Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek nauk zgodbe o ambruških romih

nauk zgodbe o ambruških romih

Nauk zgodbe o ambruških Romih
Rado Pezdir
Rado Pezdir, ekonomist
[email protected]

V medvolilnem obdobju je slovensko javnost razburkala zgodba ambruških Romov. Brez izjeme so vsi komentatorji hiteli pojasnjevati, kakšni so Romi in kakšni Slovenci, kdo koga na razvojno – trajnostno – urbanistični ravni ne razume in kam zdaj z ambruškimi Romi. Ne preveč presenetljivo pa je, da nihče ni opazil, kako ves zaplet odlično prikazuje, da državljani te države večinoma nimajo pojma, kaj je pravna država, kaj so lastninske pravice in kaj svobodna izbira. Večina namreč misli, da je za rešitev težav dovolj ali večja količina šmarnice in pozivi k linču, ali da se ljudem, ki se odločijo živeti v gozdu, podeli posebna pravica do nespoštovanja pravnega okvira, ali pa živi v prepričanju, da mora država namesto vztrajanja pri pravnem redu raje reševati stanovanjsko vprašanje Romov.

Ambruški Kristalnacht

Povzemimo ambruške dogodke. Prebivalci tega kraja so, jezni zaradi pogostih kršitev zakona skupine Slovencev romskega rodu, zahtevali njihovo brezpogojno izselitev. V nasprotnem primeru so zagrozili z linčem. Država je takoj vskočila v reševanje problematike in ponudila, da bo Romom našla nadomestno lokacijo. Seveda so ji okoliške občine zagrozile s kristalno nočjo, če Rome po naključju naseli k njim oziroma če sprejme ponudbo kakšnega posameznika, ki bi jih naselil na svoji zemlji v občini. Tako zdaj tako država kot romski nepremičninski agent iščeta novo lokacijo.

Kdo bi si mislil, da smo že 15 let v sistemu tržne demokracije? Zakaj? Prvič, če so Romi res kršili zakone, naj jih prebivalci Ambrusa prijavijo policiji, ta pa preda primere sodišču, ki naj jim sodi po zakonu. Če policija svojega dela ne opravlja in proti obtoženim Romom ne sproža ustreznih postopkov, naj prebivalci Ambrusa vložijo tožbo proti policijski upravi in jo zaradi malomarnosti tožijo za več milijard tolarjev. To jo bo verjetno izučilo. Če sodišče dodeljuje prenizke kazni, ki dajejo tem Romom (ali kateremukoli drugemu državljanu) dober donos na izvedeno kriminalno dejanje (recimo, da v povprečju Rom pošteno zasluži dva tisoč evrov na leto, s kriminalom pa 30 tisoč evrov; potem bo, če ga dobijo in obsodijo na leto dni zapora, tudi če obdrži ta denar v nogavici in upa na nično stopnjo inflacije, v zaporniškem letu zaslužil za 14 poštenih letnih plač, kar je, roko na srce, precej dober donos), potem naj na političnem trgu lobirajo, da se zaostri kazenska zakonodaja in se denimo kraja kaznuje z 20 leti zapora, preprodaja droge z usmrtitvijo, vožnja z neregistriranim avtomobilom pa se konča z zaplenitvijo. To jih bo verjetno izučilo.

Nikakor pa v sistemu tržne demokracije in pravne države ni dovolj dobro napiti se šmarnice in na vaškem trgu pozivati k linču. To je mogoče delovalo v nacistični Nemčiji in povojni komunistični Sloveniji, ampak v demokraciji zakonodajno oblast volimo, ne pa zalivamo z alkoholom in legitimiramo z divjimi vzkliki.

