Nič nisem dobila za trud in za spomin
dsgg, 09.07.2021 ob 08:19
To je neka nova fora? Še nikoli slišal, nikogar ne poznam, ki bi karkoli nosil za porod, niti ne poznam ženske, ki bi to pričakovala. Mora bit neka žabarska fora spet.
Ali pa kakšna hribovsko zahojena,kjer je porod pač primerljiv z enostavno telitvijo v štali.
Anlo, 09.07.2021 ob 15:07
Daj lepo te prosim!!!! Od kod dejstvo, da je pijanec??? To pa lahko izjavi nekdo, ki misli, da je čistun.
Tole pijancevanje dedcev ob rojstvu otrok je za bruhat, sploh, ce se ga napijejo, da se zase ne vejo, in se potem se v porodnisnico komaj privlecejo. Prav ogabno. Kot, da ni dovolj nazdravt s kozarcem vina al pa sampanjca in se poveselit (brez litrov alkohola) z najblizjimi, prijatelji. Potem pa bit na voljo zeni in otroku. Ne pa okol letat in se ga usuvat.
Razočarana T, 08.07.2021 ob 15:25
Pred dvema mesecem sem rodila. Porod je trajal 25 ur. Mož je bil z mano samo zadnje tri ure. Vse porodnice so od partnerjev in možov dobile pozornosti, nekaj za v spomin, na primer ogrlico, prstan, eno je tip kar v porodnišnici zaprosil, pa neke bone za masaže in razvajanja. Jaz nisem dobila nič, razen moža z hudim mačkom, ki je smrdel kot umazana vinska klet. Saj ne rečem, da ni dober, pa pozoren je za rojstni dan, vsi ostali dnevi pa mu ne grejo dobro od rok. sem tudi malo prijateljice vprašala , če so kaj dobile od možov, pa kar v večino so. To me res boli, ker jaz nisem dobila nič. Ne vem a je mož tak runkel ali pa sem jaz tako malo vredna? A je to običaj, da moški ženski kaj podari za porod?
Ni noben obicaj. Kaj se gres. Morda kako cvetje.
Da bi te fejst streznil od neumnosti, bi ko si mu rodila hci, moral prinest v narocju sina, ma ne tvojga, ampak od ljubice.
Moj tudi ni meni nič podaril. Niti ga ni bilo ob meni. Po naju s hčero je prišel vrhunsko zmačkan, saj je njeno rojstvo praznoval dva dneva skupaj.
Je pa zdaj že nekaj časa najboljši očka. To je tisto kar šteje.
Poznam pa tudi sama nekaj žensk, ki so dobile rože ali nakit.
Meni nakit ne pomeni dosti, moj to dobro ve. Mrtve rože za praznovanje rojstva mi pa tudi ne gredo skupaj.
ne glumi glume, 08.07.2021 ob 16:42
rok-1, 08.07.2021 ob 15:56
Pri nas ni takega običaja. Meni se tole krepko čudno bere… kot da dec plača žensko, da mu je rodila otroka; Zveni kot sužnjelastniški odnos ali pa vsaj sluga – gospodar. In sluga dobi nagrado.
Ti se itak vedno delaš glupega in “better than this”. Dobro veš, da ta navada obstaja, in da predstavlja nekakšen izraz hvaležnosti moškega za napor, ki ga da ženska skozi med porodom.
Zakaj pa ti svoji ženski kupiš, karkoli ji kupiš? Ker si jo lastiš in jo nagrajuješ, ali ker jo imaš rad in ji kažeš tudi z rožico, zapestnico ali večerjo zunaj?
Sama vzvišena morala te je.
K-vaaa??!!!
Kot da ni dovolj, da babovje descu podtakne svojo ploditev, zdaj še na glas zahteva, naj ji desc za to njeno prevaro plača in jo nagradi??!!
Babovje, ve ste enostavno zrele za totalno anihilacijo!
Eh, meni pa takšen običaj nič ne pomeni. Mi je bilo več vredno, da se mož ni na mrtvo napil na dan poroda, da si je vzel dopust, ko sem prišla iz porodnišnice, da sva se ponoči izmenjavala pri previjanju in zbujanju, da si že 20 let pravično deliva gospodinjska opravila in skupaj vzgajava otroke, da me ima rad in mi to vsak dan tudi pokaže…
Joj, to sploh ne bi smela biti težava. Tudi jaz sem sicer slišala, da možje kupujejo svojim ženam nakit, ampak moj ve bolje in mu ni padlo na pamet kaj takšnega. V tem sva bila skupaj in to je največ. Avtorica, a še nisi slišala, da je mož glava družine, žena pa vrat, ki glavo obrača? Če si si želela darilo, mirno izberi po spletu, rezerviraj, možu pa povej, da si si izbrala darilo in da ga rezervirano čaka tam in tam. Kako pa naj on ve, kaj si ti želiš, če mu ne poveš. Tole je pa precej jasen način. Pa še zabavna zgodbica za vnuke!
Meni najbolj pomembno-bil je z menoj pri obeh porodih od začetka do konca,z menoj predihaval popadke, me bodril. Res brez njega prvič ne vem kako bi bilo -se je šlo za sekunde..drugič pa bi verjetno kar zaspala.sred ta hudih popadkov ce me nebi on spravil k sebi! In zato sem hvaležna. Vsak dan je prišel na obisk ker sem bila 2x notri več kot teden dni….in ja to m ime pomembno da je bil z menoj!in drugič lepo skrbel za starejšo doma,vsak dan sta prišla.na obisk.
