Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Mamice deklic

Mamice deklic

Drage mamice deklic!
Kdaj ste,oz. boste razložile svojim deklicam glede menstruacije?
Včasih je bil to takšen tabu, da se sploh ni govorilo o tem….

Jaz mislim, da vzgajaš od samega začetka. In pač prirediš razlago letom. za triletnika: mami in oči sta se imela rada, petletnika: mami in oči sta se mal crkljala, desetletnika: mami in oči sta se lubčkala…. Ampak to zdaj iz glave govorim in nimamniti približno ideje kako bom jaz to povedala. Glede menstruacije pa počakaš, da te punca vpraša oziroma do starosti kaj pa jaz vem cca 11 let? jaz sanjam, da bom takrat hčerko ko jo bo dobila mal pocrkljala in peljala na tortico da proslaviva. V glavnem si želim, da bom stvari prikazala iz lepe plati in ne v stilu: ja boga punca zdaj si pa zapečatena.

lp

Tam nekje pri dveh letih in pol je očku in prodajalkam v trgovini razložila, da mora kupit vložke za mami, da jih ni več v omari :))) Pa še povedala je, katere ;)))

Od 2. do 3. leta se me je držala kot klop. In nisem mogla niti na wc brez nje. Ker se je prestrašila, ko je videla kri, sem ji morala vse razložiti. Bolj v njenem jeziku. Sčasoma je vsake toliko pricapljala še za kako dodatno informacijo…
Saj veš, potem ko izve, da imaš jajčeca, da lahko zanosiš, jo počasi zanima še ostalo. Dolgo časa je veljala zgodbica: očka in mami se zmenita, da bosta imela otročka. Očka ima semenčka, mami jajčeca. Ko semenčece in jajčece prideta skupaj, nastane otrok.
…. čez tri mesece pa

kako prideta skupaj semenčece in jajčece?
“Očka ga da mamici”

…. čez tri mesece

kje ima očka semenčeca?

itd…

Moja je bila stara okoli 5 let, ko me je začela spraševati, kaj si to dajem med noge. Lepo sem ji razložila vse od jajčeca do semenčic . Skrbi jo edino, da je ne bo bolelo. Jaz sicer pravim, da malo boli in da ni hudega, čeprav mene včasih kar hudo šraufa.

moji punci že vesta :))) stari sta skoraj 6 in skoraj 7….

pa fant tudi ve… saj otroci vidijo vložke v omarici, pa jaz se zaklenem “v tistih dneh”, da si lahko v miru vložek zamenjam…

In pač povem po pravici kaj delam :))

Naši punci komaj čakata, da bosta veliki in lahko (zaradi menstruacije :)) imeli dojenčka :))

Od sestre hči jo je dobila letos in je tko zelo važno povedala, da je bilo prav hecno… :)))))
Jaz se pa spomnim, da sem ful skrivala in si prve vložke kupila za denar privarčevan od sladoleda… 🙂

Meni tudi ni mama povedala, in potem tudi jaz nisem nič rekla ampak je opazila, ko so vložki začeli izginjati.
Smo se pa s prijateljicami in sošolkami o tem pogovarjale, tako da nisem bila nič prestrašena ali presenečena. Takrat sem bila stara 12 let in se še točno spomnim “dogodka”!

Kaj je menstruacija, zakaj vložki to smo predelali nekje okoli 5 leta.
Potem smo dopolnili 11 let. ker je rojena januarja je bilo takrat zaključevala 4 razred. Bradavice so postale rahlo nabrekle, po spolovilu je zraslo nekaj drobnih dlakic. Sreča da je imela operacijo- odstranitev slepiča. Operater mi je omenil, da je med operacijo opazil, da je desni jajčnik že v fazi, ko lahko pride do prvih ovulacij. Med počitkom po operaciji smo hitro obnovili znanje. Dejansko je prvo menstruacijo dobila prva v razredu, seveda med poukom, v 4 razredu. Pa se je začelo; kam z vložkom, če v stranišču šole ni koša, kako spakirati vložek med noge da tam tudi ostane (ima precej obilne krvavitve), kako ukrepati če se ti sošolci smejijo. Bilo je kar hudo. No, sedaj pri 13 je vse skupaj čista rutina.

Z debatami na temo menstruacija, je treba začeti zgodaj, ker jo deklice dobivajo prej kot smo jo me. Pa razložiti je potrebno vse tehnične probleme, takele 11 letnice so psihično še zelo nezrele – otročje.

Sedaj pri 13 že nekaj časa ve tudi že vse o možni zanositvi, žal je menstruacija tudi znak spolne zrelosti. Se pravi, da mogoče nedolžna zaljubljenost v fanta iz 8 razreda, pripelje v katastrofalno situacijo.

Škoda, da v šolah dajejo zelo malo poudarka tem temam, ki zaradi hitrejšega spolnega dozorevanja pašejo že v osnovno šolo.

