Ne želim da bi si otroci v mansardi naredili stanovanje
Avtorica hiša je vajina, torej odločata vidva kdo bo v njej živel. Če imaš prav ali ne, ne bom komentirala. Ne razumem pa, kaj bi se naj ti prilagajala, če daš mansardo otrokom- saj bodo živeli zase in po svoje.
Jaz nekaterih res ne razumem. Otrokom bi dali mansardo, ampak večina vas ne razume, da če ste jim nekaj dali, je to zdaj njihovo in se nimate pravice vtikovat kaj oni počnejo s tem. To pa je problem, ker se ne želite sprijaznit s tem, da ni več celotna hiša vaša in zaradi tega pride do trenj med mladimi in starimi. Če si nekaj dal, pusti, da si človek uredi stvari po svoji želji, ne pa da bi še vi kar do smrti dirigirali mladim kje naj imajo postavljen kak kos pohištva.
Moj sin ima željo biti v mansardi. Lepo sva se dogovorila, da ima svoj vhod, vse ločeno in brez uletavanja en k drugemu brez predhodne najave. Kaj bo on delal v mansardi, me ne zanima, ker bo to njegovo . Dogovarjava se samo za okolico in vzdrževanje zunanjosti hiše. Je odrasel človek in ko bo v mansardi, bom nanj gledala kot na najemnika kateremu nimam kaj pametovati. Če je spoštovanje med mladimi in starimi, ni problemov bivanja pod skupno streho. Samo večina starih ne premore spoštovanja do svojih otrok, zato pa pride do trenj.
Scgy, 05.12.2022 ob 14:10
Sem čudna ali sebična? Vsi starši planirajo, da bodo odrasli otroci naredili stanovanje v mansardi v njihovi hiši. . Jaz pa tega ne želim, niti mož ne. Dali jim bomo ali gradbene parcele za graditi ali pa jim kupili stanovanje v Ljubljani. Ne želim pa biti vpeta v njihov način življenja, jaz tako delam, oni drugače, tamlada bi spet hotela svoj red, pa bi bila trenja. Dovolj trenj sem imela v življenju, v pokoju želim imeti mir. Lahko pripeljejo občasno vnuke, stalna varuška pa ne bom. Moja hiša moja pravila. Naj grejo na svoje in si postavijo svoj način življenja. Ne rabiva z možem niti pomoči na stara leta, takrat bova plačala DSO , ne pričakujeva da naju bodo otroci rihtali.takrat bodo še vsi v sluzbah. Prodali bomo hišo ko ne bomo več zmogli vsa dela. Pa gremo v stanovanje. Kaj mislite vi?
Imate prav, da naredite tako, kot je vama z možem prav. In res je, da če bi živeli tamladi v mansardi pri vas bi vas izkoriščali za varstvo otrok, ko boste upokojeni, če ne že prej pa morda tudi za to, da jim kuhate itd. Vsaj večina današnjih mladih je žal prekomot.
MojeMnenje*, 05.12.2022 ob 14:14
Jaz mislim, da boš končala sam in osamljena, in se čudila, zakaj te nihče ne obišče, ma kaj obišče, tud pokliče ne…
Se ena k bi svoje otroke vecno ujckala ali pa si ta ujckan otrok? Ce se ne znas osamosvojit ali pa tvoji ne, potem si krepko zgresila pri vzgoji/oz tvoja mati 🙂 in otrok nimas zato da na stara leta nekdo skrbi zate ali te obiskuje…to imas s korektnim odnosom in vzgojo. Taki ste govno te druzbe, ker ne znate imeti pristnih odnosov, ampak si jih raje kupite. Mrš
Khgg, 05.12.2022 ob 14:58
Avtor ima popolnoma prav. Sama bi naredila podobno. Tisti, ki se zgražate in mislite, da vas bodo otroci pustili osamljene ste res bedaki. Že večkrat videno koliko nesoglasij je v bajti, kjer so mladi in stari skupaj.
Pri takih ves, da nimajo dobrega odnosa z otroci in da so ene sebicne riti. Otrok ti ni prav nic dolzan.
BRAVO!! Niste cudni. Kot berem zgoraj boste otrokom resili v celoti ali pa delno stanovanjski problem, poleg tega pa ste / boste poskrbeli tudi zase,ko boste starejsi. In tako ne boste v breme otrokom.
Otroci so vam lahko samo hvalezni! Veliko srece in zdravja vam zelim in uzivajte v pokoju sami, z mozem, otroci, vnuki ,prijatelji …
Je že stara tema, a vseeno aktualna – zdaj, ko je res stiska za stanovanja za mlade družine.
Mladi da dobijo kredit je misija nemogoče. Cene so šle gor nenormalno. Ljubljana in obala sta dragi lokaciji kot Dunaj ali Berlin. Najemnine tudi oderuške.
