Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek oče in sin – enako ime

oče in sin – enako ime

Moj mož je presrečen, ker sva izvedela, da se nama bo rodil sin. No, zdaj pa želi, da je obema ime enako. On je Marijan, sin pa naj bi imel enako ime, klicali pa bi ga Marijanček. Jaz sploh ne vem več, kako naj ga prepričam. Meni ni všeč, pa konec. A ima katera podoben primer?

Lep pozdrav.

ojoj kake želje. meni ne bi bilo všeč.

Dobro jutro, najprej čestitke, jaz tudi kimaj čakam, kdaj se bo videlo kakšno ime naj zbirava.
Kar se pa enakega imena tiče, jih poznam ene par, ki imajo enako ime, kot očka, ampak meni to ne sede. Želim ti uspešno prepričevanje.

Pri nas je tako, da je mojemu očetu enako ime kot mojemu bratu. Saj v začetku ni bilo problema.
Kasneje, ko pa otrok odraste nastanejo “veliki” problemi. Zazvoni telefon in nekdo vpraša : Ali lahko dobim XXX? Potem pa se začne spraševanje … katerega pa želite, …

Ali pa ko pride pošta – čigava je? Oče odpira bratovo pošto, brat očetovo – nič kaj prijetno (vsa pošta pa res nima napisanega pošiljatelja). Pa Odločba dohodnine in priporočene pošilke – poštar nikoli ne ve, komu naj jo izroči.

Jaz sem odločno proti! Moja otroka imata imeni, ki nista niti približno podobni najinima.

Aja, pa še čestitke k naraščaju – pa naj ima kakršnokoli ime.

Joj, pri nas je zaradi tega bila prava vojna! Še sreča, da je nazadnje bila hčerka, ker bi se skregali “na mrtvo”. Mož ima enako ime kot njegov oče in je hotel, če bo sin, da ima enako ime… Madona! Skoraj me kap! Meni je to tudi brezveze, malomeščansko, narcisoidno in mi odvzema vso veselje do kreativnosti! Ko sem izvedla, da bo hčerka sem si oddahnila. Niti pod razno ne bi hotela, da se hčerka npr. imenuje po meni… Groza. Ne vem kaj so si to moški zapičili v glavo.

lp

http://deteljica.moj-album.com/

Moj mož ima enako ime kot njegov oče. S tem imenom se ni nikoli mogel sprijazniti in je bil zaradi tega zakompleksan. Še ko sva se spoznala je s težavo povedal kako mu je ime. Ko sva dobila sina je seveda dobil čisto drugačno ime, primerno za to generacijo.
Poskusi z možem skleniti kompromis in dajta otroku dva imena, vendar naj bo Marijan samo na papirju.

Moj brat ima enako ime kot oče.Zmeraj moraš spraševati,če kdo pokliče po uradni poti,katerega hočejo.Pošta je isto s….
Moja teta je dala sinu isto ime kot ga ima njen mož,zdaj pa ima še njihova hčerka fanta z enakim imenom.Si lahko predstavlajte kakšna zmešnjava?

Nikoli ne bi dala istega imena,ker drugače dati ime otroku ali osebi nima nobenega smisla.Saj se ravno po tem ločimo,da vemo koga pokličemo,za koga gre…..da ni vedno še dodatnih brezveznih vprašanj ali podvprašanj!

Ha, ha, reci mu, da če bo imel njegovo ime, bo imel tvoj priimek, da ne bo prihajalo do zmešnjave v kasnejših letih…

No, mojemu možu je ime isto kot očetu – težave, težave… Zato sva se zmenila že takoj, da ko bova imela otroke jim ne bo ime ne po meni ne po njemu. In se je takoj strinjal, ker je sam doživljal zoprne situacije zaradi tega. No, sedaj ima najina hči moža, ki ima isto ime kot oče. Njun sinko pa ima čisto svoje ime, saj sta se tudi takoj zmenila, da otroka ne bosta po nepotrebnem izpostavljala takšnim brezpotrebnim zapletom okoli imena oče-sin, kot jih je in jih še velikokrat doživlja sam.

