Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Najbolj okusne tipične slovenske jedi zate so/je?

Najbolj okusne tipične slovenske jedi zate so/je?

Zakaj? Saj so slovenska jed, za razliko od jabolčnih zavitkov in pohanih piščancev, ki jih omenjajo nekateri….
[/quote]

Piše najbolj okusne slovenske jedi zate in ne slovenske jedi:)

Itak jem vse in vse imam rada, a izpostavila bi vse vrste potic: potratno in prekmursko, pa klasicno orehovo, ne samo kot sladico, ampak redko kje drugje naredijo tako dobro kvaseno testo in nadev za orehovko, kot pri nas v Sloveniji.
Krofi! Teh tudi nikjer drugje po svetu ne dobis takih kot pri nas!
Kremsnite, te imam pa ze tako rada.

Ce kuham za obiske iz tujine, pa skuham repo in matevza, ce je le letni cas primeren.
[/quote]
mah krofi so približno isti po celi srednji evropi, od poljske do avstrije, nemčije, slovenije

berlinerji

https://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_(doughnut)

paczki

https://en.wikipedia.org/wiki/P%C4%85czki

Kaj so zdaj tipične slovenske jedi?

Tiste ki smi jih mi izumili

ali

tiste ki jih ne jejo nikjer drugje

ali

tiste ki so pogosto na slovenskem jedilniku?

A bi kdo definiral, da se ne pregovarjamo kaj je slovensko in kaj ne?

Danes za kosilo
Pražen krompir
zabeljena kisla repa
domače pečenice

deci, al dva domačega belega

Matevž, jota,black puding,bograč, Kranjska klobasa, pecenica, goveji golaž, goveja zupca, polenta,rizev narastek…


Sem Savinjčanka, pa še nisem čula za savinjske žlikrofe. Kaj je to?
[/quote]

Zanimivo, da se tile žlikrofi niso uveljavili. Pa so boljši od idrijskih in koroških. Morda pa domačini nočejo recepture na velik zvon obešati, da jim ne bi kdo ukradel te specialitete. Zato pa je tudi jaz ne bom izdala (le toliko, da so “skrivna sestavina” klobase). 😉

Belokranjska pogača


mah krofi so približno isti po celi srednji evropi, od poljske do avstrije, nemčije, slovenije

berlinerji

https://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_(doughnut)

paczki

https://en.wikipedia.org/wiki/P%C4%85czki
[/quote]

Kjerkoli sem jedla krof, ga ni tako socnega, mehkega, kot je pri nas.
Enako potica, jo poznajo marsikje, pa ne delajo niti priblizka nasi. (o, ja, znajo tudi nase vrle gospodinje spackat nekaj kao potica, ampak pustimo to).

Enkrat sem v Srbiji na neki pojedini jedla res dobro ‘strudlo’ in sem vprasala, kdo jo je delal, pa so mi rekli, da ena zenska tam iz druge vasi, da jih dela tako za ‘svadbe i sahrane’, sem ji sla narocit za domov in vprasala, kako to, da dela tako dobre potice, ker naceloma tam ne delajo takih socnih, dehtecih, pa mi je razlozila, da jo je naucila soseda, ko je zivela v Celju. Hehe, no, zdaj ima pa v Srbiji biznis 🙂

Recimo krofi v Srbiji pa morajo imeti luknjo, ce nima luknje, je sam za stran vrzt :)))

K tem bi še dodala kislo zelje, kislo repo, ocvirkovko
[/quote]
Itak, zahodni del Slovenije. Gotovo bi mi bilo všeč tudi kaj od drugje a bolj malo poznam.

…Pridem.

Politicians should be replaced like diapers, often for the same reason Mark Twain

Smetanov fižol. Skuhaš stročji fižol soliš zabeliš z ocvirki dodaš izdatno žlico domače kisle smetane. Neki najboljšega. Ješ še toplega. Druga jed ki jo je moja stara mama delala kruhovi štruklji. Poprazis na ocvirkih star kruh vmesas par jajc dodaš peteršilj. Zaviješ v domače testo. Das kuhati v vodo v katero smo dodali domačo vegeto in kuhaš prbl 50 min. Štruklje smo jedli z juho v kateri so se kuhali. Božansko.

– kislo mleko in žganci z ocvirki
– prava domača krvavica z repco in fižolom ali pa matevžem in kislo repo
– prlečka zlevanka ( sirova pogača) -edina stvar od sladic

ajdovi žganci z ocvirki in kislim mlekom s smetano, matevž, pražen krompir
Pa sem iz ta hudega ven:)

1. Polenta zabeljena z oljčnim oljem + blitvo, grahom, koromačem in domačo klobaso
2. Bobiči
3. Brodet s polento
4. Kroštole in fritule
5. Paštakrema

Jota z repo

Fritalja, jota..gibanica?

Skutni štruklji
Pehtranova potica
Prekmurska gibanica
Krompirjevi žganci
Regratova solata
Krvavice, kislo zelje/repa
Ajmoht
Slivovi knedlni
Tenstan krompir


z repo!


z repo!
[/quote]

se dela tudi s kislim zeljem!
celo bolj pogosto kot z repo…

Pohani buzeroni na riti fu.kiš bejne zabeljeni z njenim sca.njem

Veliko od tega, kar ste že napisali, da ne bom ponavljala…

obožujem pa še koruzne žgance (na suhi način) z kislim mlekom, in skutno juho. Oboje s Tolminske.

Kobariški orehovi štruklji

gorenjsko zaseko, pa suho klobaso.

Potratna potica, jabolčni strudelj, sirovi štruklji, rizev narastek, Stefani pečenka …

šmorn

New Report

Close