Nihče ni prišel na praznovanje :(
Mi je kar hudo za te otroke, ki so nazadnje sami za RD.
Moji sosedi za sina organizirajo RD vedno kakšen teden pred poletnimi počitnicami, ker ko so počitnice se otroci/sošolci razkropijo v različne smeri.
Sama sem svoj RD pogosto praznovala, ko smo imeli trgatev. Sedaj, če ste imeli prejšni vikend praznovanje, ko je bilo kar nekaj ljudi na trgatvah… lahko je tudi to razlog.
Pri nas je bila trgatev, smo delali, nato pa kakšna torta ko smo nehali z delom. (Najboljša trgatev je bila za 18 RD…nas je bilo kar nekaj “bogih” naslednji dan ko smo trgali…)
Ubogi otrok, to pa verjamem, da je punčka žalostna. Upam, da ne brcam mimo, ampak vseeno – ali si jo mogoče povprašala, če se je mogoče prej kaj “zgodilo”? Da so se punce kaj skregale, ali kaj podobnega in so zabavo na nek način bojkotirale?
Sicer ti je pa Yo dala dober predlog. Zabava bi bila resnično nekaj posebnega, edinstvena
Ubogo, žalostno dete.
Je pa res čudno da od 15 povabljenih ni bilo nikogar. Ponavadi “zmanjkajo” kakšni trije ali štirje, da pa vseh ne bi bilo. Nekaj je bilo zagotovo narobe.
Se pa strinjam da je večina ljudi nevzgojenih, da ne morejo niti sporočiti ali pridejo ali ne. Sama sem vedno poslala sms bodisi se je otrok odzval vabilu ali ne.
Moj mlajši sine praznuje konec junija in se zgodi da koga zadnje dni celo ni več v šolo, zato za vsak slučaj če mi kdo ne potrdi kar pokličem in malo “spomnim”. Iz izkušenj se tudi meni kdaj pa kdaj zgodi da kaj pozabim. In ponavadi je vedno tako, da pri nas imajo namen priti na RD, pa so samo pozabili sporočiti. Ker praznujemo zunaj, moram ponavadi javit število otrok, zato želim da bi odstopanje bilo samo za 1-2 otroka.
Grozno ko tole berem pa kam je vse to šlo. Pred 25 leti ko sem živel na vasi jih je bilo toliko na rojstnem dnevu (7-8 let) da jih nismo imeli kam dati. Pa so prišli sami brez staršev tudi po eno uro hoje daleč. Je pa res da smo veliko hodil po rojstnih dnevih do sošolcev vedno peš ker starši niso imeli časa. In pogosto zelo daleč še posebej če je bilo potrebno iti v sosednje vasi.
Kam gredo ti časi, mogoče bi pa morali organizirati žurko preko skypa
organizirali smo v tušu, za našo 9 letnico…bilo je konec leta, ok…recimo..
napisala sem na vabilo da prosim za potrditev
od 16 jih je prišlo 3, seveda so v tušu komplicirali, da je bilo planirano 17
skratka, nato smo nekako speljali….
enako se je zgodilo tamali.v 1. razredu…od 10 jih je bilo 3, dober da sem vsaj sosedovo še s seboj vzela
obakrat so mi napisali oz potrjevali prisostnost po sms v smislu: hvala za vabilo, pridemo
pol jih pa ni blo
ne vem, kaj naj rečem, obup…otroci so bili malo razočarali a so sprejeli pote tistih nekaj kolegic
Ta novodobna preseravanja s praznovanji so pravzaprav nesmisel.
Jaz imam tri otroke in si ne predstavljam, da bi čez par let vsak šel na rojstni dan k vsaj 10 sošolcem. In – ja, neumno bi mi bilo dajati za darila, ker že med sorodniki včasih komaj podelamo – s tem, da v glavnem kupujemo ali damo denar okrog 2o eur, starim staršem pa več.
Praznujemo v družinskem krogu in je čisto OK. V šolo starejša nese kako malenkost za vse. Na vse RD na katere je bila do zdaj povabljena ni šla, je pa vsakemu, ki jo je povabil v “opravičilo”, ker ne pride, prinesla kinder jajček in mu voščila.
