nekaj drugega.

Sploh pa se meni za materialne stvari sploh ne gre, da boste vedele. Sem popolna nematerialistka :))

Pokliči na občinsko upravo in povprašaj. Vendar vseeno mislim, da se vse na občini urediti ne da. Mi smo darilno pogodbo urejali pred mesecem dni in razen cenilca iz občinske uprave, nismo z občino imeli nobenih stikov.

Preveri!

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

New Report

Close