Jaz sem pri prvem porodu dobila poln nahrbtnik monicije, ker je gospod šel iz strelišča in dal napačen nahrbtnik. Pri drugem pa klic (ki sicer ni bil namenjen meni) ampak si je naročeval vlačugo iz nočnega kluba pri tem pa namesto kurbe klical mene. Oba x sem bila zelo srečna..mhm. Vsaj vem kako govno sem začopatla. Zdaj imam tri otroke (enega z bivšim) in svojo tumasto glavino.
Darila ob rojstvu običajno dajejo Balkanci svojim ženam sploh, če sina rodijo morajo dobiti nekaj vednega to je pri njih običaj. Pri nas tega običaja ni, zato se ne rabiš slabo počutit si bila verjetno v sobi s takimi ženskami ali pa so same možu naročile, ker so slišale za to Balkansko navado od kolegic in se želijo tudi same pohvalit kako dobrega moža imajo, pa še, da bodo lahko slikale in se pohvalile na facebooku in instagramu. Jaz poznam eno, ki je mami in tašči pustila vsaki po 100 eur, da sta v porodnišnico prišle z darili in se je potem hvalila po facebooku kako ima dobro mamo in taščo.
Jaz sem mojega že pred porodom spraševala, če ve, da se ob rojstvu podari darilo…z namenom, da ne bi slučajn pozabil.
Načeloma gradiva najino zvezo že od začetka na pozornostih…to se nama obema zdi zelo pomembno.
Tako, da sem po težkem porodu, poleg čudovitih dvojčkov prejela še prstan z roza in modrim kamenčkom in mislim, da je to res lepo darilo.
Queen of hell, 10.07.2021 ob 09:49
Ta objava je pa vsako leto identicna.
Dobila si zdravega otroka. Lahko to temu ne bi bilo tako. Ce kaj hoces, si kupi sama. Pa ne delaj vec otrok, ce to delas samo zarad darila. Sramota.
LJudje ste ze cisto ausglajsani … imeti otroka zaradi daril – ne vem kaksen clovek lahko na to pomisli? Sam ves zafrustriran?
Kaj je narobe s pozornostjo ob rojstvu otroka? A ni skupno zivljenje lepse ravno zaradi pozornosti en do drugega?
Je pa po drugi strani vecini(?) mam razumljivo, da se moz napije ob rojstcu otroka. Ta “pozornost” pa ni odvec?
Pred 30 leti mi je za rojstvo sina podaril zapestnico, ko pa sva z dojenčkom prišla domov, naju je čakal z zaročnim prstanom in me zaprosil. Bilo je lepo, čeprav tega nisem pričakovala, niti do takrat poznala. Ko sem rodila čez 3 leta še hčerko, sem dobila enako. Ni pa bil pri nobenem porodu, kar bi mi morda pomenilo veliko več!
Pri nas je navada, da ob rojstvu otroka partner podari eno malenkost v zahvalo. Naj bo to cvet, nakit ali kaj drugega, odvisno od partnerja. Jaz sem rodila 4 mesece nazaj (pri porodu je bil zraven, kasneje ne, ker so bili obiski prepovedani). Ko je prišel po naju mi je takoj pri avtu podaril šopek rož in se mi zahvalil za otročka ( bil zraven pri porodu in ceni ves trud, ki sem ga vložila ob rojstvu). Ko sva prišla domov, pa me je čakalo še okrašeno stanovanje in darilo ( komplet nakita: verižica, uhani, zapestnica in prstan). Osebno mislim, da je pretiraval. Meni je bilo že dovolj, ko se mi je v porodni zahvalil za otročka, s tem je mislil na nosečnost in porod in da ni to vzel kot nekaj samoumevnega. Vse kar lahko napišem je, da se ena pozornost lahko izkaže. Lahko je vsaj besedna zahvala, ki je nikoli ne pozabiš. Meni to veliko več pomeni kot pa darila. Najlažje je nekaj kupit, pa dat, ker je to v navadi.
Sama sem mati 18m sinu.
1. Za obdarovanje s strani moza ob rojstvu otroka sem ze slisala in se mi zdi to ena velika traparija. Kot je ze bilo napisano. Ce bi mi moz v porodnisnico prinesel bon za masazo bi se tudi meni zdelo, da se mi posmehuje.
2. Imas otroka starega 2m in ti se se vedno obadas s tem, da ti moz ni podaril nicesar. Ubogi otrok.
3. Z mozem ocitno nista kompatibilna. Imata vsak svoje prioritete, vam so to ocitno darila.
4. Berem, da vas veliko “pljuva” po ocetu z mackom. Tudi pri nas je navada, da oce povabi prijatelje in se napijejo. Z litri in ne z dcl ali 2dcl. Tudi moj moz se ga je posteno nalil in zato ni alkoholik, saj drugace ne pije.
Kaj ste debili vsi ki pisete da ni potrebno kupit kaj zenski…seveda je to obicaj!!! Ce lahko ded zapije otroka pa zapravi 200, 300 evrov lahko tud zenski kupi kaj za spomin. Sama sem dobila pri obeh otrocih!! To je najmanj kaj lahko moski naredi da ji izkaze hvaleznost za porod in celo nosecnost. Da pa sploh ne govorim po porodu, neprespane noci, dojenje itd. Pri vzgoji pa je logicno da bo sodeloval in pomagala zenski koliko se le da!!!