Žal si zaradi opravljanja ne bi upala otroka poslat s takim “darilom” na RD, tako da pač takole rešujemo stvari.
Upam, da bo kriza končno oklestila ta predraga praznovanja.
Ojej, ta situacija pa resnično ni priejtna za otroka…
Kot starš bi definitivno preverila odzadje, saj menim da je nekaj narobe. Pogovori se z otrokom.
Pri nas smo “na veliko” praznovali roj. dneve do 10 leta. Sin je lahko povabil 20 prijateljev,
(izbranih med otroci iz vrtca, potem sošolcev, prijateljev iz kluba,kjer trenira, družinskih prijateljev), in nikoli jih
ni bilo manj kot 16. Pa tisti, ki niso prišli, so se vedno opravičili, saj je na vabilu napisano, da je
potrditev udelelžbe obvezna.
No tako bom povedala !
Predvsem je zelo pomembno kdaj se praznuje in kje !
Če je to petek ali vikend pričakuj manj otrok(iz vrtca,šole,…).Ali,če ke kraj praznovanja oddaljen.
Pa še en velik faktor je tukaj: KRIZA.
Ljudje nimamo denarja za položnice,hrano ,ker takšni roj.dnevi so dodatni strošek za družine.
Imam dva,ki imata kar nekaj letne razlike.pri tavelikem so skoraj vsi hodili na vse roj.dneve.Sedaj pa opažam,da od vseh povabljenih pride polovica je kar dobro.Pa ni to izjemoma ampak kar skoraj dve leti opžam,da je tako.
V bistvu se je pa to tako razpaslo,da je bil kar podvig financirat take žurke.
Naš mlajši gre k tistim s katerimi ima res prijateljske odnose .Pa seveda,če nima ravno takrat svoje dejavnosti,ker je ne bi zamudil za nič na svetu.
Tako,da ne praznovat petke ali vikende(vrtčevski in šolski)…
Mi je pa zelo žalostno tole,da ni bilo nobenega !
No, nekaj podobnega se je tudi nam letos zgodilo. Sicer je bilo otrok še vedno veliko, povabili smo jih 20, prišlo jih je 12. Kar je mene bolj bolelo je bilo to, da si je tistih 8 izsmislilo bedne izgovore in ko je hčerka odkrila, da so lagali, da imajo druge obveznosti oz. da grejo nekam drugam, jo je zelo prizadelo. Nekateri pa sploh niso sporočili, da jih ne bo, čeprav je bila spodaj telefonska in prošnja, da potrdijo udeležbo. Meni osebno je huje, da se vabilu nekdo ne odzove kot da hčerko kdo ne povabi na rojstni dan. No, ena mamica je celo poklicala zadnji dan, da sina ne pripelje, ker je bil poreden in ima kazen. Kazen za koga? Bolj za tistega, ki praznuje kot zanj…. Meni to ni lepo no.
No, nekaj podobnega se je tudi nam letos zgodilo. Sicer je bilo otrok še vedno veliko, povabili smo jih 20, prišlo jih je 12. Kar je mene bolj bolelo je bilo to, da si je tistih 8 izsmislilo bedne izgovore in ko je hčerka odkrila, da so lagali, da imajo druge obveznosti oz. da grejo nekam drugam, jo je zelo prizadelo. Pa ne mi o krizi, ker sem tudi povedala, da ni potrebno nosit dragih daril, dovolj kako čokoladico… vem pa, da je takim, ki res nimajo, težko priti brez darila, čeprav jim to poveš. Nekateri sploh niso sporočili, da jih ne bo, čeprav je bila spodaj telefonska in prošnja, da potrdijo udeležbo. Meni osebno je huje, da se vabilu nekdo ne odzove kot da hčerko kdo ne povabi na rojstni dan. No, ena mamica je celo poklicala zadnji dan, da sina ne pripelje, ker je bil poreden in ima kazen. Kazen za koga? Bolj za tistega, ki praznuje kot zanj…. Meni to ni lepo no.
