Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Ljudje se nezdravo prehranjujejo, ker je zdrava hrana predraga

Ljudje se nezdravo prehranjujejo, ker je zdrava hrana predraga

Največ denarja vzamejo sladkarije, prigrizki, čiki alkohol, mehurčkaste pijače itd na to vižo.. .. torej same nezdrave stvari..
Meni se zelenjava ne zdi draga, pa je vsak dan obvezno na jedilniku. Je pa res, da nikdar nisem bila ljubiteljica rdečega mesa, le belo pusto meso, ki pa je ceneje napram rdečemu..

Ne boš verjel/a, ampak tudi višji srednji razred (in visoki) si privošči kak vrt, če mu le čas dopušča. In nekoliko premožnejši, visoko izobraženi, so nemalokrat tudi bolj zavedni in temu primerno tudi zelo skrbijo za zdravje. Pa večina jih ni do premoženja prišla z lenobo, niso vsi leni, in nemalo jih prideluje zelenjavo. Seveda obstajajo tudi tisti, ki jih omenjaš ti, pa vendar – ne spadajo vsi v tvoje predalčke.
[/quote]
Ja seveda se strinjam, da niso vsi za v moje predalcke. So izjeme, ki imajo 10.000+ mesecnega proracuna in ob napornem, ne 8-urnem delavniku, uspejo obdelovat najmanj100m2 zemlje (to zadosca za sprotno porabo in nekaj malega ozimnice).
Verjamem. Vem. Izjeme pač. Vecina pa gre na fitnes, dodatna izobrazevanja, poslovne vecerje, 3 dnevno slozbeno potovanje, z otroci kam (ker jih skoraj ne vidijo), h kozmeticarki, na masazo….itd.

Glej, nimamo vsi niti časa misliti samo na to, kje bomo kupovali in kaj bomo jedli ter skuhali. Mi zato bolj ali manj jemo presno sadje in zelenjavo, kuhamo enkrat na dan (običajno šele zvečer, ko se vsi zberemo ob mizi), ob vikendih oziroma na dopustu pa večkrat. Odsotni smo skoraj ves dan – službe in popoldanske dejavnosti – zvečer nam pa še na misel ne pride, da bi skakljali na njive h kmetom ali v trgovino. Ta čas raje namenjamo družini, druženju, domačim nalogam za starše (prisilno ne raje!), igram, hobijem, ipd.

V tem je veliko resnice. Npr. kupijo raje dva paketa (12×1,5 litra gazirane) pijače namesto 2 kg limon da bi naredili limonado. V prvem primeru samo odprejo, naredi ššš in si lepo nalivajo OH direkt … v drugem primeru je pa treba limono umiti, prerezati, ožeti in zmešati z vodo … dozirati sladkor po zdravi pameti.
Zdrave, simple sestavine so cenovno ugodne … nekateri ne razumejo kaj pomeni zdrava hrana. To ne pomeni dražja procesirana hrana, ampak cenovno ugodne sestavine za pripravo jedi.
Je pa treba najprej začet drugače razmišljati in spremeniti navade, da bi razumeli bistvo. Predvsem je treba tudi razjasniti, da ne živimo zato da jemo torej se je treba vprašati kakšne količine hrane je res treba vnesti v organizem.
Ko pogledaš v trgovini osebo in koliko kg ima je dovolj da pogledaš kaj in koliko ima v vozičku. Od zraka ni viška kilogramov.

Zdrava hrana draga….kaj pa vem. Verjetno odvisno kaj. Bolj je problem, ker ljudje nimajo časa za neko zdravo kuharijo ali se jim pa enostavno neda. Plus to, da je ogromno kao zdrave hrane čisto neokusne. Jem kar mi je všeč, kaj mi zadiši,…pa če je zdravo ali pa ne. Nevem zakaj bi se silila nekaj jesti samo zato, ker je kao zdravo.

