Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Mojster Toporišič ….et comp.

Mojster Toporišič ….et comp.

Citat ….. iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika :

drkati -am nedov. (r) zastar.
1. večkrat zdrsniti, zdrkniti: potne kapljice so mu drkale po čelu
2. drsati se: gledala je, kako fantje drkajo po ledu; otroci so se hodili na potok drkat

Nikitka ne bo komentirala …. dajte raje vi

Pismo ej, to pa je slovenski jezik, res, in če pomislim,
da mene vedno “drkajo” za reči, ki jih ne naredim,
potem res ne vem, v katero katerogijo sodim. Ali se
drkam jaz (ko me tičejo potne srage po čelu na zagovoru
pri šefu), ali bom res nadrsala ??? ali pa gledam, kako fantom
tu gori ob polni luni kapljice drkajo po čelu od truda, da bi nas,
dekleta, ki smo v premoči, zadovoljili?

In če pomislim, da je za žemljico v pripravi nova “slovenska” oz.
“bolj slovenska” in lepša beseda? Po novem naj bi žemljice
kupovali kot “razpočnice”. Pih, pa Toporišič et comp. ……..

Imam raje drkanje tako kot je bilo mišljeno doslej oz. kot smo
ga povzeli po pomenski besedi, da lepo drsi, kar ima drseti,
da drkamo šefe, ko jim drsimo v riti …. vendar vedno tako, da
imam možnost pri tem pomagati!

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

Hja, pravica vsakega posameznika je, da se izraža v svojem materinem jeziku, ker jezik sam naj bi bil neka vrednota in sredstvo sporazumevanja. Zaradi estetike le – tega, imamo ” intelektualce ” ala gospod Toporišič, ki je v svojem pestrem delovanju, že kar nekajkrat privzdignil prah okoli sebe. Ne dvomim, da se ni zgodilo to tudi tokrat, čudno le, da nisem o tem fenomenalnem knjižnem stavku in njegovi razlagi slišala že kdaj prej. Sem pa presenečena in ravno danes imam namen it v biblioteko ( tole se bolj modno sliši kot knjižnica), pa bom s knjižničarko, se pravi bibliotekarico spregovorila besedo ali dve tudi o ” kosti “, ki si nam jo vrgla danes Nikita.
Ne dvomim, da bom imela prijetno popoldansko glodanje, že zato, ker me je stvar začela zanimati, kot vedno, kadar je pust in dolgočasen dan. In prav z veseljem , ker morda pa taki intelekt osebki nimajo vedno prav !

Verjetno , da ta ” velemož “, stoji za svojimi besedami, ki so verjetno s slovarjem vred vstopile v marsikateri dom, pa kljub temu, nimam poguma, da bi jih pri svojem delu tudi uporabila ( če drugega ne, da bi izzvenela bolj fino ), ker se bojim, da bi potegnila zelo ta .. kratko…..

Bemti..toporišiča….zanalašč bom ga z malo napisala…Uh mater sem mela profesorja slovenskega jezika,ki je zahteval da toporišičevo slovnico znamo skoraj na pamet..Majko mu sveto…In zdej ko slišim toporišiča me takoj spomne na tisti čas..na tista naglasna znamenja..izgovorjave mater tisto jodlanje..uhhhh vse variante izgovorjan širokega e,ozkega e..pa a..pa u..pa celga vraga…majko sveto…uhhh ne mi O toporišiču..Uff hvalabogu nikdar več toporišica..datum opravljenega izpita na fakulteti..mater bom pa vgravirala. z zlatimi črkami…taku!!.aha!!

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

Enostavno in v parih besedah: Take bi morali streljati!!!!

Jani ma Toporišiča že dolgo v želodcu…..

Gospod Toporišič ima verjetno probleme z viški snovi organskega, beljakovinskega izvora , ki nastajajo pri neizvrševanju “večkrat zdrsniti” zadev.

Izgleda da ne zdrsne niti z ženo, sploh pa ne sam, sicer ne bi take pisal.

