Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Ne znam kupit oblačil za dojenčka

Ne znam kupit oblačil za dojenčka

Sem prvič noseča, tudi v družini bo otrok prvi vnuk in v krogu kolegic sem prva. Vse stvari sem nekako še pripravila, edino pri oblačilih sem čisto obupala.

Prva misel je bila, da kupim rabljena oblačila, ker jih otrok hitro preraste. Kupila sem en zelo slabo ohranjen paket preko Bolhe, poslano po pošti. Na slikah je izgledalo še kar v redu, v živo pa oblekice vse zelo sprane, razvlečene, z manjkajočimi gumpki, luknjicami, nitkami… in polno dlak (mislim da psa). Sem dala vse skupaj v smeti, ker to ni več za uporabo. Istočasno sem tudi preko Bolhe kupila še en paket oblačil, tukaj sem sama naredila napako. Zelo lušna oblačila, ampak precej neuporabna. Kompletki za kakšno slikanje, posebno priložnost, osnovnih kosov pa čisto premalo. Po teh dveh slabih nakupih sem bila bolj pozorna in sem spremljala ponudbo rabljenih oblačil in sem ugovotila: če je ugodna cena, so običajno oblačila že precej dotrajana. Precej je ponudbe nepraktičnih kosov, lepih kompletkov, ki jih v bistvu sploh ne potrebuješ oz. mogoče enga ali dva. Oblačila, ki so dobro ohranjena, ponavadi nošena pri enem otroku, imajo v primerjavi z novimi kar visoko ceno, recimo nov bodi je samo za 2eur dražji od dobro ohranjenega rabljenega. Saj po eni strani razumem, otrok je bodi oblekel mogoče 3x, mu je bil premajhen, seveda ga mamica ne bo prodajala za minimalno ceno.

Po vsem tem sem se odločila, da kupim par kompletkov novih oblačil. Gledala sem popularne znamke, h&m, c&a.. In naročila nekaj pri h&m. Ta oblačilca imajo tako čuden vonj 🙁 Kot po neki kemiji. Sem pustila vse etikete gor in samo odložila na polico, da se malo prezračijo, pa še vedno smrdi po kemiji. Me je čisto minilo, da bi sploh oprala in kasneje to oblekla dojenčku. Bi najraje kar vse poslala nazaj. Ampak glede na to, da je h&m zelo popularna znamka, tega se veliko nosi, očitno mamice ne moti. Sem pogledala ponudbo v BabyCentru, no tam so oblačilca res lepa in v trgovini ni bilo nobenega čudnega vonja, je pa vse precej drago, sploh od slovenskih proizvajalcev, kjer se prodajajo bodiji samo posamezno in ni večjih paketkov po na primer 3 ali 5 kosov. Sem malo preračunala in bi za nek začetni komplet bodijev, žabic, pajackov dala več kot 100eur.

Jaz se počutim popolnoma nesposobno glede oblačil. Ali mi lahko napišete, od kje ste vi dobili oblačila za dojenčka? Ste kupili novo, kje ste kupili, koliko ste dali za nove oblekice? Ali ste kupili rabljeno, kakšna je bila cena in ohranjenost? Za vsak nasvet bom zelo hvaležna.

Kupi na hm in veckrat operi.

Tudi če so oblačila dobro ohranjena, a rabljena, malo cenejša, so za otročka boljša, saj so že parkrat oprana.

 

Če te prav razumem, si nova kupljena oblačila samo shranila, ne pa tudi oprala? Si sploh imela namen jih oprati?

 

Moji otroci so že toliko veliki, da smo si takrat samo sodelavke, kolegice… predajale oblačila, nismo kupovali prek interneta.

 

Se mi zdi, da si malo razvajena in bo tak tudi tvoj otrok. Saj z Bolhe oblačilca ipd. lahko ima za doma. Tiste iz h&m pa kot so ti že rekli, operi.

Osnovna oblačila nevtralnih barv sem kupila pri slovenskemu proizvajalcu Clar (bodije in žabice št. 56-68, majčke, hlače). Te robe sem imela res veliko in v vseh izvedbah; dolg rokav, kratek rokav, bodi na preklop, klasičen bodi, žabice s stopalkami, žabice brez. Prala in prala, še vedno kot novo.

Tudi trenerke so bile Clar, veliko tudi Next, ker je izbire veliko, kvaliteta zadovoljiva, pakiranja ugodna.