seveda je res. Samo tisti,ki jim malo šepa dojemanje,sklepanje in primerjava cen in matematične kombinacije pač klamfajo neumnosti. Sama nimam za zdravo prehrano. Sem na socialni pdopori in seveda je tako imenovani “pofl”. Je zelo enostavno,če si skuham pol vrečke špagetov in ena omaka ragu konzerva imam za cel dan. En obrok za kosilo en potem zvečer/popoldne ali kakor pač je. Špageti so 1 eur in 1,2 eur polivka. Za obrok vseskupaj 2,5 eur. V tem obroku je eno samo nezdravje. Konzerva polna EEE,in pa makaroni sami ogljikovi hidrati,sama moka,skratka pofl. Nasiti te in ti odtehta dan. Če bi želela zdravo jest,bi pač nardila 50g špagetkov za vzorec z zelenjavo,polno brokolija,gobic,paprike,par trakcov slanine in na osnovi pred zelenjavo pražen parmezan (žlička). recimo,primer zdravega obroka. Hoho,a le ta je vsaj 10 eur,kar sme zdaj naštela. Zdrava prehrana je draga zelo. Zelenjava,sadje,delikatesa,mlečni izdelki,bio izdelki,..oh ja 🙂 Tisti ki pač klamfajo da se vse da kao larifari,ja da se 10 dni pol pa nič več. Lahko jem zjutraj za zajtr ovsene kosmiče z melkom in narezana banana,za kosilo ena mineštra zelenjavna (pa še tle je košljivo saj je veliko zelenjave money again) in pač neka jabolka in jogurt za večerjo. Kao naštela sme poceni sestavine,ampak za 10 dni.. nekega raznolikega jedilnika s pocnei sestavinami se ne da nardit. (ok zamenjaš ovsene po 10 dneh za cornflex..to je pa to..več rešitev že ni) In neke variante zdrave hrane poceni so zelo zanič,zelo neprebavljive. Hrana je zeloo draga. Naj še dodam,da imam prekomerno težo (še nekaj zdravtsvenih težav) in če bom kdaj imela več denarja,si bom tudi prehrano uredila,kakšna kilca bo šla dol.. do takrat se pa res ne sekiram,ker pač ljudje ne razumejo. Kot vedno,srat s polno ritjo je lahko…

Primer navidez drage in fensi hrane je avokado. Za štiričlansko družino vzameš dva kosa, vsebino zmečkaš, dodaš kak strok česna, malo limoninega soka in rahlo posoliš. Odličen namaz za na kruh. Skupaj s polnozrnatim kruhom stane manj kot evro na osebo. Zdravo in okusno.

Skleda zelene solate (+ radič) s fižolom, jajcem in polnozrnatim kruhom ne stane več kot dva evra (jaz pojem za obrok samo to, vse kupljeno).

Odlična zelenjavna juha: brokoli + en krompir + strok česna. En evro?
Ali bučna juha – buča, en krompir, strok česna.

Ajdova kaša s šampinjoni, tudi za manj kot evro in je zelo okusno ter nasitno, pa nobenih E.

Ajdovi žganci s kislim zeljem ….

Ja vmes smo opazili da raje kupiš konzervo za 1,2 EUR kot tri paradižnike, 7 oliv, 5 kaper za okus, dva lista bazilike, strok česna in žlico olivnega olja. Ja za lenčine je simple rešitev konzerva, ki jo streseš gor in je gotovo. Kaj je bolj zdravo ali manj škodljivo verjetno ni kaj dosti za razmišljat.

Na kaj je drago? Hrana ni bila nikoli tako poceni kot je danes!!!!!
Kje pa piše, da mora človek jesti vsaki dan! Hallllo.

Od kdaj so pa žganci zdrava hrana?

Hrana je draga in pametuj kolikor hočeš.

Ajdovi žganci so čista ajdova moka za hitro pripravo jedi. Vsebujejo kakovostne beljakovine, ki imajo za telo primernejšo sestavo od beljakovin v mesu, mleku in soji. Bogati so s fosforjem, magnezijem, železom, vitaminom E, pantotensko kislino in prehranskimi vlakninami, vsebujejo pa le zelo malo olja in še to je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami.
Primerni so za pripravo prilog in sladic.

Ajdovi žganci sodijo med najbolj priljubljene izdelke na slovenskem trgu, saj obrokom dajejo pridih tradicije in domačnosti. Odlikuje jih hitra in enostavna priprava raznovrstnih zdravih obrokov ter nizka vsebnost maščob in dejstvo, da ne vsebujejo holesterola.

kr na bruhanje mi gre teh tercijalk in pametovanja. pamet pa računica pa k piškav oreh.
škoda da se jih ne da poterat z omejenim budgetom žvet en mesec samo. škoda.. fotkala bi te gnille face 😀

Skleda zelene solate (+ radič) s fižolom, jajcem in polnozrnatim kruhom ne stane več kot dva evra (jaz pojem za obrok samo to, vse kupljeno).

