Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Nakup avtomobila

Nakup avtomobila

Zivjo. Sem studentka 2 letnika na fmf. Preko studentskega servisa dela ze nekaj casa. Prihranjenih imam 3000€. Rada bi si kupila malo boljsi avto. (Do 12000€). Zanima me ali ima kaksna avto hisa moznost financiranja za studente. Imam redne prilive. Vsak mesec od 400 do 600€. Manj kot 400€ nikoli.

Tudi v casu korone si imela dohodek 400 jevricev?

Najbolj enostavno je, da ti starsi vzamejo kredit in ti njim odplacujes.
Se bolj enostavno pa je, da kupis avto za 1500€, ostalo pa v stumf.

Torej, imaš 400 evrov priliva na mesec in bi kupila avto za dvanajst jurjev? Si sploh izračunala, koliko časa bi to odplačevala? A za hrano in stanovanje ti pa ni treba dajati?
Dvanajst jurjev ti je že polog za garsonjero kje izven Ljubljane, ne pa, da toliko spičiš za avto, ki bo, ko ga boš odplačala, vreden samo še dva, tri jurje. Upam, da te starši ne podpirajo v takem brezglavem zapravljanju.

Obrok kredita, gorivo, registracija in zavarovanje, redno vzdrževanje, pa bo šla velika večina dohodka vsak mesec samo za pleh.

Oprosti, ampak je totalna kozlarija v tem obdobju življenja in pod takimi pogoji vlagati v pleh, in se že zadolžiti čez glavo za to.
Kupi nekaj par let starega za tja do 5 jurjev, pa bo volk sit in koza cela.

V mojih časih je bil čar študentskega življenja ravno v tem, da si se vozil s staro kripo z zelo nizkimi stroški (v mojem primeru petka). Preostanek prigaranega denarja je šel za pomembnejše stvari: druženje, koncerte, kasneje tudi varčevanje za prvi flet.

greš na lizing hišo
recimo

https://www.porscheinterauto.net/leasing/
obrok za lizing na 5 let te pride 180 EUR, pri pologu 3.000

računaj še, da boš mesečno zapravila za bencin med 50-100 evri, zavarovanje z obveznim kaskom te pride še vsaj 80 EUR na mesec (nobenega bonusa, mladi voznik), obvezni servis avta letno 300 EUR (25 EUR na mesec), kar te skupaj stane skoraj 400 EUR na mesec.

zdaj pa razmisli, od česa misliš potem živet? še za hrano ti bo zmanjkalo…
res misliš, da nujno rabiš avto? ker kripam za 3 jurje jaz ne bi zaupala svojega otroka…

Pri tvojih letih se ne bi NIKOLI zakreditiral, niti pri tvojih starših ne. Sploh nikoli v življenju se ne bi zakreditiral. To je velika težava, saj je zanka kapitalizma (da si lahko privoščiš nekaj, kar si v resnici ne moreš privoščiti).

Avto dobiš čisto spodoben (tak kot vsi drugi), sam brez manj bonbončkov tudi za 3 jurje. 3 jurji so tudi tvoja trenutna finančna sposobnost, glede na tvoje dohodke.

Jaz bi na tvojem mestu naredil tako, da kupiš avto za 3 jurje, dobiš nekoga da ti svetuje ob nakupu in hkrati preostanek denarja vložiš v dober servis. Hkrati pa vedno imej nekaj rezerve, za popravila, bencin in podobno,.. stroški pri vsakem avtu so veliki. Če boš kupila avto za 12 jurjev, se boš močno zakreditirala in hkrati imela vseeno veliko stroškov.

To, da pa za 12 jurjev dobiš malo boljši avto je napačno mišljenje. Enako kot iz jurja na 3 jurje, ali pa iz 12 jurjev na 24 jurjev. Ne zapleti se v kolesje kapitalizma preveč, resno mislim.

Odloči se pa sama, saj je tvoje življenje in tvoj denar.

Pa še nekaj, če boš kupila avto za 12 jurjev, bo čez recimo 7 let ko ga boš prodala vreden le še 4 jurje. Avto, ki ga boš kupila za 3 jurje, bo pa čez 7 let, ko ga boš prodala vreden 1500.

Sedaj pa razmisli;) da ne boš dvakrat preplačala avta in delala na luft 🙂

Punca ne se hecat. Ne zaslužiš niti povprečne plače, pa hočeš avto za 12 jurjev. Kupi si tak avto, kolk keša lahko našparaš.

Kreditirati se za avto je bedarija, če nimaš vsaj 1500 mesečnega priliva.

Moje mnenje je (in tega se tudi držim), da lahko kupiš avto za max. polovico denarja, ki ga imaš na razpolago. Imaš 3000€, kupiš avto za 1500. Imaš 20 tisoč, kupiš avto za 10.
Največja neumnost, ki jo lahko narediš je, da vse kar imaš porabiš za avto. To je kot bi vrgel denar v smeti.

Nimaš rednih prilivov, to je delo preko študenta. Lahko dobiš lizing za avto vreden 6.000 ob 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pologa. Za ostale stroške, vzdrževanje, kasko in ostala jajca so ti pa že napisali.

1500€ za avto ne obstaja kreten en, za to ceno bos dubu poplavlenga jugosa iz 1998

New Report

Close