Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek lastništvo in vpis v zemljiško knjigo

lastništvo in vpis v zemljiško knjigo

Tiste, ki se na to spoznate sprašujem – kdaj si dejanski lastnik nepremičnine – po podpisu pogodbe, ali ko je hiša dejansko vpisana v zemljiško knjigo?(lahko traja in traja) Sprašujem zaradi prijave na vlogi za znižano plačilo vrtca…
Lep pozdrav! Hvala!

Lastništvo dokazuješ z verigo pogodb. Lastnik nepremičnine postaneš, ko preide lastninska pravica nate. Vpis v ZK s tem nima veze.

Po mojem , po podpisu pogodbe in ko plačaš kupnino.

Pravno gledano šele z vpisom v ZK.

Iz Stvarnopravnega zakonika:

Pridobitev lastninske pravice s pravnim poslom

49. člen

(1) Za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini s pravnim
poslom se zahteva vpis v zemljiško knjigo.

(2) Vpis v zemljiško knjigo se opravi na podlagi listine, ki
vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo.

Listina, ki vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo je kupna pogodba. Torej, s podpisom pogodbe postaneš lastnik nepremičnine.

Ker pri nas traja vpis v z.k. dooooolgo časa, bi rekla, da dejanski lastnik postaneš, ko imaš v roki pogodbo (oz. verigo pogodb). To pa se zgodi, ko plačaš celotno kupnino.

Lastnik postaneš z vpisom v zemljiško knjigo. Dovolj je že, da predlog vložiš, saj imaš tako varovan vrstni red. Le pogodba ni dovolj. Prejšnji lastnik namreš nepremičnino lahko proda dvakrat in tisti, ki se bo kot dobroveren pridobitelj vknjižil, bo postal lastnik, drugi bo imel pa le odškodninski zahtevek.

Sploh ne razumem, kako lahko nekdo nekaj svetuje, o čemer nima pojma.

Manjo,

vidim, da se spoznaš na zadeve in vejramem tvojemu odgovoru. Imam pa eno čisto laično vprašanje:

naš blok nima niti odmere zemljišča, kar pomeni, da nismo mogli oddati vloge za posamezno stanovanje, s stanovalci se ne da nič zmeniti, sama pa ne mislim nositi vseh stroškov za odmero stavbnega zemljišča za cel blok. In sedaj vprašanje: ali je kakšna povezava med vpisov v zemljiško knjigo in položnico, ki ti jo pošlje DURS za stroške, mislim da, za uporabo zemljišča ali nekaj takega? Kajti tam imajo čisto točne podatke o tvoji kvadraturi stanovanja.

Vnaprej ti hvala za odgovor in LP!

Oj!

Ko prijaviš pogodbo na davčni, te kot lastnika vodijo v svojih evidencah in ti začnejo pošiljati položnice. Tako da v tem primeru položnice nimajo nič skupnega z vpisom v ZK, pač pa njim zadostuje že samo pogodba.

Hvala ti za odgovor.

Ampak kakor mi spomin dopušča 🙂 se ne spomnim, da bi jaz kaj na Davčni prijavljala stanovanje. Res sem z občine dobila en papir, kjer sem morala vpisati, če imamo kanalizacijo, javno razsvetljavo,… Verjetno to oni potem dajo na Davčno.

Vidim, da sem res laik 🙂

Vsaka pogodba, ki se sklene, se prijavi na davčni. Torej: ko si stanovanje kupovala, je nekdo – lahko odvetnik, notar, prodajalec, pač nekdo – nesel pogodbo na davčno, kjer je bil odmerjen davek na promet nepremičnin ali pa je bilo ugotovljeno, da je pogodba davka prosta. Preden se pogodba ne prijavi na davčno namreč ni možno podpisa prodajalca overiti pred notarjem.

Hvala ti za odgovore. Ja verjetno je nepremičninski prodajalec nesel pogodbo na davčno.

Še dobro, da se na forumu najdejo ljudje, ki se spoznajo na zadeve 🙂

Lep dan ti želim!

New Report

Close