In, drugič, lastninske pravice. Če Romi živijo v gozdu na svoji zemlji in v skladu z zakoni, jim nihče nič ne more. In če hočejo živeti v kartonastih škatlah, piti vodo iz luže in po kosilu poležavati v jarku, oblečeni v zajčje kože, je to stvar njihove svobodne izbire. Če tega ne prenesete – pa kaj? Koga briga? Če ne živijo na svoji zemlji in če kratijo vaše lastninske pravice, pa jih prijavite policiji. In če to ne deluje, lahko za zadovoljitev svojih pravic izberete že omenjeni legitimni poti. Ne morete pa groziti kot kaki rasistični supremacisti. Še več, če se nekdo odloči, da bo na svojo zemljo naselil Rome, je to njegova osebna odločitev in noben sklep nobene občine ali države mu tega ne more in ne sme preprečiti in mu omejiti svobodnega razpolaganja z lastnino. In če tako naseljeni Romi delajo kaj nezakonitega, jih prijavite policiji, ne morete pa jim prepovedati, da se na določenih ozemljih naselijo, če imajo za to legitimno pridobljeno pravico. Edini mehanizem, ki bi jim lahko to preprečil, je cena nepremičnin. Ampak nepremičninskega trga v Sloveniji nimamo.

Zakon B namesto pravne države?

Najbolj od vseh pa se neumno vede (če pustimo ob robu opozicijo) vlada. Denimo, da Romi res kršijo lastninske pravice in imajo na sebi veliko nekaznovanih zločinov. Če je tako, je skrajni čas za brezkompromisno čistko v policiji in sodstvu, ki z nesposobnostjo ogrožata življenja prebivalcev Ambrusa. Če so kratene lastninske pravice, jih začnite zagotavljati in jih ne tolerirajte v imenu ohranitve kulturne krajine, ki naj se izraža tako, da si nekateri lahko prilastijo lastnino drugih.

Toda realnost je taka, da nobena vlada doslej ni bila sposobna zagotavljati nedotakljivosti lastninskih pravic in zaščititi pravne države. Zato ni čudno, da zdajšnja vlada ponuja beden nadomestek za svojo neučinkovitost in igra romskega nepremičninskega agenta. Kaj nam s tem sporoča? Prvič, lahko živite zunaj zakona, naredite vse, kar vas je volja, in ko bodo nastale težave, vas bomo brezplačno preselili na novo lokacijo, pa bo. Morate se le oklicati za manjšino in imeti kar se da neobičajen življenjski slog. In, drugič, če se dogajajo kršitve zakona in motnje lastninskih pravic, to dopuščajte nekaj časa, potem pa se napijte šmarnice, pojdite na vaški trg in začnite groziti z masakrom. Ni se vam treba mučiti s kolesjem pravne države niti se ne obremenjujte z lastninskimi pravicami, samo zahtevajte, da država z intervencijo uresniči vašo voljo. Nauk? Posilila vas je država, pa tega še veste ne. Ker se ne gremo več pravne države in ne verjamemo več v nedotakljivost lastninskih pravic. Niti naključno. Kršite lahko zakon, kot vas je volja, pa boste dobili novo nepremičnino, še več, levičarji jo bodo zahtevali namesto vas. Organizirajte vaške straže, napijte se žganja in šmarnice in se za medije slikajte z vilami v roki, pa bodo izselili vam neljube sosede ali pa jim prepovedali kupiti nepremičnino v vaši bližini, še več, desničarji vam bodo poslali pismo podpore. Pustite vendar pravni red, to je tako neživljenjsko …

Sodrga

Kdor se še vedno čudi, da se v Sloveniji težave rešujejo brez upoštevanja mehanizmov pravne države, je naiven. Pravna država v Sloveniji nikoli ni bila noben dejavnik in je bila tu samo zato, da smo lahko tujini trdili, da nekaj takega obstaja tudi pri nas. Lastnina pa zato, da se lahko odtuji. Raje se je ves čas dogovarjalo mimo vseh zakonov, kradlo, prerazdeljevalo in pobijalo. Medtem pa smo bili najbolj trpeč in nesrečen narod na svetu, ki se mu dogajajo največje krivice. Pa čeprav smo kolaborirali z vsakim okupatorjem, ki se mu je dalo tukaj ustaviti, postavljali spomenike najrazličnejšim klavcem (Napoleonu, Titu), jim posvečali ode (Stalinu, Mussoliniju), naši heroji pa so pobijali otroke in ženske (mariborska krvava nedelja, ki jo je uprizoril Rudolf Maister), ter klali in ropali vse po vrsti (medvojni in povojni komunistični poboji, povojni genocid nad Židi, povojni procesi in drugo).

