Najdi forum

Naslovnica Forum Arhiv Pravni nasveti Nakup nepremicnine v izvenzakonski skupnosti

Nakup nepremicnine v izvenzakonski skupnosti

S fantom sva skupaj 3 leta, tudi trenutno ziviva skupaj v podnajemu… Ker sem financno dosti bolje priskrbljena od njega (premozenje sem si ustvarila sama v casu zveze), bom stanovanje kupila samo jaz. Kredit, polog in vse bom placevala sama, tudi fant v stanovanji ne bo prijavljen. Zanima me ali lahko ob koncu zveze zahteva kaksen delez ali naj raje uredim notarski zapis?

Spoštovani,

v skladu z določili Družinskega zakonika je zunajzakonska skupnost dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, in ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna. Taka skupnost ima v razmerju med njima enake pravne posledice po Družinskem zakoniku, kakor če bi sklenila zakonsko zvezo; na drugih pravnih področjih pa ima taka skupnost pravne posledice, če zakon tako določa.

Za zunajzakonska partnerja velja t.i. zakoniti premoženjski režim, razen če se o vsebini premoženjskega režima dogovorita s pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerij. V tem primeru velja za njiju pogodbeni premoženjski režim.

V primeru zakonitega premoženjskega režima (če torej zunajzakonska partnerja ne skleneta pogodbe o ureditvi premoženjskopravnih razmerij), so skupno premoženje zunajzakonskih partnerjev vse premoženjske pravice, ki so bile pridobljene z delom ali odplačno med trajanjem zunajzakonske zveze. Skupno premoženje zunajzakonskih partnerjev je tudi premoženje, ki je pridobljeno na podlagi in s pomočjo skupnega premoženja oziroma iz premoženja, ki iz njega izhaja.

V kolikor boste stanovanje kupili s premoženjem, ki ste ga pridobili z delom ali odplačno v času trajanja zunajzakonske skupnosti, potem bo stanovanje skupno premoženje in bo vaš partner lahko uveljavljal svoj delež na stanovanju kot skupnem premoženju. Za primer, da želite premoženjskopravni režim z zunajzakonskim partnerjem urediti drugače, lahko sklenete pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, s katero se dogovorite o vsebini vašega premoženjskega režima, ki se razlikuje od zakonitega. V njej lahko sporazumno uredita tudi druga premoženjska razmerja za čas trajanja zunajzakonske zveze kakor tudi za primer razhoda. Pogodba mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa in se vpiše v register pogodb o ureditvi premoženjskopravnih razmerij.

Lep pozdrav,

Petra Tušar odvetnica Kotnikova ulica 28 1000 Ljubljana

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close