H&M, C&A, …, nisem kupovala. Od slovenskih proizvajalcev sem pogosto kupila na otroskaoblacila.si, kjer so kdaj naredili tudi kaj po želji za isto ceno, kot v spletni prodaji.

Podpiram slovensko :-).

 

Je vseeno kakšen vonj ima, itak boš morala za novorojenčka vse preprati z čimbolj dojenčkom prijaznim praškom in brez mehčalcev. Mi smo pri prvem dobili zelo  rabljena oblačila od kolegice, kar precej preprana in zdelana, tako da smo sproti dokupili bolj praktične bodije v Lidlu in Hofru. Prav veliko se ti pa v najmanjših številkah ne splača pripravljati, saj se nekateri rodijo malo večji in kakšno številko preskočijo.

Dobila nisva 0 in kupila vse sama, obupno pa je bilo takrat kupovati rabljeno, sploh ce ne ves spola…čisto vsa nova oblacila so imela nek vonj ne glede na to, kje sem jih kupila…oblacila sem vsa po barvah zlozila in jih namocila v vodo z res malce praska in jih pustila najmanj en dan. Po barvah zato, da se med sabo ne obarvajo. Ker vse razen belih, spusti barvo … Potem pa sem jih oprala z malce praska na najdalsem ciklu na 60, z vsemi moznimi dodatnimi funkcijami, ki jih je bilo mogoce uporabiti…predpranje, dodatna izpiranja…posusila in jih se enkrat preprala brez praska…ja mogoce za koga usekano ampak res mi ni bilo to za dajat na kozo novorojencka….tko ti povem da oblacila ki sem jih kupovala so bila iz H&M, pa babycentra aja pa iz Next-a in George …takrat se ni bilo neki velik izbire drugod pri nas…moja oblacila so romala okol in se vedno jih je 3/4 uporabnih. AMPAK zdele je sorodnik v pricakovanju in sem jih pregledala, ja gredo komot naprej. Sem se pa odlocla, da jima vmes dam tudi nova oblacila, ki jih bom oprala, kot bom tudi oprala vse kar je bilo v omari…., ki pa so iz NKD, KIKa in Pepco…bombazna, nevtralna in se -30% sem ujela. Na otip,na šive jim nic ne fali. Po tem kar sem videla pri sebi in po tem kar je v teh 3 trgovinah…nobene drame da je to krš. In pa tudi sparova kolekcija za otrocke se dobro obnese.

Zase sem za otroka, sicer potem ze od 1 leta naprej kupovala tudi iz tujine prek ebaya komplete, pa zadnja leta preko facebook skupih. Je pa fino, da napises v teh skupinah, kaj rabis, da zelis da je od enega otroka rabljeno in da se zmenis za osebni prevzem. Pac napises okolico, kjer bi rada prevzela osebno da pogledas, ker si se 2x nasankala.  Ene s tem nimajo tezav.

Ce pa planiras vec kot enega otroka, pa ti res priporocam, da nekje do pol leta se pravi do st 68 se se da, kupujes nevtralna oblacila. Ker to ti pri vsakmu otroku pride prav.

Za začetek od oblačil za dojenčka potrebuješ zgolj:

– nekaj bodijev na preklop, vsaj 2 št. 56 in vsaj 3 št. 62 (poglej v Kik, Lidl, Hofer)

– nekaj pajackov ali komplektov hlačk (za hladne dele leta kupi take s stopalkami, da ni treba nogavičk) ter zg. delov, vsaj 2 št. 56 in vsaj 3 št. 62, bodi pozorna na to, da jih novorojenčku ni treba oblačiti čez glavo (poleg zgoraj omenjenih trgovin poglej še v Pepco in Mano, tudi v Sparu se kaj najde)

– dva para nogavičk večje številke (ker jih lahko uporabljaš dalj časa)

– tanka bombažna kapica, ki se bo uporabljala zgolj na začetku in po kopanju

– potrebuješ še vrhnja oblačila, primerna letnemu času: poleti zadostuje le jopica, pozimi zimski pajac (to kupi v št. 62 ali večji), toplejša kapa

To je čisto vse, kar potrebuješ za začetek. Če se boš počutila bolj varno, kupi še kakšen body ali drugo oblačilo, ampak v resnici pa zgoraj našteto zadostuje in je trapasto kupovati preveč oblačil ter si delati s tem nepotrebne stroške. Dojenček v dveh do treh mesecih zamenja številko, ker zraste, poleg tega pa se na začetku umaže le, če plenica spusti ali če polije mleko. Za silo gabrez problema oblečeš tudi v malo večjo številko oblačila.

