Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Mašilo

Mašilo

Tatvina v šoli

Učiteljica Carpentier je Elleryju natančno sporočila kraj, dan in čas.

Učilnica 109, torek, 22. april, ob 8.40. Prosila ga je, naj ji pomaga razrešiti zapleten problem. Že dva meseca so se okoliški trgovci pritoževali, da jih straši neka tolpa mladoletnikov. Ko se je Luisa Carpentier nekega večera vračala domov, je opazila, kako trojica dečkov beži mimo razbite izložbe neke trgovine. To so bili njeni učenci Howard Rufo, David Stanger in Joe Buel. Ker je bila učiteljica prepričana, da nihče od teh treh ni zakrknjen zločinec, je, namesto da bi poklicala policijo, raje zaprosila za pomoč Elleryja Queena.

Želela bi, da bi prišli v razred in imeli predavanje o kriminalu, morda bo to pripomoglo, da bodo Howard, David in Joe spoznali, da so zašli na stranpot.

No, Ellery je zamudil sedem minut. Takoj ko je stopil v razred, je opazil, da se je nekaj pripetilo. Za katedrom je sedela Carpentier, vsa bleda in trda, v rokah pa je držala denarnico iz belega usnja.

Okradli so me, je dejala, ko je zagledala Elleryja. Moji učenci so mi ukradli denarnico, v kateri je bilo sedem dolarjev.Ellery je preletel učence s pogledom in ugibal, kateri od njih bi utegnili biti Rufo, Stranger in Buel.

Poglejmo, kako je bilo s temi sedmimi dolarji, je vprašal Ellery. Je bil to vaš denar gospodična Carpentier?

Zbrali smo denar, da bi kupili poročno darilo za kolegico McDoud. Jaz sem ta denar shranila.

No, povej mi, kaj se je pripetilo, je Ellery poklical enega od omenjene trojice. Kako ti je ime?

David Stranger, je odvrnil. Vsi smo vedeli, da je denar v denarnici. Zjutraj je učiteljica Morelova priložila dolar in Carpentierova je položila denarnico na mizo. Ko je Morelova odšla, je gospodična Carpentier vzela denarnico in dejala, da so jo okradli.

Kako pa je tebi ime? je Ellery vprašal rdečelasega fanta.

Joe Buel.

Naj pogledam denarnico, je Ellery dejal učiteljici.

To ni moja denarnica, je odvrnila ta. Lopov mi je podtaknil denarnico, ki je polna lažnih bankovcev, izrezanih iz časopisa. To je naredil zato, da ne bi opazila zamenjave.

Torej je zločinec še vedno tu, je sklepal Ellery. Kdaj se konča ta šolska ura?Ob 9.35.

To pomeni, da imamo natanko 39 minut časa, kar popolnoma zadostuje, da rešimo ta problem. Se bo morda lopov sam javil?Vsi so molčali.

Čez nekaj minut sta pregledala vse učence.

Luise je našla nekaj drobiža, Ellery pa je pri enem od osumljenih našel en dolar. Ura je kazala 9.07. Ellery je pazljivo pregledal vso učilnico, tablo in zemljevid, a vendar našel ni ničesar.

Da bi ga preslepil deček? Pogledal je na uro. Kazala je 9.29., torej mu je ostalo še šest minut. V tem času mora najti denar in krivca. Ob 9.32 je Ellery še enkrat pozorno pregledal lažne bankovce, ki so bili izrezani iz stripa. Tedaj se je nečesa domislil. Na robu kosa papirja je odkril tanek papirnat trak, dolg okoli dva centimetra, ki je bil iz mnogo bolj finega papirja kot navaden časopisen papir. Takoj je ugotovil, za kaj gre. Na lažnem bankovcu si lahko ob zgornjem robu prebral datum, 24. april 1976. Da bi izdelal lažnega, je lopov moral imeti za vzorec pravi dolar, no, imel je smolo in prirezal je gornji rob pravega bankovca. Ta rob se mu je kasneje nekako prilepil na lažni bankovec.

Kakšna neumna napaka, je vzdihnil Joe.

Vsi kriminalci delajo neumne napake, je dejal Ellery, a čeprav ti roka ne bi zadrhtela, bi odkril, da si ti zamenjal bankovce.

Kako?Ellery mu je pokazal kos papirja z datumom 24. april 1976.

Katerega smo danes?

Dvaindvajsetega aprila.

Res je, 22. aprila. Strip pa je z 22. aprila. Torej bo strip šele izšel. Komu pa pošljejo te stripe že vnaprej, prodajalcem na veliko, ti pa delaš honorarno v taki prodajalni na veliko.

Deček je planil v jok.

New Report

Close