Zamislite se, kam vse to v resnici vodi. Predvsem pa se ne čudite, da imate dolenjske gozdove polne kriminala, različnih tihotapcev in preprodajalcev mamil na eni strani in ljudi, ki za nekaj sto tisočakov mirne vesti mečejo bombe v romska naselja na drugi, če se požvižgate na pravno državo.

Rado Pezdir je raziskovalec na FOV v Kranju.

Ljudje, ki nimajo česa zgubiti, si lahko privoščijo vse.

Sloncek

''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''

ta res nima pojma – policija zraven ni upala, ne da bi reševala težave. Naj nekdo drug, prosim, živi 12 let zraven Strojanovih, pa se bomo potem pogovarjali.
najlažje je rečt – sodrga nestrpna, dat neke rešitve, ki so lahko samo v glavi nekega intelektualca zrasle …
pa še nekaj – na nobeni dolenjski vaški straži ni šlo za pijančevanje in mahanje z vilami; kar me je presenetilo, ker na Dolenjskem cviček običajno teče ko Niagara;

“Denimo, da Romi res kršijo lastninske pravice in imajo na sebi veliko nekaznovanih zločinov.” Denimo? Ne, ljudje si tam v Ambrusu izmišljajo zgodbice tako za lahko noč …

to, kar trdi tale kolumnist/ekonomist kaže, da se lahko ob problematiko z Romi spotakne vsak, ki ima 3 minute časa, iz fotelja…

T.

PS: mimogrede, me prav zanima, kaj imajo zdaj povedat tisti, ki samo na Dolenjce kažejo s prstom, kako nestrpni s(m)o – ne na Igu, ne v Sostrem jih niso pričakali z odprtimi rokami … pa je to kao “civilizacija”, glavno mesto, razsvetljeni, strpni, ne pa “kmetavzarska” sodrga, ki maha z vilami …

V samem bistvu članka ima avtor prav.

Tukaj je odpovedala država na celi črti. In tisto o nedelovanju policije in sodstva je čista resnica. Takole odseliti manjšino na pobudo večine, pa tudi ni v skladu s pravno državo. Rome v taki “izdaji” kot so v Ambrusu jih noče nihče za soseda. To je logično. Država bi jih morala z raznimi ukrepi spremeniti. Na to je opozarjal avtor članka. Pa jih ni.

Končna posledica vsega je, Kot tudi piše v članku, da se lahko takole večina obrne proti manjšini ali posamezniku in mu prepove to ali ono.

Še en bolj bizaren primer, ki pa ni čisto nemogoč. Če se Hajder odloči napoditi Slovensko manjšino iz Avstrije??? Dela že na tem.

Saj je samo še enkrat povedal to, kar bi moralo biti vsem jasno. Tudi če sta policija in sodstvo zatajila, ne moremo in ne smemo sami kaznovati domnevnih kriminalcev.

Ambrušanom in vsem ostalim bi predlagal demonstracije pred notranjim in pravnim ministrstvom, saj od tod izhajajo vse njihove težave. Primer Strojanovih je le posledica slabega delovanja teh organov.

pa lahko bi še drobničevo ministrsvto za socialne zadeve omenili – če jaz ne pošljem mojih otrok v šolo mi jih bodo kaj kmalu vzeli in dali v rejo – strojamom jih očitno niso

New Report

Close