Odlična zelenjavna juha: brokoli + en krompir + strok česna. En evro?
Ali bučna juha – buča, en krompir, strok česna.

Ajdova kaša s šampinjoni, tudi za manj kot evro in je zelo okusno ter nasitno, pa nobenih E.

Ajdovi žganci s kislim zeljem ….

[/quote]

Kako pa je kaj potem v tvoji bližini – kanonade iz črevesja, pa to? vse kar naštevaš, tako zaplini črevo in napenja, da je groza že stat ob takemu človeku, kaj šele z njim sobivat.

Jaz napirmer brokolija, določenega fižola in nekatere druge zelenjave niti ne povoham več, pa če je kaj od tega še tako zdravo – ker po tem tako prdim, da ni humano ob meni bit takrat.

Pa nimamo nobene intolerance ali problemov s prebavili, da ne bo pomote -vse OK.

Točno tako je.
Najcenejše in najbolj zdrave so še vedno osnovne sestavine.
Razne kaše, krompir, fižol, zelje….
Ampak to je menda hrana za reveže. Vsaj tako trdijo tisti, ki so v glavi reveži.

kr na bruhanje mi gre teh tercijalk in pametovanja. pamet pa računica pa k piškav oreh.
škoda da se jih ne da poterat z omejenim budgetom žvet en mesec samo. škoda.. fotkala bi te gnille face 😀
[/quote]

Ja maja, pa je točno tako. Pri tebi smo pa tako že vsi vajeni, da so vse krivi drugi, samo ti nikoli nič. Še malo, pa boš v tisti svoji kleti segnila…..

Skleda zelene solate (+ radič) s fižolom, jajcem in polnozrnatim kruhom ne stane več kot dva evra (jaz pojem za obrok samo to, vse kupljeno).

Odlična zelenjavna juha: brokoli + en krompir + strok česna. En evro?
Ali bučna juha – buča, en krompir, strok česna.

Ajdova kaša s šampinjoni, tudi za manj kot evro in je zelo okusno ter nasitno, pa nobenih E.

Ajdovi žganci s kislim zeljem ….

[/quote]

Skleda zelene solate in zelenjavna juha sta meni sicer ok, rad pojem, a mi je to premalo hrane za kosilo, pa dnevno pojem le 1300kcal! Če bi to jedla za kosilo, bi potem pri ostalih obrokih pojedla toliko več, pa smo na istem v ceni.
Ajdovo kašo imam tudi rada, a občasno, ker ima preveč kalorij.

Točno tako je.
Najcenejše in najbolj zdrave so še vedno osnovne sestavine.
Razne kaše, krompir, fižol, zelje….
Ampak to je menda hrana za reveže. Vsaj tako trdijo tisti, ki so v glavi reveži.
[/quote]

Kaše, krompir, fižol, to ima precej kalorija in je hrana za ljudi, ki fizično delajo, ostali naj bi tega pojedli bolj malo in če imaš na krožniku zelje in kašo, veš da se nabašeš kaše, ker od zelja boš čez po ure spet lačen, potem pa imamo težave s težo, pritiskom in srcem…

Pa ne bit zdaj spet pameten, ker smo jedli vse to, kar je zate zdravo, dobili kar nekaj kil in pešaltali na prehrano z manj kalorijami.
Danes je bil na krožniku en lep zrezek in dušen grah, pa sveža kumara kot solata. Najedli smo se ful, kalorij pa za dva kosa kruha! (tista dva, ki jih ti poješ ob zelju in fižolu)

Oreščki so zdravi in imajo zares lepo ceno, in ko jih uživa vsa družina, smo že ob lep kos proračuna.

Vse danes šmensi moke, kot je pozabljena pirina, ajdova, ržena, ipd. niso ravno poceni, če iščeš/kupiš tiste neindustrijske, prav tako od same moke ni nič. Vedno potrebuješ vsakj še kvas ali vinski kamen, sol, olje, idr. ter kaj za zraven, saj kruha pa tudi ne moreš non stop žulit – še zdrav niti ni.
Pa vzemimo solato. Na tržnici je draga, dražja od mesa, in četrt kile ni dovolj za familijo.

Ok, krompir je relativno poceni, seveda, če spet nisi odvisen zgolj od trgovin, pa zelje tudi. A ni ga junaka, ki bi to jedel dan na dan, čeprav je enkrat sladko zelje, drugič pa jota.

Tako, da so ljudje z minimalci prisiljeni slabo jesti, da lahko opravljajo delo, ki je običajno fizično naporno.

