LCHF prehranjevanje
Za začetek ti priporočam, da prebereš nekaj člankov Nade Rotovnik KOzjek na temo prehrane.
Drugače pa odgovore na vsa vprašanja dobiš tudi pri svojem zdravniku. Razloži mu svojo fenomenalno dieto in kot strokovnjak ti bo razložil. Ali pa ne verjameš nekomu, ki je študiral medicino, ker se bolj zaneseš na članke kvazi prehrahranskih svetovalcev?[/quote]
Sicer ne zagovarjam LCHF diete, samo to, da pa zaupaš doktorjem glede prehrane, je pa tudi malce mimo. Vsak zdravnik, ki je vsaj malo samokritičen ti bo priznal, da o prehrani nima pojma, v celotnem študiju medicine je prehrani namenjen en sam semester, kjer se zadeve obravnavajo izredno površno.
Izjema so tisti, ki so se potem naprej še izobraževali o prehrani kot npr. Nada Rotovnik Kozjek.
Drugače se pa s prehrano ukvarjajo dietetiki.
Zelenjavo ješ? Hm, kaj pa OH v zelenjavi? To nisi še vzela? Paradižnik, korenje, repa – polno OH.
Ja, OH so osnovno gorivo za možgane. Brez sladkorjev možgani ne delajo. No sicer se pa tako vidi, da res ne :).[/quote]
Hvala za konstruktivno debato.
O OH v zelenjavi se lahko razpravlja, tudi ni vsa zelenjava primerna (korenje že ne), pač se je potrebno o tem malo poučiti, zato je pomembno, da bereš strokovne članke in ne trič trač revij, ki polnijo strani revij. Nadzemna, podzemna zelenjava? Poraba energije v telesu za prebavo/predelavo OH iz zelenjave?
No ja, vsak po svoje ne? Ne rabim jaz tebe niti ti mene prepričevati.
Bi pa ti bila hvaležna, če bi prilepil/a link do raziskav, ki opisujejo in kažejo na škodovanje pravilne LCHF prehrane na dolgoročno zdravje.
Res bi rada prebrala kaj na to temo.
O tem kaj posamezniki mislijo o OH že dovolj vem, da sem se lahko odločila tako, kot je meni OK.
Ker jaz zagovarjam raznovrstno prehrano, bova rekle malo drugače: ti nas prepričaj, da LCHF ni škodljiva. Prilepi kak verodostojni medicinski dokaz, da je to super zdravo.
Pa pusti maxximum portal…[/quote]
Še enkrat – ni moj namen prepričevati. Vsak se sam odloči. Se opravičujem, če sem pisala v tonu prepričevanja. Samo podala sem svojo izkušnjo, to je vse. Če je tebi ok jesti vse po spisku in se pri tem dobro počutiš, zakaj ne?
Sem pa odprta za nova znanja in trenutno me zanima dolgoročni vpliv LCHF na zdravje.
Zelenjavo ješ? Hm, kaj pa OH v zelenjavi? To nisi še vzela? Paradižnik, korenje, repa – polno OH.
Ja, OH so osnovno gorivo za možgane. Brez sladkorjev možgani ne delajo. No sicer se pa tako vidi, da res ne :).[/quote]
Hvala za konstruktivno debato.
O OH v zelenjavi se lahko razpravlja, tudi ni vsa zelenjava primerna (korenje že ne), pač se je potrebno o tem malo poučiti, zato je pomembno, da bereš strokovne članke in ne trič trač revij, ki polnijo strani revij. Nadzemna, podzemna zelenjava? Poraba energije v telesu za prebavo/predelavo OH iz zelenjave?
No ja, vsak po svoje ne? Ne rabim jaz tebe niti ti mene prepričevati.
Bi pa ti bila hvaležna, če bi prilepil/a link do raziskav, ki opisujejo in kažejo na škodovanje pravilne LCHF prehrane na dolgoročno zdravje.
Res bi rada prebrala kaj na to temo.
O tem kaj posamezniki mislijo o OH že dovolj vem, da sem se lahko odločila tako, kot je meni OK.[/quote]
Aha, torej paradižnik, bučke, repa, korenje in tako naprej, prepovedana zelenjava. Izjemno bistro :).
Sem ti že dala nasvet: beri članke Nade Rotovnik Kozjek. Izkušena na tem področju. Ne bom ti dajala posebej linkov, ker ima ogromno člankov na temo prehrane in diet. In malce se potrudi in bo šlo.
Enkrat za spremebo poslušaj in beri strokovnjake na to temo. In omenjena vsekakor je. Ne pa, da bereš razne trače, kjer vsak teden ponujajo novo dieto.
Tukaj je pregleden članek, ki navaja pozitivne učinke ketogenih diet na zdravje.
http://www.nature.com/ejcn/journal/v67/n8/full/ejcn2013116a.html
Hvala za konstruktivno debato.