Vsa oblačila pred uporabo prepereš vsaj enkrat na 60 stopinj, lahko tudi dvakrat, nato posušiš v sušilcu, lahko pa tudi prelikaš. Kar se tiče kemikalij, najbolj varno izbiro predstavljajo svetla oblačila, eko bombaž. Dobiš jih v Kiku, Lidlu in ostalih trgovinah, fino preprana in tako sploh prijazna do dojenčkove kože pa pri vseh okoli tebe, ki imajo majhne otroke. Pa ne, da ne poznaš niti ene ženske, ki je bila v zadnjih letih na porodniški? Večina rada posodi oblačila, če se ne ponudijo same, jih kar sama povprašaj. So tudi super naslov za vsa druga vprašanja, ki jih gotovo imaš.

Ne kupuj preko Bolhe. Otrok si zasluži nova, čista, oblačila. Nasploh novorojenček ima občutljivo kožo. Proč s smrdečimi mehcalci! Alkoholni kis je boljši. Perilo naj bo brez vonja.

Kupi bombažne stvari. Če bo porod poleti, kupiš pomladno poletne obleke. Jesenske in zimske kupiš kasneje. Otrok bo nenehno rasel.

Čevljev ne rabi, dokler ne shodi.

 

Predvidis, da bo otrok velik 50 cm. Zato kupiš oblačila, ki so malce prevelika, da so udobna. Zaradi plenic.

 

Brez skrbi.

Mene nihče ni poučil, pa je šlo.

 

Mama dveh otrok

Meni so bila poleg naštetih (h&m, c&a, lidl, hofer, pepco) super oblačila za dojenčke iz Takkota. Pa od Clar-a oblačila iz bambusa – so kar “rastla” s tamalima… je bila ena številka mnogo dlje uporabna, kot enake velikosti drugih proizvajalcev. Tudi Okaidi ima krasna oblačila, so pa številke malo manjše kot drugje. Če ujameš kakšno njihovo akcijo, so cene tudi OK.

Za pranje pa sem uporabljala higienski mehčalec od DMa, ki je še vedno edini, ki ga prenaša koža našega alergika.

Pojdi v Leclerc. Ugodno in kvalitetno.

Odgovor na objavo uporabnika
Pridem junija, 05.05.2024 ob 21:18

Sem prvič noseča, tudi v družini bo otrok prvi vnuk in v krogu kolegic sem prva. Vse stvari sem nekako še pripravila, edino pri oblačilih sem čisto obupala.

Prva misel je bila, da kupim rabljena oblačila, ker jih otrok hitro preraste. Kupila sem en zelo slabo ohranjen paket preko Bolhe, poslano po pošti. Na slikah je izgledalo še kar v redu, v živo pa oblekice vse zelo sprane, razvlečene, z manjkajočimi gumpki, luknjicami, nitkami… in polno dlak (mislim da psa). Sem dala vse skupaj v smeti, ker to ni več za uporabo. Istočasno sem tudi preko Bolhe kupila še en paket oblačil, tukaj sem sama naredila napako. Zelo lušna oblačila, ampak precej neuporabna. Kompletki za kakšno slikanje, posebno priložnost, osnovnih kosov pa čisto premalo. Po teh dveh slabih nakupih sem bila bolj pozorna in sem spremljala ponudbo rabljenih oblačil in sem ugovotila: če je ugodna cena, so običajno oblačila že precej dotrajana. Precej je ponudbe nepraktičnih kosov, lepih kompletkov, ki jih v bistvu sploh ne potrebuješ oz. mogoče enga ali dva. Oblačila, ki so dobro ohranjena, ponavadi nošena pri enem otroku, imajo v primerjavi z novimi kar visoko ceno, recimo nov bodi je samo za 2eur dražji od dobro ohranjenega rabljenega. Saj po eni strani razumem, otrok je bodi oblekel mogoče 3x, mu je bil premajhen, seveda ga mamica ne bo prodajala za minimalno ceno.