Večina ljudi danes ne opravlja fizično napornega dela. Ljudje so debeli, ker jedo preveč, ker jedo sladkarije, plus tega mc donalds niti ni poceni, je pa vedno poln.

Kaše, krompir, fižol, to ima precej kalorija in je hrana za ljudi, ki fizično delajo, ostali naj bi tega pojedli bolj malo in če imaš na krožniku zelje in kašo, veš da se nabašeš kaše, ker od zelja boš čez po ure spet lačen, potem pa imamo težave s težo, pritiskom in srcem…

Pa ne bit zdaj spet pameten, ker smo jedli vse to, kar je zate zdravo, dobili kar nekaj kil in pešaltali na prehrano z manj kalorijami.
Danes je bil na krožniku en lep zrezek in dušen grah, pa sveža kumara kot solata. Najedli smo se ful, kalorij pa za dva kosa kruha! (tista dva, ki jih ti poješ ob zelju in fižolu)
[/quote]
Spet se je oglasil bolan multinick s svojimi bedarijami.

Kako pa je kaj potem v tvoji bližini – kanonade iz črevesja, pa to? vse kar naštevaš, tako zaplini črevo in napenja, da je groza že stat ob takemu človeku, kaj šele z njim sobivat.

Jaz napirmer brokolija, določenega fižola in nekatere druge zelenjave niti ne povoham več, pa če je kaj od tega še tako zdravo – ker po tem tako prdim, da ni humano ob meni bit takrat.

Pa nimamo nobene intolerance ali problemov s prebavili, da ne bo pomote -vse OK.
[/quote]

Nevem, kaj je s tabo, da imaš take pline po tej hrani, ker pri nas imamo to hrano zelo pogosto na mizi (večkrat na teden) in nimamo nič večjih težav, kot ob drugi hrani.

Verjetno, da tvoje telo ni navajeno na takšno hrano.

Nevem, kaj je s tabo, da imaš take pline po tej hrani, ker pri nas imamo to hrano zelo pogosto na mizi (večkrat na teden) in nimamo nič večjih težav, kot ob drugi hrani.

Verjetno, da tvoje telo ni navajeno na takšno hrano.
[/quote]

Ne mi s takimi no 🙂

Seveda je (bilo) navajeno – v mladosti celih 15 let- vsakodnevno 🙂 Pa se je temu končno očitno uprlo 🙂

Določene učinkovine v hrani, predvsem eterična olja, v česnu, čebuli napirmer, pa v brokoliju in brstičnem ohrovtu ( vse sveže zeljnice= Brasicaceae= križnice napirmer) so tudi kar obremenilne za črevesje, sploh v surovem, nemariniranem ali delno termično neobdelanem stanju. Ker vsebujejo glukozinolate, žveplene spojine, te pa smrdijo po “gnilih jajcih” in tvorijo vetrove in pline…… :D. SLučajno vem, imam farmakognozijo v malem prstu 😛

Meni se po , brokoliju, ohrovtu, cvetači, zelju, brstičnemu ohrovtu, hrenu, ipd nenormalno prdi, smrdljivo, prav z vonjem po žveplu. Že od nekdaj, že od mladosti. In sedaj to zelenjavo dobesedno omejujem.

Zanimivo da pa sušen česen pa ni problema – ala slovenski Česnek. Ker je sušen termično.

Ja vmes smo opazili da raje kupiš konzervo za 1,2 EUR kot tri paradižnike, 7 oliv, 5 kaper za okus, dva lista bazilike, strok česna in žlico olivnega olja. Ja za lenčine je simple rešitev konzerva, ki jo streseš gor in je gotovo. Kaj je bolj zdravo ali manj škodljivo verjetno ni kaj dosti za razmišljat.
[/quote]

Se bolj trapasto je kupit tako drage spagete, da te za 1 obrok stanejo 1 eur.

Ta tržnica je nateg prve klase: če nima certifikata (k je tud vprašljiv), kupujejo sadje in zelenjavo od čist istih trgovcev kokr Mercator, Špar, Leclerc. Ga doma mal lepš operejo in zložijo in ti ga prodajajo za doma pridelano. Seveda. Res doma doma. Prou ziher.
Mam branjevko v daljni žlahti, k je to povedala, ker vemo da nimata tazga vrta okol hiše. Služita z možem na polno. Na finih ljubljanskih blokovskih ritih. K vse verjamejo kar jim reče.

New Report

Close