Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Navadni oleander v lončku – kaj naj naredim?

Navadni oleander v lončku – kaj naj naredim?

Kupila sem navadni oleander v lončku, ker mi je bil na izgled zelo všeč. Postavim ga v dnevno sobo in sem nadvse zadovoljna.
Potem pa grem malo poguglat o tej prečudoviti rastlini/ grmu in glej ga zlomka, povsod svarijo pred tem, da je zelo strupen.
Če mali otrok samo prime za njegov list in potem poliže ta prst – lahko bruha.
Omg?
Zdaj me je pa čisto minilo prvotno navdušenje.
Če ga bom zalila ali ga obrezovala se lahko še zastrupim?

Pa še to …. nekje piše skromno zalivati, drugje obilno.
Vaše izkušnje z oleandrom?
Kaj naj naredim, vaš nasvet?
Lp.

Ali ima majhne otroke (s tem mislim predšolske)? če ja, potem ti svetujem da ga nekomu podariš. Če so otroci večji, jim razloži, da se ga ne dotikajo. če ga zalivaš se nič ne zgodi. Ko ga obrezuješ, si natakneš rokavice. Z rokavicami si ne šlataš po obrazu. Ko končaš si dobro umiješ roke.
Jaz jih imam v loncih, ki pa so v teh časih že postavljeni ven. Noben od nas se še ni zastrupil pa imamo otroke. V dnevni sobi jih ne bi imela. Zalivam jih bolj malo, razen ko je zunaj poleti suša.

Oleander bi imela zunaj in morda za otroke naredila tako simpatično opozorilo/oznako da je strupeno. Sicer oleandri kot okrasna rastlina krasijo marsikatero teraso restavracij ali pešpot, pa se nihče še ni zastrupil. Majhnih otrok tako in tako nikoli ne puščamo brez nadzora, tako da ne bi se ga znebila zaradi tega, ampak bi primerno zaščitila.. morda z nižjo ograjico ali postavila v kotiček, ki ni lahko dostopen.

pa od kod si prišla na idejo, da bi že dotik oleandra bil tako nevaren?
zaužitje rastline je nevarno, sam dotik gih ne.
pa kolikor imam izkušnje z majhnimi otroki, glih ne hodijo po stanovanju in ližejo rož.

Moja teta je imela vsa leta dva oleandra postavljena kot stražarja ob vhodu v hišo. V vseh letih se ni noben otrok ne zastrupil in ne umrl. Če ne vzgajaš razvajencev, se da otrokom marsikaj dopovedati.

Ja, malo hecno se sliši tole, da je imela teta postavljena Oleandra kot stražarja ob vhodu v hišo.
Samo nekateri mistiki dejansko trdijo, da Olenader odganja oz. izniči negativno energijo.
Torej ščiti tam kjer je postavljen.

Mi smo tudi imeli dva ogromna oleandra ob vhodu. Ne v loncih, kar zunaj posajena. Če si na Primorskem zimo preživi zunaj brez vse zaščite, drugje menda ne. Oleandra sem redno obrezovala, čistila, negovala brez rokavic in nikoli nobenih težav. Čaja iz oleandrovih listov pa ne bi pila 😉

koliko ga je potrebno zalivati
je polsenčna lega v redu

Mi jih imamo nekaj. V tegelcih, so kar veliki in stari. Ze kak mesec zunaj, pred pozebo gredo notri. Zalivam jih redno poleti, pozimi malo manj. Sicer niso ravno ljubitelji vode, ampak so pac v tegelcih in zato jih je treba zalivat veckrat, kot bi se to zgodilo v naravi. Ko so zunaj, so na soncni legi. So zelo strupeni. Ko sem hcerki rekla, naj mi prinese lovor, je prinesla oleandrov list pomotoma. Umila je roke in ni bilo nic. Sem ji uspela dopovedati, da je strupen, se ga ne dotika – razen, ko ga zamesa z lovorjem:) hb ga potem ni dala v rizoto;)

Zadnji stavek pa zmaga. 🤗
Samo vprašala bi te, ali je 1 krat tedensko za olenader v tegelcu dovolj zalivanja, če ni direktno na soncu? Mogoče je dovolj 1 krat na 14 dni, ker praviš, da niso ljubitelji vode?

Ups, se tole bi vprašala glede zalivanja v tegelcih ….
Se zalije pošteno, tako, da je zemlja ornk namočena, ali bolj malo, ravno toliko, da dobi malce vode?

Ali lahko oleander upliva na sosednje rastline.

Poleg oleandra imam posajen mandljevec. Vsako leto lepo cveti, potem pa vsi listi odpadejo. Sicer sumum na cvetno monilijo, vendar pa bi rad potolažil ženo. Boji se namreč oleandrovega strupa.

Lep pozdrav.

BABILON

Ko sem bila majhna, smo jih imeli ene deset na balkonu v tistih tavelikih loncih od zemlje. Zraven pa sod za dež in zalivanje. Poleti rabi ogromno vode. Se pa premalo ali preveč pozna na listih. Zalivati ga je treba z mlačno vodo.

Oleander je res zelo strupen. Listi so strupeni na dotik, dobiš izpuščaje. Če imaš majhnega otroka, ga podari nekomu. Jaz ga imam na morju, sem ga obrezoval, kjer je prišlo do stika s kožo, sem imela par dni izpuščaje

New Report

Close