Po vsem tem sem se odločila, da kupim par kompletkov novih oblačil. Gledala sem popularne znamke, h&m, c&a.. In naročila nekaj pri h&m. Ta oblačilca imajo tako čuden vonj 🙁 Kot po neki kemiji. Sem pustila vse etikete gor in samo odložila na polico, da se malo prezračijo, pa še vedno smrdi po kemiji. Me je čisto minilo, da bi sploh oprala in kasneje to oblekla dojenčku. Bi najraje kar vse poslala nazaj. Ampak glede na to, da je h&m zelo popularna znamka, tega se veliko nosi, očitno mamice ne moti. Sem pogledala ponudbo v BabyCentru, no tam so oblačilca res lepa in v trgovini ni bilo nobenega čudnega vonja, je pa vse precej drago, sploh od slovenskih proizvajalcev, kjer se prodajajo bodiji samo posamezno in ni večjih paketkov po na primer 3 ali 5 kosov. Sem malo preračunala in bi za nek začetni komplet bodijev, žabic, pajackov dala več kot 100eur.

Jaz se počutim popolnoma nesposobno glede oblačil. Ali mi lahko napišete, od kje ste vi dobili oblačila za dojenčka? Ste kupili novo, kje ste kupili, koliko ste dali za nove oblekice? Ali ste kupili rabljeno, kakšna je bila cena in ohranjenost? Za vsak nasvet bom zelo hvaležna.

 

Če tok kompliciraš glede oblačil, škoda res da si noseča, sicer je pa to fejk. Kok časa porabiš za brezvezne  oblekice????

 

Jaz sem rodila pred 5 leti in sem tudi vse kupila novo. Se mi je zdelo, da ji bom prve oblekice res sama izbrala po svojem okusu in mi je bilo tisto nakupovanje v užitek.

Nimam predsodkov do cenejših trgovin, zato sem kar nekaj nakupila v Takko, C&A, Kik, Pepco… Gledala sem samo, da je bilo bombažno in praktično.

Recimo bodiji na preklop, da ni treba čez glavo oblačit, hlače s širokim pasom, da ne tišči, odločila sem se za hlače brez stopalk in nogavičke, ker sem rodila junija in mi je bilo bolj praktično, da sem ji lahko kadarkoli sezula/obula nogavičke.

Nekaj malega sem imela št. 56, večino pa 62, ker sem pričakovala velikega dojenčka in so jo na UZ res u nulo izmerili, bila je velika 56cm in 4023kg.

Koliko sem plačala za vse, se več ne spomnim, vem pa, da ni bilo veliko.

Nisem pretiravala, kupila sem, mislim da po 5 bodijev z dolgimi in 5 s kratkimi rokavi (2×56 in 3×62št.), 5 dolgih hlač in 5 kratkih, komplet tanjših nogavičk in ene debelejše volnene copatke, eno kapico, dve jopici, eno brisačo in dve dekici.

Vse ima nek vonj, kjerkoli kupiš. Sem dvakrat oprala in dala dodatno izpiranje. Namesto mehčalca sem dodala malo kisa in so bile oblekice super mehke in nevtralnega vonja. Pa čisto prve sem zlikala – samo prvič, potem ne več, ker ni bila niti malo občutljiva.

 

Čim manj kompliciranja.

ja, čim manj kompliciranja, jaz sem takrat pred zdaj že dvajsetimi leti…si napisala seznam – kot so ti že zgoraj naštele osnovne kose + za preoblečt in prosila prodajalko v Baby centru, da sva vse obdelali, da spomnim se Clar-a , zelo dober bombaž, kasneje sem pa tudi komplete bodyev in še marsikaj nabavila v Leclercu (- ko imajo v katalogu- vse za dojenčke- vsake toliko , da trofneš -) Uff. spomini na pričakovanje in priprave. Ja, samo pri nas se je potem začel hauder- minder, jokav in zahteven dojenček in premalo spanja in oh in sploh…Pa smo preživeli. Tudi tebi bo vse teklo kot po maslu, srečno.

Odgovor na objavo uporabnika
Štefi713, 06.05.2024 ob 11:37

ja, čim manj kompliciranja, jaz sem takrat pred zdaj že dvajsetimi leti…si napisala seznam – kot so ti že zgoraj naštele osnovne kose + za preoblečt in prosila prodajalko v Baby centru, da sva vse obdelali, da spomnim se Clar-a , zelo dober bombaž, kasneje sem pa tudi komplete bodyev in še marsikaj nabavila v Leclercu (- ko imajo v katalogu- vse za dojenčke- vsake toliko , da trofneš -) Uff. spomini na pričakovanje in priprave. Ja, samo pri nas se je potem začel hauder- minder, jokav in zahteven dojenček in premalo spanja in oh in sploh…Pa smo preživeli. Tudi tebi bo vse teklo kot po maslu, srečno.

