Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Mamice 6 mesečnikov

Mamice 6 mesečnikov

Živjo, zanima me, kako ste začele uvajati gosto hrano. Jaz sem sicer že začela pred 2 tednoma, po malem, zdaj bi pa zares. Skratka, kako naj bi šlo čez cel dan. Zjutraj bi dojenje, a ne, pol pa ne vem dalje, koliko dojenja, koliko drugih obrokov.

Hvala za izkušnje.

mi smo začeli pri 4 mes, pri 6 mes je pa tako 2 X 250ml mleka , 2x pa gosta hrana.
naš jedilnik je tak zjutraj riž.kosmiči z mlekom, okoli 13h sadna kaša(BANANA , JABOLKO, FRUTEK), OB TREH KOSILO zelenjava +krompir, pol mogoče okrog 18h če je lakota 1 fruhtcwerge, nato pa steklenička mleka 250 ml
vmes za žejo pa čajček!!ali pa po obrokih !

Jaz sem začela v svoje mleko dodajati riževo kašico – 1 obrok dnevno okoli 18. ure.
Potem kuhano jabolko + riževa kašica (jabolko lahko skuhaš skupaj s čajem). Prva zelenjava je bila korenček + riževa kašica.

Kakih 20-30 minut po obroku je sledilo dojenje.

Nadomeščanje obroka v tolikšni meri, da po njem ni bilo potrebno dojenje, se je začelo šele po 10. mesecu. Otroci so si zelo različni, naša malčica je imela težave z refluksom in je prevelike količine trde hrane izbruhala, zato ni bilo druge, kot ohranjati veliko obrokov dojenja tako dolgo. Nekateri pa že prej brez težav nadomestijo en cel obrok.

Nova živila sem dodajala v presledkih po 3 dni.
Sadne obroke sem ponudila v dopoldanskih urah, zelenjavne in mesne pa okoli poldneva in zvečer (še najraje ob času, ko smo imeli vsi kosilo, da je bila skupaj z nami za mizo).

Zelo rada je imela na vodi kuhano polento, v kateri sem skuhala še 3 slive. Dve sem vzela ven in eno pretlačila skupaj s polento. To je bila zelo priljubljena večerja. Sčasoma sem v to polento vmešala različne kosmiče (ovsene, ječmenove…).

Nočem bit nič kritična samo moje mnenje,ne dajaj tako malemu dojenčku frutcwergov,je čisto neprimerna hrana že za nas starejše, kaj šele za dojenčka,ki se šele prilagaja na novo hrano.V Nemčiji obstaja neodvisna ustanova ki vsako leto testira različne izdelke,in med njimi so testirali tudi frutcwerge-rezultat-neprimerno za uživanje,ker vsebujejo nedovoljene sestavine, ne bom se spomnila vseh sestavin, ki so sploh prepovedane za uživanje,zato nikar ne dajaj tega dojenčku,mogoče potem pri dveh ,treh letih,še najbolje pa nikoli.Raje delaj sama razne kašice iz sadja in zelenjave,čim manj konzervansov in umetnih barvil-še prehitro pride do pojava alergij.To je samo moje mnenje-mamice krasnih dveh otrok-triletnega Maja in dvomesečnega Eneja.Pa čim več dojenja.

Ja, naša pikica je stara 6,5 mesecev. Pri petih je začela odklanjati mleko i vse mlečne izdelke. Poskusila sem tudi z Fruchwergom.ja, to pa je jedla. In ko sem pediatrinjo povprašala o tem je rekla, da ji naj kar dajem, ker če bi gledali na vse kar je škodljivo naši otroci ne bi jedli nič. Nič frutekov in hippov, nič rižolinotov in podobnih zadev. Tako, da smo mi redni uporabniki Frucwergov.
Naš jedilnik pa je takšen:
07.45 zajtrk: gris, včasih če to ne gre (mleko je problem) pa kakšen košček kruha z maslom in čaj
11.00 malica: spasirano jabolko in banana ali kakšno drugo sadje
13.00 kosilo: večina tisto, kar jemo mi: juhica, meso, riž, zelenjava
16.00 – 17.00 malica: Frucwerge
19.00 večerja: čisto odvisno: včasih je pri volji, da poje malo mleka, drugače pa kakšna juhica, včeraj je pojedla celo pol palačinke in 30 ml kakava.

Naša frajla se uči jesti z žlico od petega meseca dalje. Najprej je pojedla za žličko, dve, kasneje je porcije povečevala. Začela sem z zelenjavo: korenje, krompirček, bučke, buče, koleraba in vse možne kombinacije. Če ni krompirja, potem ponavadi zraven zamešam malo rižolina. Uporabljam ga pa tudi za zgostitev sadnih kašic, če je treba. Potem smo poskusili sadje: jabolko, banana, breskev.
Poskusila je tudi malo jogurta.
Jaz dajem gosto hrano popoldne, saj potem malo manj popije pri meni in mi več ostane za zvečer – da se bolj naje. Že pri obeh sinovih smo najprej uvedli popoldanski obrok, ravno zaradi tega. Ko bosta potrebna dva obroka, bo en sadno/zelenjavni, en pa mlečni (jogurt, skutke,…), kasneje pa en sadni, en mesno/zelenjavni in en mlečni. zjutraj in zvečer pa dojenje.

Ko smo pri nas začeli z uvajanjem, ta velika kmalu sploh ni več hotla pit mleka; niti pod razno in me je pediatrinja pomirila, da naj ji pač dajem več skute, pa jogurtov in ostalih mlečnih zadev.

Pri drugi imava zdaj en obrok, sva začela z jabolčno čežano. Zvečer pa med mleko zamešam rižolino. Midve bova štartale počasi, ker imava še čas…

Na začetku itak ne bo cel mlečni obrok nadomestil z gosto hrano. Najprej ponudi gosto hrano (nekaj žličk), potem pa še mleko, kolikor ga bo pač še popil. Sem pa jaz novo hrano vedno uvajala dopoldne, popoldne pa tisto, ki je bila že utečena. Pri šestih mesecih bo čisto dovolj, če ima dopoldne en obrok goste hrane in zvečer enega (sploh, če še dojiš). Čez kakšen mesec pa počasi še kosilo in popoldanska malica. Vedno pa po gostem obroku ponudi še mleko. Ko pa enkrat “zaštartajo”, se je pa pri nas mleko hitro zreduciralo na samo še zjutraj in zvečer (tam okrog osmega meseca).

Saj jaz tudi nočem biti kritična, ampak ko berem jedilnike vaših malčkov, me kar zvije. Meso, maslo, palačinke (jajca!), kakav (ki je itak znan kot alergen) ipd. pri šestih mesecih?
In na to ste celo ponosne …

Okej, morda pa sem jaz za časom, ker upoštevam nasvete patronažke in pediatra. Pa tudi lastne izkušnje.

Pri šestih mesecih tako je sadne kašice in to za dopoldansko in popoldansko malico. Uporabimo jabolka, banane, hruške, slive, ribez, kaki in višnje. Novo živilo uvajamo vsakih 5 dni. Zelenjavo bomo začeli z manj obremenjujočo zelenjavo (krompir, korenje, rižem ipd.).

Pšenične in mlečne izdelke priporočajo šele po devetem mesecu (če jih otrok dobro prenaša) in mi se bomo tega držali.

Ali je mogoče, da se tako razlikujejo mnenja patronažk in pediatrije?

Pa da nam je že tako vseeno za lastno zdravje in zdravje naših najmlajših?

New Report

Close