Ja se strinjam s 40letnico. Spolnost je načeloma obdelana samo pri biologiji pa še to samo tehnično. Jaz sem tud učiteljica in se trudim to naredit pri razrednih urah in mislim d abi se moralo to na veliko pogovarjat, da mladina dobi pravo predstavo o medsebojnih odnosih in pravo predstavo o spolnosti. Jaz sem se lani z učenci pogovarjala o pornografiji, spolnemu nasilju ipd….

jaz sem svoji na lep način povedala kako in zakaj,in sedaj razume.

No jaz hčere nimam, sem pa se morala “zagovarjat” pred sinom (6), ker me je nekajkrat “zalotil” z vložkom (takšnim in drugačnim). Malo sem mu razložila (da imamo to vse ženske, da imamo zato lahko dojenčke…), pa je kar razumel.

Si prepričana da je bila 11letnica v 4. razredu?

Moja jo je dobila pri 9h v 3. razredu. Seveda prva in tudi prijateljic pri 9 letih ni imela, s katerimi bi lahko govorila o tem. Potem je pa skrivala in se ni hotela o tem pogovarjati niti z mano. Bilo je precej hudo in mučno.

Pa je vedela vso teorijo, samo svojega brezkrbnega otroštva ni hotela še dati. Zato je raje vse zanikala – češ da se to njej ne dogaja.

Pri nas so se tovrstne teme začele zelo zgodaj, med 2. in 3. letom, pravzaprav zelo podobno kot pri Jali. Nikoli se ne zaklepamo, tako da vložki, ipd. niso bili nikoli tabu. Najprej smo govorili o semenčicah, jajčecih; združevanju semenčic in jajčec …. nastanku zarodka; ki raste, raste, ….. v dojenčka; … očka vtakne lulčka v lulico in semenčice tečejo, da pridejo jajčece…; zmaga najhitrejša (tam-okoli 4.-5. leta se jim je zdelo super, da so bili “najboljši”, “najhitrejši”.)

Mamica v svojem telesu vsak mesec pripravlja poteljico za dojenčka. Če dojenčka ne bo, posteljice ne potrebuje. Zato posteljico izloči – kri (menstruacija). Mamice to ne boli in je naravno… Vse mamice imajo menstruacijo… Sledi vprašanje: “ali bom imela tudi jaz”…. Razlaga….

Meni je oče za 8. marec, ko sem bila stara okoli 10 let kupil knjigo “Kaj mora ženska vedeti o sebi”.
Ko je opazil očitne spolne znake na najstarejši vnukinji (okoli 9,5 let), ji je za 10. rojstni dan prav tako kupil podobno knjigo. Sedaj naša 11-letnica, ki je že zelo razvita, poraščena, ipd. že 1 leto veselo bere knjigo, sprašuje o hormonih, oploditvi, tamponih, uporabi, …. Včasih vpraša tako, kot da bi študent spraševal profesorja ginekologije, spet drugič pa ugotoviš, kakšen otrok je še… Vsaka stvar potrebuje konkretne izkušnje…
Veliko težav ji povzročajo vprašanja: kaj bo, če bo imela menstruacijo na izletu, pa na morju, sledi razlaga…
Pa zakaj deklice takrat ne telovadijo??? (Tega nikakor ne podpiram, sledi razlaga…)
Menstruacije še nima, jo bo pa, glede na razvitost, imela v kratkem.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

moja je stara pet let in me je že videla z vložkom in seveda vprašala. (že pred letom, dvema). smo rekli (takrat), da mamica to potrebuje, če nima dojenčka v trebuhu. zdaj to zgodbo samo nadgrajujejmo, pa še dojenčka smo dobili. ona že sama razlaga o semenčicah, jajčkih itd. ne vem sicer, koliko v resnici razume, ampak zdi se mi glavno, da to ni tabu. tudi slačimo se brez kakršnihkoli zadržkov.

Pri nas smo to obdelovali postopoma že od nekje dveh let dalje, ko sta postali pozorni tudi na okolico okoli sebe. Skrivamo se ne, zato vemo že tudi o vložkih (začelo se je z ‘aaaaaaaaa, mami ‘ma pleničko :))))))), menstruaciji, dirki semenčec, o njihovem razvoju do dojenčka in načinu, kako priveka na svet.