Čista resnica… Ko se enkrat začne zares, vidiš, da so tiste cotke še najmanj, kar te lahko skrbi 😀

So pa seveda tudi potrebe po oblačilcih pri dojenčkih zelo različne. Midva sva imela ogromno srečo in najina dojenčica nikoli ni imela težav s polivanjem mleka, niti “eksplozivnimi” plenicami ne. Rabila je minimum za oblečt. Do plazenja in goste hrane, seveda. Potem je bila že druga pesem.

Je pa recimo sestrična rodila eno leto za mano in sem ji dala vse oblekice od svoje hčere. Je imela ravno za dva dni, tako je revica polivala. Še v spanju je včasih vrgla ven mleko. Ona je res potrebovala veliko oblačil.

Največja štorija pa je bila z enim vozičkom, ki ga je bivša sodelavka naročila iz Anglije, ker se pri nas taki niso dobili… Dala zanj skoraj toliko kot jaz za svojega citroena, v glavnem cele kolobocije, dete pa se je na koncu v vozičku tako drlo, da je niti 10min v kosu niso imeli tam noter. Ne vem, če se je trikrat peljala v njem.

Zato – čim manj kompliciranja 😀

Odgovor na objavo uporabnika
Bogpomagaj, 06.05.2024 ob 11:58

Čista resnica… Ko se enkrat začne zares, vidiš, da so tiste cotke še najmanj, kar te lahko skrbi 😀

So pa seveda tudi potrebe po oblačilcih pri dojenčkih zelo različne. Midva sva imela ogromno srečo in najina dojenčica nikoli ni imela težav s polivanjem mleka, niti “eksplozivnimi” plenicami ne. Rabila je minimum za oblečt. Do plazenja in goste hrane, seveda. Potem je bila že druga pesem.

Je pa recimo sestrična rodila eno leto za mano in sem ji dala vse oblekice od svoje hčere. Je imela ravno za dva dni, tako je revica polivala. Še v spanju je včasih vrgla ven mleko. Ona je res potrebovala veliko oblačil.

Največja štorija pa je bila z enim vozičkom, ki ga je bivša sodelavka naročila iz Anglije, ker se pri nas taki niso dobili… Dala zanj skoraj toliko kot jaz za svojega citroena, v glavnem cele kolobocije, dete pa se je na koncu v vozičku tako drlo, da je niti 10min v kosu niso imeli tam noter. Ne vem, če se je trikrat peljala v njem.

Zato – čim manj kompliciranja 😀

No, saj če se zgodi tako kot pri tvoji sestrični, greš pa kupit še kakšno oblačilo. Delati prevelikih zalog vnaprej pa nima smisla.

Odgovor na objavo uporabnika
Aria247, 06.05.2024 ob 12:08

No, saj če se zgodi tako kot pri tvoji sestrični, greš pa kupit še kakšno oblačilo. Delati prevelikih zalog vnaprej pa nima smisla.

Normalno, seveda. Pripraviš se toliko, da normalno zaštartaš, potem pa vse naprej sproti prilagajaš. Ker itak ne veš, kaj te čaka, dokler nisi enkrat doma z dojenčkom.

Jaz kupila od Mothercare, ne vem če še obstaja v Sloveniji.

Vsa oblacila sem kupila v Kiku, Pepci, Takko, bombaz in poceni. Ne splaca se kupovati firm, Baby center je pa itak drag. Prav tako ne bi nikoli kupila rabljena oblacila.

Mi smo vse obleke kupili na next.si.

Ugodne cene (nizje kot pri nas) in bistveno bolj kvalitetne obleke kot se jih dobi v nasih stacunah (vecja gramaza tkanine, cisti bombaz in dober potisk). Nizkocenovne stacune pri nas so sranje, obleke po enem pranju katastrofa. Babycenter drag, obleke pa rafut.

Zacnes pri st 54 npr. Kupujes pakete (vec bodijev, hlac, itd). Obleke z lahkoto prezivijo dva otroka npr, ne da bi bile sprane, znucane in scufane.

Priporocam next.

Ok je tudi c&a ampak online, da obleke pridejo iz nemcije.

 

New Report

Close