Okrog 2000 sem imela tri otroke v vrtcu, vsakega v svoji skupini. Hodili so na vse rojstne dneve, kamor so bili povabljeni. A veste, koliko rojstnih dni je to? Takole 40 do 60 v enem letu. Plus domači. Ker smo stanovali 10 km z avtom od vrtca, drugi otroci pa v radiu 20 in več km, sem jih na vse to vozila z avtom. Pa še darila. Takrat to še ni bil tak problem finančno, požrlo mi je pa ogromno časa in energije. Danes je seveda tudi kriza problem. Ste pomislili, da kakšen starš noče pripeljati svojega otroka, da bo gledal, kako ima drug otrok najet bazen in kupljeno Spiderman torto, ko lahko sam samo sanja o tem?
Zdi pa se mi, da bi se to eskiviranje rojstnih dni začelo dogajati tudi, če ne bi bilo krize. Stvar se je res razpasla čez vse meje okusa in zdrave pameti. Animator, klovn, živalski vrt, Gardaland – vse to zaradi rojstnega dneva sedemletnega otroka? In potem bi drugi tudi rad klovna in žirafo, tretji tudi, starši pa se trudijo in trudijo in mečejo v vrečo brez dna. Tudi če imajo denar – koliko smisla ima zadeva in koliko prispeva k vzgoji? Načeti debato o tem je seveda herezija, ker kdo pa hoče, da bil otrok žalosten.
Zdi se mi, da je to, kar se zdaj dogaja, en tak tihi upor staršev proti nesmiselnosti teh zadev, ki ga bo treba počasi ubesediti in se zmeniti, da se s tem preseka. Če se ne bo cela skupina staršev v vrtcu dogovorila, da se za rojstni dan slavljencu v vrtcu zapoje in izdela pobarvanko in to je to, se bodo stvari pač dogajale na taki bolj pritlehni ravni.
se strinjam z zgoraj napisanim..
živim v najbogatejši slovenski občini in pred par leti so bili obiski rojstnih dni številčni, vendar je očitno kriza sklestila ta strošek takoj po začetku, saj zadnja leta čedalje manj otrok pravzaprav praznuje (in to takih iz precej premožnih družin), tkao da smo se temu letos odpovedali tudi pri nas in sem otroku (punci!) raje nakupila za par 100E garderobe saj je strošek takega praznovanja pravzaprav ogromen (nisem izbirala najbolj dragih variant ampak tam nekje 250 evrov za kvalitetno zabavo v okolici prestolnice ali v njej pa je minimum – v mcdonalds otrok seveda nikoli nisem vabila!), potem pa še po cca 20 evrov za darila za vsakega tekom leta….če dobro pomisliš je to strošek vsaj 500 evrov letno na otroka, kar pa ni mačji kašelj. (in to storšek za kaj??? v bistvu za nič!)
Verjamem,da se marsikdo enostavno ne more več udeleževati teh rojstnih dni, ker starši nimajo za darilo – zato so tudi izgovori tako za lase privlečeni…
Izgleda da bo ta moda mcdonaldsovih praznovanj (tako se je pred dvema desetletjem a začelol in se sicer razvilo v tudi zelo zanimive in domiselne tematske zabave pri različnih ponudnikih) v času krize usahnila in bodo otroci spet začeli vabili le par najboljših prijatlejčkov domov na košček torte…tud nič napačnega.
Naša punčka je tudi povabljena na en R.dan.Staršev ne poznamo.Naša pravi ,da je ta Nika njena fulll dobra prijateljica in ,da bi šla.Ne vem kaj naj naredim.Na vabilu je mobi.tel. nikjer pa ni imena od staršev ne dneva do kdaj naj javimo ali pride ali ne. Samo draga ….. vabljena si na moj R.dan ki bo 5.10 v Tušu ob 17 uri lep pozdrav Nika in to je vse.Punčko sem videla vem kdo je staršev pa nikoli,ker hodi ta deklica z avtobusom domov.