Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek mi lahko kdo razlozi kako poteka vpis v srednjo solo

mi lahko kdo razlozi kako poteka vpis v srednjo solo

Hci se bo vpisala z pravdobrim uspehom na gimnazijo. Vceraj sva se pogovarjali in niti ne veva tocno kako to poteka. Do 3.4 je potrebno oddat vpis na zeljeno srednjo solo. 9.4 dajo sole v objavo ali bo omejitev na njihovi soli. V primeru da na tej gimnaziji ne bo omejitve, je potem avtomatsko ze sprejeta ali kako?
Ali 9.4 ze tudi objavijo stevilo tock, ki bo potrebna da bos dejansko sprejet, na solo ki si jo izbral.
Kaj ce npr.gimnazija zahteva ob vpisu pri njih 150 tock. Hci jih bo pa imela ob koncu 9 razreda npr.148/149
Ali mora potem svojo prijavnico vseeno prenesti na drugo solo ali je kaksna moznost da je pa vseeno lahko sprejeta na gimnazijo
Kaj ce prenese prijavnico na ekonomsko solo (to je hcerkina 2 izbira) potem pa se pokaze da se bodo na gimnaziji vseeno sprostila mesta in bi lahko sla na gimnazijo. Ali lahko potem spet prenese prijavnico. Prosim ce nama lahko kdo to malo bolj pojasni. In pa se to. Na soli sicer bo sestanek za starse ampak sele marca meseca. Do tja pa je se dolga.

Samo ne paničarit. Vse bodo skupaj opravili v šoli in tebi pravzaprav ni treba misliti na formalnosti, razen če hči hodi brez glave v šolo.

Točke so znane po koncu šolskega leta, ko otroci dobijo spričevala – mar ni logično? Vmes, po info vpisu in info seštevku točk, morajo otroci pač prekalkulirati, ali jim bo zneslo ali ne, in na podlagi tega potem prenesejo prijavo.

Po 9.4. bo hčerka videla, na katerem mestu je glede ocen v želeni gimnaziji. Če bo na repu, se lahko odloči, da prenese prijavnico drugam ali pa jo pusti na želeni gimnaziji in upa na najboljše. Zgodi se lahko, da bodo drugi prenesli prijavnice drugam in bo dovolj mest ali pa, da bodo še iz drugih šol prenesli prijavnice na hčerino gimnazijo. Pravi vpis je pa šele junija. Če bo hčerka tvegala in pustila prijavnico na želeni gimnaziji in se junija ne bo mogla vpisati, jo bo svetovalna služba usmerila na drugo šolo. A tudi potem še ni vse izgubljeno, saj je v prvem mesecu veliko prepisov in bo na tej gimnaziji mogoče še kako prosto mesto.

Vendar se je treba zavedati, da je vpis kljub vsem komplikacijam bolj enostaven, kot pa obstati na željeni šoli, ker so učitelji zelo neusmiljeni z ocenami.

Glede vpisa in vseh administrativnih zadev, pri nas so vse urejali v šoli. Tudi šola je poslala naprej izpolnjene prijavnice.

Redno spremljaj, koliko je vpisanih na izbrani šoli. Večina šol tudi objavi lestvico, koliko točk (brez 9. razreda) imajo vpisani.

Tako lahko vidiš ali bo omejitev in kam se uvršča hči.

Če je na meji oz. pod njo, se pa začne loterija.

Imaš dve možnosti, prenos prijave ali pa vztrajanje. Če preneseš, potem pač nazaj ne moreš, in ja, lahko se zgodi, da se bodo na šolo vpisali tudi taki, ki bodo imeli manj točk kot tvoja hči.

Če vztrajaš, lahko prideš not, lahko pa tudi ne. Če ne pride, ima še vedno možnost, da pride na izbrano šolo v drugem krogu. Šole morajo namreč za drugi krog pustiti prostih 10 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mest. Na prijavnico takrat napišeš po vrsti 10 izbranih šol in glede na uspeh oz. točke se potem hči uvrsti na eno izmed njih.

Je pa v drugem krogu načeloma potrebno manj točk kot v prvem, ampak kot sem že napisala, gre za loterijo.

