Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek ne vem več kaj

ne vem več kaj

Imam 4-letnico, ki pa zadnjih 14 dni, ko gre na WC priteče, da ji je par kapljic pogegnilo in da ima mokre hlačke. Ajde, parkrat toleriraš, ampak 4x in večkrat na dan?

Ker vas je na tem forumu veliko in ima (je imela) mogoče katera podoben problem, prosim za vaš nasvet.

Hvala.

Glede na to, da se to dogaja zadnjih 14 dni, je mogoce povezano z mrazom. Mogoce se je prehladila ali pa ji ne uspe dobro se obrisati, pa so hlacke mokre.

mi mamo 3-letnega fantka, pa se tud na vsake tolko časa nardi, da je “pika” na hlačkah. Sem pa tja kake par dni skupaj, tud večkrat na dan.
Pol je pa spet dober. Ne vem, kaj je to.

“Nč hudga”, pravi naš. “A bova preblekla?”

no, pred nekaj dnevi sem iskala nasvet v zvezi s tem, pa mi je ena mamica odgovorila, da je deklici dala mini vlozek in da je cez kaksen mesec nehala. Jaz sem iskreno povedano ze zelo zaskrbljena, ne znam ti pomagat, razen tega, da nesi urin v laboratorij, pa bodo morda kaj videli. Pri nas ni bilo nic! Pa imamo stalne tezave zdaj ze slab mesec dni. Ti kopiram post, da bos videla za kaj gre:

Pozdravljeni!

hcerka ima nekaj casa problem in sicer, da ji uhaja urin. To se dogaja podnevi in ponoci, tako da ponoci vcasih zamenja tudi po dvoje ali troje hlacke oz. spodnje dele pizamce. Res je, da ne prenese, da bi imela niti malo mokrih gatk, ampak to ne nore biti razlaga. Pediatrinja ji je kljub negativnim izvidom vode predpisala primotren, ki pa ji (vsaj obcutek imam tak, nic ne pomaga). Zgleda pa tako, da jo nenadoma prime lulat iz ene sekunde v drugo), se zvije na tla in caka (verjetno zadrzuje), rezultat pa je nekaj kapljic na gatkah. Dobili sva tudi canesten (ces, da ima glivice). Z vsem tem se zdaj zdraviva, efekta pa ni se nobenega. Canesten uporablja zdaj 1 teden, primotren pa 5 dni. Pediatrinja mi je opisala grozne preiskave na nefroloski kliniki, seveda bi se jim rada izognila, zato sprasujem, ce je imel kdo podobne probleme in kako ste jih resili. Aja, hci je stara 5 let, kar dolgo je rabila, da je tudi ponoci postala suha, pa vendarle ji je uspelo in do pred kratkim je bilo vse v redu. Zdaj p naenkrat to. NAj povem, da sem psihicne vzroke ze raziskovala, pa ne morem nic ugotoviti, saj v druzini ni kaksnih sprememb, ki bi lahko vplivale na otroka na tak nacin. Sodelujem tudi z vzgojiteljico v vrtcu, ki tudi ne more potrditi kaksnih “travm”.
Zdaj me ze zelo skrbi, kaj bi tolahko bilo in prosim za kakrsenkoli nasvet!
Hvala in lep pozdrav!

Podobno se je dogajalo pri moji nečakinji. Je pa trajalo zeeelo dolgo. Vedi, da otrok ni nič kriv.

Pri nas pa je bil naš (zdaj 4-letnik) suh pri dobrih treh letih. Suh je bil recimo dobrega pol leta. Potem pa – kar čez noč, sredi poletja, mu je začelo uhajati. Preoblačili smo ga tudi po 5x na dan. Pa ne da bi mu ušlo le par kapljic, polulan je bil po dolgem in počez. Nekaj časa smo to mirno tolerirali, potem pa smo večkrat tudi vzrojili – zaradi jeze in zaradi skrbi. Dvakrat so mu v tem obdobju v laboratoriju pregledali vodo, ki pa je bila b.p. Pediatrinja je rekla, da naj počakam do 4. rojstnega dneva, če pa do takrat ne bo bolje, ga bo poslala na preiskave.
Zdaj pa je že kakšnen teden veliko bolje. V tem obdobju sem ga morala preobleči morda le enkrat. Lahko bi rekla, da je prišlo do spremembe čez noč. Morda se prehitro hvalim, a upam, da bo zdaj vse v redu. Za ponoči pa še dvomim, saj je zjutraj plenica čisto polna. Tako da je zaenkrat suhost čez dan zelo velik napredek. Za noč pa bomo še malo počakali…