Mojima 4 – letnicama sem povedala, da se vsak mesec mamici v trebuščku pripravi posteljica za dojenčka. Če pa dojenčka ni, gre ven, da se lahko pripravi nova.

zadeve se povedo stopenjsko, tako kot so že mnoge omenile. Točno se ne spomnim, kdaj sem hčeri povedala, po mojem tam pri petih letih. Sedaj ima devet let in sem šla v nakup prve primerne knjige, ker opažam, da se že začenja razvijat. Zaenkrat je knjiga bolj namenjena meni kot njej, sva pa že tudi skupaj pokukali vanjo.
Predvsem se mi zdi pomembno, da svojo ženskost doživlja kot nekaj pozitivnega in da se slučajno ne bi počutila kot nekakšna žrtev, ki jo vse boli. Glede dojenčkov mi je enkrat izjavila, kako grozno, da samo ženske rodimo, da je to blazno boleče (grrrr, pogovor v šoli s sošolkami, ena je predkratkim dobila sestrico…) in da ona ne bo – jaz sem pa potem začela z odo materinstva, kako po svoje priviligirane smo ženske, ker imamo tako izjemno telo, da lahko v njem nastane novo življenje, kako čudovit občutek je, ko to bitjece začutiš itn itn in kako so moški (ŽAL) prikrajšani za vse te lepe občutke…

Elena, ali imate “Kaj se dogaja v mojem telesu”- za deklice?
LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

jaaaa, sem šla kupit v Svet knjige. Trenutno jo jaz prebiram……….he he…….sej me je lahko sram, ampak je poučno tudi zame. Moja hči je namreč zelo razumarski tip in me vedno zasuje s podrobnimi vprašanji. Tokrat je bilo vprašanje, kdaj dobi ženska vsa ta jajčeca in koliko jih je? Ahhh, NE VEM. in kadar ne vem, povem, da ne vem……..kaj pa naj drugega…….v knjigi sem prebrala, da jih je prib.400.000 in potem je šla takoj računat, če je to dovolj in koliko dolgo lahko ženska rojeva in kaj če ima vsako leto trojčke in…………ah. No, ugotovitev je bila zadovoljiva – IMAMO JIH DOVOLJ, he he

Hi, hi, pri nas je v Svetu knjige moje oče (dedek). Pri izbiri je strašno natančen, človek si vzame čas… In takrat je našel (in izbral) to knjigo… za vnukinjo….Če on izbere, ne more biti napake…
LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Punce, kaj pa priporočate (literaturo mislim) za 6-letnice?

Veliiko že vemo, a vprašanj je vsak dan več …

MOJIM DEKLICAM SEM VSE RAZLOŽILA KMALU PO TREH LETIH. ŠE DOBRO, SAJ JE MLAJŠA PRVO DOBILA PRI 9 IH. TAK OTROK SE TEŽKO ZNAJDE V ŠOLI, PRI TELOVADBI IN NA IGRIŠČU. MISLIM, DA POGOVOR SODI V DRUŽINO IN NI LEPŠE KOT , DA TO ZVEŠ DOMA, KER SE TUDI KASNEJE LAŽJE O VSEM POGOVARJAŠ. TO ZVEMO TUDI PO ANKETAH MLADOSTNIKOV. POGREŠAJO ODKRITOST IN SPONTANOST STARŠEV. NE VEM ZAKAJ BI MORALA IMETI ŠOLA VEČ PRI TEM KOT STARŠI. TO SO NAŠI OTROCI IN V NAS BI MORALA BITI ŽELJA , DA JIM LAHKO POVEMO ČIM VEČ KAR JIH ZANIMA.
ČE POGLEDAMO STATISTIKO SPOLNO AKTIVNIH OSNOVNOŠOLCEV JE ŠE POSEBNO PRAV, DA ZVEDO VSE ŽE PRED 8 ALI 9 LETOM. TAKO BODO POČASI SPREJEMALI, RAZUMELI IN ZNALI POSKRBETI ZASE, TAKO DEKLICE KOT DEČKI.
BAY

ojoj, pri 9 letih!? to pa je res hitro!

Naša ima 7 let. Okvirno ve, kako nastane otrok in kako pride na svet, o menstruaciji pa še nič. Ne vem, kako naj se tega lotim, ker se zelo boji krvi. Bo pa treba kmalu, vsaj pri 8 letih. Jaz sem dobila menstruacijo na začetku 11 let, torej jo pri hčerki lahko pričakujem kaki 2 leti prej.

Da dve- trietni otroci vidijo kri iz spolovila, ne, to se mi ne zdi primerno.
Vsekakor je potrebno začeti dovolj zgodaj, a pretiravati pa res ni treba.
Moje skromno mnenje, ki pa se sklada z odgovorom strokovnjaka (pred leti prebranim) v neki slovenski otroški reviji.

Ja, pri nas je triletnica tudi že zvedela, da mamice včasih “rabijo pleničke”. Ni videla, ampak … navadno grem z našima dvema falotoma skupaj v banjo, zadnjič pa zaradi menstruacije nisem šla. In ker ni bilo očka, ki me običajno zamenja, sem morala razložiti, zakaj se ne namakam z njima.

Torej – ni nujno, da vidi kri iz spolovila, pa vseeno se začne nekaj na to temo že razlagati.

New Report

Close