Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Madež iz preteklosti

Madež iz preteklosti

Kaj piše na net-u:

Franc Frakelj (domobransko ime Peter Skalar), slovenski domobranec in pripadnik Črne roke, rojen 19. januar 1917 Dražgoše kot sin gozdnega delavca Petra, rojenega 1882, † Kanada.

Na nasvet domačih duhovnikov so bistrega fanta dali v škofove zavode v Ljubljano. …. Kot študent in član Katoliške akcije je postal zagrizen Ehrlijev stražar. Na predlog stražarjev ga je odbor vaških straž že 1942. leta imenoval za povelnika vaške straže v Tomišlju.

Frakelj je bil med drugo svetovno vojno pred bitko na Turjaku septembra 1943 poveljnik postojanke vaških straž v Tomišlju, južno od Ljubljane.

V represalijah v Dražgošah so Nemci pobili vso njegovo družino, zato se je pridružil domobrancem.

Med domobranci se je šušljalo, da je homoseksualec. Nihče se ni hotel družiti z njim. Nekega dne je izginil neznanokam.

Frakelj je po vojni zbežal v tujino in ni bil nikoli obsojen za svoje vojne zločine. Po vojni je živel v Kanadi kot bančnik pod imenom Peter Markis. Njegova mati je umrla l. 1961 in je imela borčevsko pokojnino. Ne vem, po kom?

Očitno se je vsak odločil, na katero stran gre, iz osebnih izkušenj, (maščevanja) oz. naivnosti.

Nekdo napisal-a:

Oktobra 1974 leta je na vrata mojega stanovanja potrkala neka ženska in mi začela pripovedovati:

“V Nedeljskem sem brala, da iščete podatke o Francu Fraklju. Prihajam iz Kanade, pa vam lahko povem, kje živi. Med vojno sem stanovala na Poljanski cesti v Ljubljani. Mimo našega stanovanja je Frakelj hodil k Finkovim v rdečo hišo. Ti so bili znani, da se pri njih zbirajo homoseksualci. Sicer sem ga poznala že pred vojno. Bil je suhe in visoke postave. Pravite, da ste pismeno vprašali nadškofijski ordinat, če je bil semeniščnik, kot se je govorilo med vojno, pa so vam odgovorili, da ni bil.

Zagotavljam vam, da ga nikdar nisem videla v drugi obleki, kot v obleki semeniščnika in kasneje v uniformi domobranskega oficirja. Če ni bil semeniščnik, zakaj pa je nosil tako obleko? Morda pa je bil le nekaj časa, potem pa se je vpisal na pravo?

Franc Frakelj živi v Torontu v Kanadi, kjer je šef slovenske hranilnice in posojilnice na Mennig Avenie. Stanuje v predmestju Toronta,…… Z ženo, učiteljico, ima dva sina.
Omenjeno hranilnico domobranci imenujejo cerkvena banka. Franc Frakelj se zdaj piše Peter Markis.

Frakelj še vedno zganja veliko pobožnost. Na božični večer sem bila pri polnočnici v tisti slovenski cerkvi. Opazovala sem Frakeljna, kako kleči sredi cerkve in moli Ko pa se je začelo obhajilo, je dvignil roke kot apostol, odprl usta in stegnil jezik ter kot največji božji gorečnež začel po kolenih drseti priti obhajilni mizi, kjer je sprejel hostijo.

Kmalu se bom vrnila v Toronto in če želite videti Petra Skalarja, vam ga bom pokazala. Če pa greste v slovensko cerkev, ga boste sami prepoznali po sliki in postavi.

Vesel oče

Moški pride v ženitno posredovalnico in začne naštevati: ”Star sem trideset let, zdrav sem, ne kadim, ne pijem, imam avto in stanovanje in kemično čistilnico.”
Zaposleni v posredovalnici reče: ”Krasno! Tu imamo nekoga, kot nalašč za vas. Dekle je lepo, inteligentno, ima petindvajset let, zdravo, zaposlena je kot tajnica in ima čisto majčken madež iz preteklosti ...”

New Report

Close