Kaj pa če šola nima omejitve? Ali je potem pomembno, koliko točk ima otrok ob prvi prijavi pred zaključkom leta oz. ob prenosu prijavnice iz druge šole?

 

Odgovor na objavo uporabnika
Neja265, 19.04.2024 ob 17:37

Kaj pa če šola nima omejitve? Ali je potem pomembno, koliko točk ima otrok ob prvi prijavi pred zaključkom leta oz. ob prenosu prijavnice iz druge šole?

 

Seveda ne. Smešno.
Se tvoja hči šola od doma ali samo ne hodi v šolo, ti pa ne na riditeljske sestanke?
Vse urejajo v šoli. Idi kdaj tja.

Moj otrok se je že prijavil na želeno srednjo šolo, in ja, to so opravili v OŠ, to vem, hodim na sestanke.

Žal pa je na želeni šoli preveč prijavljenih in bi rad prenesel prijavnico na šolo, kjer jih je premalo prijavljenih. Zanima me, ali bodo po 23.4. vzeli vse, ne glede na to, da se lahko naknadno prijavijo tja učenci z večjim številom točk? Ali bodo potem imeli prednost tisti boljši?

Odgovor na objavo uporabnika
Neja265, 19.04.2024 ob 17:57

Moj otrok se je že prijavil na želeno srednjo šolo, in ja, to so opravili v OŠ, to vem, hodim na sestanke.

Žal pa je na želeni šoli preveč prijavljenih in bi rad prenesel prijavnico na šolo, kjer jih je premalo prijavljenih. Zanima me, ali bodo po 23.4. vzeli vse, ne glede na to, da se lahko naknadno prijavijo tja učenci z večjim številom točk? Ali bodo potem imeli prednost tisti boljši?

Junija se uradno vpišeš takoj po 15.6.in do takrat bo že vedela,če je sprejeta. Bo se vpisala v drugem krogu,kot tisti,ki imajo popravne.

Ampak nisem 100% ..za srednjo. Vem za študij,da se vpišeš takoj po maturi in septembra oni,ki niso naredili v prvo maturo.

Če 23.4. ob zaključku prenosov prijavnic za vpis na šoli, kjer je prijavljen otrok, manj prijavljenih kot je prostih mest, bodo vsi prijavljeni sprejeti. Sam vpis bo po koncu šolskega leta, ko končajo 9. razred.

Prosta mesta, ki bodo ostala po njihovem vpisu, bodo na voljo za vpis v drugem krogu. To, kdo se na šolo prijavi v drugem krogu, ne vpliva na tiste vpisane v prvem krogu.

Hvala Dadada 👍

Z veseljem. Pa srečno!

Poglej si na dijaški.net, za vse srednje šole in gimnazije in fakultete imaš zgodovino potrebnih točk za najmanj 10 let. Tako boste dobili občutek kaj pomeni 147/149 točk. Nekje si se s temi točkami pred leti mimogrede vpisal, zadnji dve leti ni šans.
Ne čakaj, da bo vse uredila šola. Spremljaj na spletni strani
https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/

Čakaj, samo 23.4. je v torek, v ponedeljek preveri v šoli na katerem mestu je tvoja hči, ker lahko prijavo preneseš le do 23.4. do 15. ure. In veliko jih to naredi zadnji dan, ker kalkulirajo do konca.

Če ti rata, da bo med prvih 90 procentov (v primeru omejitve) boste konec junija mirno spali. V nasprotnem primeru pa bo precej živčno, namreč tisti z veliko točkami, ki odpadejo kje drugje bodo tvojo mimogrede izrinili.
Na dijaški.net boš videla, kako se na določenih šolah točke za vpis v drugem krogu precej dvignejo.

Za drugi krog napišeš več šol, ni nujno, da prideš na prvo iz seznama. Če izvisiš iščeš tam, kjer je prostor.

Upam, da nisem koga preveč prestrašila, ampak tako pač je. Zato jih veliko taktizira tako, da pridejo v prvem krogu sigurno noter.

Če slučajno ne rata, zamenjaš šolo v drugem letniku. In ne glede na vse, to ni konec sveta, čeprav marsikateri ob tem zelo trpi.

 

New Report

Close