Najdi forum

NAKUP RAČUNALNIKA

Spoštovani!

Sem pred nakupom novega računalnika, ki ga bom rabila predvsem za pisanje, internet (kabelski), kakšne izdelave albumov, nekaj tudi za igranje igric, downloadanje glasbe, ipd. Ker se ne spoznam, kako zmogljiv bi računalnik moral biti za tako uporabo, Vas prosim za pomoč.najmanj koliko pomnilnika, GB, … Ali priporočate kak model?

Hvala za odgovore!

Odvisno koliko denarja si pripravljena odšteti, najbolje da pogledaš na:
http://www.mimovrste.com/katalog/46/namizni-racunalniki


Najboljš da najdeš tipa ki se ukvarja s sestavljanjem posameznih delov v celoto, ker imaš tako za vsak del tudi do 3 leta garancije.

To pa je res neumen nasvet. Pojdi v kakšno računalniško trgovino pa vprašaj trgovca. Izogibaj se raznih tipov ki bi ti sestavili računalnik. Ponavadi ti prodajo kakšno zastarelo robo, pa še težave imaš z garancijo.


Govorim o neposredno ali posredno poznanem človeku. Da pa se ne bom pregovarjal s tabo, se pa sam pozanimaj kje je zastarela roba. Ravno v štacunah pri že sestavljenih compih, ki imajo po vrhu ponavadi le 1 leto garancije za komplet. Pri posameznih delih imaš pa garancijo do 3 leta in za vsako komponento posebej.

Daj ne tvezi. Že 10 let delam v računalniškem servisu, torej poznam sceno. Vsakodnevno se soočam z računalniki ki so jih sestavljali razni stručkoti pa znanci itd. Ponavadi stranko ogoljufajo ker dajejo v računalnike razne stare komponente, ki jih kupijo že rabljene in prodajo kot nove ali pa slabo naložijo OS in gonilnike. Ko pa kaj crkne pa ni servisa in tudi prodajalec se več ne javi. Ravno včerej smo imeli v servisu računalnik od neke gospe ki ga je kupila kot “novega” od znanca od sodelavke.
Stručko je gospej zagotavljal da ji bo sestavil računalnik iz novih komponent ki jih kupi precej ceneje ker ima dobre zveze v trgovini.
Z računalnikom so bili problemi že od začetka, prodajalec je prišel samo enkrat pogledat računalnik se izgovoril hroščate Winse in zbrisal. Po tistem se na telefon ni več oglašal.
Ko smo računalnik odprli smo imeli kaj videti. Vse komponente so bile stare vsaj dve leti. Matična plošča je imela okvaro, zato je zmrzoval računalnik, na disku so bili slabi sektorji, niso bila naloženi pravi gonilniki itd.
Gospa je plačala za tak računalnik višjo ceno kot plačala za nov računalnik v trgovini (res pa ji je model naložil winse in ostale programe).
Glede na to da bi se tega računalnika ne splača več popravljati, sem ji svetoval da naj poišče prodajalca in zahteva denar nazaj (čeprav je že sama povedala da ji denarja najbrž ne bo hotel vrniti), potem pa gre kupit računalnik z garancijo v trgovino

Pacy računalnik kupi v kaki dobri računalniški trgovini z vsaj dveletno garancijo. Če nimaš znanja naj ti naložijo tudi Winse in gonilnike in ostale programe.

Če delaš v servisu, si pa bolj slab stručko. Sam imam popolnoma drugačne izkušnje-slabše, ker sem comp kupil v trgovini in so mi v treh letih menjali matično in grafično v garanciji in disk izven garancije. Kolegu pa je kišto sestavil in komplet stestiral RES stručko in ni imel v štirih letih niti enega problema.
Še enkrat ponavljam: dobit POZNANEGA STRUČKOTA, ne nategavčka.