Mi imamo 6 letnika in pol (hodi v šolo) pa to počne. Začelo se je letos aprila, najprej na dvorišču v vrtcu, češ da ni bilo blizu stranišča, zdaj pa to traja že od takrat. Vsak dan so hlačke vlažne, večkrat pa se kar polula, tudi kar med poukom. Veliko smo se z njim že pogovarjali, pa kaj dosti ni pomagalo. Zdaj sem se kar vdala v usodo in samo čakam kdaj se bo začelo kakšno zasmehovanje. V šoli ima rezervna oblačila, ampak vedno se niti ne preobleče. Junija sva šla do zdravnice, dali pregledat urin (b.p.) in vseeno dobili antibiotik (čeprav mi ni bilo čisto nič všeč vse skupaj), ker kao gre lahko za skrito vnetje, zraven pa še sirup za gliste, ki pa jih tudi nismo imeli. Vse skupaj mi je bilo malo mim, ampak vse smo pojedli, stanje pa se ni izboljšalo. Zdaj ga vsi vprek opozarjamo naj gre lulat, vsaki 2 uri, kot je rekla nefrologinja (kjer sva v obravnavi tudi zaradi nočnega močenja). Poskusila sva tudi s kakšnimi prepovedmi v smislu, da ne bo šel tja in tja ali da ne bo igral igric, če se bo polulal. Včasih pali, včasih ne. Enostavno čakam ali bo kdaj minilo, če prej ne v puberteti ko bo šel na zmenek :)))

P.S.: Tako kot imam za dojenčka s seboj rezervna oblačila, tako on nosi svoj ruzak s seboj, če gremo recimo v trgovino ali kam na obisk, ali če gre kam na rojstni dan.

Nisem noben strokovnjak. Toda moja sestra je vzgojiteljica in ona pravi, da je za majhne otroke v bistvu najbolje, da jih navadiš na redno lulanje, naj se to sliši še tako čudno. PRi nas to počnejo pri jasličnih otrocih, potem pa vglavnem ne več. Ampak lahko je zelo preprosto. Lulat, ko prideš v vrtec. Lulat pred sprehodom, po sprehodu, pred kosilom, pred spanjem, po spanju, pa preden se gre kamorkoli ven, ne glede na to, koliko časa je minilo od zadnjega lulanja. Tako ni lulanje za otroke prav nič stresno, ni jim treba v zadnjem trenutku teči, pa tudi možnosti, da bi kaj ušlo, je manj.

Pa ni treba, da vsi vprek opozarjajo, preprosto se ga vsake dve uri (ali na uro in pol, če je sila) pošlje na stranišče. Ne kot kazen, ampak kot reden obred, kot umivanje rok pred kosilom ali umivanje zob pred večerjo. Vem, da se otroci večkrat branijo, da ne bodo šli (če se ravno lepo igrajo ali kaj podobnega), vendar je treba najti način, kako to doseči – brez pregovarjanja, da ne dobijo tistega občutka, da NAM delajo uslugo, če grejo na stranišče. Mogoče bo kaj koristi.

Hvala za odgovore

Smo se včeraj popoldne dolgo pogovarjale …………..

………. naslednje lulanje OK …………., zvečer pa spet ……………..

sama pri sebi sem sklenila, da bom tolerirala in bomo pač preoblekle in bo mogoče pozabila na to ……..

LP

ja, nasemu je tudi nefrologinja lepo razlozila, da mora iti brez ugovarjanja lulat, ko mu recemo, a kaj ko je vedno tak upor. Po vrhu pa se zlaze, da je sel lulat in ga moram kontrolirat, ce je res sel. Ah, kot nocna mora.

Moj mož je na nekem predavanju med drugim slišal, da imajo otroci na jesen in pozimi večkrat težave z uhajanjem urina, ker ga je enostavno več, saj se manj potijo, na stranišče pa gredo itak šele, ko je res nujno in ne morejo več zadrževati. Dober nasvet je dejansko, da gre na vsake toliko na stranišče, obvezno pred vsakim odhodom ven, pred spanjem, pred obiskom, itd.
Podobne težave ima tudi moj štiriletni sin, vendar zlasti ponoči. Se pa zgodi tudi čez dan, da se malo polula, preden mu uspe priti do školjke. Če se polula dve ali tri noči zapored, mu predlagam pleničko, ker mu je skrajno zoprno, če se polula, in se zaradi tega zelo razburi. Čez nekaj dni pleničko spet damo stran in je (dokler je). Aja, pa zvečer se z lulčkom zmenita, da ga bo ta poklical in zbudil, če bo treba iti lulat:).

naša pa hodi na WC, pa se to vseeno dogaja.

Jo vprašam, če jo tišči, je ne, a za dve minuti že leti ………, žal pa kakšna kapljica na hlačke.

Upam, da bo minilo

New Report

Close