O OH v zelenjavi se lahko razpravlja, tudi ni vsa zelenjava primerna (korenje že ne), pač se je potrebno o tem malo poučiti, zato je pomembno, da bereš strokovne članke in ne trič trač revij, ki polnijo strani revij. Nadzemna, podzemna zelenjava? Poraba energije v telesu za prebavo/predelavo OH iz zelenjave?
No ja, vsak po svoje ne? Ne rabim jaz tebe niti ti mene prepričevati.
Bi pa ti bila hvaležna, če bi prilepil/a link do raziskav, ki opisujejo in kažejo na škodovanje pravilne LCHF prehrane na dolgoročno zdravje.
Res bi rada prebrala kaj na to temo.
O tem kaj posamezniki mislijo o OH že dovolj vem, da sem se lahko odločila tako, kot je meni OK.[/quote]
Aha, torej paradižnik, bučke, repa, korenje in tako naprej, prepovedana zelenjava. Izjemno bistro :).
Sem ti že dala nasvet: beri članke Nade Rotovnik Kozjek. Izkušena na tem področju. Ne bom ti dajala posebej linkov, ker ima ogromno člankov na temo prehrane in diet. In malce se potrudi in bo šlo.
Enkrat za spremebo poslušaj in beri strokovnjake na to temo. In omenjena vsekakor je. Ne pa, da bereš razne trače, kjer vsak teden ponujajo novo dieto.[/quote]
Sorry, jo je čisto čas povozil, kot bi Dražigosta Pokorna poslušala oz. brala. Ženska je obtičala na prehrani izpred desetletij in ne spremlja ali pa noče sprejeti nova spoznanja.
Sem bila leto dni na LCHF, počutje fenomenalno ampak holesterol mi je pa v tem času narastel na 8,1. Zato sem, žal, prekinila s tem načinom prehranjevanja. Še vedno mi ne zna noben od strokovnjakov odgovorit zakaj mi je tako narastel. Vsi mi samo pravijo, da je holesterol ok, da je to samo farmacevtski trik, ampak meni se delajo obloge na ožilju, tako da se ni za hecat.
P. S. Znanstveniki se s temi bedarijami ne ukvarjajo, zdravniki samo gasijo posledice podobnih budalaštin. In verjemi, da jih je veliko! Osebno svoje organe preveč cenim, da bi se z njimi igrala na kakršenkoli nepreverjen način. Kako bo telo reagiralo, se bo mogoče pokazalo šele čez leta, ko ti bo kakšen organ odpovedal. Ampak potem bo prepozno, lahko boš samo še jokala od jeze nase. Je vredno zaradi par kilogramov? Več sadja + zelenjava + gibanje je prezahtevna kombinacija? V primerjavi s temle je prav na izi. Predvsem pa je preverjeno zdrava.
Tukaj imaš strokoven članek o vplivu HIGH FAT prehrane na podgane. Če boš po tem nadaljevala …
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2423405/
Samo nekaj izsekov o stanju po treh mesecih:
Stereological examination of the kidneys revealed differences in kidney weight, total kidney volume, volume of cortex, medulla, glomeruli, proximal and distal tubules, and numerical density of glomeruli and glomerular height in the treatment group compared with the control group. Light microscopic investigation showed a dilatation in blood vessels and Bowman’s space, mononuclear cell infiltration, degeneration in nephrons, including glomerulosclerosis and tubular defects, and an increase in the connective tissue in the kidneys in the treatment group. We concluded that a fatty diet may lead to renal deformities as a result of histopathological changes such as dilatation, tubular defects, inflammation and connective tissue enlargement of the kidney.
Torej so neposredno dokazali povezavo maščob z okvarami ledvic.
V novejšem članku o vplivu diete z visoko vsebnostjo beljakovin, so druge navedbe
These data indicate that HPD reduces BW in WTD rats, which may be related to decreased FI and the selective reduction of fat mass accompanied by improved glucose tolerance, suggesting relevant benefits of HPD in the treatment of obesity.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763043/
V novejšem članku o vplivu diete z visoko vsebnostjo beljakovin, so druge navedbe
These data indicate that HPD reduces BW in WTD rats, which may be related to decreased FI and the selective reduction of fat mass accompanied by improved glucose tolerance, suggesting relevant benefits of HPD in the treatment of obesity.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763043/%5B/quote%5D
Ne mešaj. To je visokobeljakovinska dieta, ne LOW CALORY HIGH FAT, o čemer je govora tukaj. Maščobe.
Seveda, ti raje bereš rumene časopise, ker so bolj strokovni kot članki ene izmed najbolj priznanih strokovnjakih v Sloveniji na tem področju. Ti resnično verjameš, da so ženske revije, ki so polne teh bedastih diet bolj strokovne. Bravo ti :).
Se vidi, da je resnično to, da so OH hrana za možgane in kdor jih ne je, se vidijo posledice. Jasno iz te teme :).