Ti pa tvoji stručkoti. Verjami mi da je računalnik najbolj preizkušen če se ga naredi v seriji nekaj 100 mašin. Tako vsaj veš da je vse kompatibilno. Če pa imaš v računalniku slabe komponente (pws, mbd, hladilnik itd.) boš pa itak imel težave.
Ko jaz kupujem karkoli hočem imeti zagotovilo da če gre kaj narobe, da vem na koga naj se obrnnem in to naj bo profesionalec. Tako kot ne svetujem nakupa mobitela, TV ali bele tehnike pri raznih “stručkotih” ampak pri trgovcu, tudi nakupa računalnika ne morem.

Vsake oči imajo svojega malarja. Ampak tokrat moram podpreti stališče DRRR-a. Čeprav Zajčekd dela dolga leta na računalniškem servisu, se bo morda strinjal z menoj – ali pa tudi ne.
Menim namreč, da so računalniki, ki so na voljo na trgovskih policah, vse slabše kakovosti. Folk jih pač kupuje, ker mulčki navirajo, ko jih pot skozi blagovne centre zanese še do Bigbanga, Janusa ali Merkurja. Ne bom našteval, koliko novih računalnikov so moje stranke zamenjale takoj po nakupu, kaj se z njimi dogaja kasneje, ne vem. Ampak gotovo ne kaj dobrega – glede na zasedenost servisov v Ljubljani, Celju in Mariboru.

Vsekakor odsvetujem, da bi vam novo opremo sestavil kar nek kvazi stručko. Priporočam pa premišljen nakup neposredno v znani računalniški firmi v vašem kraju – njegova zmogljivost bo seveda odvisna od cene vgrajenih komponent, servis pa boste imeli pri roki in slabe volje v primeru morebitnih okvar bo bistveno manj.

Samo droben primer: zadnje časa kar hitro odpovedujejo DVD-pekači. Če imate servis npr. pri Acordu-92 v Ljubljani, boste morali računalnik odpeljati/poslati tja – in niti pod razno ga ne boste dobili takoj nazaj.

Pri ‘lokalnem’ serviserju pa boste počakali morda samo nekaj minutk.

Ne trdim, da so vsi računalniki, ki so v prodaji v rač. trgovinah, zanič. Vendar so me izkušnje mojih strank prepričale v to, da jim svetujem drugačen in bolj premišljen nakup. Zato se glede tega pridružujem stališču, ki ga navaja DRRR.

Tale debata o stručkotih bo pa pacy bolj malo pomagala. Seveda bi vsi najraje imeli pri roki kakšnega zanesljivega mojstra, ki bi mu brez skrbi zaupali, da ugane naše želje in potrebe in nam sestavi najboljši računalnik z neskončno garancijo. Če bi pacy koga takega poznala, potem zagotovo ne bi tukaj spraševala po tem, kaj naj kupi. Pa ga očitno ne pozna in tudi nihče ji ni nobenega konkretnega priporočil.

Glede na tvoje (ne)poznavanje računalnikov (brez zamere, pacy), mislim, da tudi tvoje zahteve ne bodo prehude in bi ti odgovarjal marsikateri od že sestavljenih računalnikov. Jaz sem štiri take nabavil v internetni trgovini za službene potrebe. Mašine so povezane v mrežo, na njih brez težav sobivajo Windowsi in Linux, meljejo pa 24 ur na dan neke silne matematične operacije in z njimi nismo imeli še nobenih problemov.

Pri izbiri priporočam, da ima vsaj 2 GB spomina, sploh če bo imel Visto. Prostora na disku tudi ni nikoli preveč, še posebej, če imaš veliko slik, glasbe ali filmov, 200 GB bi bila za začetek kar prava številka. Grafična kartica je vsekakor boljša, če ni integrirana na matični plošči. Prav pride, če ima že vgrajen čitalec raznih spominskih kartic, in še kaj bi se našlo. Če ti je pa še ohišje všeč, je pa še toliko bolje. Preden pa začneš izbirati, si vsekakor postavi tudi denarno mejo, da te ne odnese predaleč.

Hofer ima na razprodaji računalnik z 3 GB RAM-, 500 GB HDD, 2,2 GHz dual Core procesorjem, TV kartico, Wirelessom, odlično grafično in čitalcem vseh živih kartic in nameščeno Visto ter 3 leta garancije za 399 €. Če to ni poceni pa tudi ne vem…

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close