Najbolj okusne tipične slovenske jedi zate so/je?
Itak jem vse in vse imam rada, a izpostavila bi vse vrste potic: potratno in prekmursko, pa klasicno orehovo, ne samo kot sladico, ampak redko kje drugje naredijo tako dobro kvaseno testo in nadev za orehovko, kot pri nas v Sloveniji.
Krofi! Teh tudi nikjer drugje po svetu ne dobis takih kot pri nas!
Kremsnite, te imam pa ze tako rada.
Ce kuham za obiske iz tujine, pa skuham repo in matevza, ce je le letni cas primeren.
[/quote]
mah krofi so približno isti po celi srednji evropi, od poljske do avstrije, nemčije, slovenije
berlinerji
https://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_(doughnut)
paczki
Sem Savinjčanka, pa še nisem čula za savinjske žlikrofe. Kaj je to?
[/quote]
Zanimivo, da se tile žlikrofi niso uveljavili. Pa so boljši od idrijskih in koroških. Morda pa domačini nočejo recepture na velik zvon obešati, da jim ne bi kdo ukradel te specialitete. Zato pa je tudi jaz ne bom izdala (le toliko, da so “skrivna sestavina” klobase). 😉
mah krofi so približno isti po celi srednji evropi, od poljske do avstrije, nemčije, slovenije
berlinerji
https://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_(doughnut)
paczki
https://en.wikipedia.org/wiki/P%C4%85czki
[/quote]
Kjerkoli sem jedla krof, ga ni tako socnega, mehkega, kot je pri nas.
Enako potica, jo poznajo marsikje, pa ne delajo niti priblizka nasi. (o, ja, znajo tudi nase vrle gospodinje spackat nekaj kao potica, ampak pustimo to).
Enkrat sem v Srbiji na neki pojedini jedla res dobro ‘strudlo’ in sem vprasala, kdo jo je delal, pa so mi rekli, da ena zenska tam iz druge vasi, da jih dela tako za ‘svadbe i sahrane’, sem ji sla narocit za domov in vprasala, kako to, da dela tako dobre potice, ker naceloma tam ne delajo takih socnih, dehtecih, pa mi je razlozila, da jo je naucila soseda, ko je zivela v Celju. Hehe, no, zdaj ima pa v Srbiji biznis 🙂
Recimo krofi v Srbiji pa morajo imeti luknjo, ce nima luknje, je sam za stran vrzt :)))
Smetanov fižol. Skuhaš stročji fižol soliš zabeliš z ocvirki dodaš izdatno žlico domače kisle smetane. Neki najboljšega. Ješ še toplega. Druga jed ki jo je moja stara mama delala kruhovi štruklji. Poprazis na ocvirkih star kruh vmesas par jajc dodaš peteršilj. Zaviješ v domače testo. Das kuhati v vodo v katero smo dodali domačo vegeto in kuhaš prbl 50 min. Štruklje smo jedli z juho v kateri so se kuhali. Božansko.