Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Nočna vožnja – nočna mora

Nočna vožnja – nočna mora

Zanima me, če se še komu to dogaja. Zadnji dve leti opažam, da imam velike težave, če ponoči vozim. Ker sem čisto slepa. :(( Na osvetljenih cestah v mestu nimam težav, izven naselja, kjer cesta ni osvetljena, pa me luči nasproti vozečih avtomobilov tako zaslepijo, da sploh nič ne vidim. Še veliko huje je, če slučajno dežuje, ker se luči še bolj bleščijo. 🙁 Nočni vožnji se sicer izogibam, ampak vedno se pa ne morem izogniti.
Ne vem, če je to kaj pomembno, ampak nosim leče.
Obstajajo morda kakšna posebna očala za nočno vožnjo ali kaj podobnega? Ima še kdo tako težavo? Kaj ste naredili?

Jaz. Najbolj pa ljubim voznike, ki v dežju prižgejo še meglenke in ti v glavo zasveti osem luči, ne samo štiri. Ne vem, kaj jim ni jasno: meglenke, ne deženke.
Menda nekoliko pomagajo antirefleksna očala, z nekim podobnim premazom kot za računalnik.

Zakaj pa do tega pride? Ker res nikoli nisem imela težav s tem. Stara pa tudi še nisem (dobrih 30).

Tudi meni se je to dogajalo in enostavno nisem vozila ponoči. Potem pa mi je okulistka priporočila drugo znamko leč (ne zaradi tega problema)in v tem času sem zamenjala tudi avto (nov je precej višji od starega). In ko sem enkrat vsa v strahu šla vozit, k sreči samo 2 km (ni bilo druge izbire), sem ugotovila, da vidim brez težav. Zdaj pa ne vem, ali zaradi avta ali novih leč….

Ja, meni se dogaja in zdaj sem že tako daleč, da se na nočno vožnjo ne odpravim več – seveda, ker imam možnost, da se ji izognem. Nisem še slišala za kakšne pripomočke in bom tudi vesela kakšnega nasveta.

jaz imam očala, pa se mi dogaja isto…in dež poslabša zadevo še 100x bolj, največje cvetke so pa še tisti, ki ne izklopijo dolgih luči, takrat pa začnem kar molit, ker sem kot slepa kura

Ja, pravijo da leta prinesejo svoje 🙂
Jaz sem iz istega razloga dobil očala za vožnjo ponoči, razlika je precejšnja.

Tudi meni se to dogaja. Dioptrije nimam, imam pa ravno za nočno vožnjo očala samo s cilindri, ker imam asigmatizem in zelo pomagajo.

A ne veste, da imajo ta novejša vozila vsa močnejše luči kot včasih in močnejše, kot jih predvideva zakon, predvsem Renaultova vozila, pa še nekatera. Veliko ljudi pa še sami dajo močnejše žarnice notri, saj dan danes pri tehničnem pregledu ne komplicirajo okoli tega kot so včasih, ko so gledali tudi na to. Tako pa je sedaj tako, da je zvečer in ponoči ,pa v dežju prava muka voziti, pa ne samo če imaš leče ali očala, ampak tudi z dobrim vidom, ker ti vsi bleščijo v oči, da je groza.
Demokracija – anarhija pač !!

Meni je okulistka rekla, da je za te težave kriv astigmatizem. A mi žal tudi očala ne pomagajo.

še ena taka. ma pri okulistične pregledu pa vse o.k.

Jaz bi rekla, da bi lahko šlo tukaj za niktalopijo (nyctalopia), po domače nočna (ali kurja) slepota, ki je lahko bodisi prirojena ali pridobljena, recimo zaradi pomanjkanja A vitamina, raznih poškodb itd.
Kaj pa sicer imaš čez dan normalno vidno polje ali se ti je kaj zožilo? Ker na tak način, da najprej ni videl v temi, se je enemu mojemu znancu značela bolezen retinitis pigmentoza.

Tukaj imaš še en link:

No, jaz ponoči drugače čisto normalno vidim, samo vožnja je problem.

jaz tudi vidim o.k., dokler me ne zableščijo

Podnevi nimam problemov pri voznji,zvecer pa mi se pojavijo problemi,kot bi imel nekaksen pritisk v oceh in sem ves napet,zelo cudna stvar,nrznam niti opisat zadeve,ce kdo kaj ve prosim

New Report

Close