Ker je zdravju priporočljivo omenjeno snov čimvečkrat iz telesa izločiti, naj si bo s pomočjo odnosa z drugo osebo ali z zdrsom, je verjetno prišlo pri njemu do akutne anomalije odlaganja te snovi v telesu samem, kar mu izgleda malo pritiska na možgane, od tu pa je zaznati njihovo disfunkijo.

Se pravi, jaz bi ministrstvu za zdravje predlagal poleg akcije “Slovenija teče za zdravje”, tudi akcijo “Slovenija drka za zdravje”, če že imamo to verbalno zakonsko možnost. Upam samo, da je ne bojo začeli uporabljati na TV Slovenija, namesto večkrat zdrniti, pa bi potem vprašali Drnovška, ko bi prišel iz Davosa, če je kej drkal, al pa Primoža Peterko pohvalili, kako je lepo drkal po odskočišču…..

Me prav zanima, kaj bi tole toporišče reklo na izraz : “Na roko metal !”

“Na cesti je kamen, na kamnu župan.
Na roko si ga meče, mu nese postran !”

Najljubša mi je pa razlaga pod 2.
Da sem jaz punca, bi šel tudi to gledat :))))))))
Edino ne vem zakaj na ledu…a so bolj trdi, al kaj ???

Vidim , da ti je problem jasen in si si ga vzel k srcu :)))

Nikitka ima take državljane full v časteh

A mislite da ma toporišič tud kej prstov vmes..aaa??

Objašnjenja koja su slovenacki distributeri odštampali uz karte za prikazivanje filma Ljubiše Samardžiæa “Nebesk udica”:

1. Mamu im jebem – fraza koja se cesto upotrebljava i koja u savremenom srpskom jeziku nema samo dvojno ili trojno, vec bezbroj znacenja. S njom izražavamo: BES (primer – Prokleta govna, mamu im jebem! ), RADOST (primer – Pa gde si, bre, mamu ti jebem, sto godina te nisam video!?), CUÐENJE (E, pa kakvo je to djubre, mamu mu jebem!)…

2. Šta, dosta kurac? – fraza koja oznacava neslaganje sa sagovornikom. U savremenom srpskom jeziku upotreba ove reci obicno znaci negaciju, npr. HOCU KURAC znaci NECU.

3. Pa, puši se više! – Rec je o frazi koja, po statistièkim podacima, odražava mišljenje prosecnog Srbina o opštem stanju u državi u poredjenju sa stanjem od pre nekoliko godina. Pritom, rec PUŠENJE ne znaci uživanje u duvanskom dimu.

4. Srbin do jaja – 100 posto Srbin.

5. Jebote! – Rec koja se cesto upotrebljava u savremenom srpskom jeziku a ipak nema neko konkretno znacenje (kao i rec BRE). Iako je nastala iz reci koja opisuje polno opštenje, uglavnom s tim nema nikakve veze. Primer: ako vam u gradskom prevozu saputnik kaže “U, jebote, pun autobus”, to ne znaci da vam predlaže grupni seks sa putnicima, on samo izražava cudjenje zbog gužve u autobusu.