Tebe je en sam trač, ne hvali se javno s svojim nevedenjem. Si kdaj videla Kozjekovo na 3 metre? Kot da bi bila pred teboj 100 letnica, ki je dneve preživela na dalmatinskem soncu. To dela prehrana, ki jo ona priporoča. Vse diete povzročajo jo-jo efekt. LCHF/KETO ni dieta, pač pa način prehrane doživljenjsko. Če bi bilo vse res kar trditev, je ne bi na Pediatrični kliniki furali že 3 leta, diabetiki si uspešno z njo uravnavajo sladkor, na Nevrološki kliniki epi napade in multiplo. S tem načinom prehrane se uspešno zniža slabi in zviša dobri holesterol, zniža trigliceride pod 1… Lahko se je vso nadzemno zelenjavo, razen graha in fižola v zrnju. Uporablja se olivno olje in maslo. Hrano se pripravlja na minimalni maščobi, ko je jed na krožniku, se šele dodajo zdrave maščobe. Ob obroku se 2 x na dan doda 1 omega 3. Je se v okviru okna 8 ur, ostalih 16 samo voda, grenak čaj. Nekateri ne jejo zajtrka. Nič narobe. Lahko je 1. obrok šele ob 12., 14. uri. 8 ur imate časa, da v ta okvir stisnete 3 obroke sestavljene na podlagi lchf. Prve 3 mesece se odsvetujejo mlecnine, sir. Od sadja gozdni sadeži. Po tem načinu prehrane nisi lačen. Po 1 tednu ugotoviš, da telo ne kliče več po cukru. Je več energije, spanec se skrajša, a je bolj kvaliteten.
Ljudje pač različno delujemo. Ni vse za vsakega. Jaz sem na low carb že skoraj desetletje. Prvo leto sem držala OH pod 20. Večinoma iz temno zelene zelenjave. Nikoli prej toliko zelenjave pojedla kot na tej dieti. Sem bila pa zelo pretežka ko sem začela. Shujšala 53kg v prvem letu. Predvsem zato ker po parih dneh (ko sem bila v ketozi) ne čutim več lakote. V naslednjem letu sem držala OH pod 50 in shujšala še dodatnih 9kg. Sedaj že leta držim OH pod 100, občasno grem na več. Jem pravo hrano, nič predelanega. Ne pojem ogromno maščobe. Večina obrokov sestavlja zelenjava in protein v velikosti dlani recimo. Ostalo je zelenjava in dobre maščobe (avokado, olivno olje, avokado olje, dobri starani sir, oreščki….). Mleka, razen staranih sirov ne uživam. Sadje uživam. Večinoma jagode, borovnice, maline… Predelane hrane ne uživam. Pred vsem tem sem imela čez 120kg (na 164cm višine), zamaščena jetra na dobri poti da se mi začnejo brazgotine pojavljat, nonstop vnetja, slabo kožo, visok pritisk, veliko alergij. Že po prvem letu nisem več potrebovala tablet za pritisk, jetrni testi so bili malo boljši, koža kot nova, nobenih vnetij. Po treh letih so jetrni testi bili normalni, izboljšal se mi je vid, nimam visokega pritiska, nimam vnetij, nimam holesterola povišanega, izboljšal se mi je tudi vid. Energije imam na izvoz, spim odlično, s čemer sem imela prej probleme. Prebava se je uredila, kar je bilo tudi prej katastrofa. Lasje močni, koža super stanje, sploh glede na izgubo kg. Jo je sicer nekaj odveč na trebuhu, stegnih in rokah, ampak tekstura kože je pa dobra in ni niti približno tako hudo kot lahko najdeš posnetke na netu od ljudi ki so izgubili pol svoje teže. Jem tudi samo dva obroka dnevno, včasih samo enega. Običajno z razmikom 4-5h. Počutim se odlično. Bližam se 50emu letu. Zadnje par let spet smučam, igram tenis, veliko plavam in kolesarim, kot sem v mladosti. Veliko delam na moči, prvo leto sem s trenerjem. Nimam nobenih problemov s sklepi trenutno, čeprav sem nosila še enega človeka skoraj dva desetletja s sabo. Veliko mojih kolegic že ima probleme, pa niso bile nikoli pretežke. Možgani mi pa tudi odlično delujejo :). Imam zelo zahtevno službo in bi verjetno opazili, če mi ne bi V bistvu se mi je koncentracija ekstremno izboljšala zelo hitro po preklopu na ta način prehranjevanja. Zdravnik je bil sprva tudi skleptičen, sedaj pa vedno pohvali ko pridem. Verjamem pa da to ni za vsakega. Ljudje smo si različni. Ampak po mojih izkušnjah so vedno najbolj pametni glede zdravja in prehrane ljudje, ki v večini jedo predelano hrano (testenine, poceni sire, razne konzerve, sadje banane in vse čim bolj sladko, poceni meso, kruh ipd.). Iz osnovnih sestavin znajo redki narediti okusen obrok. Mene pač nihče ne bo prepričal da so pšenični špageti z bolognese omako (po možnosti še kje iz konzerve), bolj zdravi kot pa recimo “špageti” spirale iz bučk z doma narejeno omako. Ali pa njoki, s smetanovo omako in piščancem bolj zdravi kot zelenjava na žaru s piščancem na žaru.