Vsi trdijo,da mladi in stari skupaj ne pašejo. A ja? A na stara leta v DSO? Ni kadra! Ni negovalk, ni osebja na sploh, penzije mizerne, kako boš plačal oskrbnino, sploh, če boš nepokreten, ti pripadajo zgolj tri plenice na dan….
Včasih so živele generacije v eni hiši tudi zato, ker je bilo bolj praktično, stroški se delijo, skrb se porazdeli.
Zanimiva razmišljanja. Kar z nekaj avtorji sem se strinjala in še razširila svoja stališča, kako se ne smeš obnašati kot starš – otrok. Sama si zelo želim, da bi vsaj eden ostal doma, ker kmetija zahteva veliko dela in 24-urno prisotnost. Ne moreš zakleniti vrat in oditi na dopust. To ne gre. Skušam jim ustreči po svojih najboljših močeh. Morebiti sedaj tega še ne znajo ceniti, kasneje pa bodo. Moram pa reči, da sta tako otroka kot njuna fant in punca zelo spoštljiva, pripravljena vedno pomagati in predvsem znata pohvaliti dobro pripravljeno hrano in se zanjo tudi zahvaliti. Ni mi težko jih postreči, prinesti na mizo, pogreti hrano, vprašati, kaj naj skuham oz. kdo pride domov. Včasih pridejo vsi, včasih 1, 2, 3. Zelo sem vesela tudi, da se oba para med seboj razumeta. Ja, imajo možnost bivanja doma, tudi stroškov nihče ne plačuje, jaz pa si že hranim za dom, ko jim ne bom več koristna oz. ko ne bom zmogla pomagati in jim zaradi služb ne bi bila rada v breme.
Avtorica ima več kot prav. Osebno mulcem ne bom kupoval niti stanovanj, pač pa dobijo nekaj za start, preostalo pa: zasluži si. Sem delal nekaj let 24/7 da smo odplačili nakup doma in od takrat naprej potujemo in si kaj privoščimo ter devamo na stran na stara leta. Tako kot sva si midva morala na začetku “trgati od ust”, da je šlo in trdo delat, da sva prišla do služb, ki jih imava danes, tako naj tudi mulca začneta na dnu. Bosta znala vsaj cenit, kar bosta dosegla. Drugače je easy come, easy go. Tako ali tako, pa oba učimo, naj nimata otrok in se predvsem čimprej spokata v kakšno tujo državo sprobat lajf.
Stari in mladi niso za skupaj – in ni ga čez za bit na svojem, kjer imaš mir in tako kot tebi paše. Da bo men en sral po glavi, kdaj to, ono, tisto, levo desno. Ne, še enkrat ne in potem še enkrat ne.
Sam sem imel srečo, da smo kupovali dom ravno v času krize in je bila obrestna mera đabe, cene pa precej padle. Da bi ga moral kupit sedaj (čeprav se kredit nebi kaj sila poznal) mi na kraj pameti ne pride, da dam toliko da dom – nepremičnine so precenjene. Razmišljal bi o parceli in nato mobilni hiški ali kakšni podobni rešitvi in še bolj užival življenje, kot se ga. Gradit stene in se kreditirat za 30 let kar nekateri počnejo – thank you, but no thank you. Raje žvim v prikolici in uživam v drugih stvareh.
Mi smo pred 6 leti kupili dvojčka s tastom in taščo. Odlična odločitev. Smo dovolj blizu, da si lahko pomagamo, a hkrati dovolj ločeni, da si ne gremo na živce. Čeprav smo sosedi se včasih po nekaj dni sploh ne vidimo. Plus pa je, da vnuka (11 in 13 let) imata stare starše blizu, pa ne za varstvo. Tega nismo izkorišali niti prej, ko sta hodila v vrtec in prvo triado. Sta počakala v varstvu oz. kasneje bila sama doma in vedela, da je babi blizu če je kaj narobe.
Jaz581, 05.12.2022 ob 14:54
Pri enih je to prav navada, da so vsi na kupu, v naši ulici imajo hišo 200 m in notri živijo že 3 generacije, jaz ne vem kako to razmišljajo. Pa je denar, oddajajo v Ljubljani, imajo stanovanja, in Majo gradbene parcele, ampak to so vsi na kupu doma, kot da ne vidijo nič drugega . Nihče si hiše ne zgradi,.ampak si en stik malo prebelijo, pa kar živijo v takem, pa imajo gradbene parcele. S prihranki pa raje kupijo stanovanje v Ljubljani za oddajo. Ne razumem , jaz bi zadnji cent dala za to da bi bila na svojem in imela lepo
Vsakemu svoje…zakaj bi morali oni živeti v skladu s tvojimi pričakovanji?