Karla*, v dobro otroku poizkušaj moža prepričati v kako drugo ime – saj ime lahko on sam izbere! Četudi ti ravno ne bi bilo všeč, bo še vedno bolje, kot pa že vnaprej komplicirati situacijo v hiši in sicer.
Čestitke in srečno!

Moj mož ima enako ime kot njegov oče. In iste probleme, kot jih opisujejo dekleta zgoraj. Ampak takšna je bila v tistih časih moda.
Pred leti, ko sva dobila sina, je tašča pridno hodila na dan z idejo, naj mu bo ime kt očetu, staremu očetu…možu in meni pa niti na misel ni prišlo.

Ker vem, kako znajo moški biti trmasti in užaljeni in prizadeti in ne morejo razumeti nas žensk, ko si v glavo nekaj vbijejo, bi ti res morda predlagala dve imeni za sinka. Najprej eno in vztrajaj, da ga s tem kličete. V sredini pa moževo, ki naj ga ima na papirju (npr. Jurij Marijan, Bor Frančišek…). Če bi se odločila za to možnost, mu reci, da je to kompromis, ki si ga pripravljena sprejeti in pika.

Uspešen dogovor ti želim.

Joj, meni se pa to zdi lepa tradicija. No pri nas doma je ni, jo imajo pa neki moji znanci. Predvidevam, da zato ker so na svoje prednike ponosni. Tako vem, da obstaja Janko Kersnik (osmi po vrsti), Anton Slodnjak, Lev Milićinski…. Njihovi dedje, pradedje oziroma prapradedje so slavni Slovenci.

Meni je to všeč. Ampak to ne pomeni, da zagovarjam tradicijo po vsaki ceni. Se mi zdi, da je ključno, da bodoča mamica z veseljem sprejme ta predlog.

Če ni soglasja pa mislim da majo deci za dat mir, bit tiho, ker ne rojevajo oni in navdušeno sprejet odločitev nosečnice o imenu otroka!

To je že mim.

Jaz imam moža, ki ima sestro Barbaro, prav tako ima njen fant mami Barbaro in babi Barbaro.

Kako mislite, da mu je všeč, ko so okrog njega same Barbare?

jest imam enako ime kot oče, pa kakšnih večjih zapletov, ki bi se jih zdejle spomnil nisem imel.

No, jaz pa sem z mojim, ki je imel isto željo, sklenila kompromils: mali ima dva imena. Prvega, ki smo mu ga izbrali in drugega, očetovega. Mislim, da sem s tem rešila vse pa še ustregla veliki želji mojega dragega…

lep dan še naprej

Joj oprosti ampak meni je to čisto mim.

Prvo ne maram, da imajo otroci isto ime kot starši, -pride do zapletov ( tako je bilo pri mojemu očetu in pokojnemu staremu atu ko je bil še živ)

In drugo, mi pa ta vaša varijanta z Marijančkom tako smešna, ker sem proti pomanjševalnicam in mi gredo kar kocine pokonci ko kdo našo tamalo ( nečakinjo ) pokliče Katka ali kaj podobnega( drugače je Katja)

Kaj ga boste potem še pri 20, 30 klicali Marijanček al kaj?!?

Če ne drugega, mu pokaži tele poste, ali pa naredi tako kot je že rekla ena, naj ima pa tvoj priimek.

LP

Ti želim, da bo obveljala tvoja volja.
Srečno!

Moj sine ima ime po očetu, ampak ker je meni bilo ful všeč. Mojemu je bilo malo manj všeč da bo uporabljeno isto ime, zato sva dala sinu to ime kot drugo, ki pa je samo uradno, kličemo ga po prvem imenu.