6. Zabole me(ne) dupe – Baš me briga.

7. Ma, jedi bre govna – Briga me.

8. Joj, picka ti materina! – Legenda medju kletvama i psovkama, majka svih kletvi, zapravo deo folklora.

9. A sad se kurcite… – Za glagol KURCITI SE nažalost ne postoji adekvatna zamena u slovenackom jeziku. O cemu se tu radi najbolje objašnjenje je ovaj vic. Elem, lete avionom Mujo i papagaj. Dolazi stjuardesa i pita ih šta žele da popiju. – Viski, kaže Mujo. – Kakav viski, vikne stjuardesa, jeste li vi normalni, zar ne znate da je rat! Budite srecni što ste uopšte u avionu! – Okej, onda mi donesi sok – kaže Mujo. – A vi? – pita stjuardesa papagaja. – Ma šta mi se tu izmotavaš, picka ti materina! Brzo donesi jedan viski s ledom – viknu papagaj. Stjuardesa otrci do pilota, požali mu se na cudne putnike, on kaže da im ovaj put da to što su tražili a ako nastave da je maltretiraju – on ce da sredi stvar. Stjuardesa im odnese pice – viski za papagaja, sok za Muju. Muja besan zove devojku: – Šta se izmotavaš, pizda ti materina, papagaju viski a meni sok! Brzo donesi i meni jedan viski, jebem ti mater! Stjuardesa otrci do pilota, kaže šta se desilo, ovaj otvori vrata i izbaci Muju i papagaja iz aviona. Dok padaju, papagaj pita Muju: – Je li Mujo, jel ti znaš da letiš? – Ne, rece Muja. – Pa što se onda kurciš?

10. Ako slucajno ne zaluta neka bomba i pošalje nas u picku materinu – Potpuno je jasno šta ove reci znace. Zapravo, nije jasno zašto se našlo u ovom uputstvu.

11. Ode sve u picku materinu! – Isto kao broj 10, samo što se ovde radi o tužnoj konstataciji, za razliku od prethodne recenice koja izražava optimizam.

12. Nemoj da kenjaš – Ne lupetaj!

13. Cuti i kenjaj – Radi šta hoceš, samo cuti.

14. Nemoj da psuješ, picka ti materina – Ovim recima sagovorniku jasno stavljamo do znanja da ne želimo da se raspravljamo i spuštamo na njegov ulicni nivo.

15. Koji ti je, bre, kurac? – Šta se dešava?

16. Ja pogledam levo, kad ono trešnja rodila u picku materinu! – Cetvrti stepen poredjenja. Postoji samo u srpskom jeziku. Primer: lep – lepši – najlepši – lep u picku materinu, što znaci lepši od najlepšeg.

17. Šta je bre, picka ti materina, matori? – Šta vas muci, gospodine?

18. Ali sam celog života imao muda! – Ovo ce sigurno razumeti oni koji redovno prate sednice naseg parlamenta (misli se na slovenacki parlament).

19. Nema frke, burazeru! – Sinonim za NEMA PROBLEMA, prve reci koje stranci nauce kad dodju u Srbiju.

20. Ubedio sam bolide da rade – Ovo smo izabrali kao ilustraciju odnosa savremene srpske mladeži prema radu. Rec BOLID je krasan primer cetvrtog stepena za vredjanje sagovornika: KRETEN, DEBIL, IDIOT, BOLID. Ako bi stepen tuposti uporedjivali sa brzinom, IDIOTA možemo da uporedjujemo sa Ficom dok je BOLID vec na nivou Formule 1.

21. Baba je riknula! – Skracenica za: S velikom tugom vas obaveštavamo da je stara gospodja preminula posle duge i teške bolesti.

22. Koji je tebi kurac, kretenu pijani? – Dobar dan komšija, kako ste?

23. Ajde dodji, pun mi te je više kurac… – Draga tašta, ocekujemo Vas s nestrpljenjem i veseljem.

24. A i napušiš mi se kurcine – Znate vec… Ocigledno je u pitanju nekakav lajt motiv – crvena nit filma

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

Muca :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ma hvala za škaf smeha :))))

Jani pozna vse te fore, pa jih je malo pozabil ampak, sad u p****** m****** opet osvježio :))))))))

Hihihihihi

kO SMO PRIPRAVLJENI STOPITI V NEZNANO, V POLJE VSEH MOŽNOSTI, SE PREPUSTIMO USTVARJALNEMU DUHU, KI VODI PLES VESOLJA...

Mislim da je Toporišič ozdravljen Rugljev pacient…. msili, da sem tako nekje slišal.. res mislim… no.. nisem siguren, mogoče se motim….. :)))))))))

Sam škoda, da se je forum cel dopoldne drkal :)))))

New Report

Close