V tvojem primeru ali kompromis, da je to drugo ime,pa še potem bodo težave, ker bi ga vsak drugače klicala. Sama ne bi pristala na ime Marijan-ček. Iskala bi naprej ime, s katerim bi se oba strinjala.

Morje, si predstavljaš, da sem par mesecev nazaj v slaščičarni naletela na pomanjševalnico Lev – Levček !!!!!

Pri nas sta bila oba stara ata Ivana, oče je Ivan in brat seveda tudi. Moj stric je – ne boš verjela – Ivan.
Ne vem, takšna tradicija meni nekako ne leži in ne vem čisto točno, v čem je fora, razen če si hočeš dodatno komplicirati življenje in je stalno zmeda, kdo je kdo in za koga je katera pošiljka. Ko je bil brat že odrasel in so ga klicali prijatelji/prijateljice, pa so hoteli Ivana, nisem bila nikoli čisto ziher, ali naj pokličem njega ali očeta – ker so njemu prijatelji tudi rekli Ivan (ker pač niso vedeli, ali sem se oglasila jaz ali mami…). Ne vem, po kakšnem ključu mi je uspelo najti moža, ki ni Ivan ali Janez.

No, če njemu ali njegovim to veliko pomeni, ti predlagam naslednje:

izberita ime, ki je vama obema všeč, dodajta ime Marjan in priimek in to je to!

Moji trije bratranci imajo vsi tako sestavljena imena.

Pozdravljena!!!Prinas imamo v rodu ime moj brat ima isti ime kot oče in on je že 9 v rodu ki nosi ta ime.Res pa je da mu je oče dal samo pred njegovo ime mlajši tako da nebi bilo pomote pri otpiranju pošte.Pri nas so zelo ponosni je pa zelo lep ime ……Je pa res da so lahko komplikacije Lep dan !!!!

Poznam očeta in sina, ki imata isti imeni in sicer je oče Egidij, sin je pa Tilen. Kajti ime Egidij je isto kot Tilen. – Ali pa recimo tista zelo starinska varianta (ki je nikjer več ne zasledim) oče je Johan, sin pa Ivan. Pa še kakšna taka varianta obstaja.
No na ta način bi človek še pristal, da bi pa oba, oče in sin nosila isto ime pa res ni praktično.
Čestitke mlada mamica pa seveda očku tudi; kar prepričaj ga naj odstopi od svoje zamisli!
LP

moja sestrična je bila pred isto “zahtevo”, ko je zvedela, da je noseča in da bo otroček sin. mož ji je non stop težil s tem, da bosta dala sinku isto ime, kot ga nosi sam in njegov oče pa star oče. zadevo je rešila zelo diplomatsko: obljubila mu je, da bo njun tretji otrok, če ga bosta kdaj imela, zagotovo nosil ime po njem;)))

imata dva otroka, oba sina…hehe

v porodnišnici vprašajo mamo, kako bo ime otroku. ne sekiraj se.
Sicer pa pri toliko imenih bi sin moral imeti očetovega – smešno.
Sicer pa dobro, da sta izvedela že sedaj. Bo več časa za izbiro in prepričevanje bodočega očeta.
Tudi mi bomo nekje ob koncu aprila dobili drugega sina. Izbira je bila zelo težavna. Pri 600 imenih je zelo težko izbrati optimalno ime.
Prvi je Vid, drugi pa bo Don. Postavita si merila. Je pa, priznam to zelo težko delo.

Pa še nekaj: O IZBIRI IMENA OTROKA SE MORATA STRINJATI OBA STARŠA.

PA ČESTITKE OB NARAŠČAJU.

LP

Marijanček LOL

Če bi se to meni zgodilo….Pa kaj še…najprej ga boš 9 mesecev nosila, v bogve kakšnih mukah rodila, previjala & dojila xx mesecev itd, on pa bo vztrajal pri debilni pomanjševalnici njegovega imena….svašta! Reči mu, ne pride v poštev in skupaj najdita drugo ime.

New Report

Close